Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kroootki

Odnowione budziki Slava

Rekomendowane odpowiedzi

Tu przykładowe dwa Miry  z takimi czarnymi tarczami jak opisywano wcześniej. Ten "srebrny" prawdopodobnie ma wymienione nóżki, ale taki już trafił do mnie i został.

Zacne - dla mnie dobre na wzór. Moje hobby to restauracja takich budzików ze złomu. Czy są jakieś katalogi fabryczne itp? Po poprawieniu ponownie przedstawię delikwenta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że jeden z moich zdechlaków (ten na razie nietknięty) ma czarną tarczę srebrny otok i złote wskazówki takie jak na zdjęciu powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten lewy Tomasza ma wskazówki srebrne i one pasują do srebrnego pierścienia.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alegro zauważyłem  taki budzik: http://allegro.pl/budzik-slawa-i6553436218.html, Pierwszy raz go widzę.Drogi. W MIRze, który poprawiam, jest jeszcze jedna dziwna rzecz - bęben sprężyny chodu jest dziwnie zaokrąglony. Podejrzewam jednak, że to nie jest dzieło fabryki.

post-32080-0-58153700-1475943276_thumb.jpg

Edytowane przez Diabeł Polny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest OK, to jest prawdopodobnie mechanizm z lat sześćdziesiątych lub nawet pięćdziesiątych biorąc pod uwagę tarczę na podkładzie miedzianym.. Masz trzy przykłady jak kształt i materiał bębna się zmieniał z upływem czasu.

post-57210-0-48017600-1476029402_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który rocznik mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który rocznik mechanizmu?

2-63 ale to z układu dzwonka. Miałem trzy zdekompletowane  Miry. Na jednym była sygnatura ale układ napędowy brałem z innego, Ten, z kolei, był bez układu dzwonka, a więc bez sygnatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może zdjęcia tarcz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz może zdjęcia tarcz?

Z zdemontowanych, to nie wiem teraz już które. Natomiast jedyny połamaniec jaki mi został - z czarną tarczą - ma (o, kurde!!!) srebrne wskazówki, jednak nie są złote :). Ale trochę zabawy z nim jeszcze bedzie.  Złe światło i rdza zmyliły mnie. Musicie wybaczyć :)

post-32080-0-43712800-1476093970_thumb.jpgpost-32080-0-28745200-1476093991_thumb.jpgpost-32080-0-47389800-1476094010_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki można wyczyścić zapolerować i pomalować lakierem bezbarwnym. Najcenniejsze z mechanizmu to mostek przekładni dzwonienia.  :D Tarcza OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafił mi się Pionier, bez podstawki, ale tę znalazłem u siebie w złomie. Jeszcze trzeba podregulować i zajmie swoje miejsce

post-32080-0-76847400-1476354889_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, kolekcja się rozrasta w super tempie i w ciekawych modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, kolekcja się rozrasta w super tempie i w ciekawych modelach.

Gdybym mógł łazić po giełdach, może szło by to jeszcze szybciej. Jestem skazany na allegro i przyjaciół. Ale to trochę zawodne, bo rzeczy kupowanie przez osoby trzecie, które nie są "w temacie"  nie zawsze są trafne. I do tego nie tej przyjemności poszukiwania... Ale dzięki za uznanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Bardzo fajny budzik z tego Pioniera. Gratuluję nowego nabytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trochę czasu więc mały mix z tarczami. Oba z tego samego roku, ten sam mechanizm tylko stan tarczy bardzo różny. Wskazówki dostały wypełnienie. Chyba trochę za jasne, ale za to ładnie świecą. Kolejne muszę zrobić bardziej na szaro. ;) Jeden ma tył pomalowany farbą matową drugi w połysku. Który ładniejszy? 

post-57210-0-11268700-1476384611_thumb.jpg

post-57210-0-68718000-1476384613_thumb.jpg

post-57210-0-93564000-1476384616_thumb.jpg

post-57210-0-55678500-1476384619_thumb.jpg

post-57210-0-52608300-1476384621_thumb.jpg

post-57210-0-44897700-1476384623_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się ten połysk nie podoba. Będę musiał rozebrać , wyczyścić i przemalować. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się ten połysk nie podoba. Będę musiał rozebrać , wyczyścić i przemalować. :(

Wydaje mi sie, że pełny połysk uwypukla drobne szczegóły, ślady po stuknięciach, usuniętej rdzy itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trochę czasu więc mały mix z tarczami. Oba z tego samego roku, ten sam mechanizm tylko stan tarczy bardzo różny. Wskazówki dostały wypełnienie. Chyba trochę za jasne, ale za to ładnie świecą. Kolejne muszę zrobić bardziej na szaro. ;) Jeden ma tył pomalowany farbą matową drugi w połysku. Który ładniejszy? 

W oryginale  tylko tylna pokrywa była malowana na czarno w połysku. Podkład tarczy pozostawał srebrny - chyba niklowany. Mam też propozycję co byś w przyszłości , przed malowaniem pokrywy włożył pomiędzy blaszkę prochówki a korpus obudowy kawałek cienkiej folii lub papieru. Zabezpieczy to prochówkę przed niepotrzebnym pomalowaniem. Podobnie np. plasteliną można zabezpieczyć "kominek" przycisku wyłącznika budzika. To oczywiści tylko moje sugestie gdyż bardziej podoba mi się taki zgodny z oryginałem sposób malowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za podpowiedź. To jest super rozwiązanie z prochówką. Miałem kłopot w jej zabezpieczeniu, a później odklejeniu. Miałem zniszczona powłokę lakierniczą, ale ponieważ będę poprawiał tył tego budzika to zmienię podkład tarczy na srebrny. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź. Dalej szukam srebrnych wskazówek do czarnego Mira, gdybyś miał to chętnie odkupię. Czy były czarne Miry ze złotymi "elementami" czy tylko w wersji srebrnej, a reszta to składaki?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej szukam srebrnych wskazówek do czarnego Mira, gdybyś miał to chętnie odkupię. Czy były czarne Miry ze złotymi "elementami" czy tylko w wersji srebrnej, a reszta to składaki?   

Niestety nie znalazłem "wolnych" srebrnych wskazówek do Mira. Co do  Mira z elementami w kolorze złotym to takie na pewno były ( oczywiście z tą starszą osłoną przycisku wyłącznika budzenia). Czarne tarcze w Mirach też były w kilku odmianach w zależności od lat produkcji. Pierwsze były z grafiką taką jak w pierwszych Mirach, później taka tarcza jak tu pokazujecie. Następnie były tarcze podobne graficznie ale już z nowym logo fabryki i opisem ilości kamieni ( te mogą być z żółtymi lub zielonymi napisami )  Widziałem  też starego Mira z czarną tarczę z indeksami na godzinach 12, 3, 6, 9. Są też Miry  z czarnymi tarczami z najbardziej pospolitą grafiką a napisy w kolorze białym ( w centralnej części jest struktura w kratkę ). Wszystkie mogą być w obudowach z elementami w korze złotym lub w kolorze srebrnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, do zacnych kolekcjonerów. Czy istnieje model MIRa, DRUŻBY itp, który miałby rozmiar tarczy budzika ze słonikiem ale prawdziwe szkło, nie tworzywo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, do zacnych kolekcjonerów. Czy istnieje model MIRa, DRUŻBY itp, który miałby rozmiar tarczy budzika ze słonikiem ale prawdziwe szkło, nie tworzywo?

Nie czuję się zacnym kolekcjonerem więc pytanie pewnie nie do mnie ale takiego modelu to jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi