Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj jest podobna:  zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-pokażmy-swoje-delbany/page-5  Ale tak jak mówisz sekundnik inny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że przejrzałeś wątek, to się chwali :).  Przy tej jakości zdjęć i stanu tarcz trudno ocenić czy gilosz jest taki sam czy bardzo podobny. Pisząc o sekundniku miałem właśnie na myśli taki sekundnik jak w pokazanej, choć to wcale nie jest wyznacznikiem, bo takie jak u Ciebie w Delbanach występowały. Wrzuć zdjęcie tarczy bez szkiełka.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko jak tylko go rozbroję .Zegarmistrz u którego byłem powiedział mi że śrubka która trzyma koronkę jest zastana i trzeba by zalać ją płynem i na kilka dni zostawić może wtedy puści <_< .Muszę iść do kogoś innego .Pozdrawiam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest podobna:  zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-pokażmy-swoje-delbany/page-5  Ale tak jak mówisz sekundnik inny 

Tak, to faktycznie te same tarcze. :) Ten sam gilosz oraz to samo malowanie indeksów.

Choć wskazówka sekundowa, jak zauważył @zasadas może być od innego egzemplarza. W zegarku, do którego podałeś link jest inny - częściej spotykany.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Janek87 gratuluję nabytku , i tak jak napisał Staszek fajny gilosz , a jeśli chodzi o samodzielne mycie to możesz jeszcze spróbować ziemniaczka , bądź jednak delikatny w obchodzeniu się i ziemniakiem i wodą bo ....popłynie wszystko , sam także próbował czyścić taki rodzaj tarczy lecz się pozbyłem podziałki jak i napisów,
Tylko Staszku czy te rude plamki to nie jest nalot rdzy , ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę się wtrącić .

Ogólnie na tamtej delbance ze strony piątej tarcza jest bialuśka jak śnieg u mnie po całości jest pożółkła .Wygląda jak rdza wokół liczb ale złotko pięknie się mieni  :) a zazwyczaj jak wilgoć się wciśnie pod szkło szarzeją i powstaje osad (złotko odpada )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teorii przebarwień może być kilka, nie ulega wątpliwości, że patrząc na usytuowanie przebarwień mają one związek bezpośredni lub pośredni z indeksami. To że indeksy są w dobrym stanie też nie wyklucza, że wilgoć była powodem przebarwień. I tak naturalna wilgoć, przy pękniętym szkiełku i leżakowaniu w szufladzie w nieogrzewanym pomieszczeniu, mycie tarczy i pozostawienie wilgoci w szczelinach przyindeksowych, może jeszcze kilka by się znalazło, ale raczej wszystkie związane z wilgocią, a umiejscowienie wiąże z indeksami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze śrubkom sam dałem rade  :) tak wyglądało .Nawet umyłem tarcze ale za to wyrąbałem fosfor z środka wskazówki  :unsure: fotki jutro zrobię bo dziś zły jestem  :angry: 08400039177625846673.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak umyła się tarcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tarcza się umyła jestem nawet bardzo zadowolony jak na moją amatorską pracę  B) .Ale teraz będzie mnie męczyć wskazówka  :angry: ktoś ma jakieś patenty w tym temacie ktoś się na takich rzeczach zna ?

Edytowane przez Janek87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz to sam. Jest na forum kolega, który sprzedaje małe porcje gotowej lumy w różnych kolorach. Jak znajdę adres to wyślę na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj fotki umytej tarczy w dziennym świetle.

Żeby sie tej sztucznej żółci pozbyć.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chyba zdjęcie sprzed mycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak. Być może.

Tak na zaś tylko mowię. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę wdzięczny .Poprawiłeś mi humor .Ogólnie postanowiłem odnowić go dla siebie postępy swoich prac będę opisywać tutaj by inni się czegoś nauczyli i nie popełniali tyle błędów .Tym bardziej że jestem totalnie zielony w tych tematach  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kiedyś zaczyna swoja przygodę, powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bez ubranka inaczej się prezentuje ta Delbana , tylko daj lepsze światło ,
A i z niecierpliwością oczekujemy na dalsze foto i efekty pracy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie rewelacji nie ma ale jestem mimo wszystko zadowolony  :P .Nie chciałem mocniej trzeć żeby zmazać za dużo może jeszcze coś będę próbował zdziałać ale to się zastanowię ;)  43022269587426052319.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by jeszcze miejscami dopieścić ale suma summarum jest dużo lepiej niż było. Gratuluje :)

Szkoda tylko faktycznie tej wskazówki.

