paulincia 0 #1 Napisano 15 Października 2011 Serdecznie witam, Chciałabym znaleźć odpowiedz na pytanie... Z jakiego okresu może pochodzić ten zegar ? (zdj. poniżej) Sygnatura mechanizmu to J. Sch 874, a na kluczyku wygraderowane KIENZLE . Wygląda na to, że zegar jest firmy Schlenker & Kienzle ,... ale z którego roku ? Może ktoś podzieli się ze mną swoją wiedzą na ten temat ? I jeszcze jedno, ... zna ktoś jakąś strone www. na której znajdę coś o historii tej firmy ? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 15 Października 2011 A my potrzebujemy trochę więcej zobaczyć....O sygnaturze J. Sch było dopiero co. Jak widać, prawo serii obowiązuje:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/65038-prosba-o-identyfikacje/Kluczyk nie znaczy nic. Wygląda na zrobiony w latach 30-tych XX wieku albo później. Co do skrzyni - to ciekawostka. Taki model pojawiał się, głównie jako opakowanie zegarów świebodzickich od lat 60-tych XIX wieku.Był ewidentnie "trendy", ale nie sądzę by dłużej niż kilkanaście, no góra - dwadzieścia lat. . Czy jest kompletem z tym zegarem ? Coś słabo widać.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #3 Napisano 16 Października 2011 Dziekuję za odp. TARANT-owi Tak, skrzynka jest kompletem z tym zegarem. Jednak skoro wychodzi na to, że skrzynka jest starsza od mechanizmu, to można przypuszczać że kiedyś mechanizm mógłbyć wymieniany. Jestem początkującą konserwatorką .Uczę się na studium renowacji mebli i wyrobów snycerskich . Podjełam się renowacji skrzynki tego zegara. Dołączam nowe zdj. niestety lepszej jakości nie będą, jaki sprzęt takie foty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #4 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #5 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #6 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7 Napisano 16 Października 2011 "Jestem początkującą konserwatorką .Uczę się na studium renowacji mebli i wyrobów snycerskich . Podjełam się renowacji skrzynki tego zegara" Mogę zapytać gdzie mieści się to studium? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #8 Napisano 16 Października 2011 Jeśli będziesz chciała odtworzyć skrzynkę to zdjęcia z tego tematu pomogą ci to zrobić http://zegarkiclub.pl/forum/topic/55846-chodzik/ Bardzo ciekawią mnie plecy tego zegara i to czy nie ma tam śladów po mocowaniu innego mechanizmu w tej skrzynce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 16 Października 2011 Skrzynia ma wyglądać mniej więcej tak (35" x 12,5" x 6,5"). W tej był werk ażurowy, w stylu wczesnych Junghansów. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #10 Napisano 16 Października 2011 Mam slabosc do takich skrzyn! Piekna!Wskazowki sa rowniez ...no...piekne! Powodzenia w renowacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #11 Napisano 16 Października 2011 Serdecznie dziekuję za odpowiedzi, bardzo dużo mi pomogliście Zapraszam na str. studium i polecam tę szkołę http://www.studium.zsp.tarnow.pl/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #12 Napisano 16 Października 2011 Dołączam plecy zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #13 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #14 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #15 Napisano 16 Października 2011 Zegar wygląda na autentyczny bez obecności innych mechanizmów wcześniej w tej skrzyni. Powodzenia w renowacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #16 Napisano 16 Października 2011 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1293 #17 Napisano 16 Października 2011 Czego to te współczesne kobiety nie robią?. Renowacja skrzynki zegara - kobieta!!!( a właściwie młoda panna.) Chłopaki, bieżcie się do roboty i zróbcie coś, bo na starość nikt Wam żarcia nie ugotuje!!! A tak na serio. Jak zrobisz to dołącz fotki, bo jestem ciekawy jak będzie wyglądał zegar zrobiony pod nadzorem profesjonalistów od konserwacji i renowacji. Najlepiej byłoby gdybyś robiła zdjęcia i opis z każdego etapu prac. To będziesz mogła liczyć na ewentualne podpowiedzi. Mechanizm będziesz robić sama, czy dasz do zrobienia zegarmistrzowi? Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #18 Napisano 16 Października 2011 Jak pozbyć się białej zaschniętej farby z cyfer na tarczy ? Wygląda jak farba z korekrora . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #19 Napisano 16 Października 2011 Mechanizm oddałam do zegarmistrza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #20 Napisano 17 Października 2011 Jak pozbyć się białej zaschniętej farby z cyfer na tarczy ? Wygląda jak farba z korekrora . Ja zawsze eksperymentuje - niektore farby zmywa moj Natural Blue Loctite ( uzywam do mechanizmow)Moze tez byc denaturat, ropuszczalink do farb lub nawet zmywacz do paznokcji. Trzeba sprobowac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #21 Napisano 20 Października 2011 Różne paprajstwa widziałem ale żeby tak próbować poprawiać cyfry rzymskie na cyferblacie to jeszcze nie. Czego to ludzie nie wymyślą. Tak jak pisał Ulan spróbuj rożnymi środkami ale uważaj na cyfry niektóre z nich (nie pamiętam teraz które) mogą je rozpuścić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #22 Napisano 20 Października 2011 ok. dzięki za info. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #23 Napisano 21 Października 2011 Jak pozbyć się białej zaschniętej farby z cyfer na tarczy ? Wygląda jak farba z korekrora .Tarcza wyglada tak jakby ktoś dał ją do zabawy dziecku z flamastrem W pierwszej kolejności powinnaś wymontować tarczę i środek i je umyć. Możesz do tego celu użyć silnego detergentu w postaci płynu do mycia silników firmy K9 K2 (12 PLN w Kauflandzie). Płynem tym możesz też potraktować mosiężną opaskę i pierścień wewnętrzny ? usuniesz brud zachowując patynę. Nie stosuj tego płynu do podkładu, bo usuniesz czarną farbę, chyba że chcesz jej się pozbyć, ale ja bym zostawił zgodnie z zasadą minimum ingerencji w historyczną tkankę. Poza tym mogą tam być jakieś zegarmistrzowskie zapiski. Po wymyciu porcelanek małą gabką lub szczoteczką z naturalnym włosiem (najlepsza taka do nakładania pasty do butów) powinno zejść prawie wszystko, a i włosowe pęknięcia będą prawie niewidoczne. Myj tarcze kładąc ją na deseczce, w ręku może Ci pęknąc, bo stare tarcze robiono na miedzi a ta jest b. miękka. Jedyne co może zostać to ślady po farbie olejnej, wówczas na talerz nalej ok. 100 ml acetonu technicznego i zamocz elementy na godzinę przykrywając talerz folią. Wyjmij, opłucz i znowu mycie w detergencie. płukanie suszenie i można składać. Uwaga, ważne! Sprawdź najpierw trwałość wymalowań na tarczy. Wacikiem zwilżonym acetonem potrzyj cyfrę i sprawdź czy nie brudzi. Do mycia nie używaj żadnych ostrych szczotek, a już broń Boże gąbek do mycia naczyń. Napisz, czy wskazówki są malowane czy może barwione na niebiesko. Póki co są przyrdzewiałe. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #24 Napisano 8 Czerwca 2012 Witam ponownie Na początek jeszcze raz chcę podziękować klubowiczom Bez waszej pomocy miała bym ciężko , dzięki wam prace poszły mi owiele sprawniej. 1. czerwca zakończyłam renowację skrzynki zegara, sporo czasu mi to zajęło... a głównie przez to że miłam też inne obowiazki renowacyjne . Efekt końcowy bardzo cieszy jeszcze tylko spacer do zegarmistrza aby zamontował odnowiony mechanizm. Ale nie mogłam się doczekać i już porobiłam kilka fot. Jak zamontuje mechanizm to jeszcze dołącze pare zdj. Teraz załączam kilka fot z prac w trakcie renowacji i efekt koncowy. najfajniejsza zabawa byla przy tokarce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulincia 0 #25 Napisano 8 Czerwca 2012 " matko z baką" takie buty... hehe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach