Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rend

Mamo a dlacego...

Rekomendowane odpowiedzi

Wybacz, rodzice płacą podatek podatek od posiadanych psów

Płacę podatek drogowy, który nie wiem na co idzie. Ale z tego powodu nie spuszczam zużytego oleju gdzie popadnie, nie wywalam akumulatorów do lasu, ani nie stawiam klocka na środku drogi.

P. drogowy nie jest gminny. Powody które podałeś mają podstawę w ochronie środowiska albo bezpieczeństwie. Niestety te argumenty nijak się mają do psiej kupy.

Nie interesują mnie stosunki pomiędzy włascicielami psów a państwem czy gminą. Interesuje mnie to że śmierdzi i nie można się normalnie poruszać bez niebezpieczeństwa wdepnięcia w gówno.

A bydło na pastwiskach? A oczyszczalnie ścieków? A pobliska fabryka? To Ci nie przeszkadza, prawda? Ale łatwiej dopiec mniejszemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A bydło na pastwiskach? A oczyszczalnie ścieków? A pobliska fabryka? To Ci nie przeszkadza, prawda? Ale łatwiej dopiec mniejszemu...

Co to jest za argument? Że grypa jest OK, bo ospa jest gorsza?

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) państwo jest umową społeczną obywateli (...)

Na pewno nie w Polsce. Tu wygląda raczej na zakład, 'na przeżycie'...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o rodzaj podatków - to nie jest istotne. chodzi mi o to, że niewywiązywanie się przez państwo, czy tam gminę ze zobowiązań (choćby urojonych) nie upoważnia mnie ani nikogo innego do łamania prawa i - przede wszystkim - utrudniania życia innym.

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz ja. Około 100 lat temu pewien Niemiec :wink: Max Weber napisał książkę "Etyka protestancka a duch kapitalizmu" w której dowodził, że na pewne cechy narodowe ma wpływ wyznawana religia. Mniej więcej chodziło mu o to że protestanci w wyniku etyki religijnej (zbawienie poprzez pracę, oszczędność itd) przyczynili się do powstania nowoczesnego kapitalizmu. Teraz popatrzcie na mape Europy i zobaczcie, które państwa rozwijały się najszybciej.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Kkwpk. Tak to jest system ktory posiadasz.

Dlatego jak judeochrzescijanie maja ze wszedzie jest ich ziemia. Tak wszedzie sie swietnie organizuja.

Wole buddyzm i tak.

U nas martyrologia jest poprawna i umartwianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bydło stoi na prywatnym pastwisku i zanim wdepniesz w minę będziesz miał widły w plecach. Poza tym jak podeschnie to zbierają na rozpałkę.

Oczyszczalnia ścieków - zapraszam do jakiejś te dzisiejsze wcale nie śmierdzą.

Fabryka oprócz podatków płaci opłaty za zużyte powietrze, wodę itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryka oprócz podatków płaci opłaty za zużyte powietrze' date=' wodę itd.[/quote']

A podatek od posiadania psów to pikuś? Ponadto dzięki istnieniu tych kilku milionów czworonogów utrzymuje się sporą grupę zawodową weterynarzy (z samych zwierząt gospodarskich cienko by było), którzy chyba narzekać nie muszą na poziom życia.

Fabryki karmy, gadżetów, szczepionek i farmaceutyków dla zwierząt też odprowadzają podatki no nie? Ponadto zatrudniają pracowników.

I to ich klientami są właśnie właściciele tych wstrętnych obszczymurów, bo gospodarskie burki utrzymywane są z oszczędności bez nakładów.

P.S.

Ostatnio patrol bohaterskich policjantów zwrócił sie z pretensją do mojego syna, który był na spacerze z psem słowami: "czego on się załatwia?". Pies tylko podniósł nogę, żeby siknąć.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy nie rozumiecie podatków. Podatek od psa nie musi iść na nic związanego z psem. Podatek jest za posiadanie psa i już, a z kasy z tego podatku można opłacić np. oświetlenie ulic. Czy w związku z tym, że w cenie papierosów i alkoholu jest akcyza mam prawo rzucać pety i puste flaszki na chodniku? A może w stanie upojenia alkoholem z zapłaconą akcyzą wolno mi przed Twoim oknem/furtką puścić pawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Jak jest wykastrowany sie nie placi podatku za psa.

W unii tez niekoniecznie ale jak nie zbierzesz gowienka. To kara jest sredniej klasy zegareczek do zaplacenia.

I co lepiej placic i tak gowna sa niezbierane czy nie placic i sa pozbierane.

O tym caly czas pisze.

Panowie co macie do tych psow. Moj pies nawet bardziej sie usmiecha jak przejedzie zachodnia granice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do psów nie mam nic. Do niektórych właścicieli co nieco. I do podejścia, że posiadanie psa ma nie kosztować kasy i wysiłku - w końcu jak nie chce się ponosić konsekwencji to można najzwyczajniej w świecie nie mieć psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rend, psia sprawa to tylko mikroświat globalnego postrzegania rzeczy w Polsce. Jakie społeczeństwo takie państwo. Jeżeli każdy obywatel zacznie od siebie wymagać elementarnych zasad to i państwo na tym zyska. A nie na zasadzie takiej jak teraz powszechnie pewnie słyszysz od ludzi: "oni" to su***syny, debile, nieroby i złodzieje to ja mogę wszystko olewać. W końcu jeśli obywatel płaci podatki, nie łamie prawa, żyje w sposób nieutrudniający życie innym i nie uważa tego za niewiadomo jakie wyrzeczenie, frajerstwo, ale normę to i państwo i gospodarka funkcjonuje lepiej. Bo ten obywatel to także pani w okienku na poczcie, urzędnik, sklepikarz, kominiarz, radny, poseł i w końcu minister. Poza tym świadomi obywatele wybierają świadomie i oszołomstwo i populizm ich brzydzi.

Kółko się zamyka. Nie ma co szukać przyczyn nie wiadomo gdzie, warto u siebie najpierw. Ja wiem, że to brzmi utopijnie. Ale takie zmiany mentalności przebiegaja latami. Widac juz drobne drgnięcia w stosunku do roku 89. Stąd potrzebna dalsza edukacja nowego pokolenia, itd., itd. Załamywanie rąk nie posuwa nas do przodu.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Zatem tak wygladaja miejsca do chodzenia z psem w unii. Nie placi sie podatku od posiadania psa/kota/papugi etc.

Nie ma ani jednego gowienka sa kosze specjalne na gowienka i sie po psie sprzata nawet ja to robie.

Torby do sprzatania we wlasnym zakresie do zakupu w sklepach. Sa wysokie kary za niesprzatanie ale to nie to zmusza ludzi do sprzatania. Tylko to ze jak sami zauwazyliscie NIE CHEMY CHODZIC PO GOWNACH a to nasza ziemia i bedziemy z niej korzystali. To proste jak drut.

pict1154at4.jpg

post-0-0-45282400-1330522570.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sposób myślenia sie kłania. Mało tego, wiele osób by i sprzątało, ale im wstyd - i wiem dlaczego bo mnie samego szlag trafia jak patrzą na mnie jak na popieprzonego debila w takich sytuacjach.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mabok :

dlaczego nie płacą emeryci i właściciele dużych gospodarstw, czyli ci przeważnie niekwapiący się do sprzątania?

Emeryci - no może nie wszyscy- kidyś nim będziesz i może sie zdarzyć (czego Ci nie życzę) że nie bedziesz miał nikogo.......

Właściciele duzych gospodarstw, albo np górale- oni potrzebuja psy do pilnowania stada, wypasu tych owieczek, czyli tak jak np taksówkarz potrzebuje samochodu, to co może sprawiedliwiej by było aby odpisywali sobie od podatku utrzymanie zwierzaka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mabok :
dlaczego nie płacą emeryci i właściciele dużych gospodarstw, czyli ci przeważnie niekwapiący się do sprzątania?

Emeryci - no może nie wszyscy- kidyś nim będziesz i może sie zdarzyć (czego Ci nie życzę) że nie bedziesz miał nikogo.......

Właściciele duzych gospodarstw, albo np górale- oni potrzebuja psy do pilnowania stada, wypasu tych owieczek, czyli tak jak np taksówkarz potrzebuje samochodu, to co może sprawiedliwiej by było aby odpisywali sobie od podatku utrzymanie zwierzaka ?

Bardzo kiepsko jest nikogo nie mieć ale każdy w życiu coś wybiera i jest to świadomy wybór a płacić powinni wszyscy albo nikt -tak jest sprawiedliwie.Wystarczy że w tej chwili muszę pracować tak jak każdy w kraju na emerytów i rencistów i kruz do którego należą właściciele gospodarstw i np.górale. Co do górali jak będą prowadzić działalność gosp. to niech sobie w koszty zaliczą a jak nie prowadzą to nikt im nie każe mieć psa ,mogą sami biegać i pilnować owiec.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarhard
(...) weterynarzy (...) którzy chyba narzekać nie muszą na poziom życia.

ciekaw jestem na jakiej podstawie wysnułeś ten wniosek.

Swoją drogą zawsze zastanawiałem się dlaczzego płacą tylko właściciele psów? A gdzie koty, chomiki, kóliki, fretki, papugi, kanarki etc.? Skoro, jak twierdzi grzesiek, podatek jest od psa, a nie od gówienka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo czym są koty, chomiki, kóliki, fretki, papugi, kanarki etc. w porównaniu z psem. Popierdółką jakąś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarhard

no wiesz... weźmy takiego pinczera min. - 2 kg i Maincoona (taka rasa kota dla niewtajemniczonych) - jakieś 10 kg. I kto tu jest popierdułka. :lol:

A tak serio - ile kotów utrzymywanych nawet w blokach wychodzi "na dwór" i oblewa piwnice i klatki schodowe (to dopiero syf), ile papug i innych dziobiastych zakłóca spokój o świcie. O smrodzie jaki potrafi generować fretka samym swym jestestwem nie wspomnę.

Są równie "uciążliwe" dla otoczenia. Oczywiście populacja psów dominuje, ale nie rozumiem dlaczego jest "uprzywilejowana"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wiesz... weźmy takiego pinczera min. - 2 kg i Maincoona (taka rasa kota dla niewtajemniczonych) - jakieś 10 kg. I kto tu jest popierdułka. :lol:

No oczywiste, że ten Maicośtam to poppierdółka. Pies to jest coś, a nie jakaś duperela. Jedynie wiejskie koty mogą się równać z psem. Pies i rybki to jedyna stworzenia, jakie mógłbym przygarnąć, reszta tp popierdółki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarhard
Pies i rybki

ciekawe zestawienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staruszek :

Bardzo kiepsko jest nikogo nie mieć ale każdy w życiu coś wybiera i jest to świadomy wybór
taaaaa szczególnie jak np wszyscy bliscy gina w wypadku :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Staruszek :
Bardzo kiepsko jest nikogo nie mieć ale każdy w życiu coś wybiera i jest to świadomy wybór
taaaaa szczególnie jak np wszyscy bliscy gina w wypadku :evil:

Przepraszam :oops: naprawdę nie wiedziałem jeszcze raz przepraszam miałem na myśli tych którzy żyją superwygodnie przez całe życie nie zakładają rodziny albo nie chcą mieć dzieci oto głównie chodziło :roll:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak masz racje, ci którzy swiadomie wybierają łatwe życie- tych nie szkoda. Swoją drogą trudno określać przepisami wszystkie możliwe przypadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przypomnialo mi sie pytanie na ktore nie dostalem dawno temu odpowiedzi.

Jak bylem maly(dalej jestem ale to pestka)

Mamo?? A dlacego ten pociag tak wolno jedzi-eee. Ma tyla kolek psecies!

Moze kto odpowie :lol:

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.