Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie za szybko przeglądałem fotki i zonk , ale można by też zakwalifikować jako 2403 ( ale ze mnie laik :D w tych mechanizmach )
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?01&ranfft&&2uswk&ETA_2390
http://www.christophlorenz.de/watch/movements/e/eta/eta_2390.php?l=en
Ale jak dotrze to się na 100 procent przekonam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to będzie ETA 2390 lub pochodny.

Szukając na stronie ranfft znalazłem właśnie tylko te ze zdejmowanymi trzema kamieniami nakrywkowymi w mostku i zasugerowałem się, że będzie to nieco inny mechanizm, a jak się okazuje na stronie christophlorenz są te same mechanizmy w wersji z kamieniami wciskanymi na stałe. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz, to masz. Uważam, że wskazówki nie są od tego zegarka.

Od pewnego czasu szukam Delbany z taka tarczą, a właściwie z takim logo i jak na razie bezskutecznie. Wobec tego całkiem poważnie gratuluję znaleziska.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś ją chyba już pokazywałem ale w tej sytuacji dam ją jeszcze raz.

lt57_IMG_1963---Kopia.JPG

kh328_IMG_2126---Kopia.JPG

ge682_IMG_2127---Kopia.JPG

I moja jest właśnie na ETA 1080

su325_IMG_2133---Kopia.JPG

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę Cię Jerzyk martwić, ale to mi na składaka wygląda, ale Ty lubisz takie doprowadzać do stanu właściwego zatem gratuluję. Najprawdopodobniej to eta 2390, ale numerki są dokładnie pod krawędzią koła i ze zdjęcia nic się nie wypatrzy. Co ciekawe jest to kolejny z niewielkich mechanizmów i zazwyczaj obserwuje się go w tzw "młodzieżówkach" lub damkach. O ile mnie pamięć nie zawodzi to mam go w jakimś damskim Atlantic'u. A jaki jest u Ciebie, Loituma, pierścień dociskowy, bo ten u Jerzyka zapewne jest niewłaściwy. No i pokażcie dekielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, pierścień (choć można resztę oczywiście pokazać) nie ma tu nic do rzeczy - teraz dopiero dopatrzyłem, że masz inny mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak, mamy inne mechanizmy.

Ale mam jeszcze parę zdjęć mojego to wrzucę, może kiedyś się przydadzą.

bj205_IMG_2137.JPG

nx109_IMG_2142.JPG

yo931_IMG_2144.JPG

vv32_IMG_2138.JPG

ip338_IMG_2145.JPG

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę Cię Jerzyk martwić, ale to mi na składaka wygląda, ale Ty lubisz takie doprowadzać do stanu właściwego zatem gratuluję. Najprawdopodobniej to eta 2390, ale numerki są dokładnie pod krawędzią koła i ze zdjęcia nic się nie wypatrzy. Co ciekawe jest to kolejny z niewielkich mechanizmów i zazwyczaj obserwuje się go w tzw "młodzieżówkach" lub damkach. O ile mnie pamięć nie zawodzi to mam go w jakimś damskim Atlantic'u. A jaki jest u Ciebie, Loituma, pierścień dociskowy, bo ten u Jerzyka zapewne jest niewłaściwy. No i pokażcie dekielki.

Nie zmartwiłeś mnie JT niezależnie od stanu i tak bym ją pokazał aby otrzymać od Was opinię na jej temat , a teraz juz wiem czego mogę się spodziewać ,  jak tylko przybędzie to trzeba będzie ją dobrze skatalogować :) , dopatrzeć sie jaki to werk i jeśli składak z różnych modeli mechanizmów Eta to trza będzie poszukiwać odpowiedniego Eta 2390 jako dawcę , ale to wszystko po upewnieniu się . A ciekaw jestem jakie były wskazówki pakowane do tego modelu .

Staszku u mnie w zasobach to już drugi rodzynek z dużym logo

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/13107-2014-03-05-11-07-23-0002/ona jeszcze oczekuje na SPA , brak ciągle czasu , zawsze biorę się za inne a tą zostawiam na zaś :ph34r:

Zdjęcie dekla z aukcji

Myślę że uda mi się zrobić prawie tak dobre zdjęcia jak ma Arek

post-48480-0-15492700-1423313912_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno była noszona...  kawał porządnej historii

Ma klimat taki egzemplarz, może bardziej dla zbieraczy staroci, do których się zaliczam, niż dla kolekcjonerów. Dekiel wytarty prawie do zera, koperta umęczona, zamiast jednego teleskopa prawdopodobnie wlutowany trzpień, aż uczy się rozgięły w tym miejscu.

Mi się bardzo podoba :) Naprawdę, ma kawał przeszłości za sobą.

Na pocieszenie powiem Ci Jerzy, że może to być egzemplarz w oryginale.

Zainteresowany tym mechanizmem, poszperałem trochę w sieci i natknąłem się na pewien egzemplarz na jebaju.

