Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość paweł żurek

Zenith czy warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość paweł żurek

Mam pytanie co sądzicie o zakupie zegarka Zenith z mechanizmem Elite z automatycznym naciągiem za około 10.000 PLN ?

Jaka jest wasza opinia o tej firmie i wyrobach( mechanizmy El primero, Elite)?

Czy w tym przedziale cenowym jest coś ciekawszego waszym zdaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum.

Zenith to świetna manufaktura, jeśli tylko podobają Ci się zegarki tej firmy to nie ma się nad czym zastanawiać, na pewno będziesz zadowolony. Dużym plusem w tej klasie cenowej jest to, że Zenith produkuje własne mechanizmy.

Jeśli chodzi o inne zegarki w tej klasie cenowej to możesz poszukać wśród: IWC; w tej cenie jest jeden model Jaegera- Reverso ale w quartzu; najtańsze modele Girarda- Perregaux( troszkę więcej niż 10tys ) ale za to ze świetnymi własnymi mechanizmami; kilka podstawowych modeli Blancpaina. Jeśli nie zależy Ci na mechanizmach "in- house" to bardzo ciekawe zegarki posiada w swojej ofercie Chronoswiss, Eberhard, Ebel czy Baume&Mercier.

Jeśli będziesz miał jakiekolwiek pytania, chętnie pomogę, oczywiście w ramach swojej wiedzy :)

Z pozdrowieniami

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z MasterFanem ze Zenith to swietna firma. Sam wybralbym inna ale decyzja o zakupie Zenitha z pewnoscia jest dobra.

http://zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=615 - mysle ze wyniki naszej "ankiety" swiadcza rowniez o slusznosci tej decyzji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam.

Nic dodać, nic ująć. Z pewnością zakup zegarka marki Zenith jest dobrym rozwiązaniem. Najważniejsze jest jednak to żeby wybór padł na czasomierz który będzie się Tobie podobał przez dłuższy okres czasu (nie znudzi się zbyt szybko). Jeżeli kwestia mechanizmu stanowi dla Ciebie priorytet to warto dodać do tego co napisał MasterFan, że IWC czy Eberhard, wykorzystują mechanizmy ETA jako kaliber bazowy. Reszta poddawana jest znaczącym modyfikacjom. Poza tym, trzeba zdecydować jaki zegarek wybrać, a mianowicie mechaniczny czy kwarcowy. Czasomierze kwarcowe są wygodne w użyciu, a te produkowane przez firmy z wysokiej półki wykazują się dużą dokładnością w pomiarze czasu. Dość powiedzieć, że elektroniczny IWC Portofino przyśpieszył o jedną sekundę dopiero po 14 dniach użytkowania!. Daje to średnią około 26 sekund na rok, a więc całkiem ładny wynik. Z kolei zegarki mechaniczne wykazują odchylenia czasowe rzędu kilku sekund na dobę, ale podobno to one mają (tak trudno definiowalną) duszę. Decyzję każdy musi podjąć sam. Życzę jednak każdemu tak miłych wyborów. Co do kwestii cenowych to za około 10.000 zł możesz na przykład kupić:

- TAG Heuer Monaco

- Omega Seamaster Aqua Terra

- IWC Portofino Automiatic

- Chronoswiss

- Cartier

- Breitling Black Bird

Na pewno też znajdzie się w tej cenie jakiś zegarek Bulgari.

To tyle.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paweł żurek

Dziękuje za odpowiedzi. Rzeczywiście wydaje mi się, że zegarek mechaniczny ma dusze i jest jak dla mnie jedyną obok obrączki częścią męskiej biżuterii. Zdecyduje się chyba jednak na zegarek to znaczy kopertę i mechanizm a nie tylko kopertę z napisem np. IWC. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Oj, zacznie się :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Nie myśl za dużo, kupuj Zenitha, tylko pomyśl (a jednak), czy nie warto poczekać i nie wydać węcej za automat z przeźroczystym deklem. Wówczas będziesz mógł oglądać duszę ile - nomen omen - dusza zapragnie. O ile wiem, za podaną cenę (w Polsce w sklepie) kupisz nowy zegarek tylko z deklem ze stali i to mechaniczny (tzn. nakręcany ręcznie). Ten, o którym piszę, widziałem za ok. 15.000. A jeśli jest inaczej, poproszę o kontakt, bardzo :oops:

P.S. i co, cisza :?: Na wszelki wypadek pobiegnę po chełm i saperkę w celu okopania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj, zacznie się

Mam nadzieje ze nie bo domu nie ubezpieczylem :)

A co do wyboru to jesli Ci sie Pawle ten zegarek podoba to nie ma sie co zastanawiac bo firma jest swietna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paweł żurek

W Katowicach Zenith z mechanizmem Elite automatycznym naciągiem, przezroczystym deklem z czarnym cyferblatem model Class mogłem kupić za około 12000PLN

Widziałem taki model w Krakowie na rynku, nie wiem czy automat, za podobną cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Dzięki, Pawle. Czyli wszystko jasne. Nie należy kupować zegarków w stolicy (i paru innych rzeczy też).

No i gratuluję.

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ktorym salonie w Katowicach piszesz? O Kruku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yargoth napisał:

Mam nadzieje ze nie bo domu nie ubezpieczylem :)

Yargoth, ważne żeby forum było ubezpieczone :wink:

Paweł napisał:

Czyli wszystko jasne. Nie należy kupować zegarków w stolicy (i paru innych rzeczy też).

