Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Beny6

Wyjazd do Szwajcarii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wszystko wskazuje na to, że w drugiej połowie sierpnia wybiorę się na tydzień do Szwajcarii.

Oczywiście mam w planie odwiedzić miejsca związane z tematyką zegarkową.

Dlatego mam prośbę o pomoc w planie wycieczki, proszę o sugestie miejsc które warto zobaczyć.

I druga prośba o adresy sklepów i firm, które handlują z używanymi zegarkami, ponieważ nie chciałbym wrócić z pustymi rękami :)

Temat zamieściłem na forum głównym, ale jeżeli jest inne miejsce do tego typu zapytań to proszę moda o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znam tylko góry. Niedaleko do granicy włoskiej. Nie pamiętam nazw miejscowości, ale tam gdzie ja byłem blisko było do Livgno i generalnie dłużej byliśmy w Livigno niż w Szwajcarii.

Piękne krajobrazy, świetne powietrze. Da się odpocząć, miłe otoczenie. Z tego co pamiętam, to pyszną czekoladę (niemarkowa, ale naprawdę świetna) kupiłem tam za może w przeliczeniu 4 złote, za 5 tabliczek, a była naprawdę pyszna (chyba, że na nartach i na świeżym powietrzu czekolada smakuje mi bardziej). Jedyne co mnie od Szwajcarii odstraszyło, to wypier****nie wszystkiego z toreb na granicy. Ale to też był 2001 rok, to może inaczej teraz to wygląda. Chociaż tego biznesmena z Samoobrony, co miał Ferrari (nie pamiętam nazwiska) to nie tak dawno wsadzili, bo miał kilkaset tysięcy w bagażniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Hendrix, powiedz mi proszę co Twoja odpowiedź ma wspólnego z pytaniem?

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście "zegarkowe zagłębie" to zachodnia,francuskojęzyczna część CH,kantony Jura,Neuchâtel,Vaud i Geneva.

Miasta: Le Locle,Fleurier,La Chaux-de-Fonds,Neuchâtel i inne w Vallée de Joux,oraz wiadomo Mekka-Genewa :)

Ja do Szwajcarii wynoszę się już jutro :) .Będę pomieszkiwał w okolicach Lozanny.Dotrę na miejsce,zlokalizuję jakieś ciekawe sklepy i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście "zegarkowe zagłębie" to zachodnia,francuskojęzyczna część CH,kantony Jura,Neuchâtel,Vaud i Geneva.

Miasta: Le Locle,Fleurier,La Chaux-de-Fonds,Neuchâtel i inne w Vallée de Joux,oraz wiadomo Mekka-Genewa :)

To wiem i już pomału robię plan wycieczki.

Chodzi mi w szczególności o jakieś ciekawe sklepy z używanymi zegarkami.

Kiedyś gdzieś na forum ktoś pisał o jakimś sklepie w Zurichu ale nie mogę znaleźć.

Jeżeli ktoś coś wie na temat takich sklepów to proszę o info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep w Zurichu, którego zdjęcia widziałeś na forum to:

www.greenwich.ch/

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Dommir właśnie o to mi chodziło.

Jeżeli ktoś zna inne tego typy sklepy to proszę o info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co warto zwiedzić ? Jeśli ma to być wyprawa sklepowo-zakupowa to nie wiem, zwykle bywam tylko w oficjalnych autoryzowanych sklepach, starocie mnie nie pociągają. Natomiast jeśli w części ma to być wyprawa zegarkowa związana z poznawaniem historii zegarmistrzostwa, sposobów pomiaru czasu, urządzeń do jego pomiaru to polecam miejsca gdzie byłem trzy tygodnie temu:

1. Misteczko Biel-Bienne - Muzeum Omega zlokalizowane po drugiej stronie ulicy przy której Omega produkuje czasomierze. Wstęp za darmo, do dyspozycji na czas zwiedzania ipod z opisami poszczególnych ekspozycji /język angielski i chiński :) do wyboru/ Ogrom eksponatów - kalibry Omegi, zegarki modowe, elektroniczne, wydzielona część dotycząca NASA i lotów kosmicznych. Przyrządy do pomiaru czasu podczas imprez sportowych i wiele innych ciekawostek. Można bez problemów robić zdjęcia i filmować. Przy wyjściu stoisko z upominkami /tu już trzeba płacić/ kosmetyki-woda Omega, lupki, bransoletki, długopisy, czapeczki i inne firdygały. Otwarte w godz 9 - 17 od pon do piątku. Warto jest pospacerować po samym Biel - urokliwa starówka, piękne jezioro i wszechobecny Rolex !

2. Miasto La Chaux-de-Fonds i Muzeum Czasu !!! /Musee international d'horlogerie/ - wejście płatne coś około 8 czy 10 CH od osoby, można fotografować i filmować, ale bez błyskania :) To muzeum i eksponaty w nim zgromadzone to 'zegarkowa orgia', kilka poziomów od kamiennych kręgów, zegarów wodnych, klepsydry, mechanizmy zegarów wieżowych, zegary z wychwytem kolebnikowym zrobione całkowicie z drewna, zegarki naręczne, mechanizmy z różnymi wychwytami, zegarki 'cudaczne', a wszystko na chodzie ! Dobrze jest trafić tam np. o 12 - znakomita większość zegarów daje popisy dźwiękowe - warto to usłyszeć. Jest też ekspozycja z zegarem atomowym, systemem GPS, przedstawiony jest też pomiar czasu w oparciu o obserwacje astronomiczne - pulsary. W recepcji można poprosić o coś w rodzaju ipod'a z wgranymi opisami ekspozycji. Przy wyjściu oczywiście prasa, pamiątki - krawat z malunkiem zegarków, kubki i takie tam bibeloty. Pod muzeum nie bardzo jest gdzie zaparkować dlatego warto wjechać do podziemnego garażu pod centrum chandlowym jakieś 300-500m od muzeum. Na trasie garaż - muzeum na rogu ulicy jest sklep/warsztat zegarmistrzowski z dużą ilością starych zegarków. W cenie biletu jest wejście do małego muzeu w LaLocle w pięknym parku. To jakieś 30 km od muzeum czasu. Jeśli jest ładna pogoda to czemu nie :D

Poza tym co wyżej to stolica czyli Bern /Berno/ z mostami nad rzeką Aare, przepiękną starówką i masą miejsc do zwiedzania. Nie sposób to wszystko opisać.

Miłego pobytu w Szwajcarii !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Szwajcaria jest rewelacyjna ( niestety dość droga , czekolada za 1 kę :D kpina ) . Bajki o torbach na granicy , to jakby opowiadać o Polsce z lat 80tych ..Dziś Szwajcaria jest w Schengen i nawet paszportu nie trzeba.

Oprócz tego co napisał Eugeniusz to polecam Solothurn ( prześliczne miasteczko niedaleko Berna ) , Gstaad ( górskie Saint Tropez , niech się Courchevel schowa) , Montreaux nad jeziorem , wycieczkę Glaciare Express , Zermatt , starówkę w Genewie i spacer nad jeziorem i wiele , wiele innych .

Szwajcaria jest piękna , uporządkowana , przestrzegające przepisów , świetne połączenia kolejowe ( np Zurich - Bern 52 chf za 2gą klasę w jedną stronę ) , piękne sklepy z zegakami i biżuterią , przepyszne Luksemburgerli na Banhofstrasse w Zurychu itd itd

warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Szwajcaria jest rewelacyjna ( niestety dość droga , czekolada za 1 kę :) kpina ) . Bajki o torbach na granicy , to jakby opowiadać o Polsce z lat 80tych ..Dziś Szwajcaria jest w Schengen i nawet paszportu nie trzeba.

Oprócz tego co napisał Eugeniusz to polecam Solothurn ( prześliczne miasteczko niedaleko Berna ) , Gstaad ( górskie Saint Tropez , niech się Courchevel schowa) , Montreaux nad jeziorem , wycieczkę Glaciare Express , Zermatt , starówkę w Genewie i spacer nad jeziorem i wiele , wiele innych .

Szwajcaria jest piękna , uporządkowana , przestrzegające przepisów , świetne połączenia kolejowe ( np Zurich - Bern 52 chf za 2gą klasę w jedną stronę ) , piękne sklepy z zegakami i biżuterią , przepyszne Luksemburgerli na Banhofstrasse w Zurychu itd itd

warto

Podpisuję się "oboma rencami"

W Solothurn nocowaliśmy w tym roku przy okazji BaselWorld. Choć w sumie nie wiele widzieliśmy (od świtu do wieczora na targach), to miasteczko naprawdę urokliwe, czyściutkie, zadbane..zresztą jak reszta kraju, którą widziałem.

Ja ze Szwajcarii wracam zawsze chory...kraj na zupełnie innym poziomie. Tylko te ceny masakrujące Polski portfel, choć kolej na poziomie absolutnie fenomenalnym - miałem wrażenie, że nawet "ślepy i głuchy" by się nie zgubił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojutrze będę na lotnisku w Zurichu. Warto zainteresować się tam zegarkami? Chodzi mi o ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.