Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Rolexy a ich dekle

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jak wiadomo dekle zegarkow od wielu lat sa (jak tylko mozna) przezroczyste, aby to co w srodku rowniez cieszylo oko wlasciciela (i nie tylko :D ). Jesli model zegarka nie pozwala na to (np. zaawansowany nurek), to zostaje jeszcze grawer. I tu tez wiemy jakie to male dziela sztuki powstaja.

I stad zrodzilo sie moje pytanie - dlaczego Rolexy nie stosuja ani szkla ani grawerki? To nie moze byc z lenistwa, gdyz dobrze wiemy, iz sam mechanizm nie jest przez nich potraktowany po macoszemu - jest zdobiony - wiec czemu go nie pokazuja ani nie zdobia jak zamkniety?

Pozdrawiam

Artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również swego czasu mnie to zastanawiało. Może chcą być oryginalni w swojej prostocie?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ma to coś wspólnego z klasycznym wzornictwem marki :D

w końcu poszczególne modele rolexa są prawie identyczne na przestrzeni lat

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Witajcie,

jak wiadomo dekle zegarkow od wielu lat sa (jak tylko mozna) przezroczyste, aby to co w srodku rowniez cieszylo oko wlasciciela (i nie tylko :D ). Jesli model zegarka nie pozwala na to (np. zaawansowany nurek), to zostaje jeszcze grawer. I tu tez wiemy jakie to male dziela sztuki powstaja.

I stad zrodzilo sie moje pytanie - dlaczego Rolexy nie stosuja ani szkla ani grawerki? To nie moze byc z lenistwa, gdyz dobrze wiemy, iz sam mechanizm nie jest przez nich potraktowany po macoszemu - jest zdobiony - wiec czemu go nie pokazuja ani nie zdobia jak zamkniety?

Pozdrawiam

Artme

Mechanizm 3135 i jego pochodne jest zdobiony tylko jakość tych zdobień jest na poziomie seryjnej ETY. Całość wykonana jest dość siermiężnie. Rolex bardziej koncentrował się na takich cechach jak wytrzymałość i stabilność pracy niż wygląd. Co innego kolekcja Cellini. Ta zawiera zegarki z przeszklonymi deklami więc twierdzenie, że Rolex takowych nie posiada jest błędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle, ze to jednak wynika z konserwatyzmu firmy. W koncu Submariner, czy Day-date wcale sie tak wiele nie zmienil od momentu debiutu 40 czy 60 lat temu. A wtedy przezroczystych dekli w zegarkach narecznych nie bylo, no wiec i teraz ich nie daja.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo jak w nowych brajtkach zaczynaja się pojawiać z tyłu szkiełka, co moim zdaniem im nie pasuje, tak samo byłoby w przypadku rolka. Tradycji się nie zmienia, lepiej niech rolek zostanie rolkiem - z pełnym nie grawerowanym deklem.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo jak w nowych brajtkach zaczynaja się pojawiać z tyłu szkiełka, co moim zdaniem im nie pasuje, tak samo byłoby w przypadku rolka. Tradycji się nie zmienia, lepiej niech rolek zostanie rolkiem - z pełnym nie grawerowanym deklem.

Hmm. Coś w tym w sumie jest. Też z początku myślałem (i chyba dalej myślę), że to lekka lipa taki "goły" dekiel. Jednak zajrzeć od czasu do czasu do serduszka zegarka to super rzecz. No, ale też mimo że chciałbym mieć w Rolkach taką możliwość, nie wyobrażam sobie jednak np. GMT Master II z szybką z tyłu. Może dlatego ciągnie mnie mimo wszystko bardziej do PAM'a 320....:D

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo wszystko bardziej do PAM'a 320....:D

Zapraszam za jakiś tydzień do galerii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie tyczy DSSD , wczoraj bylem w AD ogladnac . Mialem pytanie dotyczace dekla , okazalo sie ze jest on zrobiony z tytanu i wygrawerowanie go powoduje utrate gwarancji . Polecaja grawerowanie po wewnetrznej stronie zapiecia bronsolety .

Irek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam za jakiś tydzień do galerii :)

Zatem czekam :D

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecaja grawerowanie po wewnetrznej stronie zapiecia bronsolety .

Super :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konserwatyzm jako symbol ciągłości i niezmienności. Działanie na podświadomość. W londyńskiej taksówce wciąż musi się mieścić mężczyzna w XIX-wiecznym cylindrze, a Rolex ma dekiel taki jaki ma.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trudno ;);)

Maja tyle kasy i mogliby kolo tego zrobic taki marketing, ze fajna grawerka zaraz mialaby uzasadnienie w historii ale jak nie chca... to nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem fanem grawerowanych dekli i szkoda, że Rolex nie pokusił sie o takowy (zwłaszcza, że inne elementy potrafią oznaczać wręcz nadmiarowo ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...(zwłaszcza, że inne elementy potrafią oznaczać wręcz nadmiarowo ;))

Ciekaw jestem o jakie Ci chodzi :)

A moze z drugiej strony faktycznie - w tlumie grawerek i przezroczystosci, idealna "gładź" wyglada... tez ciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex nie daje przeszklonych dekli ani antyrefleksu, bo niepodążanie za modą to część wizerunku tej firmy. Ja tam nie chcę Rolka z przeszklonym deklem. Było by to tak nieroleksowe, że odczuwał bym to jako niemiły dysonans cool.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ciekaw jestem o jakie Ci chodzi ;)

Wszyscy wiemy, że chodzi o tarcze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze na tarczy powinno być napisane że ze stali, jakiego rodzaju i ile kamieni ma mechanizm (i mamy mierny bo mierny - ale niema utwór literacki) :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chces przeszklonego dekla na Rolex, casami znajdes na chinskich podrubkach.Rolex to jedna z najbadzej konservativnych marek, s nawet dzisaj nowocasnym designem submariner produkowanym od 60lat

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy moglbys to na polski przelozyc, bo nie za bardzo zrozumialem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy moglbys to na polski przelozyc, bo nie za bardzo zrozumialem :rolleyes:

Nie przesadzaj. Tekst jest zrozumiały, a Obcokrajowiec nie musi znać perfekt polskiego, żeby się podzielić z nami jakąś myślą czy refleksją. Trochę wyrozumiałości poproszę. :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.