Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

voronovitch

Zegarek architektów

Rekomendowane odpowiedzi

@marcomartin nie zgadzam się z Tobą we wszystkim o czym piszesz (ale to było do przewidzenia - ilu ludzi, tyle wizji), poza jednym

uszy z prezentowanego Fortis'a są dla mnie idealne - jak wypisz, wymaluj trafiłeś z tym zdjęciem (niekoniecznie muszą być na teleskopy, to może być monolityczny odlew)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest źle. Zgadzam się że średnica powinna być nieco większa. Uszy o dziwo są ok. Koniecznie trzeba pomyśleć o wprowadzeniu indeksów.

Patrzcie jak fajnie rozwiązał to Issey Miyake.

4037isseymiyakewatchbyt.jpg

Dzięki za fajny przykład, zastanawiamy się nad wprowadzeniem podziałki. Może pionowe nacięcia na boku koperty..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrotowe tarcze sa kopia?No tak,wskazowki tez sa kopia pierwszego zegarka ze wskazowkami :lol:

Nie martw sie Piotrze,az tak bardzo Ci sprzedaz Glycine nie spadnie jak ktos pokaze ladniejsze i zapewne fajniej zrobione (bo z pomyslem!) zegarki : )

Powiedzcie mi,czemu wybraliscie ten mechanizm?Cena by spadla a jakosc by wzrosla jesli uzylibyscie innych werkow automatycznych (SeaGull ST16, SeaGull ST25, Claro 888, jakis Soprod (tu cena bedzie wyzsza,ale jakosc rowniez, w szczegolnosci w porownaniu do ety)?) albo werku manualnego (ETA 649x?).Zeby nie bylo to odebrane przez forumowiczow jako forsowanie tego pomyslu to jedynie mnie to ciekawi,zrobicie jak bedziecie tam uwazac :D

Poza tym projekt bardzo mi sie podoba, ciagnijcie to dalej,Panowie : )

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głębokie nacięcia, naruszające obwód pierścienia zegarka (widoczne z góry)

lub nawiercenia

bo przecież nikt nie będzie mierzył czasu obracając zegarek pod kątem jeżeli zrobicie tylko "grawer" na obrzeżach

tylko teraz tak, zejdźmy na ziemię

jako architekci macie olbrzymie zaplecze graficzne

czyli mamy kolejny mniej lub bardziej udany projekt

ale ktoś to będzie musiał wyprodukować ... .... .... a na końcu kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena by spadla a jakosc by wzrosla jesli uzylibyscie innych werkow automatycznych (SeaGull ST16, SeaGull ST25, Claro 888.....

Cena by spadła - tu się zgodze, ale Janek czy Ty naprawde uważasz, że wymienione przez Ciebie powyżej werki są jakościowo lepsze od 2824 czy tylko się zgrywasz?? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena by spadła - tu się zgodze, ale Janek czy Ty naprawde uważasz, że wymienione przez Ciebie powyżej werki są jakościowo lepsze od 2824 czy tylko się zgrywasz?? :lol:

Odpowiem Ci na PW,zeby nie rozpetac piekla,szkoda fajnego tematu :D

Prosze,nie dyskutujmy na ten temat w tym temacie.Jak Panowie chca uzyc ETY - ich sprawa, na pewno sprzedadza duzo swoich zegarkow a te beda cieszyc oczy ludzi - nie smiecmy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze ostatnie 3 grosze z grubej rury na dzień dzisiejszy

zmiana hasła/sloganu reklamowego/marketingowego

bo jak Ciebie/Was polubiłem tak się pytam - co mnie obchodzicie/nie utożsamiam się z Wami

chyba, że chcecie zegarek tylko dla siebie?

i tak będziemy tworzyć zegarki dla różnych grup zawodowych - wymienianie zbędne

a i takie rzeczy miały miejsce w historii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrotowe tarcze sa kopia?No tak,wskazowki tez sa kopia pierwszego zegarka ze wskazowkami :lol:

Nie martw sie Piotrze,az tak bardzo Ci sprzedaz Glycine nie spadnie jak ktos pokaze ladniejsze i zapewne fajniej zrobione (bo z pomyslem!) zegarki : )

Powiedzcie mi,czemu wybraliscie ten mechanizm?Cena by spadla a jakosc by wzrosla jesli uzylibyscie innych werkow automatycznych (SeaGull ST16, SeaGull ST25, Claro 888, jakis Soprod (tu cena bedzie wyzsza,ale jakosc rowniez, w szczegolnosci w porownaniu do ety)?) albo werku manualnego (ETA 649x?).Zeby nie bylo to odebrane przez forumowiczow jako forsowanie tego pomyslu to jedynie mnie to ciekawi,zrobicie jak bedziecie tam uwazac :D

