Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tschaya

Największa precyzja w cenie do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zbieram się z chęcią kupna pierwszego droższego zegraka w moim życiu.

Chcę kupić jak najdokładniejszy zegarek w cenie do 2000 zł.

Moje parametry to prostota tarczy, datownik, bransoleta, nie-chronograf, najlepiej 100 % analog.

Ta kategoria cenowa jest dosyć trudna ponieważ cięzko jest znaleźć precyzyjny zegarek w takiej "niskiej" cenie.

Rozważam 2 opcje to jest kupno zegarka DCF (klon Junghansa: Regent lub Dugena) lub bardzo dobrego kwarca (najlepiej linii Thermline lub Normflatline ETA lub jego japońskiego odpowiednika). Moim upragnionym zegarkiem jest Grand Seiko Quartz - jednak ze względu na jego cene ok 1200-1500$ oraz dostępność w Europie bedzie to pewno inwestycja za ok 10 lat;)

Jestem obecnie posiadaczem 2 sikorow:

- mechanicznego Nivrel na AS 1188, oraz

- Seiko 5 7S26B

Są to piekne zegarki z dusza jednak dokładność ich chodu przekonała mnie do czegoś bardziej punktualnego (a pragnę czegoś trochę lepszego niz japoński movt)

Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to kup po prostu jakiegokolwiek kwarca, który Ci się najbardziej podoba. Bo chyba nie potrzebujesz dokładniejszego zegarka jak zwykły kwarc?

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje parametry to prostota tarczy, datownik, bransoleta, nie-chronograf, najlepiej 100 % analog.

Ta kategoria cenowa jest dosyć trudna ponieważ cięzko jest znaleźć precyzyjny zegarek w takiej "niskiej" cenie.

Rozważam 2 opcje to jest kupno zegarka DCF (klon Junghansa: Regent lub Dugena) lub bardzo dobrego kwarca (najlepiej linii Thermline lub Normflatline ETA lub jego japońskiego odpowiednika).

Moim zdaniem Citizen jest niezłą konkurencją względem Seiko. Tutaj też najbardziej prestiżowa linia "The Citizen" z kalibrem A660 (+/- 5s/rok) jest poza zdefiniowanym budżetem. Ale w ramach budżetu mogę polecić coś na kalibrze E510, termokompensacja daje dokładność +/-10s/rok, kaliber ma niezależnie przesuwaną godzinę (bez zatrzymywania zegarka) i jest Eco-Drive (zasilany światłem) + raczej nieodzowny Perpetual Calendar.

Citizen wypuszczał na tym kalibrze zegarki w liniach Exceed, przykładowo model oznaczony jako EBJ74-1742:

IMGP3343.jpg

ale także były zegarki z linii Attesa, przykładowo ATH53-2543:

IMGP7328b.JPG

Z Seiko można znaleźć coś bardzo dokładnego na kalibrze 8F32/8F33/8F35. Nie są to kalibry z termokompensacją, wysoką dokładność (+/-20s/rok) uzyskano przez zastosowanie sporo wyższej częstotliwości oscylacji: 196kHz. No i Seiko zaleca 12h dziennie na ręku. Zasilanie bateryjne (trzyma 10 lat), brak niezależnej godziny (czyli 2x do roku czas trzeba będzie zatrzymać). Na tym kalibrze jest trochę różnych zegarków (nawet jeden nurek), pokażę coś bardziej klasycznego (podobnie jak Citizeny wyżej, także z jasnego tytanu):

IMGP6616.jpg

Szczerze mówiąc to kup po prostu jakiegokolwiek kwarca, który Ci się najbardziej podoba. Bo chyba nie potrzebujesz dokładniejszego zegarka jak zwykły kwarc?

Przydała by się garść edukacji zegarkowej. Dokładny kwarc to nie tylko kwestia dokładności, ale bardziej prestiżu. Dlatego m. in. takie kalibry trafiają do zegarków z najwyższych kwarcowych półek (wspomniane Grand Seiko, Chronomaster, ...). Poza tym to często spora przyjemność nosić na ręku coś doskonale odmierzającego czas i do tego bez pomocy "radyjka" - taka doskonałość przedmiotu. "Zwykły kwarc" jest dla "zwykłych ludzi" :)

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć najprecyzyjniejsze kwarce od Bulovy - Precisionist. Tracą 10 sek. w ciągu... uwaga - roku! W cenie też się zmieścisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć najprecyzyjniejsze kwarce od Bulovy - Precisionist. Tracą 10 sek. w ciągu... uwaga - roku! W cenie też się zmieścisz.

Tracą MAX DO 10s na rok, równie dobrze dany zegarek może stracić 5 sekund :)

No i warto zaznaczyć, że Bulova należy do koncernu Citizena, można więc podejrzewać, że technologie zegarkowe są Citizenowe.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sergserg zdaję sobie sprawę z tego co napisałeś, tylko po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji w życiu, żebym potrzebował zegarka dokładniejszego niż "zwykły" kwarc.

Co do prestiżu kwarców - bądźmy poważni. Żaden zegarek za 2k nie jest prestiżowy a już napewno nie z kwarcem.

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sergserg zdaję sobie sprawę z tego co napisałeś, tylko po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji w życiu, żebym potrzebował zegarka dokładniejszego niż "zwykły" kwarc.

Co do prestiżu kwarców - bądźmy poważni. Żaden zegarek za 2k nie jest prestiżowy a już napewno nie z kwarcem.

Rozumiem Twoje podejście, aczkolwiek nie zgadzam się z nim. Nie wiem czy to dobre miejsce i sens do kolejnej polemiki. Dokładniejszy zegarek przecież nie polega na dokładniejszym wskazywaniu czasu - dalej podstawową jednostką czasu jest sekunda. Dokładność polega na jego poprawnym wskazywaniu czasu przez miesiące i lata, więc ciężko sobie wyobrazić jakąś konkretną sytuację, która miałaby podobny czas trwania - no może wyrzucenie na bezludną wyspę :)

Dokładność ta procentuje przede wszystkim w jego większej doskonałości jako źródła wysoce pewnego czasu. W dobie powszechnych zegarów na normalnym kwarcu we wszystkich możliwych urządzeniach (telefonu, komputerze, mikrofali, samochodu, itp.) taki bardzo dokładny kwarc na ręku znów nadaje sens zegarkowi, jako przedmiotowi stricte przeznaczonemu "do robienia czasu".

Co do prestiżu, to rzecz względna - dla jednego będzie to portfel wypchany kasą, dla drugiego tytuł profesorski :)

Podobnie jest z zegarkami - dla jednego prestiżowy będzie każdy drogi, rozpoznawalny zegarek odpowiedniej marki, dla innego - zegarek, który ma jakąś treść w środku, o której można coś powiedzieć.

Osobiście bliższe mi są te drugie rzeczy. Ale nie ma sensu na kolejną dyskusję, bo nikt nikogo nie przekona. Niemniej nie ma jednej słusznej ścieżki zegarkowej, każdy może trzymać się swojego sposobu widzenia zegarków. I na tym bym zakończył.

Jeśli kolega tschaya szuka dokładnego zegarka z termokompensacją, to w odpowiedzi nie powinno się go "prostować" do własnych poglądów (niezależnie jak wydają się komu słuszne i zasadne). Przecież temat nie ma nazwy "Czy kolega MacieK_K ma kupić zegarek z termokompensacją?" :)

Dobrze by było nauczyć się akceptacji faktu, że dla każdej osoby zegarek może być czymś innym - przedmiotem kultu, biżuterią, sposobem wyrażania siebie wobec otoczenia, czy po prostu przedmiotem mającym dokładnie mierzyć czas. Albo mieszaniną tychże rzeczy.

Co do zegarków kwarcowych, to japońskie są od lat rozwijane, najbardziej innowacyjne i robione z najlepszych materiałów (Seiko, Citizen). Z drugiej strony te szwajcarskie, ustępujące technologicznie japońskim, mają za to odpowiednie napisy na kopertach. Każdy może więc wybrać to, co chce, wg własnej systematyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm właśnie tu ścierają się dwa poglądy, czy lepiej kupić markę czy technologię.

Osobiście wolę zegarek jak najlepszy technologicznie, dlatego japończyki wydają mi się najrozsądniejszym wyborem.

Stąd prostuje zależy mi na kupnie jak najlepszego mechanizmu w tej cenie (a nie koniecznie koperty ładnej marki).

Moim pierwszym poważnym zegarkiem był Casio za ok 300 zl kupiony ponad 10 lat temu w sklepie Zibi jako prezent.

Obecnie sam już zarabiam i odkładam sobie na nowy zegarek :)

Proszę Was o poradę ponieważ nie chce wydać swojej miesięcznej pensji na jakas przereklamowana zabawke, tylko na solidny kawałek technologii, który w założeniu ma służyć i cieszyć przez następne 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Was o poradę ponieważ nie chce wydać swojej miesięcznej pensji na jakas przereklamowana zabawke, tylko na solidny kawałek technologii, który w założeniu ma służyć i cieszyć przez następne 10 lat.

Takie widzenie jest bliskie mojemu :) Tak jak napisał kolega wyżej, są aktualnie 2 różne sposoby na dokładność zegarka:

1. standardowy kwarc w środku, ale częsta synchronizacja czasu ze wzorcem radiowym - warunek działania to przebywanie w zasięgu nadajnika + odpowiednie warunki "radiowe" - najlepiej przetestować we własnych domowych ścianach (bez odbioru wzorca zegarek zachowuje się jak standardowy zegarek kwarcowy)

2. kwarc wysokiej precyzji (czyli głównie termokompensacja) - niewątpliwym plusem jest całkowita "samodzielność" zegarka, niezależna od miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jest z zegarkami - dla jednego prestiżowy będzie każdy drogi, rozpoznawalny zegarek odpowiedniej marki, dla innego - zegarek, który ma jakąś treść w środku, o której można coś powiedzieć.

bardzo mi się podoba to zdanie!!

sory za offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega SERGSERG i jego wywody nt HEQ spowodowały, że zacząłem szukać tego typu zegarkow w ofercie polskic sklepow i aukcji i okazuje sie, ze u nas nikt nie sprzedaje dobrych kwarcow.

Praktycznie niedostepne sa dobre kwarce wyprodukowane w Japonii.

Jedyna opcja to import z USA albo Japonii :/

Podobno w miare dobre werki Seiko (bez T/C) sprzedaja pod markami Lorus i Pulsar, ale te zegarki to też wyjątek na naszym rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega SERGSERG i jego wywody nt HEQ spowodowały, że zacząłem szukać tego typu zegarkow w ofercie polskic sklepow i aukcji i okazuje sie, ze u nas nikt nie sprzedaje dobrych kwarcow.

Polska "szwajcarem" stoi :)

Praktycznie niedostepne sa dobre kwarce wyprodukowane w Japonii.

Sporo produkcji idzie na lokalny (150 mln ludzi) rynek. No i czasem faktycznie jakieś specjalne edycje (zwykle uboższe) na USA. Kolekcja międzynarodowa jest niespecjalna.

Jedyna opcja to import z USA albo Japonii :/

Co nie jest w dobie Internetu specjalnie trudne.

Podobno w miare dobre werki Seiko (bez T/C) sprzedaja pod markami Lorus i Pulsar, ale te zegarki to też wyjątek na naszym rynku.

Owszem, był jeden Pulsar HEQ w UK, ale momentalnie "rozdrapany" i średnio atrakcyjny wizerunkowo:

pp2.jpg

PM5 003 Pulsar Perpetual (Cena 60 funtów), kaliber 8F56 (bez T/C, ale wysokiej częstotliwości oscylacji, pisałem o tych kalibrach wyżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i warto zaznaczyć, że Bulova należy do koncernu Citizena, można więc podejrzewać, że technologie zegarkowe są Citizenowe.

A tego nie wiedziałem ;) duże zaskoczenie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-36683-0-01163000-1331829602.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze uzywana Omege Seamaster qwarcowa? Widze od czasu do czasu na forach lub ebayu po okolo 700USD.

Jesli nowka to polecalbym jakiegos Tissota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie wpadłem na jeszcze inny pomysł, proszę o opinię czy jest to wykonalne.

Może by tak zrobic składaka, tzn kupić mechanizm ETA 955.652 11 i 1/2 ''' (termoline) i wlozyc go do pierwszej lepszej koperty w tych wymiarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niedawno takiego "lonżina" gwarantującego wg producenta odchyłkę jednej minuty przez sześć lat (10 sek. na rok, dodatkowo posiadał wieczny kalendarz do 2100 roku.

Picture2070.jpg

dzisiaj posiadam na sprzedaż markowego, używanego kwarca nazywanego Pre-Bondem w założonym budżecie

omega-seamaster_professional_200m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. standardowy kwarc w środku, ale częsta synchronizacja czasu ze wzorcem radiowym - warunek działania to przebywanie w zasięgu nadajnika + odpowiednie warunki "radiowe" - najlepiej przetestować we własnych domowych ścianach (bez odbioru wzorca zegarek zachowuje się jak standardowy zegarek kwarcowy)

2. kwarc wysokiej precyzji (czyli głównie termokompensacja) - niewątpliwym plusem jest całkowita "samodzielność" zegarka, niezależna od miejsca

A tak z ciekawości spytam. Jest coś takiego na rynku (i za ile) co ma jednocześnie HEQ+radio?

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości spytam. Jest coś takiego na rynku (i za ile) co ma jednocześnie HEQ+radio?

Kiedyś wyczytałem podobne pytanie na WUSie i też się zastanawiałem, dlaczego nie ma (przynajmniej ja nic nie znalazłem). Może przy HEQ radio nie ma sensu? Albo gabaryty będą za duże, przy połączeniu obydwu? W sumie w każdym radiowym zegarku jest już CPU, więc samo wyliczanie korekty nie byłoby problemem - wystarczy samo szacowanie temperatury.

Choć tak jak patrzę na ostatnie katalogi japońskie, to właściwie ciężko tam znaleźć coś bez radia (szczególnie u Citizena, który wcześniej w Exceed miał kilka HEQ, a aktualnie - same radia). Być może to oznacza, że zegarek bezobsługowy wygrywa z zegarkiem tylko dokładnym. Jeśli tak, to trochę szkoda (bo ETA, z tego, co czytałem, też wycofuje kalibry termokompensacyjne - rynek się podzielił, a klient kupujący "prestiżowo" nie oczekuje dokładności od zegarka).

Dlatego warto patrzeć na karierę Bulovy Precisionist - jest to jakaś próba ponownego otwarcia z dokładnym zegarkiem na rynku "prestiżowym".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to oznacza, że zegarek bezobsługowy wygrywa z zegarkiem tylko dokładnym. Jeśli tak, to trochę szkoda..

Po prostu wygrywają niskie koszty. Kwarc z radiem może być solidny (w sensie trwałości) i nadal dość tani. Natomiast termokompensacja jest droga jak diabli. A jeśli chodzi o klienta, to i tak nie odczuwa różnicy. A nawet jest lekka różnica na korzyść radia, bo tego nigdy nie trzeba ustawiać, nawet przy zmianie czasu.

Oczywiście klient musi być w zasięgu, ale nie czarujmy się, najważniejsza klientela jest zawsze w zasięgu :) USA, EU, Daleki Wschód.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się :)

Po prostu wygrywają niskie koszty. Kwarc z radiem może być solidny (w sensie trwałości) i nadal dość tani. Natomiast termokompensacja jest droga jak diabli.

Elektronika to elektronika, koszt wytworzenia jest stały. Aktualnie termokompensację robi się przy pomocy zwykłego (32kHz) oscylatora, więc nie ma jakich wyższych kosztów. A sama logika cyfrowa jest podobna w zaawansowaniu do logiki zegarka z radiem. W tym pierwszym musi policzyć odchyłkę i przeskoczyć ileś taktów, w ty drugim - odcyfrować czas zawarty w sygnale i umiejętnie wysterować silniczki wskazówek korygując aktualne ich ustawienie.

A jeśli chodzi o klienta, to i tak nie odczuwa różnicy. A nawet jest lekka różnica na korzyść radia, bo tego nigdy nie trzeba ustawiać, nawet przy zmianie czasu.

Oczywiście klient musi być w zasięgu, ale nie czarujmy się, najważniejsza klientela jest zawsze w zasięgu :) USA, EU, Daleki Wschód.

Myślę, że chodzi o klienta - termokompensację trudniej sprzedać, bo najpierw trzeba wyjaśnić niedokładność zwykłego zegarka. Z radiem prościej - bo wystarczy bezobsługowość. Niemniej nadal T/C jest wstawiana w najwyższą półkę, tam, gdzie klient oczekuje czegoś specyficznego i unikatowego - trafia do GS (obok SpringDrive'a) czy Chronomaster'ów Citizena.

Na bazie produkcji Citizena widać, jak kalibry T/C "wypadły" kilka lat temu z Attesy i Exceeda awansując wyłącznie do Chronomasterów. Choć Seiko nadal wypuszcza kalibry 8F32/33/35/56 (ale tutaj tak naprawdę nie ma T/C). Więc aktualnie termokompensacja faktycznie zrobiła się droga, ale bardziej przez pozycjonowanie tej półki (patrząc na Citizena).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wspominali wcześniej o zegarku Bulova Precisionist, jest to HEQ Citizena ale też bez termokompensacji. Czytałem trochę o tym mechaniźmie i jego pracyzja w niskiej temperaturze oraz bez ciągłego noszenia na nadgarstku spada 30-50 sek/rok.

W przybliżeniu to co pamiętam wizulanie z wykresu fanów z watchyouseek

Jak na swoją cenę - model Claremont z paskiem $ - 350 $ z bransoletką wydaje się niezłą opcją.

http://www.bulovaprecisionist.com/en/collections/

Ciekawi mnie tylko to, czy ma wieczny kalendarz, bo na www producenta i w jego materiałach brak takiej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Bulovy, to jeśli mamy na myśli te same testy (http://www.bestofwatch.com/), to chodziło o zachowanie zegarka w temp. 36 stopni (bodajże na grzejącym się routerze ;) - 36 stopni to temp. zegarka, jak rozumiem). Temperatura niecodzienna, szkoda, że nie ma porównania do zachowania się zwykłego kwarca w tych samych warunkach. W bardziej normalnych warunkach użytkowania wynika, że swoje 10s/rok utrzyma. I faktycznie, metoda zastosowana w Bulovie, to jakieś nowatorskie wycięcie oscylatora + większa częstotliwość oscylacji. Brak tutaj kompensacji w dziedzinie logiki cyfrowej, może w związku z tym też nie być Perpetuala (zwykle informacja o Perpetualu jest umieszczana na tarczy).

Te $350 to jeśli info z WUSa, to tylko w określonych warunkach do uzyskania (USA, karta kredytowa sklepu itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Bulovy, to jeśli mamy na myśli te same testy (http://www.bestofwatch.com/), to chodziło o zachowanie zegarka w temp. 36 stopni (bodajże na grzejącym się routerze ;) - 36 stopni to temp. zegarka, jak rozumiem). Temperatura niecodzienna

Dlaczego niecodzienna?

Temperatura nadgarstka człowieka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.