Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Josza

Serpentine

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

No to juz wiemy gdzie/ u kogo byl zakupiony.

Nie mogles sie powstrzymac i juz go rozebrales - to dobrze.

Drewno wydaje sie zdrowe i mocne.

Po zrobieniu bedzie wygladal naprawde dobrze.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem u Pana Mariusza bardzo podobny tylko ktoś (jakiś baran najpewniej!!!) go pokrył .....brązowo-rudym lakierem. Niestety nie uda mi się zachować mazerunku naśladującego machoń który odkryłem pod spodem. A wielka szkoda bo jest piękny. Nie sadzę aby ktos potrafił go również odtworzyć. :) Ale za to jest kompletny razem z koroną ktorej w tym Twoim Josza brakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie uda mi się zachować mazerunku naśladującego machoń który odkryłem pod spodem. A wielka szkoda bo jest piękny. Nie sadzę aby ktos potrafił go również odtworzyć.

Są jednak tacy...:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/27356-wystawa-zegarow-gustava-beckera-w-swiebodzicach/page__view__findpost__p__331418

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy wręcz wyjątkowy moim zdaniem zegar ze względu na skrzynie, fajnie ze kupił go nasz człowiek będziemy mogli zobaczyć efekty renowacji, zamiast korony od góry brakuje raczej 2 tralek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks niestety nie masz racji. Żadne tralki! .Tego typu zegary miały zawsze korone. Prostą ale miały. Fotki mojego "rudzielca" dołaczę weekend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukałem i nie znalazłem z gałeczkami jedynie podobny z nieco inną skrzynią wyciętą u górze ale pewnie już każdy widział ta stronę dla odświeżenia podam http://www.vienna-regulators.com/B0152.htm a tu przykładowe wskazówki do serpentynki http://www.antiqueclocksatkildonan.com/Serpentine%20Vienna.html i są tam tralki po bokach ale czy orginał z fabryki tak wyglądał trzeba by zajrzeć do mądrych ksiąg

to skrzynka chodzika a gdzie się podziała skrzynia tego bijącego z poprzedniego wątku Josza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę na zdjęciach górnej deski żadnych śladów po koronie czy sterczynkach. Jeśli tam nic nie było, to po co kombinować; choć to Twój zegar Josza i możesz mu dołożyć co zechcesz. Załączam dwa zdjęcia wczesnych beckerów podobnych w formie i bez śladów ozdób na górze.

post-22303-0-27083800-1305834459_thumb.jpg post-22303-0-32974700-1305834483_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Josza jeśli nie ma śladów po koronie bąć sterczynkach, to po co kombinować i przerabiać historyczną całość ( na zdjęciach nie widzę śladów)

Ja osobiście bym nic nie robił, bo i po co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks niestety nie masz racji. Żadne tralki! .Tego typu zegary miały zawsze korone. Prostą ale miały. Fotki mojego "rudzielca" dołaczę weekend

Witam PRGreg bardzo bardzo!!!!!!!!!!!! prosze o zdjecia tej korony.

Chcialbym też poznać wasze zdanie na temat sygnatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby nie szukać - tutaj efekt kilku minut - zasadnicze wersje są dwie.

Albo ażurek, czyli retro:

b08879879fc7034egen.jpg

albo moderne zapożyczenie z eklektyków:

bfd92cb46e7eadc0.jpg

2196ad6e3a55c2eb.jpg

1e5959e7d2246211.jpg

Szerszy wybór znajdziesz tutaj:

http://www.snclocks.com/Sold-Clocks/Serpentine-Vienna-Regulators

Moim skromnym zdaniem, niejedne z najlepiej wyglądających - straciły koronę ....

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać, nic ująć....Z "czubkiem" się nie spiesz, i tak wygląda super.

PS.

Tak z ciekawostek co do niesygnowanych zegarów. Ostatnio wypucowałem werk "dwarfa" chodzika, i spod patyny wyszła sygnatura naprawiacza: Koloman Szendo, 3.05.1895 (ach te polsko - węgierskie symbole)... Swoją drogą, ktoś na pilniku czy grubym papierze nie szczędził.

post-6402-0-65006400-1308502137_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Josza wielkie sorry że dopiero teraz odpisuje ale lepiej późno niż wcale.

Oto mój rudzielec jeszcze przed czyszczeniem:

3b7df847b7456d05.jpg

a w całości:

42fba3a1c6cd4f8fgen.jpg

Szczerze pisząc nie mam argumentów na koronę dla Twojego bo powinno być albo poziome nacięcie dla listewki mocującej koronę jak to jest w tym moim albo dwa prostokątne lub kwadratowe otwory do osadzenia korony którą Tarant nazwał ażurek retro. U ciebie nie ma śladu po otworach.

Wyjątek który potwierdza regułę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam gotowy, a teraz tylko chodzić.

Piękny :o Co prawda jako laik się za bardzo nie znam, ale na taki dostojny zegar to już chyba tylko szlachetna politura pasuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.