Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kroootki

Odnowione budziki Slava

Rekomendowane odpowiedzi

Z opisu wszystko się zgadza , pokaż zdjęcia.

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z opisu wszystko się zgadza , pokaż zdjęcia.

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka

Niestety dopiero jutro - mam słaby aparat i w sztucznym świetle zdjęcia nie wyjdą dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do znawców.

Wpadł w moje ręce MIR (oznaczony na mostku dzwonienia 1-59) w kolorze dziwnym - brązowym. Szybka szklana i nóżki metalowe. Dotychczas się nie zetknąłem z czymś takim. Ale nie jestem ekspertem.Czy to jest OK?

Może jest pomalowany farbą antykorozyjną? ;) Mój Mir ma powierzchnię pokrytą kryształkami cyny.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest pomalowany farbą antykorozyjną? ;) Mój Mir ma powierzchnię pokrytą kryształkami cyny.

Na pewno nie jest to minia. Mam dysonans poznawczy - zostawić, czy przemalować? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było gdybyś pokazał, tarczę, czy jest "brązowawa" czy już "kość słoniowa"? Bardzo duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że powłoka lakiernicza nie jest oryginalna. Były wersje z kryształkami cyny, ale były i lakierowane, ale nie ten kolor. W moim podobnym lakier pierwotnie był niebieski, ale też go ktoś przemalował na zewnątrz na czerwono.

post-57210-0-55451600-1459285244_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-32080-0-55650700-1459409198_thumb.jpg

Przemalowany raczej na pewno - nit osłonki regulatora jest zalany farbą. Wskazówka budzika też jakby przemalowana.

Edytowane przez Diabeł Polny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tarcza i wskazówki w pełni oryginalne. Jeśli chodzi Ci o niebieskawy odcień wskazówek, to takie bywały, czerwona wskazówka budzika też. Ładny stan tarczy i wskazówek. Mechanizm do czyszczenia i smarowania, obudowę możesz spokojnie odnowić i nałożyć albo kolor zbliżony do pozostałości o których pisałeś alba dowolny jaki lubisz ;) i będzie super budzik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za komentarz - liczę na to, że budzik ożyje

Oryginał był czarny. Moja córka zaproponowała modny - fioletowy - takich Mirów też pewnie nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kolor jest dobry :) byle podobał się właścicielowi. Czarny wygląda smutno, ale oryginalnie. Jeden z moich Mirów, też daleko odbiega od oryginału.  ;)

post-57210-0-07248900-1459837739_thumb.jpg

post-57210-0-87981900-1459837751_thumb.jpg

post-57210-0-54750000-1459837816_thumb.jpg

post-57210-0-15732300-1459837828_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój jeszcze wymaga dopracowania, ale był w bardzo kiepskim stanie. Trochę skorodowany (zdjęcie części z tarczą). Mechnizm był "zatarty"  i zawierał uzupełniającą martwą muchę (nie wiem jak się tam dostała). Ktoś w nim grzebał i niektóre części ponadwyrężał. Jakoś jednak dało się odczyścić i uruchomić. Jest teraz przemalowany, ale widzę usterki - trzeba będzie poprawić. Nie wiem co zrobić z nóżkami, które są mosiężne i chromowane, ale chrom złazi - może też pomalować?Jeszcze trochę pracy i będzie taki piękny jak ten powyżej. Acha - ja w zasadzie nie zbieram budzików tylko je hobbystycznie naprawiam. Jeszcze nie mam wprawy w malowaniu. \W moim szpitaliku" jest ok 40 oczekujących. :)

post-32080-0-08441500-1460044088_thumb.jpgpost-32080-0-54041200-1460044178_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny, a i kolor nietuzinkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny, a i kolor nietuzinkowy.

Jak pisałem, córka mi kazała. :)  Mam jeszcze jeden problem - nie wiem jak jest mocowana do obudowy tarcza i mechanizm w "kurczaku". Mam nowe obudowy, ale nie wiem jak je użyć. Może ktoś pokaże fotkę takiej rozebranej Sławy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były różne "kurczaki" ale tu chyba będzie widać.

post-57210-0-47460900-1460116274_thumb.jpg

post-57210-0-22296200-1460116277_thumb.jpg

post-57210-0-94151700-1460116289_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fotki. Przy okazji, nie trafiłem jeszcze na taki mostek dzwonka. Widzę, że potrzebna jest specjalna tarcza z śrubkami. Nie mam takiej, a chciałbym takiego kurczaczka zmontować dla przybranej wnuczki. Jeśli ktoś chciałby, to chętnie się zamienię. Mam fabrycznie nowe obudowy kurczaczka i inne plastikowe (biały - kremowy z niby dzwonkami na wierzchu i zółte plastikowe zamykane z przodu )  i trochę innych części na ewentualną zamianę. Przy okazji córka obsztorcowała mnie za zestaw kolorów w poprzedniej Sławie. Albo przemalować obudowę, albo wymienić cyferblat :( . Taki los. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Oto chyba najciekawsze Miry w moim małym zbiorku.

Pierwszy, w ciekawym kolorze masy perłowej (niestety na samej "puszce" niewiele go zostało)

z nóżkami w całości z metalu, dlatego jest naprawdę ciężki, jak na coś tak małego.

Drugi to przejściówka z Mira na Sławę. O ile z przejściówkami z Drużby na Sławę się spotykałem

(nawet mam taką), o tyle taki budzik widzę po raz pierwszy.

post-89254-0-44169900-1460201888.jpg

post-89254-0-50558600-1460201900.jpg

post-89254-0-35128100-1460201911.jpg

post-89254-0-31739700-1460201917.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Oto chyba najciekawsze Miry w moim małym zbiorku.

Pierwszy, w ciekawym kolorze masy perłowej (niestety na samej "puszce" niewiele go zostało)

z nóżkami w całości z metalu, dlatego jest naprawdę ciężki, jak na coś tak małego.

Drugi to przejściówka z Mira na Sławę. O ile z przejściówkami z Drużby na Sławę się spotykałem

(nawet mam taką), o tyle taki budzik widzę po raz pierwszy.

Świetny ten Mir perłowy :) dziś takiego zakupiłem, ale w dużo gorszym stanie niż Twój :) gratki :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne :) . Czy ten czerwony był przemalowany? Przy okazji - kolejny biedak, który trafił w moje ręce (SŁAWA oznaczona 1-64) nie miał tylnej ścianki, pokręteł. Za to najwyraźniej ktoś próbował zrobić z budzika gulasz. Ale też z czasem ożyje.

post-32080-0-34089500-1460211817_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne :) . Czy ten czerwony był przemalowany? Przy okazji - kolejny biedak, który trafił w moje ręce (SŁAWA oznaczona 1-64) nie miał tylnej ścianki, pokręteł. Za to najwyraźniej ktoś próbował zrobić z budzika gulasz. Ale też z czasem ożyje.

Tarcza wygląda jakby była zrobiona z topionego sera :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wigrus, gratuluję bardzo fajne, szczególnie pierwszy. Przejściówka Mira i Slavy też rzadko spotykana.

Tarcza została czymś przypieczona, rzeczywiście kojarzy się z plastrem sera ;), ale takie są łatwiejsze do zdobycia..

post-57210-0-71151700-1460215889_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny. Ponieważ mechanizm mojego biedaka już uruchomiłem, to i resztę jakoś znajdę, albo dołożę z moich szpitalnych "organów zamiennych". Przy okazji - pojawiłem się na liście prę lat temu. Byłem w trakcie organizacji warsztaciku i  pobierania nauk zegarmistrzowskich, aby zająć się tym na emeryturze. Niestety los mi nie sprzyjał i po ciężkim wypadku dopiero ostatnio odzyskałem sprawność i z zainteresowaniem wracam do listy. Ciekaw jestem Waszej opinii na temat podmiany na inną tarczę - nie będzie to komplet (rocznik) - ale zegarek będzie, jak sądzę, fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy zmieniały się w czasie i kolejne wersje, choć pod tą sama nazwą różniły się znacznie. (podwójny mostek, sprężyny podtrzymujące zapadki, czy późniejsze elementy plastykowe). Jeśli mieścisz się w danym modelu mechanizmu z zamianą tarczy, to po pierwsze nie jest to do odróżnienia, a po drugie tak naprawdę nie "oszukujesz" bo nie wiadomo czy zegarmistrz naprawiający budzik nie uczynił już tego wcześniej ( a była to powszechna metoda naprawy,.. z dwóch jeden.) Gorzej jeśli ktoś do Mira zakłada mechanizm z plastykowymi bębnami sprężyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te plastykowe kawałki są  w jakiś sposób smętne, choć to syndrom upływającego parametru mierzonego przez przedmiot naszej dyskusji. Chyba trudno wymyśleć bardziej skomplikowany eufemizm na słowo czas. Ale zgadzam się, że czekać na identyczną część luzem można, ale niekonniecznie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że się pododają.

Diabeł Polny - lakier na czerwonym Mirze wygląda mi na oryginalny.

Edytowane przez Wigrus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi