Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.11.2025 o 19:03, PistolPete napisał(-a):

Dobra, spóbuję inaczej. Może są tu specjaliści of Kontki. Czym może się różnić ref 1592.40.40 od 1592.40.41? Obie powinny być z czarną tarczą. Biała to zdaje się 1592.41.11

Ktoś kolegę widzę wprowadził w błąd ref ref 1592.40.40 to Omega Constellation . Kolor czarny to 1592.40.41 i tu się zgadza. Biała to jak sam napisałeś  1592.41.11

Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie;

Wszystkim, bo pierwszy ref to w ogóle inny zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobrze, już sam sobie w międzyczasie odpowiedziałem, tym samym chyba potwierdzając pierwotną hipotezę. 🤔

7 godzin temu, Avardi napisał(-a):

Ktoś kolegę widzę wprowadził w błąd ref ref 1592.40.40 to Omega Constellation . Kolor czarny to 1592.40.41 i tu się zgadza. Biała to jak sam napisałeś  1592.41.11

Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie;

Wszystkim, bo pierwszy ref to w ogóle inny zegar.

Bardzo dziekuję za info. Bez ironii. Jednak jestem, po tylu latach, w stanie odróżnić Constellation od Kontiki. Domyślam się. że koledze może chodzilo o Constellation pod ref 1592.40.00.

Tak czy inaczej tu się rozchodzi o Eternę. Wygląda na to, że 1592.41.40 to być może wcześniejsza ref. FH, gdzie luma jest biała nie zielonkawa. Zegarek z 2006r. Co do żródła, to mam do niego dość duże zaufanie ale wiadomo, błąd sie zawsze może wkraść. 😉 Luma jest ewidentnie biała i to drugi drugi raz, kiedy widzę taki egzemplarz. Oczywiście może być, że ostatnia cyfra to nie 0 ale też nie jest to 1. Pod numerem 40.

No to przy okazji się pochwalę. Kontiki FH to byl jeden z zegarków, do którego wzdychałem na początku swojej przygody zegarkowej. Jakieś 16 lat temu. Wtedy zegarek ten wydawał mi sie być poza moim zasięgiem. Lata minęły i przez kolekcję przewinęły sie różne, także sporo droższe, zegarki. W tym Kontiki Date ale nigdy FH. Potem zadbane FH stały się trudnieszje do dostania. No ale w końcy się udało. Zaraz dodam fotkę ale taką na szybko robioną. Myślę, że na czas posieceniu FH wiecej uwagi przed aparatem przyjdzie w przyszłym tygodniu. Co ciekawe do 1592.41.40 dokupiłem tarczę i ring do białej wersji FH. Mieli w częsciach zamiennych. A nuż przyda się kiedyś mi lub komuś innemu. 

IMG_9532.jpeg

IMG_9602.jpeg

@Avardi I oczywiściesie przyznaję się do cyfrówki w moim wczęsniejszym pytaniu. Powinno być 1592.41.xxx a nie 1592.40.xxxx

Edytowane przez PistolPete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do części zamiennych moje gratulacje. Z Eterną w ogóle jest dość ciężko jeśli chodzi o same części. Bowiem z tego co słyszałem ostatnio są dostępne raczej na zamówienie. Raczej na zasadzie Eterna> zegarmistrz niż Eterna> potencjalny nabywca. Taka polityka. Swoją drogą trzeba byłoby to sprawdzić. A tak czysto z ciekawości. Gdzie żeś dorwał?

Jak już tak gaworzymy o zegarkach może kogoś zainteresuję ; 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeden z zegarków, który jest nie do ruszenia. Będzie w szufladzie zawsze :)

IMG_0772.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi