Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

nata1985

Rolex Oysterquartz datejust 17014A

Rekomendowane odpowiedzi

Z zewnątrz wygląda jak oryginał. Ciężko jest się do czegoś przyczepić. Konieczne zdjęcie mechanizmu , wtedy wszystko będzie jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu wygląda dobrze, przy czym balans koloru fotografii nie jest zbyt dobry, i nie pozwala dobrze ocenić. Wersja 17014 powinna być cała srebrna, przy czym sam bezel (ten karbowany) powinien mieć minimalnie inny odcień, ponieważ koperta jest ze stali, a bezel jest z białego złota.

Jeżeli mechanizm będzie wyglądał tak jak tutaj, to na 99.9% będzie to oryginał.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam właśnie jak go otworzył zegarmistrz to jakoś nie kojarzę, aby tam było to pokrętło plus i minus i tak jakoś ładnie szlachetną stal było widać a i napis rolex geneva chyba był i chyba taki sam.

a jak może wyglądać podróbka, bo na tej stronie byłam z oryginałem?

i czy da mi się go w domu czymś otworzyć? A i bateria chyba była tak samo montowana jak na tym zdjęciu oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz , że głośno tyka więc mamy kolejną przesłanke zwiększająca szanse na oryginalność zegarka :):

The loud "tick" you hear every second are the pallets engaging the pallet wheel. That is why the tick of the 5035/5055 has such a unique sound and is very much like the tick of a mechanical watch, though at one tick per second rather than the eight ticks per second of a 28,800 bph Rolex Perpetual movement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że oryginalnego Rolexa trudno odkręcić, jeżeli nie ma się specjalnego klucza, i lepiej tego samemu nie robić. Szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia u zegarmistrza...

edit:

choć zdarza się że niektórzy otwierają Rolexy, za pomocą jakiejś mocno przyczepnej gumy, na zasadzie takiej jak na tym zdjęciu, o ile zegarmistrz nie zakręcił zbyt mocno dekla. Niekoniecznie musi być taka piłeczka jak na zdjęciu.. może być jakiś inny przedmiot gumowy. O prezerwatywie mówić nie wypada :) ale na przykład są takie mocno przyczepne podkładki siliconowe, używane w samochodach... jakoś tak się nazywają gecko, czy jakoś podobnie...

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie , wgłębiając się w temat i zaglądając w fora typu replica collectors i temu podobne wychodzi na to , że bardzo ciężko stać się posiadaczem podróby OysterQuartz :) . Jak wiele Rolexów jest podrabianych to ten jakoś nie specjalnie :) .

Najlepiej to wypada przejść się ponownie do zegarmistrza i zrobić ładne zdjątko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał. Sporo modeli tego zegarka na rynku wtórnym jest w cenie ok. 10000zł

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz oryginalnego Rolexa. Gratuluję, bo mnóstwo jest w tym dziale zapytań o Rolexy i rzadko który okazuje się oryginalny, a Twój jest :)

Generalnie wyceniać to nam nie wolno. Ale możesz przejrzeć ceny na ebayu

http://jewelry.shop.ebay.com/i.html?_nkw=rolex+oyster+quartz&_sacat=281&_odkw=rolex+oysterquartz&_osacat=281&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

Zważ tylko, że najwyższe ceny mają egzemplarze w pełnym złocie (czasem z diamentami), a Twoja wersja jest stalowa (tylko bezel jest złoty), więc należy raczej do niższej kategorii cenowej... ale i tak swoją wartość ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie uwierzyć nie mogę a nie bywają takie podróbki?? bo imitacje można tego chyba kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie uwierzyć nie mogę a nie bywają takie podróbki?? bo imitacje można tego chyba kupić?

Niestety musisz uwierzyć, to oryginalny oysterquartz.

Jeśli to nie tajemnica, to jaka jest historia tego zegarka, to pamiątka rodzinna?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podróbki bywają, ale nigdy nie są takie same jak oryginał B) Zdradź proszę, historię tego zegarka - tylko nie mów, że znalazłaś gdzieś na plaży w jakimś znanym kurorcie :D

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podróbki bywają, ale nigdy nie są takie same jak oryginał :) Zdradź proszę, historię tego zegarka - tylko nie mów, że znalazłaś gdzieś na plaży w jakimś znanym kurorcie :D

Wtedy mój świat runie w gruzach... B)

Nie dość że zobaczyłem właśnie pierwszego oryginalnego Rolexa w tym dziale... ...to jeśli do tego dojdzie strych/plaża/wujek z zagranicy...

CHYBA BĘDĘ MUSIAŁ ZACZĄĆ WIERZYĆ LUDZIOM! :D

:)

A na poważniej - nata1985, moje gratulacje. Nie jest to może najpiękniejszy z Rolexów, ale połowa tego forum dałaby się pokroić za posiadanie go swojej kolekcji :)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zegarek jest mojego narzeczonego, który jest teraz w Anglii. Dostał go od szefa, bo naprawa tego zegarka miała kosztować od 120 Funtów w górę i dla szefa było to nieopłacalne. Ja go poszłam sprawdzić i okazało się, że to tylko bateria do wymiany.

Czy to nie jest jednak podróbka bo tu mam na You Tube filmiki z otwieranych innych modeli i wyglądają jak oryginały a do tego replikę można kupić za 290 dolarów jak taka replika w środku wygląda? Czy ktoś miał z nią styczność jak ktoś się dopatrzy bardzo dokładnie wobec zdjęcia z http://www.oysterquartz.net/the_5035_movement.htm to u mnie brakuje 2 dziurek przy dużej śrubie takie, jakie są przy napisie rolex geneva SA u mnie ich niema jestem ciekawa jak wygląda taka podróbka czy ktoś ma tego zdjęcia?

http://www.brandvatch168.com/Fake-Rolex-Datejust-Watch-17014.html

Wyczytałam ze mój niby był produkowany 1995- 1996 W??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjątkowa sytuacja, zwykle posiadacze podróbek upierają się, że to oryginały, tutaj posiadacz oryginału upiera się, że to podróbka B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Honorowe Obywatelstwo Społeczności Forum należy się jak nic B)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfika rozpoznawania podróbek na forum jest taka, że bardzo często można stwierdzić że jakiś zegarek jest podróbką na 100%. Natomiast w drugą stronę tak się nie da. Nigdy nie można stwierdzić, że jakiś zegarek na 100% nie jest podróbką. Zawsze istnieje możliwość, że ktoś zadał sobie ogromny trud i stworzył idealną kopię, której nie da się rozpoznać na zdjęciach.

Dlatego jedyne co my możemy Ci powiedzieć, to że wszystko wskazuje, że zegarek jest autentyczny, 99%.

Natomiast bardzo profesjonalną ekspertyzę, to możesz uzyskać, ale chyba tylko w centralnym serwisie Rolexa, gdzieś tam w Genevie...

Historia z szefem jest na niekorzyść, bo takie historie najczęściej oznaczają podróbki. Ale z drugiej strony chyba nikt nigdy nie słyszał, ani nie widział, żeby gdziekolwiek robiono idealnie wyglądające kopie mechanizmów Oysterquartza 5035. Jeżeli są jakieś repliki/podróbki Oysterquartza, to wewnątrz mają jakieś tanie mechanizmy kwarcowe, wyglądające zupełnie inaczej.

Tymi dwoma otworami, to bym się akurat nie przejmował. W sieci istnieją również zdjęcia tego mechanizmu bez tych otworów, np tutaj http://www.omegarolex.com/details/5035.html

Prawdopodobnie Rolex sam robił tam jakieś drobne zmiany w latach swojej produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny Zegarek - sam na takiego będę kiedyś polował.

Co się tyczy podrób - tych "historycznych" powstaje coraz więcej i np. podróbę Oysterquartz znaleźć jest ostatnio nietrudno. Oczywiście nie widziałem co one mają w środku ale na pewno nie to, co widać na pokazywanych wcześniej zdjęciach. Tak więc: Tak - to oryginał, natomiast na podróby oysterquartzów trzeba swoją drogą teraz uważać bo się wzięli Chińczycy za produkcję :)

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz moj artykul o Oysterquartzach:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48259-rolex-oysterquartz/

A tutaj moj artykul o Rolexie ogolnie:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58600-rolex-historia-prawdziwa/

Gratuluje pieknego Oysterquartza ;)

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły zegarek kwarcowy jakich pełno. A że pisze na nim Rolex, to jest wart 10 000 zł. Gdyby pisało Casio, wart by był 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj trochę zanim coś napiszesz B)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj trochę zanim coś napiszesz B)

Rozumiem, że ma jakieś cuda? A jakie? W czym jest lepszy od Casio? Pytam, bo wygląda niemal identycznie jak mój stary casio, który jako nowy kosztuje około 100 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiat 126p tez wygląda prawie jak Porsche 911 jak go dobrze klepnąć i pełni podobne funkcje - ma 4 koła, silnik (z tyłu), jeździ do przodu i do tyłu (minimalnie wolniej), skręca, bierze na pokład 4 osoby. Po co przepłacać? B)

"The only thing in the world worse than a fake Rolex is a real one" J. Clarkson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.