Czym to w końcu myłeś?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Letnia woda z mydłem . Patyczkami do uszu  mocno trzeba było trzeć żeby żółty nalot schodził .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie udało Ci się ją umyć. Może jeszcze trochę przy "8" ale rzeczywiście nie ma co przesadzać, bo można przedobrzyć. Ze wskazówkami będziesz raczej musiał pójść na całość  i wymienić lumę w obu, bo będzie widać różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Janek87 spróbuj jeszcze delikatnie między 6 a 10 zastosować kartofelka , pyrka potnij na paseczki cienkie i krótkie tak abyś w pensecie utrzymał i delikatnie stosuj , dla bezpieczeństwa próbę wykonaj na brzegu tarczy między godziną 6 - 8 jeśli troszkę najedziesz na skale podziałki to będziesz wiedział czy ruszy ją .
A tak poza tym to fajnie wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie kolejną Delbanę.

Właściwie nic nadzwyczajnego, koperta po chromowaniu, koronka od czapy, dekiel szlifowany, wskazówki wypełniane na nowo lumą (nie do końca zresztą super to wyszło, tarcza już dziabnięta zębem czasu choć ma swój klimat. Ot taka tam Delbanka

je578_delbana_003.jpg

yh801_delbana_006.jpg

lw978_delbana_010.jpg

oc80_delbana_007.jpg

Ale jak zobaczyłem na czym ona jeździ to nie mogłem się oprzeć. Takiej jeszcze nie miałem. :rolleyes:

Otóż w środku siedzi sobie śliczny, malutki, złociutki mechanizm ETA 1302 :wub:

ri90_delbana_004.jpg

zl127_delbana_011.jpg

ks157_delbana_012.jpg

nq457_delbana_013.jpg

Właściwie jedyne do czego można by się przyczepić to karygodne traktowanie go przy próbie regulacji chodu. :angry: Zdjęcie w świetle padającym pod kątem jeszcze dodatkowo to uwypukliło.

Poza tym jest czyściutki, piękniutki, nie nadwyrężony zbytnio fajansowymi wkrętakami, po prostu cudeńko :rolleyes: I zaiwania żwawo jakby dopiero z fabryki go wypuścili. :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm Eta 1302 to podobnie jak FHF 401 mechanizm, który był stosowany w zegarkach damskich, również w Delbanach ze względu na swoja małą średnicę 8,75" (19,4mm). W męskich zegarkach stosowane były raczej mechanizmy 11,5" lub 12". Nigdy dotąd nie spotkałem męskiego zegarka z takim mechanizmem, dlatego też śmiem twierdzić, że jest to składak. Mam zegarek z tarczą tej serii i w moim jest mechanizm Felsa 465N. Równie dobrze mógłby być AS albo Eta ale raczej nie tej wielkości. Aby rozwiać wątpliwości wystarczy byś odłączył mechanizm od tarczy i sprawdził jej mocowanie. Czy są oryginalne kołki czy też tarcza mocowana jest w inny sposób. Również pierścień dociskający mechanizm wygląda mi na dorabiany( przynajmniej do wałka naciagowego i brak wypustu w kopercie w który powinien wejść wystający element pierścienia.) Tarcza była intensywnie myta, ale udało się uchronić napisy i podziałki. Bardzo jestem ciekaw sposobu mocowania mechanizmu, bo że od Delbany to nie ma wątpliwości, tylko od jakiej?    

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyka gatunku z nową lumą, trochę za ciemną. Ale reszta w szczególności koperta, koronka i mechanizm bez zarzutu. Dorzucę więc od siebie kilka fotek.

post-45739-0-38021700-1422985481_thumb.jpg

post-45739-0-33654900-1422985487_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi