Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gniewko

Visa czy MasterCard

Karta debetowa w mBank  

4 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko a poniewaz sie kompletnie w tych sprawach nie orientuje prosze o opinie co wybrac.

Mam konto w mBanku i konczy mi sie waznosc obecnej karty debetowej i musze sobie wybrac nowa.

Do wyboru mam:

1. http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/debetowe/MasterCard-Debit/

2. http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/debetowe/Visa_Electron_PayWave/

Ktora z tych kart jest lepsza?

Jakie sa miedzy nimi roznice?

Z gory dzieki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Twojego punktu widzenia niczym się nie różnią jeśli obie są za darmo.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli zamierzasz często podróżować po zjednoczonej Europie ;) bierz MC, jeżeli Twoje obowiązki wymagają częstych wyjazdów poza Europę wówczas Visa. W tej pierwszej walutą rozliczeniową jest Euro, w drugiej USD. Jeżeli płacisz kartą Visa za usługi/towary w Europie, płacisz dwukrotnie za przeliczenie - z Euro na USD następnie z USD na PLN. Płacąc MC tylko raz - z Euro na PLN. Analogicznie używanie MC poza obszarem europejskiej unii walutowej.

Bez komercyjnych www :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Europie MC jest popularniejszy i bywają sklepy tylko z MC. W USA zdecydowanie lepiej Visa. W większości sytuacji brak różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Visa i bez problemow w calej Europie ,niektore polskie karty nie dzialaja na bramkach na autostradzie we francji ,placac Visa przez internet ale na konto sklepu w innym kraju wymaga sie potrojnego uwierzytelnienia platnika.Z reguly sa male kruczki jakies oplaty za pobranie z bankomatu innego niz twoj bank,limit sumy do wyciagniecia,tygodniowy limit gotowki(dla mnie wazne przy zakupach na jarmarkach staroci) trzeba sie o wszstko dopytac czy debet jest mozliwy i ile to kosztuje za jaki okres itp.Banki nas kusza zerowym utrzymaniem konta i karty ale nie mowia o innych kosztach ukrytych.Im wiekszy debet mozliwy np u mnie tym wieksze koszty utrzymania konta.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie karty rozliczają się EUR

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie karty rozliczają się EUR

Dokładnie, Visa już od jakiegoś czasu nie jes rozliczana w dolarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam Visa na codzien i nie mialem jeszcze nigdy,w zadnym kraju tak,zeby w sklepie akceptowali MC a nie akceptowali Visy.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stanach jezeli w sklepie akceptuja karte Visa to biora tez MC, sa jakos ze soba powiazane.....

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy sa powiazane,ale w Europie tez tak jest,przynajmniej ja sie nie spotkalem z inna sytuacja.

Pomijam juz to,ze w Polsce w malych miastach (np. moim) kiedy przyjezdzam na wakacje - placenie karta slabo sie sprawdza.Oprocz duzych supermarketow i zabek nie ma nigdzie terminali i trzeba do bankomatu popylac ; )

Musialem sie znowu nauczyc portfel nosic bedac w Polsce ;)

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na chwile obecna tez mam Vise i nigdy nie bylo problemow. Zapytalem bo myslalem, ze MasterCard oferuje cos czego nie oferuje Visa. Ale z tego co widze to roznic - brak.

Wiec zostane pewnie przy Visie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam Visa na codzien i nie mialem jeszcze nigdy,w zadnym kraju tak,zeby w sklepie akceptowali MC a nie akceptowali Visy.

Ja się spotkałem np w Intersporcie w Wiedniu. Gdy płacimy kartą (dowolna) to z tego nawet kilka procent idzie do operatora i widocznie bywają umowy na wyłączność z lepszymi warunkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przeciętnego Klienta nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Bierz tę, która bardziej Ci się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem nt płatności bezprzewodowych, w przypadku Mastercarda terminal poprosi Ciebie o wprowadzenie pinu, jeżeli kwota płatności przekroczy 50 PLN. Jeżeli będziesz płacił zdalnie Visą, to powyżej 50 PLN będziesz musiał podać normalnie kartę sprzedawcy celem przeciągnięcia przez czytnik itp. W takiej sytuacji MC zdecydowanie wygodniejszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.