Paweł, myślę jednak, że to nie ma za wiele wspólnego gdzie kupujesz zegarek, tzn. w jakim mieście. Ceny powinny być baaaardzo podobne, jeśli nie takie same. Różnice mogą być przy rabacie jeżeli to różne salony. W tej chwili niewątpliwie opłaca się kupić droższy zegarek za granicą, bo kurs Euro gwarantuje niższą cenę :)

Z pozdrowieniami

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jest dokładnie tak jak napisał MasterFan. Przeważnie firmy ujednolicają ceny i tyle samo powinniśmy zapłacić za zegarek w Warszawie, Krakowie, czy Paryżu. Reszta zależy już od upustów związanych z konkretnym salonem. Jeżeli naszemu sprzedawcy powiemy, że w punkcie A dają 10% upustu, to on również skłonny jest sprzedać czasomierz z 10 - 11 % zniżką. Tak poza tym, gratuluję Pawle wyboru bo Zenith to naprawdę świetna marka.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Wydaje mi się jednak, że lokalizacja może mieć wpływ na cenę ze względu na zróżnicowane koszty sprzedaży. Z drugiej jednak strony ceny w sklepach tej samej firmy powinny być identyczne. Wymaga tego rodzaj towaru i wizerunek firmy.

O ile dobrze pamiętam za ok. 10.500 zł w salonie Kruka w stolicy można kupić "najprostszego" Zenitha Elite Class Automatiqe z giloszowaną tarczą i ręcznym naciągiem, ze stalowym deklem.

Za chyba 14.900 proponowano mi model, o którym wcześniej pisałem, czyli automat z przeźroczystym dekielkiem. Żeby było zabawniej sprzedawca chciał udzielić rabatu w wysokości 400 zł.

I dalej: poinformowano mnie, że drugi z modeli + rezerwa chodu (chyba Elite Class Reserve de Marche) miałby kosztować jakieś 20.000 zł.

Po porównaniu z cenami w internecie zrezygnowałem ostatecznie i definitywnie.

Aha, mały "Open" u K. kosztuje w przeliczeniu na $ ponad 8.600 :!: duży zaś 11.300 :!: :!: :!:

Tak więc korzystajmy z niskiego kursu $ :!: :!:

A może nowy temat pt. "Poszukuję sponsora" :wink: :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przypuszczalem ze Lepiej ma taki gust (choc z pewnoscia zegarek wybral mu ktos inny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Możliwie, że tak. Ciekawą rzeczą jest to, że wysoką wartość zegarka facet powiązał z ilością złota, a nie na przykład z mechanizmem. :?

Nie rozumiem tego gościa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne ma takie pojecie o zegarkach jak o ekonomii...

EDIT

A i jeszcze przypomniało mi sie takie stare powiedzonko ktore tu chyba pasuje:

Gówno chłopu nie zegarek, bo go będzie kłonicą nakręcał !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc za tym tokiem "myślenia", każdy złoty zegarek powinien kosztować tyle samo :?

I dalej, każdy samochód z podobnej blachy- również...... :roll:

Z pozdrowieniami

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a miało się zacząć i się chyba nie zaczęło :(

...miałem wrażenie ,że dotyczyć to miało słów o rzekomym IWC co nie jest zegarkiem tylko tarczą z napisem IWC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak, to miało dotyczyć IWC. Wszyscy myśleli, że zrobię o to dym, ale nie dałem się sprowokować.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle Żurku,

Zenith z serii Chronomaster lub Class to jest dla mnie cel na najbliższe lata.

Ponieważ obecnie "się buduję", to chwilowo nie zaspokoję tej żądzy :twisted:

I dlatego zazdroszczę Ci dylematu. Inna rzecz że ja bym go nie miał 8)

Zamieść fotkę jak kupisz, to sobie popatrzę...

Pozdrawiam,

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Panie Pawle

jeśli mogę Pana utwierdzić w przekonaniu dotyczącym kupna Zenitha to niniejszym szczerze i gorąco to czynię ! Sam teraz wypatruję Garnd Chronomastera Open XXT z czarną tarczą ,więc jak widać w pełni podzielam Pańskie zainteresowanie tą marką .Uważam że jest świetny bo ma

-piękny design

- szacowną markę i tradycję

- świetne ( własne ) mechanizmy

- El Primero z 36000 półwahnięć

i to byloby na tyle

PS z niecierpliwością czekam na komentarz Pana Mariusza o IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle Żurku,

Zenith z serii Chronomaster lub Class to jest dla mnie cel na najbliższe lata.

Ponieważ obecnie "się buduję", to chwilowo nie zaspokoję tej żądzy :twisted:

(...)

Marcin

A ja zalecam zakup starszego modelu (vintage) Zenitha

Jakość wykonania, elegancja rozwiązań, funkcjonalność, renoma marki co najmniej nie gorsza niż w modelach współczesnych. A cena nawet kilkadziesiąt razy niższa, co skutkuje jedyną wadą takiego rozwiązania,- trudniej "zaszpanować"... ;)

No, ale zawsze można to nadrobić opowiadaniem "legendy" o zegarku, firmie, mechanizmach itp.. :(

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.