Wrzucę tu foty z aukcji zamiast link, bo on zaraz się zdezaktywuje i nie będzie śladu dla potomności.

post-75614-0-93042500-1423314831.jpg

post-75614-0-87736700-1423314848.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda tarcza inna, ale logo to samo zatem kto wie. Osobiście takiej konfiguracji nie widziałem, ale gdyby to się potwierdziło to by było bardzo fajnie - taka kolejna ciekawostka. Trochę krótkie wydają mi się wskazówki, ale może designer miał inny gust od mojego, albo ograniczenia w wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest ten, który dość długo wisiał na eBay`u? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to ta, była już od pół roku, ale gratuluję, że się zdecydowałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh

Ja jej nie kupiłem. Podałem tylko fotki jako przykład egzemplarza z takim samym mechanizmem i wskazówkami... eee, wskazówką, znaczy sie. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, źle zrozumiałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno była noszona...  kawał porządnej historii

Ma klimat taki egzemplarz, może bardziej dla zbieraczy staroci, do których się zaliczam, niż dla kolekcjonerów. Dekiel wytarty prawie do zera, koperta umęczona, zamiast jednego teleskopa prawdopodobnie wlutowany trzpień, aż uczy się rozgięły w tym miejscu.

Mi się bardzo podoba :) Naprawdę, ma kawał przeszłości za sobą.

Na pocieszenie powiem Ci Jerzy, że może to być egzemplarz w oryginale.

Zainteresowany tym mechanizmem, poszperałem trochę w sieci i natknąłem się na pewien egzemplarz na jebaju.

Wrzucę tu foty z aukcji zamiast link, bo on zaraz się zdezaktywuje i nie będzie śladu dla potomności.

Też ją namierzyłem i nawet zastanawiałem sie nad kupnem , ale jeszcze poczekam bo faktycznie ona juz na beju jest bardzo długo ,

A co do zbieracza staroci to można mnie tak nazwać przecież po trosze każdy kolekcjoner starych artefaktów jest zbieraczem staroci :) i gdybyś zobaczył moja kolekcję to zauważyłbyś że większość jest w stanie wskazującym z użycie :P:D ale dla mnie one mają swój urok , pokazują że to co może nas popchnąć :P to czas , i jak mówi mój kolega , przepraszam za sformułowanie : czas nie pała nie stoi :lol:

i jak dojdę to tą z beja tez łyknę ;) .

A na razie poszukuję koperty z wciskanymi deklem i pierścieniem szkiełka , do zakupu który wpadł tak z nienacka ;) lecz to następnym razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie zakupu kończą się sukcesem i nie wszystkie okazje nimi są. :(  Kupiłem w Argentynie, właściwie bez zdjęć, bo prawie nic na nich nie było widać, ale okazało się, że właściciel jednak miał co ukryć. Z pewnością nie ma sie czy chwalić, ale pokazać z powodów typowo dyskusyjnych warto.

post-57210-0-66130400-1423408601_thumb.jpg

post-57210-0-55293500-1423408604_thumb.jpg

post-57210-0-75291100-1423408608_thumb.jpg

post-57210-0-75889600-1423408616_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze mechanizm. Kiedyś jak będę miał dużo czasu ;) doprowadzę go do "połysku".

post-57210-0-03992500-1423408658_thumb.jpg

post-57210-0-29566900-1423408662_thumb.jpg

post-57210-0-11020000-1423408666_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jej się stało od spodu? Coś jakby naspawywana była czy co?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A któż to może wiedzieć ;) , choć to w tym wszystkim chyba nie najgorsze. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pisałem już w odpowiednim dziale ale może tutaj się znajdzie ktoś kto mnie poratuje wskazówkami do Delbany takiej jak na tej aukcji

http://www.ebay.it/itm/DELBANA-mechanical-manual-cal-Venus-180-anni-50-nuovo-mai-usato-N-O-S-/261751526922?pt=LH_DefaultDomain_101&hash=item3cf19b560a

pozdrawiam,

Nikt nie pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Staszku fajny egzemplarz , gratulacje mimo tej koperty , co daje nam wniosek że nie tylko u nas są miszczowie ;) .

Nikt nie pomoże?

No niestety pełne mam tylko jeden komplet ale z innymi zakończeniami , a i co do rozmiaru minutowa ok.14,5 ; godzinowa ok 11 mm
Lecz chyba to nie są od Delbany

Sorry za fotkę ale robiłem na prędce telefonem

post-48480-0-72509900-1423484527.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto i moja następna , która wreszcie  doczekała się oby dobrać sie do niej ;)
Tarcza lekko przetarta ( a niech zostanie taka jak jest ) mechanizm przesmarowany i oto ona :)
Koperta przetarta nowe szkiełko i do szkatuły

post-48480-0-15066800-1423491074_thumb.jpg

post-48480-0-98022700-1423491079_thumb.jpg

post-48480-0-56809700-1423491091_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna umęczona bidulka. Dobrze, że nie trafi na przetop albo do puli "faszystowskich"

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi