Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam wrazenie, ze w tym watku nie robi sie z Roleksa czegos, czym nie jest, natomiast niektorzy staraja sie udowodnic, ze jest malo wartym wytworem marketingu.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natomiast niektorzy staraja sie udowodnic, ze jest malo wartym wytworem marketingu.

Miłośnikom zegarków nie trzeba nic udowadniać. Dzielą się na tych, którzy mieli, mają lub będą mieli Rolexa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Destro, amen! ;)

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektorzy staraja sie udowodnic, ze jest malo wartym wytworem marketingu.

Wg mnie tak poniekąd jest, z tą jednak małą różnicą że jest nie mało a dużo wartym wytworem marketingu. Wiele firm chciało by mieć w szeregach firm takiego marketingowca i handlowca jakim był Wilsdorf. Stworzył i wypromował produkty które urosły niemal do rangi religii. Nie rozumiem za to dlaczego fakt ten jest odbierany negatywnie.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rebus:

Wilsdorf=Jobs. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Wilsdorf jednak nie był tak dobry jak Jobs, bo Jobs dorobił się miliardów w bardzo krótkim czasie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tamtych czasach, Jobs nie dorobilby sie nawet dolara ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w tych czasach Wilsdorf co najwyżej wymieniałby bateryjki, bo za nic nie przebiłby się ze swoimi zegarkami wśród takiej konkurencji ;)

Myślę, że ta wymiana zdań nie ma sensu i nie dotyczy tego wątku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, ze nie ma - wystarczy cos wspomniec/pozartowac z Apple i sie zaczyna obrona Czestochowy! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpatrujesz punkt biznesowy i porównałeś Wilsdorfa do Jobsa i napisałem Tobie co sądzę o takim porównaniu.

Dzięki temu już jestem fanbojem jednego, a hejterem drugiego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w tym, co napisales, wystarczy zamienic nazwiska i nikt by sie nie zorientowal, ze oryginal by o kims innym, hhehe.

A mnie Rolex jest obojetny (kupilem, bo zawsze chcialem miec - moze PP kiedys tez kupie).

A jesli chodzi o Apple, to do firmy nie mam nic - raczej do ludzi, ktorzy dali sie omamic (iPhone).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że z opiniami na temat Rolexa wiąże się jeszcze jedna istotna sprawa, mianowicie Rolex w USA i Rolex w Polsce jest zdecydowanie odmiennie postrzegany. W Stanach Rolex Submariner w latach 50-tych kosztował ok 70$ i wg mnie był i może nadal jest produktem lokowanym podobnie jak kiedyś jeansy Levi's. Produkt codzienny, bardzo dobrze wykonany i funkcjonalny, dostępny dla wszystkich średnio zarabiających.

W Polsce Rolex do zdecydowanie dobro luksusowe. Być może dlatego takie emocje wywołuje marka, bo często dyskutujący przyjmują przeciwległy punkt widzenia.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i nikt by sie nie zorientowal, ze oryginal by o kims innym, hhehe.

Przepraszam, ale nie rozumiem tej części zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystian, Twoj oryginalny post byl o Wilsdorfie, tak?

Do tego sie odnioslem.

W USA, Rolex jest uwazany za produkt luksusowy.

Co wiecej, tak jak wiekszosc ludzi na swiecie, malo kto tam zdaje sobie sprawe, w jakiej ilosci jest produkowany.

Ja tez, szczerze mowiac nie wiedzialem, dopoki jedna pani w butiku Breitlinga mnie nie oswiecila - wczesniej pracowala w Roleksie, po drugiej strony ulicy ;).

Poza tym, widziala obie fabryki od zaplecza i uwaza, ze to wlasnie Breitling jest wart swojej kasy, a nie Rolex - ale to temat na inna opowiesc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez, szczerze mowiac nie wiedzialem, dopoki jedna pani w butiku Breitlinga mnie nie oswiecila - wczesniej pracowala w Roleksie, po drugiej strony ulicy ;).

Poza tym, widziala obie fabryki od zaplecza i uwaza, ze to wlasnie Breitling jest wart swojej kasy, a nie Rolex - ale to temat na inna opowiesc.

Pytanie, czy ta pani nie mówiła by odwrotnie gdyby najpierw pracowała przy sprzedaży Breitlinga, a później przy sprzedaży Rolexa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownaj ilosc produkowanych zegarkow - to ma jakies przelozenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co? Jak mniejsza ilosć produkowanych zegarków tym lepsza firma?

To w Polsce mamy wierchuszkę zegarmistrzostwa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj poprzednie moje wypowiedzi i zapytaj raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az tak bardzo mnie to nie interesuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie pytaj nastepnym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wiecej, tak jak wiekszosc ludzi na swiecie, malo kto tam zdaje sobie sprawe, w jakiej ilosci jest produkowany.

Jestem bardzo ciekaw czy jakoś to to uzasadniła?

Tzn. jakie wg. Ciebie? Że jak mniej (Breitling) to lepiej, czy więcej (Rolex) lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyzsze zdania zostaly wyciagniete z kontekstu.

Chodzilo o ekskluzywnosc (ang. exclusive) marki - mniej, czyli lepiej, czyli drozej - w mega uproszczeniu.

Po wiecej informacji zapraszam do pani Christmas, na 5th Avenue, NYC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starałem się żeby kontekst Twojej wypowiedzi został zachowany.

Breitling (bo do niego się odniosłeś) jest mniej ekskluzywną i tańszą marką od Rolexa, więc nadal nie rozumiem.

Z panią Christmas nie będę rozmawiał, natomiast sądziłem, że skoro powołałeś się na jej opinię, to zostało to poparte jakimiś konkretami, ale jak widzę nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostalo.

I jest to napisane powyzej.

Exclusive:

- restricted in distribution, use, or appeal because of expense

- very expensive, and therefore available only to people who have a lot of money

to tylko dwa ze znaczen - o tyle waznych, ze uzytych w tej konwersacji (stad powyzej napisalem, ze chodzi o angielskie, a nie polskie znaczenie slowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to jak się do tego ma Breitling, a jak Rolex wg. Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.