Poza tym projekt bardzo mi sie podoba, ciagnijcie to dalej,Panowie : )

Fajnie, że poruszyłeś temat mechanizmu. Nie jesteśmy znawcami w tej kwestii i bardzo chętnie zapoznamy się z takimi radami.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze ostatnie 3 grosze z grubej rury na dzień dzisiejszy

zmiana hasła/sloganu reklamowego/marketingowego

bo jak Ciebie/Was polubiłem tak się pytam - co mnie obchodzicie/nie utożsamiam się z Wami

chyba, że chcecie zegarek tylko dla siebie?

i tak będziemy tworzyć zegarki dla różnych grup zawodowych - wymienianie zbędne

a i takie rzeczy miały miejsce w historii

Mieliśmy na myśli: zaprojektowany przez, a nie dla architektów. Nie miał być to slogan reklamowy :lol:

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że poruszyłeś temat mechanizmu. Nie jesteśmy znawcami w tej kwestii i bardzo chętnie zapoznamy się z takimi radami.

Pozdr

Napisalem Ci wiadomosc PW :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znamy i cenimy projekty Starka.

Nasz krzyż na deklu nie jest inspirowany jego logo. "Wszelkie podobieństwo do osób i zdarzeń jest niezamierzone i przypadkowe" :D

Wiadomo, że użycie obrotowych tarcz zamiast wskazówek nie jest odkryciem Ameryki (jak chociażby Bell&Ross Radar), ale jest rozwiązaniem rzadszym, stąd może Wasze skojarzenia z plagiatowaniem.

Słuszne spostrzeżenie Roja "a jak ktoś robi zegarek ze wskazówkami to kopia i kosz?"

Pozdr

Absolutnie nie zarzucam Wam plagiatu :D po prostu piszę jakie porównania się nasuwają i na tej podstawie oceniam kto sie lepiej spisał :lol:

Żeby było jasne projekt mi się podoba, ale chętnie zobaczyłbym go w jeszcze prostszej/syntetycznej stylistyce a jakimś chociazby delikatnym unikatowym bajerem (znaczek północy znany z projektów jak najbardziej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może na jednym projekcie (podobnym ale z jakimiś różniącymi detalami wynikającymi z przeznaczenia) zrobić jedną kobyłę >43 mm wys. 12 z automatem i jeden subtelny 38-40mm jak najcieńszy (ale wiadomo, że realnie ultra thin to nie będzie ale <8mm) z ręcznym naciągiem. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fajny przykład, zastanawiamy się nad wprowadzeniem podziałki. Może pionowe nacięcia na boku koperty..?

Niezły pomysł. Zróbcie wizualizacje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autorzy, bądźcie wierni zasadom

demony tongue.gif czyhają

słowa krytyki owszem,

ale bez spełniania indywidualnych zachcianek bo inaczej projekt spali na panewce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba pochylimy? tzn zależy czy chcecie wziąć pod uwagę moje zdanie czy oddać mu cześć :D

mnie osobiście oba rozwiązania satysfakcjonują :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autorzy, bądźcie wierni zasadom

demony tongue.gif czyhają

słowa krytyki owszem,

ale bez spełniania indywidualnych zachcianek bo inaczej projekt spali na panewce

No pewnie, mamy swoją wizję ale sami dla siebie ćwiczyliśmy już różne wersje. Fajnie, że dyskusja się rozwija, będzie można sprawdzić więcej możliwości, jak np propozycję Roja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba pochylimy? tzn zależy czy chcecie wziąć pod uwagę moje zdanie czy oddać mu cześć :D

mnie osobiście oba rozwiązania satysfakcjonują :D

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcecie dobrego i sprawdzonego werku gwarantującego poziom - wybierzcie ETĘ..

chińskie mechanizmy wspomniane przez jednego z użytkowników sobie odpuśćcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yy?

no ja np. nie zajrzałem na tę stronę właśnie dlatego, że mnie nie interesuje (choć jeśli są na niej projekty zegarków to dalej nie widzę w tym spamu :lol: ) dyski kopią? ja widzę pierwszy raz chyba, ale jeśli były w innych zegarkach?

a jak ktoś robi zegarek ze wskazówkami to kopia i kosz? :D

nie rozumiem nic zupełnie

co do zegarka - mi jakoś nie calkiem leży,

kolory bardzo fajnie (+),

prostota bardzo fajnie (+)

czytelności odrobinę za mało (-),

sekundnik jakoś coś sam nie wiem :D (-)

gabaryty koperty moim zdaniem nie trafione jak na zegarek, który ma być subtelnie elegancki, wolałbym coś do 6 - 7 mm, elegancko, prosto i bajka! :)

oj , bardzo bym chciał na tej stronie zobaczyć projekty zegarków. Niestety brak. Dotychczas znane rozwiązania dysków zamiast wskazówek są już dawno OPATENTOWANE a stosują je choćby Angular Momemtum, Seiko, ML. Gdzie tu innowacyjność? A system wskazujący czas przez wskazówki nie jest opatentowany.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj , bardzo bym chciał na tej stronie zobaczyć projekty zegarków. Niestety brak. Dotychczas znane rozwiązania dysków zamiast wskazówek są już dawno OPATENTOWANE a stosują je choćby Angular Momemtum, Seiko, ML. Gdzie tu innowacyjność? A system wskazujący czas przez wskazówki nie jest opatentowany.

na stronę nie zaglądałem, bo jak napisałem byłem zainteresowany tym projektem więc obejrzałem wizualizację z forum a w link nie klikałem.

co do pierścieni to ciekawy temat (bez złośliwości piszę :D )

są opatentowane przez kilka firm? kolega Bartosz 86 dał linki do zegarków, które czerpią z tego pomysłu.

Jeśli wiesz coś więcej na temat możliwości (bądź nie) używania tego rozwiązania, napisz - to kolegom architektom pewnie ta wiedza się przyda i pomoże. :D (a i np. ja się chętnie czegoś dowiem)

Co do innowacyjności.. Czy gdziekolwiek zostało napisane przez nich, że jest innowacyjny?

Raczej chcieli zaproponować ciekawy wygląd niż eurekę mechaniczną ale może niech się wypowiedzą sami.

Nie wiem skąd taka niechęć do tego projektu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcecie dobrego i sprawdzonego werku gwarantującego poziom - wybierzcie ETĘ...

Albo cos od Seiko (6R15) czy Miyoty (9015) tylko nie wiem jake moga byc ceny przy w sumie niewielkim ilosciowo zakupie.

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już pisaliśmy, nie próbujemy odkrywać Ameryki. Zależy nam na stworzeniu ciekawego stylistycznie, ładnego zegarka mechanicznego.

Odnośnie doboru werku, na pewno jest wiele dylematów do omówienia.

Poza samą jakością jest kwestia marketingu. Z jednej strony szwajcarskie mechanizmy mają lepszy PR i więcej ludzi im ufa, z drugiej jednak są droższe.

Jeśli chodzi np. o Seiko, to osobiście zdarzyło mi się mieć dokładniejszego Seiczaka niż Fortisa na Ecie mimo wielokrotnych regulacji tego drugiego. Z "chinkami" nie miałem doświadczeń, natomiast słyszałem dużo dobrych opinii na ich temat i widziałem ciekawe zegarki na nich oparte na corocznych spotkaniach Towarzystwa tego forum.

Finalnie na to patrząc, i tak dokładność chodu nie jest najważniejsza w zegarku mechanicznym klasy średniej. Najważniejsze żeby sekunda ładnie płynęła :lol:

Trudny wybór..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie cieszy, kiedy rodzi się cos zegarkowego rodzimej produkcji (choćby było to tylko studium, koncept itp). Dlatego tez z zainteresowaniem przeczytałem wątek.

Moje refleksje:

Czym właściwie miał być w założeniach ten zegarek? Wizją? Studium? Prototypem?

Jakie założenia przyświecały Wam przy jego projektowaniu?

Być może jest to celowy zabieg, ale mnie właśnie brakuje określenia typu tego zegarka. Ni to garniturowiec, ni lotnik, ni nurek, ni codzienny wół roboczy, ni sportowiec... Wszystkiego po trochu. Tak, jakbyście w jednym zegarku chcieli pomieścić kilka pomysłów. To tak, jakby w jednym budynku trochę było z supermarketu, trochę z domku jednorodzinnego, trochę z kościoła...

Na szczęście, dzięki Waszemu poczuciu estetyki, to wszystko jakoś się ze sobą nie gryzie, chociaż pełnej harmonii też nie widać.

No, ale może tak miało być :lol:

Wygląda na to, że jest to zegarek dizajnerski, bo to słowo wiele tłumaczy........:D

Gdybym zobaczył go na wystawie sklepowej między setkami innych zegarków, na pewno zwróciłbym na niego uwagę. I na pewno bym go nie kupił...

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.