Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

ETA - Standard, Elabore, Top, Chronometre - różnice

Rekomendowane odpowiedzi

Czym sie różni Eta 2824-2 z COSCem od innych mechanizmów? Chyba nie dokładnością chodu? :wink:

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czym sie różni Eta 2824-2 z COSCem od innych mechanizmów? Chyba nie dokładnością chodu? :wink:

No, wiesz, jak już wspomianałem, to ja, no, uhm nie wiem za bardzo, bo się nie znam.

Odbieram zegarki na trochę innej płaszczyźnie postrzegania niż mechanizmy.

Może dlatego, że mam za sobą rok zajęć w prosektorium i dogłębne poznanie , że tak powiem mechanizmów wewnętrznych. I powiem wam, że wolę oglądą ć ludzi/świat/zegarki od zewnętrznej strony :)

Dlatego mi w zbytnio nie przeszkadza Eta w drogim zegarku, ale to już inna dyskusja.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuje odpowiedziec, ETA 2824-2 dostepna jest w 4 rodzajach.

ETA 2824-2 [adjustments: positions, average rate, max variation, isochronism]

Standard: nickel plated with Etachoc shock protection. Nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. No decorations. [2, +-12, +-30, 20]

Elaboroe: Etachoc or Incabloc shock protection, nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. Some decorations. [3, +-7, +-20, 15]

Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. [5, +-4, +-15, 10]

Chronometre - Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. [COSC]

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuje odpowiedziec, ETA 2824-2 dostepna jest w 4 rodzajach.

ETA 2824-2 [adjustments: positions, average rate, max variation, isochronism]

Standard: nickel plated with Etachoc shock protection. Nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. No decorations. [2, +-12, +-30, 20]

Elaboroe: Etachoc or Incabloc shock protection, nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. Some decorations. [3, +-7, +-20, 15]

Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. [5, +-4, +-15, 10]

Chronometre - Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. [COSC]

Jestem pod wrażeniem. Czy mozna jakoś zidentyfikować po wyglądzie, jaki konkretnie mechanizm jest np. w mojej Stowie?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś pisano że wersje można rozróżnić na podstawie kształtu ramion balansu.

proste = balans niklowy

rozszerzające się = Glucydur

... potem, jak to z większością teorii, znaleźli się tacy co ją podważyli.

trochę prawdy chyba jednak w tym jest.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie w którą stronę ramiona się rozszerzają. Do środka czy na zewntątrz?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu mamy rozszerzające się :

kkwpk tak jak i w mojej :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem mi się podoba ta Eta :)

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa Antea = proste (ciężko dojrzeć bo to nie wiedzieć czemu się rusza :wink: ).

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez sprobuje,

Zwykla ETA na gorze chronometr na dole.

2824-eco.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wie jak odróznić Standard od elabore? Bo za chrono trzeba po prostu dopłaćić. Proszę moda o wydzielenie offtopa o Etach do odzielnego tematu.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Tu mamy rozszerzające się :

Mam wątpliwości co do tego czy kaliber 80110 powinien się znaleźć w temacie dotyczącym ETA. 80110 to manufakturowy werk.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam wątpliwości co do tego czy kaliber 80110 powinien się znaleźć w temacie dotyczącym ETA. 80110 to manufakturowy werk.

Ale zdjęcie ślicznie ukazuje o co chodzi. Proponuje zaznaczyć, że to nie ETA (przypis pod zdjęciem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maverik, chodziło tylko i wyłącznie o ramiona koła balansu Glucydur, nie mechanizm jako taki. Na zdjęciu jest bardzo ładnie widoczne koło i ramiona, stąd też i zdjęcie.

Gdybym miał podobne zdjęcie (ukazujące to czym byliśmy zainteresowani) mechanizmu Patka, też bym takowe wkleił.

EDIT:

Grzesiek zrobione...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Maverik, chodziło tylko i wyłącznie o ramiona koła balansu Glucydur, nie mechanizm jako taki. Na zdjęciu jest bardzo ładnie widoczne koło i ramiona, stąd też i zdjęcie.

Nie ma problemu :). Zresztą pełnej zgodności co do tego czy jest to "in-house" czy jednak nie, niestety nie było. Okazało się, że IWC trochę się wzorowało na Valjoux, ale jak twierdzi producent, mechanizm został samodzielnie wykonany przez IWC, wprowadzono też do tego werku własne rozwiązania marki z Schaffhausen.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-266-0-81235900-1330518748.jpg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2824-2 jest to kaliber mechanizmu.

Tak ten mechanizm ma stop-sekundę.

Ten mechanizm siedzi też w moim Maurycym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2824-2 jest to kaliber mechanizmu.

Tak ten mechanizm ma stop-sekundę.

Ten mechanizm siedzi też w moim Maurycym.

Ale pytałem o te na lewo od 2824-2 w moim przypadku V82F i costam nieczytelne.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z danych producenta wynika że nie wszystkie 2824 mają stop sekundę.

Z doświadczeń forumowiczów też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.