Josza 103 #1 Napisano 14 Maja 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #2 Napisano 15 Maja 2011 Czesc,No to juz wiemy gdzie/ u kogo byl zakupiony. Nie mogles sie powstrzymac i juz go rozebrales - to dobrze.Drewno wydaje sie zdrowe i mocne.Po zrobieniu bedzie wygladal naprawde dobrze.Powodzenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #3 Napisano 16 Maja 2011 Ja kupiłem u Pana Mariusza bardzo podobny tylko ktoś (jakiś baran najpewniej!!!) go pokrył .....brązowo-rudym lakierem. Niestety nie uda mi się zachować mazerunku naśladującego machoń który odkryłem pod spodem. A wielka szkoda bo jest piękny. Nie sadzę aby ktos potrafił go również odtworzyć. Ale za to jest kompletny razem z koroną ktorej w tym Twoim Josza brakuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 16 Maja 2011 Niestety nie uda mi się zachować mazerunku naśladującego machoń który odkryłem pod spodem. A wielka szkoda bo jest piękny. Nie sadzę aby ktos potrafił go również odtworzyć. Są jednak tacy...:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/27356-wystawa-zegarow-gustava-beckera-w-swiebodzicach/page__view__findpost__p__331418 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #5 Napisano 17 Maja 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #6 Napisano 18 Maja 2011 Bardzo ciekawy wręcz wyjątkowy moim zdaniem zegar ze względu na skrzynie, fajnie ze kupił go nasz człowiek będziemy mogli zobaczyć efekty renowacji, zamiast korony od góry brakuje raczej 2 tralek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #7 Napisano 19 Maja 2011 Luks niestety nie masz racji. Żadne tralki! .Tego typu zegary miały zawsze korone. Prostą ale miały. Fotki mojego "rudzielca" dołaczę weekend 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #8 Napisano 19 Maja 2011 szukałem i nie znalazłem z gałeczkami jedynie podobny z nieco inną skrzynią wyciętą u górze ale pewnie już każdy widział ta stronę dla odświeżenia podam http://www.vienna-regulators.com/B0152.htm a tu przykładowe wskazówki do serpentynki http://www.antiqueclocksatkildonan.com/Serpentine%20Vienna.html i są tam tralki po bokach ale czy orginał z fabryki tak wyglądał trzeba by zajrzeć do mądrych ksiągto skrzynka chodzika a gdzie się podziała skrzynia tego bijącego z poprzedniego wątku Josza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #9 Napisano 19 Maja 2011 Nie widzę na zdjęciach górnej deski żadnych śladów po koronie czy sterczynkach. Jeśli tam nic nie było, to po co kombinować; choć to Twój zegar Josza i możesz mu dołożyć co zechcesz. Załączam dwa zdjęcia wczesnych beckerów podobnych w formie i bez śladów ozdób na górze. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #10 Napisano 19 Maja 2011 Josza jeśli nie ma śladów po koronie bąć sterczynkach, to po co kombinować i przerabiać historyczną całość ( na zdjęciach nie widzę śladów) Ja osobiście bym nic nie robił, bo i po co ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #11 Napisano 2 Czerwca 2011 Luks niestety nie masz racji. Żadne tralki! .Tego typu zegary miały zawsze korone. Prostą ale miały. Fotki mojego "rudzielca" dołaczę weekend Witam PRGreg bardzo bardzo!!!!!!!!!!!! prosze o zdjecia tej korony. Chcialbym też poznać wasze zdanie na temat sygnatury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #12 Napisano 3 Czerwca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #13 Napisano 3 Czerwca 2011 Jakby nie szukać - tutaj efekt kilku minut - zasadnicze wersje są dwie.Albo ażurek, czyli retro: albo moderne zapożyczenie z eklektyków: Szerszy wybór znajdziesz tutaj: http://www.snclocks.com/Sold-Clocks/Serpentine-Vienna-Regulators Moim skromnym zdaniem, niejedne z najlepiej wyglądających - straciły koronę .... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #14 Napisano 19 Czerwca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 19 Czerwca 2011 Nic dodać, nic ująć....Z "czubkiem" się nie spiesz, i tak wygląda super.PS. Tak z ciekawostek co do niesygnowanych zegarów. Ostatnio wypucowałem werk "dwarfa" chodzika, i spod patyny wyszła sygnatura naprawiacza: Koloman Szendo, 3.05.1895 (ach te polsko - węgierskie symbole)... Swoją drogą, ktoś na pilniku czy grubym papierze nie szczędził. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #16 Napisano 22 Czerwca 2011 Josza wielkie sorry że dopiero teraz odpisuje ale lepiej późno niż wcale. Oto mój rudzielec jeszcze przed czyszczeniem: a w całości: Szczerze pisząc nie mam argumentów na koronę dla Twojego bo powinno być albo poziome nacięcie dla listewki mocującej koronę jak to jest w tym moim albo dwa prostokątne lub kwadratowe otwory do osadzenia korony którą Tarant nazwał ażurek retro. U ciebie nie ma śladu po otworach.Wyjątek który potwierdza regułę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczypiorek 0 #17 Napisano 23 Czerwca 2011 Witam gotowy, a teraz tylko chodzić. Piękny Co prawda jako laik się za bardzo nie znam, ale na taki dostojny zegar to już chyba tylko szlachetna politura pasuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach