Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Albo nie dorosłem,

Dokladnie tak , a ja jestem tego najlepszym przykladem .

Jak bylem mniejszy i wazylem 95kg to mi sie Rolex nie podobal a teraz doroslem waze okolo 110kg i mi sie ich duzo modeli b. podoba , Na szczescie ograniczylem jedzenie bo az sie boje ktore jeszcze modele moglyby mnie zainteresowac :D

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem GMT i suba ze starej edycji(2006r),ten pierwszy spieszył się ok10s ma dobę a ten drugi 6.GMT kupiony w Polsce ,sub w Angli.Wyregulowałem zegary bez problemu,ale dla mnie mit o dolładności ich werków został lekko nadszarpnięty.Miałem zegarki na ecie 2892 i były one o wiele dokładniejsze.Co do wykonania modeli,które posiadałem było ono ok,ale nie powalało.Aluminiowa luneta nie zachwycała i ogólnie dla mnie te zegarki były mocno przeszacowane.Co innego nowa linia,dla mnie jest spory postęp,poprostu te nowe roleksy są lepiej wykonane .To moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc dziś w okolicach Pl. +++ zajrzałem do Kruka przymierzyć wreszcie DJ II.Niestety nie było wersji z niebieską tarczą na której mi zależało ale za to mieli już tegoroczny model z gładkim bezelem,na który czekałem (ten karbowany tak średnio mi się widział na zdjęciu).I trochę się rozczarowałem bo sądziłem,że będzie bardziej mi się podobał.Jak na mój gust jest zbyt szeroki a tak płaska powierzchnia to uwidacznia.Koniec końców po przymiarkach chyba jednak ten karbowany podoba mi się bardziej,aczkolwiek nie jest to bezel moich marzeń.Gdyby były tak wąskie jak są w DJ wyglądałoby to lepiej,bardziej elegancko i tarcza mogłaby być większa.Nie podoba mi się też ta bransoleta,robi na mnie wrażenie tandetnej.Tyle z minusów,ogólnie zegarek fajny,wielkość w sam raz,sprawia wrażenie trochę większego niż 41mm które ma.Poważnie rozważam jego kupno,muszę jeszcze tylko zobaczyć na żywo czy ta niebieska tarcza będzie mi się podobać tak jak na zdjęciach.

Przy okazji zmierzyłem sobie też Suba i wciąż nie wiem skąd ta ekstaza nad tym zegarkiem.Zupełnie mnie nie bierze stylistycznie,znalazłbym z 20 nurków które podobają mi się bardziej (tańszych i droższych),zaskoczyło mnie natomiast jak lekki jest (miałem na ręce PO XL).Liczyłem też, że obadam nowego YM z niebieską tarczą ale jeszcze nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten niebieski kolor tarczy w didżeju na żywo jest naprawdę świetny, jestem pewny, że Ci się spodoba.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaskoczyło mnie natomiast jak lekki jest (miałem na ręce PO XL).Liczyłem też, że obadam nowego YM z niebieską tarczą ale jeszcze nie mają.

To fakt ,roleksy są lekkie(te stalowe :) ) i dlatego są takie wygodne.Być może są produkowane z jakiegoś stopu o niskiej wadze własnej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę coś o swoich odczuciach i spostrzeżeniach:

Kilka tygodni temu miałem możliwość przymierzenia Suba czarnego i zielonego i co zauważyłem:

Na plus bransoleta która jest zdecydowanie lepiej wykonana (spasowana) niż np. Omegi PO.

I tu się kończą wg mnie plusy, proszę wytłumaczcie mi dlaczego zegarek kosztujący ponad 30k nie ma antyrefleksu, światło odbija się od powierzchni szkiełka jak w tanich Tissotach (bez obrazy) i tarcza jest widoczna z nie każdej pozycji?

Oprócz ww Roleksów obejrzałem jeszcze kilka innych zegarków często zdecydowanie tańszych i Rolex wypadł najgorzej...

(Omegi Seamaster + PO, IWC Aquatimery, Breitlingi SOH, UN Maxi Marine Chronometer)

Swój mechanizm ok, ale zegarek za ponad 30k bez antyrefleksu, ciężka do odczytania tarczą (sprawiającą wrażenie słabo wykonanej), braku jakiegokolwiek grawera na deklu itd itd.

Tak jak napisał carlito1: Rolex to Rolex.

Wg mnie działa magia marki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam najmniejszych problemów z odczytaniem godziny w tych zegarkach, bez względu na pogodę. A pisanie, że tarcza w nowych Rolkach jest słabo wykonana mija się z celem i nawet nie zamierzam tego komentować :) Dodam tylko jeszcze tyle, że gdyby Rolex wypuścił zegarek z pięknie grawerowanym deklem, bądź przeszklonym, to dużo by stracił w moich oczach. Niech Rolex pozostanie Rolexem.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To fakt ,roleksy są lekkie(te stalowe :) ) i dlatego są takie wygodne.Być może są produkowane z jakiegoś stopu o niskiej wadze własnej..

Miałem podobne wrażenie porównując nowego, stalowego Submarinera ze stalowym Seamasterem - Rolex był lżejszy. Podejrzewałem, że gęstość stali 904L jest mniejsza od 316L. Póki co wychodzi, że obie sale mają taką samą.

Właściwości mechaniczne i fizyczne stali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne wrażenie porównując nowego, stalowego Submarinera ze stalowym Seamasterem - Rolex był lżejszy. Podejrzewałem, że gęstość stali 904L jest mniejsza od 316L. Póki co wychodzi, że obie sale mają taką samą.

Właściwości mechaniczne i fizyczne stali.

Z tą stalą coś jest na rzeczy - Rolexy nie pikają na bramkach lotniskowych a Omegi i inne IWuCaki już tak...

Glock ze stali 904L i można wsiadać do samolotu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... braku jakiegokolwiek grawera na deklu itd itd.

Pozdrawiam

Gdybym chciał obdarować swojego ogrodnika bądż kucharza zagarkiem w uznaniu wieloletniej służby, dzięki braku grawerowanego dekla u Rolka mógłbym umieścić tam odpowiednie podziękowania. Niewiele jest zegarków, które pozwalają na taką ekstrawagancję jak swój własny grawer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex w ostatnim czasie zaczyna wreszcie robić zegarki których nie trzeba się wstydzić nosić. Przykładem jest po prostu elegancki i ładny DJ Michała. Ale nigdy przenigdy nie pojmę zachwytów nad klasycznym Subem. Wydać ponad 20...czy teraz może nawet 30 tys za coś takiego to dla mnie niepojęte....zegarek który gdyby nie historia i napis na tarczy nikt by go nie wycenił wizualnie na więcej niż 1000zl.

Rolex to rzemieślnicy....ich zegarki ze sztuką nie mają nic wspólnego....dlatego według mnie nie powinny kosztować tyle ile kosztują. Jestem w stanie zapłacić ogromną kasę za SZTUKĘ...bardzo dużo przepłącić ale nie za zwykłe CNC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QuadrifoglioVerde trochę przesadzasz, CNC to widać u różnych niewielkich producentów diverów, klocki wycięte ze stali jak się patrzy... umieszczenie Rolexa w tej kategorii to jednak przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spora przesada,wystarczy spojrzeć na skrojenie koperty,bransoletę i ogólne wykonanie szczególnie nowej wersji...Myślę,że tajemnicą roleksa jest także jego prostota,mam kolegę zapalonego roleksiarza,który tłumaczy mi ,że rolex tak naprawdę to b prosta konstrukcja,nawet budowa mechanizmu "grzechotki" w lunecie to zwykły wygięty drut ocierający się o zębatkę(pokazywał mi).Szczerze mówiąc lekko się zdziwiłem jak to ujrzałem,ale ponoć im mniej skomplikowane tym rzadziej się psuje i łatwiej to serwisować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNC widać nie tylko u niewielkich, ale i tych największych również, np. Patek też ich używa i wcale się tego nie wstydzi, a kosztuje o wiele więcej niż Rolex.

A jeśli chodzi o to jak wyglądają obrabiarki u Rolka, to polecam zerknąć tutaj . Inni producenci mogą tylko o takich pomarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak wolę zaplacic za prace czlowieka a nie maszyny.

Rolex mocno zmechanizowal produkcje dlatego ceny powinny isc w dol a nie gore :)

Podobnie rzecz sie z reszta ma np z Pamem i wielu innymi....

