Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

powiedz nadejdzie taki dzień kiedy powiesz że kolekcja jest kompletna?

i dodasz  wystarczy już.

Ostatnio gdy pisaliśmy o ilości całej kolekcji  padła cyfra 100 sztuk . Teraz mogę już powiedzieć że dotyczy to chyba tych Wschodnioeuropejskich z centralną sekundą . A co do reszty to chyba 200 sztuk będzie mało  :blink:  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na każdy dzień w roku inna sztuka.

Powiedz jak widzisz jakiś zegarek na allegro ebay itp. to wiesz od razu czy taki masz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 90 % raczej tak , niektóre mają drobne różnice , więc żeby się nie męczyć i nie szukać fizycznie w pudełkach ( już niedługo ) posiłkuję się Moją stroną w formie elektronicznej na forum

Montelpucianao  -  same gwiazdeczki   :wub:

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje, największą radość zawsze mi sprawia jak odbieram zegarki od zegarmistrza, i widzę że z kawałka złomu na powrót wyłania się majstersztyk :). Obie były w opłakanym stanie, a teraz aż miło się nosi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz się z Nimi rozstawał to pamiętaj że Łódź i Tuszyn ma prawo pierwokupu  :P  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę zdjęć ostatnich dwóch delban, które pokazywałem, a na których za wiele widać nie było :)

Świetne :)

Z bardzo fajnym klimatem.

Gratuluję

Na 90 % raczej tak , niektóre mają drobne różnice , więc żeby się nie męczyć i nie szukać fizycznie w pudełkach ( już niedługo ) posiłkuję się Moją stroną w formie elektronicznej na forum

A ja od samego początku robię sobie coś takiego:

post-75614-0-62444600-1479421256_thumb.jpg

W spisie mam info o tym, która to z kolei Delbana i który w ogóle zegarek; zdjęcie każdej sztuki; marka zegarka, a w przypadku Delban opis (damka, recordmaster, subsekunda itd); od kogo, gdzie i za ile kupiona; kiedy kupiona; kiedy zrobiłem przegląd i co zawierał; dodatkowe koszty poniesione podczas przeglądu (szkło, dokupione części, pasek itd); zdjęcie po przeglądzie i SPA; ogólny opis stanu technicznego i wyglądu zegarka; jaki ma mechanizm; zdjęcie mechanizmu, jeśli jest inne niż Felsa; kiedy sprzedany; za ile sprzedany. Dwie ostatnie rubryki są puste :D

Tu są same Delbany. Dla pozostałych zegarków miejsce w spisie jest w osobnej karcie ;)

Robię to systematycznie i bardzo się cieszę, że wpadłem na taki pomysł na samym początku mojego uzależnienia. Dziś do 99% informacji już bym nie doszedł, gdyby nie te moje wypociny.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są dane tajneprzezpoufne ;)

Zegarki były w większości pokazywane w tym temacie. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku co to jest za baza danych? Tworzyłeś ją sobie sam czy wykorzystujesz jakiś program?. Czy z danego zegarka masz podlinkowanie do katalogu ze zdjęciami?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest zwykła baza zrobiona według własnego pomysłu i potrzeb w Excel'u

Zastanawiałem się nad wykorzystaniem w tym celu jakiegoś programu, tym bardziej, że kilka darmowych tego typu powstało, ale stwierdziłem, że nie będzie to najlepszy pomysł. Po pierwsze programy te zawierają najczęściej dużo rubryk, które w przypadku Delban kompletnie nie są mi potrzebne (choćby rodzaj koperty, typ i rodzaj szkła itp, itd), a jednocześnie będąc informatykiem amatorem, boje się o jeszcze jedną ewentualność. Jeśli program taki kiedyś przestanie być wspierany, to może się okazać po latach, że nie będę miał możliwości zainstalowania go na jakimś nowym komputerze i będzie kicha. Potem zabawa w wyłuskanie tych danych i przeniesienie ich w jakiś sensowny sposób w inne miejsce,  czy do innego programu... to mi się nie uśmiecha. Robić takiego programu mi się nie chcę i nie mam na to czasu. Wolę go poświęcić na grzebanie w mechanizmach.

Dodatkowo tą swoją rozpiskę mogę przenieść w dowolne miejsce, zrobić jej kopie, przechowywać ją w chmurze, mieć do niej dostęp z dowolnego urządzenia, nawet z telefonu. To są zalety, które przeważyły o wyborze prostego arkusza kalkulacyjnego. Na moje potrzeby jest aż nadto. :)

Zrobiłem sobie na początku kilka makr, które ułatwiały mi znajdowanie pewnych informacji, ale potem i z tego zrezygnowałem. Baza jest na tyle przejrzysta, że nie są mi potrzebne.

Kwestie "podpięcia" danego zegarka ze spisu do folderu z jego zdjęciami również rozwiązałem w bardzo prosty sposób. Mam na komputerze folder, do którego jest łatwy, jednoklikowy dostęp, w którym są podfoldery ze zdjęciami danego zegarka. Każdy podfolder w swojej nazwie ma nr porządkowy zegarka, odpowiadający numerowi ze spisu, oraz nazwę marki, ewentualnie z drobnym dopiskiem (damka, recordmaster, subsekunda itp).

post-75614-0-37264700-1479458480.jpg

(się nie powiększy... również tajneprzezpoufne ;) )

Znalezienie zdjęć konkretnego zegarka zajmuje mi kilkanaście sekund. Dodatkowo cały ten folder wraz z podfolderami ze zdjęciami również wypycham w chmurę.

I również mam do niego dostęp z dowolnego miejsca na świecie i z dowolnego urządzenia.

Prymitywne rozwiązania są czasem najskuteczniejsze. :D

A co najważniejsze, przechowywanie w chmurze tych danych, daje mi, wybierając dobrego usługodawce, duże bezpieczeństwo jeśli chodzi o archiwizację danych, przekraczające kilkukrotnie trzymanie tych danych lokalnie na komputerze (chociaż oczywiście tam też one są), czy na dysku zewnętrznym :) - takie zboczenie zawodowe.

Jeśli jeszcze tego nie wiecie, to ludzie dzielą się na tych co robią kopie bezpieczeństwa swoich danych i na tych co zaczną je robić (najczęściej po ich utracie :D )

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, muszę pomyśleć o umieszczeniu swoich katalogów ze zdjęciami w chmurze. Podesłałbyś mi na maila taki jeden wiersz ze swojej bazy danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę zdjęć ostatnich dwóch delban, które pokazywałem, a na których za wiele widać nie było :)

Ładne kobitki ;):)

Tylko czy ta wskazówka była już tak mocno osadzona że wyżłobiła na środku wzór ?

A ja od samego początku robię sobie coś takiego:

attachicon.gif1.jpg

W spisie mam info o tym, która to z kolei Delbana i który w ogóle zegarek; zdjęcie każdej sztuki; marka zegarka, a w przypadku Delban opis (damka, recordmaster, subsekunda itd); od kogo, gdzie i za ile kupiona; kiedy kupiona; kiedy zrobiłem przegląd i co zawierał; dodatkowe koszty poniesione podczas przeglądu (szkło, dokupione części, pasek itd); zdjęcie po przeglądzie i SPA; ogólny opis stanu technicznego i wyglądu zegarka; jaki ma mechanizm; zdjęcie mechanizmu, jeśli jest inne niż Felsa; kiedy sprzedany; za ile sprzedany. Dwie ostatnie rubryki są puste :D

Tu są same Delbany. Dla pozostałych zegarków miejsce w spisie jest w osobnej karcie ;)

Robię to systematycznie i bardzo się cieszę, że wpadłem na taki pomysł na samym początku mojego uzależnienia. Dziś do 99% informacji już bym nie doszedł, gdyby nie te moje wypociny.

No Arek super to jest , ja niestety tak dokładnie nie opisuję swoich Delban , jedynie dokumentacja foto przed i po , oraz numer z w opisie katalogu i cecha charakterystyczna Delbany .

A żeby znaleźć jakąś to trochę czasu to zajmuje bo trzeba otworzyć folder i .....

Twoja to jest super .

Choć w większości przypadków pamiętam czy taką czy inną mam , mam mimo wieku :P  dość dobrą pamięć :lol:

PO lekturze tego

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95266-jaki-program-software-do-katalogowania-zbior%C3%B3w-zegark%C3%B3w/page-4

nad takim gotowym Katalogiem  już raz myślałem . I na tym się zakończyło :blink:

A archiwizuję raczej na pamięci przenośnej .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, muszę pomyśleć o umieszczeniu swoich katalogów ze zdjęciami w chmurze. Podesłałbyś mi na maila taki jeden wiersz ze swojej bazy danych?

Nie ma problemu. Tylko dzis mam jeszcze ze trzy godzinki jazdy i jutro podobnie.

Przypomnij się proszę jutro wieczorkiem to Ci puszczę.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arek a ile by kosztowało wykupienie u Ciebie takiego pustego Arkusza ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, Jurek...

odebrać maila proszę ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, Jurek...

odebrać maila proszę ;)

Dzięki wielkie i widzisz że to co wysłałem nie na próżno wysłałem :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W marcu juz ją chyba pokazywałem a teraz pora na ....... ;)

Najpierw zdjęcia z przed

post-48480-0-10900100-1479651337_thumb.jpg
post-48480-0-18623700-1479651344.jpg
post-48480-0-57729600-1479651350.jpg

I wreszcie doczekała się na swoja kolej jak i na oryginalny sekundnik :)
Zdjęcia robione przy różnym oświetleniu przedmiotu także wicie rozumicie :P

post-48480-0-37851400-1479651501_thumb.jpg
post-48480-0-07218600-1479651505_thumb.jpg
post-48480-0-39786500-1479651508_thumb.jpg
post-48480-0-76857200-1479651511_thumb.jpg
post-48480-0-79281300-1479651515_thumb.jpg

Obwodu z podziałką nie ruszałem za mocno bo to skutkowało by zanikiem podziałki ,  a dziś użyłem sprzętu widocznego na jednym ze zdjęć .

Ćóś dziś forum wolno biega :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem przyzwoity skutek.

Niektóre tarcze i to tak naprawdę trudno określić jakiego typu, są bardziej podatne na głębszą reakcję brudu, szczególnie w warunkach zwiększonej wilgotności. Powstałe w wyniku takiego oddziaływania głębokie, nierównomierne "plamy" choć zmieniają swoją intensywność przy myciu właściwie są niemożliwe do usunięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno co mogę stwierdzić , że na żywo wygląda lepiej ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jurek SUPER!

Gratuluję dobrze wykonanej kolejnej, ciężkiej roboty :)

zarobiony jestem totalnie i rzadko ostatnio zaglądam, ale jak już zajrzę, to zawsze coś ciekawego jest do oblukania :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie tak na szybko trzy zdjęcia gablotek. Może jutro będzie lepsze światło  :wub:

post-38106-0-39267600-1480023748_thumb.jpg

post-38106-0-92110400-1480023816_thumb.jpg

post-38106-0-23982500-1480023913_thumb.jpg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobił... :D

Pięknie Sławek!

Prezentuje sie rewelacyjnie.

A reszta okazów gdzie zimuje?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne marki w pudełkach  :(   Tylko jeszcze muszę inaczej wyeksponować kieszonki . I rada- głębokość na starcie była 8 cm Ja zażyczyłem sobie 9 cm. Ale Musi być 10 cm . bo jak są jakieś lepsze ( grubsze pasoiory ) to wychodzi na styk

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi