Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zobacz ile ludzi w USA nosi Roleksy, a ile Breitlingi.

Tak sie to ma.

Cenowo, Breitling z wlasnym mechanizmem jakos specjalnie tanszy od Roleksa nie jest - ba, jest nawet drozszy, od wszystkich "popularnych" modeli Roleksa.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jeden z bardziej udanych modeli w ostatnim czasie:

sub1c.jpg

sub2e.jpg

Przyznaję, że lubię lupki w Rolkach, ale w tym wypadku jej brak wyszedł zegarkowi na dobre. Tarcza bardziej przejrzysta, uporządkowana, symetryczna. Charakter jakby bardziej surowy - pasuje do SUBa.

Kurczę, świetny ten zegar...

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zostalo.

I jest to napisane powyzej.

Exclusive:

- restricted in distribution, use, or appeal because of expense

No właśnie “because of expense“ - wg tej definicji bardziej ekskluzywne jest to, co jest droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz na to tez tak spojrzec - ale jest to czesc definicji, jak najbardziej prawidlowa - choc nie do konca w kontekscie Roleksa, ktory jest masowka, porownujac do innych marek, czyli bedac nawet drozszy, nie bedzie ekskluzywny.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o “restricted in distribution"? Bo jeśli tak, to któryś z nas źle rozumie tę definicję. Jak dla mnie w definicji są wymienione trzy charakterystyki i wszystkie trzy są warunkowane wysoką ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wiec jest pytanie (o ile jest), bo nie wiem co mam napisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie brzmi: Czy chodzi Ci o to, że wg Twojej interpretacji tej definicji “exclusive“ jest to, co jest “restricted in distribution“? Bo ja się z tą interpretacją nie zgadzam (patrz poprzedni post).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym kontekscie, ktory uzylem, "exclusive" to cos, czego jest znacznie mniej niz czegos innego, jest rzadziej spotykane.

Czyli np. Breitling w USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczona podaż może być i bardzo często jest przyczyną większej “ekskluzywności", ale w tym konkretnym zestawieniu nią nie jest. Breitlingów produkuje się znacznie mniej, bo jest na nie mniejszy popyt. Po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jaki z tego moral?

Bo ja mimo tego, ze rozumiem co czytam (z mala pomoca), to nie rozumiem o co Tobie chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I jaki z tego moral?

Nigdy nie jedz żółtego śniegu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pozno... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz na to tez tak spojrzec - ale jest to czesc definicji, jak najbardziej prawidlowa - choc nie do konca w kontekscie Roleksa, ktory jest masowka, porownujac do innych marek, czyli bedac nawet drozszy, nie bedzie ekskluzywny.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jesli chciales powiedziec, ze Rolex nie jest eksluzywnym towarem, to... czekam na odpowiedz/uzasadnienie tej tezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wlasnie mialem na mysli.

Uzasdnienie: wielkosc produkcji i ilosc widzianych egzemplarzy (w USA) na nadgarstkach.

Rolex jest luksusowy, to tak.

To jest MOJE spojrzenie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na karcie Roleksa jest nr. klienta, który oznacza kraj do którego centrala wysłała dany egzemplarz. Tutaj trafiłem na spis tych numerów.http://www.oysterinfo.de/en/detailinfos/laendercodes/index.php

Nie ma tu Polski czy ja dostałem już oczopląsu, czy może to nieaktualny spis czy może ja czegoś nie łapię lub coś pokręciłem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze gdy ta lista powstawala, nie wysylano Rolexow do PL?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty swojego w kraju kupiłeś? Z tego co pamiętam to tak. Jak będziesz w pobliżu papierów i bedzie Ci się chciało to sprawdź jaką masz liczbę. Tak z ciekawości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w kraju.

Sam umieram z ciekawosci!

Zerkne w piatek, bo dopiero wtedy bede w PL.

Kurde, ciekawe info!

Nie wytrzymalem i zadzwonilem: mam 312.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) W Stanach Rolex Submariner w latach 50-tych kosztował ok 70$ i wg mnie był i może nadal jest produktem lokowanym podobnie jak kiedyś jeansy Levi's. Produkt codzienny, bardzo dobrze wykonany i funkcjonalny, dostępny dla wszystkich średnio zarabiających.

(...)

Trochę drożej, a precyzyjnie ponad dwa razy.

http://www.minus4plus6.com/PriceEvolution.htm

Obecnie raczej nie dla wszystkich ale tu potrzebna opinia kogoś z USA w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja lubię Rolexy, nie wszystkie, ale lubię. Ta marka może kojarzyć się z kiczem, Ameryką i ma prawo. Nie lubię ich złotych wytworów i koniec. Gdy jednak widzę Suba w stonowanych, klasycznych barwach, to chętnie bym przygarnął i dumnie nosił. Rolex to " marka-potęga" i z tym też trzeba się liczyć. Finalnie- lubię Rolka. Za Suba, za GMT master.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego uważacie,że rolex jest za drogi?Aktualnie np.DJII jest niewiele droższy od omegi aquaterry.Można go kupić za 20 tys spokojnie..Ja uważam,że to właśnie omega jest za droga mimo,że poprawiłaj jakość wykonania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akis - 100% racji.

Z tymi kodami fajna sprawa. Sprawdzilem i tez sie zdzadza. Bralem z IT i kod na IT :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Rolex to " marka-potęga" i z tym też trzeba się liczyć.

Tak samo jak Coca-Cola, McDonald's czy KFC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.