Moga produkowac zegarki ladne, ktore nawetmi sie podobaja ale nigdy ich nie kupie bo nie odppwiada mi opolityka tych firm.

Jest tyle zegarkow na swiecie ze bez problemu mozna znalesc cos lepszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo jedno i drugie... Dorośniesz, zaczniesz zarabiać, to i Rolex zacznie Ci się podobać. W końcu to (cyt.) "klasa sama w sobie".

To ja chyba dziecinnieje. Bo jak byłem dzieckiem to zawsze mi się podobały i chciałem go mieć a teraz mi przeszło i wybrałbym napewno inna markę niż rolek w tej cenie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, uwiedzeniu przez Rolka sprzyja (i to bardziej niż "dojrzałość" ) nieprzywiązywanie specjalnej wagi do technicznej zawartości tych zegarków.

No bo z technicznego punktu widzenia Rolek to nic wyjątkowego przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej dyskusji zapominamy chyba o jednej z najważniejszych rzeczy, Rolex i każdy inny producent zegarków chce zarabiać, sprzedając jak najwięciej swoich wyrobów. Nieistotne, czy ich cena oscyluje na poziomie kilkudziesieciu euro czy jest wyśrubowana do kilkudziesięciu tysięcy. Im więcej się sprzeda tym lepiej. Cel uświęca środki. Rynek, czyli my, to weryfikuje. Jak się produkuje 2000 zegarków dziennie Wikipedia , to bez mechanizacji ani rusz. Zgadzam się z kolegą, że ostatnie modele Rolexa są dopracowane i mogą się podobać. Nie zgadzam się z opinią o "subie".

Poniżej trochę CNC ;) i personelu, który go obsługuje.

http://www.youtube.com/watch?v=x5ArSjYlJ9Y&feature=youtube_gdata_player

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, uwiedzeniu przez Rolka sprzyja (i to bardziej niż "dojrzałość" ) nieprzywiązywanie specjalnej wagi do technicznej zawartości tych zegarków.

To jak z samochodami :) O ile kiedys bardzo pasjonowalem sie ile to KM pod maska ma Ford Focus 1.6 vs 2.0, o tyle przestalo mnie to interesowac gdy przesiadlem sie na samochody, ktore KM maja po prostu... duzo :)

Od komplikacji wole prostote i dluzsze dzialanie bez serwisowania - plus lepsza praca naciagu (pare ruchow reka i dziala godzinami...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od komplikacji wole prostote i dluzsze dzialanie bez serwisowania - plus lepsza praca naciagu (pare ruchow reka i dziala godzinami...)

To wybierz Vostoka za 100zl zamiast Rolka :D ...poważnie mechanizmy w Vostokach ruszają już po 2 ruchach ręką :P ....gdzie np. Etą trzeba majtać i majtać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A ja myślałem, że jest zgoła inaczej.

Mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze chodziło pewnie o poziom skomplikowania werku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnych Rolexów jest nie wiele ale to nie znaczy że ich nie ma.

Tutaj przykład ładnego modelu w dodatku w idealnie dobranej scenerii :) . generalnie nie lubię brązowych tarcz...ale w tym przypadku połączenie jest świetne :)

generalnie polecam wam tą galerię fana Rolexa:

http://www.flickrive...ar-interesting/

Wiele świetnych zdjęć :)

6927600536_0aae04e42f_b.jpg

i mój od dawna lubiany model....klasyczny Explorer I....świetna luma :)....uwielbiam błękitną lumę cool.gif

6793541432_28d9081371_z.jpg

Cacany :D :D :D ....on wie jak na mnie działać ponieważ ja mam świra na punkcie bezelów na połysk....bardzo nie praktyczne ( łapie rysy ) ale nadaje każdemu zegarkowi blichtru :)

6793533862_bae7e57caf_z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Michał..( carlito) jak to jest ze swieceniem Rolków....nie pokazales nam zadnej fotki ukazujacej lumę na Twoich modelach. Świecą intensywnie ?? Jak oceniasz jakosc lumy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze chodziło pewnie o poziom skomplikowania werku..

Jeśli to miał na myśli, to się zgodzę, komplikacji w Roleksie nie ma, ale technologicznie ich zegarki to pierwsza liga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.