Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maks 3

Mechanizmy "In hous"

Rekomendowane odpowiedzi

Nic dodać, nic ująć, z tego co napisał TeJot. Ja również potwierdzam, że 8500 sprawuje się bardzo dobrze; u mnie przez ponad 4 lata użytkowania, odchyłka dobowa nie przekroczyła jeszcze nigdy 3 sekund. Rezerwa chodu de facto wynosi więcej niż 60 godzin.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku mam pytanie, czy na poczet tego tematu, można jakoś hmm zrobić podgrupy,mechanizmów?

Chodzi mi o to,że np.firma "X,Y" produkuje,projektuje i wytwarza sama mechanizm In-hausa,(np JLC -przykład) a firma "Z" odkupiła mechanizm (np Tag, zmodyfikował Seiko,jeśli dobrze kojarzę)zmodyfikowała go i produkuje sama lub zleciła produkcje komuś innemu np.Eta.

Mam nadzieję,że w miarę czytelnie napisałem o co mi chodzi?...

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Omega twierdzi, że jest to ich własny mechanizm, a nie odmiana ETY. Wystarczy zajrzeć na ich stronę. Nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzeniem firmy Omega, że 8500 to jeden z rodzajów ETY. W folderach reklamowych piszą o tym werku jako o in-house, co już rzeczywiście może budzić wątpliwości, bo pod "ich dachem" nie jest składany.

To jest mechanizm Omega 8500, a nie mechanizm ETA. Proste.

Nie wiem, co Omega twierdzi w folderach i na stronie, bo mnie to nie interesuje. Sprzedawałem tę markę półtora roku i pamiętam jak nas szkolono i co mówiono na temat tego mechanizmu, a czego zakazano mówić (że 8500 to in house). Proste. Powtórzę, że Tomek bardzo dokładnie opisał 8500 w innym temacie i ja nie mam nic więcej do dodania.

Tak na marginesie. Skoro jesteście zadowoleni to ma to dla Was jakieś znaczenie czy to in house, czy luksusowa Eta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co Omega twierdzi w folderach i na stronie, bo mnie to nie interesuje. Sprzedawałem tę markę półtora roku i pamiętam jak nas szkolono i co mówiono na temat tego mechanizmu, a czego zakazano mówić (że 8500 to in house). Proste. Powtórzę, że Tomek bardzo dokładnie opisał 8500 w innym temacie i ja nie mam nic więcej do dodania.

Tak na marginesie. Skoro jesteście zadowoleni to ma to dla Was jakieś znaczenie czy to in house, czy luksusowa Eta?

Nazewnictwo nie ma oczywiście większego znaczenia, ale sugerowanie, że mechanizm Omega 8500 jest jednym z rodzajów mechanizmów ETA, jest wprowadzaniem niezorientowanych czytelników w błąd. Rodzaje mechanizmów ETA są wymienione na stronie internetowej ETA. Powołujesz się na szkolenia - trochę to brzmi dziwnie, że na szkoleniach mają podobno uczyć czegoś zupełnie sprzecznego z oficjalnymi informacjami przedstawianymi na stronie internetowej Omegi oraz w katalogach tej firmy. Ja też znam autoryzowanych sprzedawców Omegi i werk 8500 jest przez nich nazywany "własnym mechanizmem Omegi 8500"; nigdy nie mówią o nim jako o jednej z ETA.

Piszesz, że 8500 jest składany w Longines. Całkiem możliwe, przecież Longines to też Swatch Group. W powstawaniu mechanizmu 8500 biorą także udział m.in. takie firmy jak Nivarox i Frederick Piguet.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nazewnictwo nie ma oczywiście większego znaczenia, ale sugerowanie, że mechanizm Omega 8500 jest jednym z rodzajów mechanizmów ETA, jest wprowadzaniem niezorientowanych czytelników w błąd. Rodzaje mechanizmów ETA są wymienione na stronie internetowej ETA. Powołujesz się na szkolenia - trochę to brzmi dziwnie, że na szkoleniach mają podobno uczyć czegoś zupełnie sprzecznego z oficjalnymi informacjami przedstawianymi na stronie internetowej Omegi oraz w katalogach tej firmy. Ja też znam autoryzowanych sprzedawców Omegi i werk 8500 jest przez nich nazywany "własnym mechanizmem Omegi 8500"; nigdy nie mówią o nim jako o jednej z ETA.

Piszesz, że 8500 jest składany w Longines. Całkiem możliwe, przecież Longines to też Swatch Group. W powstawaniu mechanizmu 8500 biorą także udział m.in. takie firmy jak Nivarox i Frederick Piguet.

A Ty dalej swoje. To nie jest wprowadzanie w błąd. To jest fakt. Idąc dalej tropem tego co napisałeś w ostatnim zdaniu, przykładowo Certina DS-1 z Etą 2824-2 to też in house, bo przecież werk wychodzi z tej samej "własnej" fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym napisał, 8500 to werk nie ETA, ale in-house TSG. Został opracowany zasobami TSG z przeznaczeniem do zegarków Omega, wyprodukowany zasobami TSG (zakłady Comadur, Nivarox, ETA i Frederick Piguet) i złożony przez TSG (prawdopodobnie w budynkach Omega).

Więc owszem, Omega może pisać że 8500 to in-house, bo Omega to TSG.

Natomiast Certina z ETA 2824-2 in-housem nie jest, bo ETA opracowała 2824 grubo przed erą TSG (w 1972r) i TSG (w tym Certina) autorstwa 2824 przypisywać sobie nie bardzo może :)

Z tego samego powodu TSG nie mogło określić Omega 2500 jako in-house (bo bazuje na ETA 2892, mechanizmie także z okresu grubo przed powstaniem TSG). Dopiero Omega 8500 to in-house TSG.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TeJot: nie dajmy sie zwariowac. Jaki byl cel wprowadzenia czestotliwosci 3,5 Hz oraz mikroregulacji precyzyjnej za pomoca wkretow na balansie? IMO jeden: jak najbardziej utrudnic serwisowanie niezaleznym i slabiej wyposazonym zegarmistrzom, coby moc dluzej doic klientow. Omega nie jest tu zreszta wyjatkiem, choc nowa czestotliwosc to jest nowatorstwo.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym napisał, 8500 to werk nie ETA, ale in-house TSG (...).

Myślę, że to najbardziej trafne rozróżnienie spośród zaprezentowanych tutaj :lol:

Panowie, nie można zapominać, że przecież Omega jest jedynie marką (taką jak Tissot, Certina,itp), a nie niezależną firmą produkującą zegarki więc jako taka nie może produkować mechanizmów in-house.

Tak więc od czasu przejęcia Omegi przez TSG nie ma mechanizmów in-house Omegi, ale mogą powstawać mechanizmy in-house'owe od TSG. Tak jak np. 8500. Czy ten mechanizm wstawiony do Tissota (albo do dowolnego zegarka od TSG) dalej będzie in-house?. Tak, ale podobnie jak w przypadku Omegi nie będzie to in-house Tissota tylko in-house TSG. :rolleyes:

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.