Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się, a cały opis to stek bzdur - nie rozumiem po co oszukiwać, że to stan fabryczny - a te profesjonale okreslenia pełne technicznej finezji - no miodzio. Choć muszę przyznać, że koperta zrobiona nieźle, ale tarcza to już byk na byku i całkiem pomijam fakt wściekłej zieleni markerów jakby flamastrem naniesionych oraz wypełnienia wskazówek.

Ogólnie dla mnie ta Królowa wygląda trochę jak podpacykowana 17-sto wieczna francuska baronowa ....no ale, co ja tam wiem - pójdzie pewnie za ładnych parę stówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością narażę się na krytykę, ale co mi tam. Bardzo ładnie zrobione zdjęcia, pokazują w pełni urodę zegarka. Koperta pomimo tego że poddana renowacji to zadbano o pierwotny kształt, i odnowiona jest naprawdę dobrze. Dekiel wypolerowany, a właściwie doszlifowany bardzo elegancko, ze smakiem. Mechanizm tak na "oko" też przyzwoicie wygląda. O tarczy i wskazówkach nie powinienem nic pisać, bo uczynił to John Time dobitnie. IMHO w taki sposób nie powinno się poddawać renowacji tak cennego zegarka.To co w nim najpiękniejsze, to co jest widoczne i powinno świadczyć o historycznym aspekcie tego zegarka zostało zatracone. Widziałem tarcze i wskazówki poddane profesjonalnej renowacji i z moim niewielkim doświadczeniem nie byłem w stanie wskazać różnic do oryginału, a tu skoro poznałem i widać to z daleka, czyli wykonana jest po prostu źle. Ale jak pisałem IMHO. Ja też szukam Recordmastera, ale z pewnością nie tego :)

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, zasadas, co do koperty, bo, zresztą już to napisałem, naprawdę udana renowacja - co prawda te "ostre krawędzie" takie znowu ostre nie są, a wynika to pewnie z ograniczenia technologicznego, to generalnie koperta i dekiel na plus, ale tarcza (żal, że w ogóle) do ponownej obróbki i może dałoby się na nią patrzeć bez ciemnych okularów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak poza tematem to facet z allegro sprzedaje jeszcze kilka zegarków, wszystkie po renowacji, ale chyba ta Delbana jest najsłabiej zrobiona. Ceny będą z pewnością wysokie bo większość szuka "ładnych" ;) zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za uwagi (w pełni się zgadzam) i za pozdrowienia dla powiatu płockiego. Dodam, że renowację przeprowadził znany i ceniony zakład na ulicy Złotej w Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny model, ale odnawiacz się raczej nie popisał... Takie wżery pozłocił? :blink: :blink:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek, w dobrym stanie, gratulacje, ale koperta z tymi wżerami trochę go szpeci, a mogły być same ochy i achy :) :) :) tym bardziej, że koperta jest po renowacji.

Gratuluje jednak zegareczka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładna - duża seria, czytelna i jasna tarcza, piękny krój wskazówek, krabik i tylko ta restauracja koperty ... szkoda, że odnawiacz wżerów wpierw nie wypełnił - co to za mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za mechanizm?

ETA 1120 albo któraś z rodziny - zalezy jaki rozmiar.

Rzadko widywana w delbanach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to ETA 1120 z dopiskiem 275. Może ktoś wie co ten dopisek oznacza? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Królowa wylądowała u doktora i wiecie co się okazało?? Ktoś ją kiedyś bardzo nieładnie potraktował - do śrub mocujących tarczę wpuścił klej (!!!), a samą tarczę również na klej umocował!!! Tylko dzięki sprawności mojego zegarMISTRZA udało się ją "rozkleić".. Masakra jakaś.

A co do tej:

imgp9544.jpg

Zdjęcia rzeczywiście przepiękne, ale jeśli chodzi o delbanę - ja już wolę swoją poklejoną biedulkę :)

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła ta delbana też bym takową przygarnął ma to coś a w środku co siedzi w tym modelu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła ta delbana też bym takową przygarnął ma to coś a w środku co siedzi w tym modelu ?

Możesz ją sobie kupić :blink:

http://allegro.pl/de...3057164804.html

a subiektywne oceny o tym zegarku znajdziesz powyżej.

ale czy warto mieć niby stary zegarek?

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze lepiej kupić w takim stanie by nie trzeba było jej odnawiać, ewentualnie renowacja koperty i przegląd, smarowanie mechanizmu. Jest to możliwe :), tylko trochę cierpliwości. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze lepiej kupić w takim stanie by nie trzeba było jej odnawiać, ewentualnie renowacja koperty i przegląd, smarowanie mechanizmu. Jest to możliwe :), tylko trochę cierpliwości. ;)

Święta prawda ! Ale koperta może być podniszczona ważniejszy werk z tarczą .

Edytowane przez janosikmz19822

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie taką podniszczoną doprowadzam do wyglądu . Niedługo pstryknę fotki.

Booggie77 ładny ten Recordmaster :) ale aż za bardzo ładny, :( Ta nowość razi w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego wolę swojego recordmastera jerzyku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak powinno być Aniu , bo Twój to jest cacko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to ETA 1120 z dopiskiem 275. Może ktoś wie co ten dopisek oznacza? :huh:

Czy ktoś zna odpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) dziękuję

Czekam na fotki tej, którą ożywiasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem kolejnego, tym razem małego murzynka. Czekam na przesyłkę, jak tylko dotrze zdjęcia z pewnością znajdą się w temacie. Cały czas szukam Recordmastera, dlatego też z niecierpliwością czekam na rezultat Twoich prac Aniu, by szukać coś na tym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu pozwoliłem sobie na dość emocjonalną wypowiedź a to pewnie dlatego, że właśnie tak myślę, ale to już chyba wcześniej dało sie zauważyć, że nie jestem jakimś szalonym zwolennikiem renowacji. Dziś wróciłem do tej aukcji Recordmastera i gdy zobaczyłem wynik finansowy (a jeszcze nie minęła połowa czasu trwania aukcji) to się zastanowiłem i w sumie doszedłem do wniosku, że to o kolekcjonowanie przecież chodzi i

- jeśli ktoś lubi takie, które poddano renowacji, udanej lub też nie, ale jeśli akceptuje ten fakt to dlaczego nie,

- jeśli ktoś chce kupić zapuszczoną i samemu odnowić, to dlaczego nie,

- jeśli ktoś szuka pięknej tarczy i akceptuje zniszczoną kopertę, bo można ją odrestaurować, to dlaczego nie,

ale chyba warto cierpliwie jednak poczekać na okazję (Delbana to jednak popularna marka jest) bo ten zegarek powinien wyglądać choć tak

post-53152-0-32901300-1369058662_thumb.jpg

post-53152-0-59736100-1362078534_thumb.jpg

post-53152-0-39869200-1362078542_thumb.jpg

Mam go już kilka miesięcy i jeszcze nie jest przeznaczony do eksponowania bo ma trochę brudu na tarczy i zastanawiam sie nad jej umyciem, może również mycie mechanizmu, pasek właściwszy już zamówiony, może restauracja wskazówek, ale to tak tylko porównawczo w konfrontacji do odrestaurowanego i oby nabywca w tej aukcji po czasie nie pomyślał, że szkoda go kijem owiniętym w szmatę było tykać.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi