Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rm26

CB Radio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ojciec zażyczył sobie radyjko na gwiazdkę. Ja niestety nie używam, nie znam się, a im dłużej szukam i im więcej czytam, tym bardziej jestem ciemny. Nie chcę kupić szajsu, jednak mam ograniczony budżet. Chciałbym zmieścić się w max 350 - 400 zł razem z anteną. Może ktoś z Was używa takiego wynalazku i mógłby podzielić się wiedzą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez długi czas używałem TTI 770 + antena Sirio AS100, zestaw spisywał się bardzo dobrze, aż... ukradli mi :)

W każdym razie na pewno lepiej zadbać o lepszej klasy antenę niż radio, bo to głównie ona odpowiada za dobrą jakość połączeń.

Wspomniana przeze mnie Sirio jest polecana praktycznie na wszystkich forach CB, ewentualnie Wilson Little Will. Obie mają 1m długości i są w cenie do 150zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił President Johnny i antene też Presidenta.

Ogólnie kilka tańszych radii co miałem psuły się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę z Uniden PRO 520 XL (made in Philipines) + Sirio As 100 Mag - sprawdza się bardzo dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisanie że ja mam radio A i te radio sprawuje się dobrze jest bez sensu bo różne auta różnie "sieją". Ja mam Alana 109 i u mnie wogóle nie szumi ale za to w innych autach nic nie usłyszysz (wiem bo przekładałem). Szukasz radia które da sobie radę w każdym aucie? Jest tylko jedne radio, niestety już nieprodukowane - president herbert I (niestety jego największa zaleta jest jego największą wadą, te radio jest "głuche"). Najlepiej jak podjedziesz autem ojca do sklepu CB i przetestujesz różne radia przy włączonym silniku, dmuchawie, radiu, wycieraczkach itp. Często lekiem na zakłócenia jest podłączenie radia bezpośrednio pod akumulator.

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup jak znajdziesz staregogo Granta albo lincolna troche duze ale kasują wszystkie nowe modele

no i mają wstegi :)

nie kupuj wynalazków bo to beda szumofony

to samo nowe Presidenty syf straszny szkoda kasy

Nap .taki jak ten http://allegro.pl/cb-radio-president-grant-stan-idealny-i1979619243.html godny uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam Alana 109 i nie narzekam, do tego antena Sirio ML-145

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się domyślam szukasz radia do osobowego wozu więc ja osobiście polecę presidenta johnnego II z tym że on nie jest za tani albo właśnie unidena 520 z tym że on nie ma homologacji na użytkowanie (osobiście nie dbam o to, a póki co szanowni panowie funkcjonariusze jakoś albo się nie znają albo nie chcą go u mnie widzieć) znajdziesz go na znanym polskim portalu aukcyjnym (ok 200-250zł),podpowiem że można kombinować z homologacjami w pdf znalezionymi w sieci. Główną zaletą tych radyjek jest to, że są małe, czarne nie walą po oczach miliardem podświetleń, zaświetleń i wyświetlaczy itp. Ważne żeby radio miało płynny rf gain i blokadę szumów sq. Mnie też osobiście drażnią podwójne pokrętła (tzn środkiem regulujesz coś tam a zewnętrznym pierścieniem coś innego). U mnie pracuje w 2.0tdci uniden 520 zero problemów ale u dwóch znajomych (kia ceed crdi) u jednego "pierdzi" jak wciskasz gaz a u drugiego lepiej jak u mnie... Antena to wiadomo zależy czy miasto czy trasa (ja mam dwie dłuższą na trasę zakładam) ale jeśli ma być jedna to sirio as100 jest rozsądnym wyborem. ew poleciłbym inne anteny producentów właście sirio, president i kiedys miałem jeszcze sirtel'a też był spoko. Jeśli kupisz zestaw przez sieć warto podjechać do serwisu cb i go zestroić na aucie na którym ma jeździć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, tak myślałem, że na forum znajdą się osoby jeżdżące na CB. Jeżeli chodzi o auto to ojciec ma Kie Cee'd. Czytałem właśnie o tym, żeby zainwestować więcej w antenę a radyjko kupić słabsze niż na odwrót. Antenę już upatrzyłem Sirio ML145 wydaje mi się, że będzie git. Bądź Sirio AS100, o której wspominał Chorwat. A co do radyjek właśnie myślałem, że TTI 881 będzie tym, na które się zdecyduję, jednak słyszałem o jego awaryjności. Myślałem też o wspominanych Alanach oraz o Yosanie (Yosan 120 pro) oraz Maxonie (Maxon Cm70). Kurcze ciężka rozkimna zakup takiego radyjka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam to:

i następną część i odcinki tego samego użytkownika na temat anten. Moim zdaniem dotykowe panele są zapewne bardzo wygodne i proste w użyciu w czasie jazdy.... Na YT możesz znaleźć sporo filmów które pokazują jak pracują dane radia (nawet czasem w danych autach) pozwoli ci to wyrobić jakieś porównawcze zdanie na ich temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem unidena 520xl starego i nowego 520xl czajna mać to dzień i noc nie ma co porównywac

chcesz mieć jakość to tylko stary Alan stary uniden lub stary president

ci co nie mieli stycznosci z dobrymi radiami beda mówil oczywista że było git i cacy ale nie mieli porównania , druga sprawa to antena czym dłuższa tym lepsza ja mam 160 cm

ale z na trasie z moim "dziadkiem" Grantem słysze stacje dosc daleko oddalone a to sie przydaje / ostatnio na trasie udało mi sie pogadac z gosciem 22 km ode mnie a jak przeszlismy na SSB to do 50 gadalismy / fakt małe nie jest dla tego spoczywa na przednim siedzeniu hihi a baba z tyłu

przy najmniej nie słysze "hamuj" "zwolnij" itp :) oczywista jak bym sie pokusił to bym je zamontował tylko nie widze potrzeby

Radio CB to temat woda jak zegarki musisz pomysleć - nie kupuj tylko świecidełek z bajerami typu TTI 881 bo to gówno straszne itp

ja wiedze na temat radyjek nabyłem od mojego kolegi starego krótkofalowca i Cymbał radiowca pokazywał mi róznice których przecietny uzytkownik nie zauważy

Nie kupuj tez mikrofonu z pogłosem lub wzmocnieniem bo to nastepny wynalazek

do wyciagania kasy który tylko wkurza tych co Cie słysza

Mikrofon najlepiej obkleic wewnątrz spodu tam gdzie elektronika foolia aluminiowa wtedy pierdzenia nie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem unidena 520xl starego i nowego 520xl czajna mać to dzień i noc nie ma co porównywac

chcesz mieć jakość to tylko stary Alan stary uniden lub stary president

ci co nie mieli stycznosci z dobrymi radiami beda mówil oczywista że było git i cacy ale nie mieli porównania , druga sprawa to antena czym dłuższa tym lepsza ja mam 160 cm

Ja w służbowym woże mam herberta I ale do swojego auta nigdy bym go nie zamontował chyba że fotel pasożyta z przodu bym wymontował. Na pewno te stare radia są trwalsze i lepiej wykonane i mniej trzeszczą ale mają też wady typu że są gabarytów małej lodówki i zazwyczaj pasują do nowoczesnych samochodów wyglądem jak siodło do śwni:) Z anteną czym dłuższa to napewno lepszy/dłuższy zasięg ale w mieście też ma swoje wady: ciężko schować do bagażnika (żeby jej nie zaginać) trzeba zdejmować przy niskich wjazdach np. na parkingi podziemne w centrach handlowych i zbiera dużo zakłóceń których w miastach zwłaszcza większych jest co nie miara itp. Ja za to jestem zwolennikiem montowania anten na stałe(bądź w uchwycie) wtedy widać dużą poprawę w jakości odbioru, tylko że mało kto chce wiercić dziury w swoim samochodzie bo te uchwyty to jednak ciężko dopasować do danego samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgłębiałem mocno temat jakieś 1,5 roku temu.

Zdecydowałem się na zestaw:

- Yosan Pro 120 - wtedy cena ok 250zł,

- Sirio AS100 - wtedy cena ok. 150zł,

Gdziekolwiek nie przełożę tego sprzętu wszystko działa wyśmienicie.

Pokrętełkiem 3-funkcyjnym (rf-g i te inne) można wygłuszyć wszelkie szumy.

W samochodzie jest błoga cisza, a wszelkie wypowiedzi są bardzo wyraźne.

Dodatkowymi zaletami są:

- bardzo mała głębokość urządzenia, a co za tym idzie ułatwiony montaż w niektórych miejscach samochodu,

- produkt jest bodajże made in Korea, a nie China,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam na cb-forum.pl pełno informacji, również na PW mogę doradzić.

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za porady. Postawiłem na Yosana Pro 120 i antenę Sirio AS-100. Wydawał mi się to optymalny zestaw. Ojciec już trochę pojeździł z tym radyjkiem i mówi, że jest zadowolony, więc cel został osiągnięty. Podobno gra całkiem przyzwoicie i nie oślepia podświetleniem, głośnik nie "charczy", a niewielki rozmiar nie przeszkadza, biorąc pod uwagę, że mój ojciec nie zainstalował go na stałe i używa go tylko co jakiś czas na dłuższe trasy. Do jazdy po mieście nie jest mu potrzebne. Mam nadzieje, że w przyszłości nie zdarzą się z tym radyjkiem jakieś przykre sytuacje. Dzięki jeszcze raz za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuję porady odnośnie jakiejś anteny...najważniejszy parametr to ma być jak najkrótsze!!

I pytanie ile takie liliputy są w stanie mieć zasięgu?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy jaknajkrótsze? dla jednego krótka to 1m a dla drugiego 20cm :D Ja uwazam ze najlepsza "krótka" to sirio AS-100, inne metrówki, albo krótsze jak dla mnie nie spełniaja do konca tego co powinny. Taka siorio w moim terenie troche gorzystym łapie na 5-7 km po trasie krajowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...W przypadku anteny CB "długość MA znaczenie".

Jeśli zależy Ci na dyskrecji, to poszukaj anteny typu triflex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frytejro: jak najkrótsza znaczy max 20cm.

Nie znam się na tym i ciekawy jestem jaki zasięg można z takiej uzyskać?

Voit: triflex póki co odpada ale mam ją na uwadze.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie najkrótszym akceptowalnym wyborem byłoby ok 100 cm. Nie tak dawno testowali w jakiejś gazecie motoryzacyjnej ( w "motorze'?) anteny CB i najkrótsza była President Florida ale zasieg to miała jakiś symboliczy. Pojawia się pytanie czy CB z anteną która daje zasięg do 2 góra 3 km ma zwyczajnie sens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak sprawuje sie taka 45cm to tez zalezy poza uksztaltowaniem terenu od tego czy jest na busie czy ciezarówce czy na hondzie civic, ktora ledwo odstaje od ziemi :rolleyes: Ja np na trasy stosuje 1,5m ale na klapie.. i wlasciwie to mam taki sam zasieg w moim terenie co na 1m na dachu czyli do 7-8km - Przy dobrej pogodzie nie jadac na obrzezach miasta łaczyłem sie z kumplem ktory byl 10km odemnie - tylko tak jak wspomniałem oboje stalismy i pogoda byla sprzyjajaca, w inny dzien juz bylo marnie. Po miescie w którym mieszkam jadac 5km bez problemów

co do takiej 20cm - sprawdze w pracy w poniedziałek bo taką mam w aucie słuzbowym i powiem ile realnie wyciąga w moim terenie, ale sklanioam sie ku 2-3km z tego co nasluchuje i orietuje sie w terenie kogo slysze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej. U mnie Tommy III i Florida 45 cm ma zasięg maks. 5 km w mieście i 10 km na trasie.

Od 2 lat 45 cm Florida w połączeniu z Tommy III jako typowy antymisiak sprawuję się według mnie bardzo dobrze, a przejeżdzam 50-70 tys. km rocznie.

Nie powiem że są to wyniki niemożliwe ale założenia są optymistyczne, w rzeczywistości ( w codziennej jeździe) jest je ciężko osiągnąć i utrzymać w czasie jazdy przez dłuższy czas, przez moim zdaniem już taki zestaw nie jest w pełni tak użyteczny jak by mógł być, co przy przebiegach rzędu 50-70 tys. ( chyba służbowo bo jak prywatnie to tragedia... ) powinno być sporą wadą. Ja u siebie w prywatnym aucie mam dwie anteny krótsza do miasta dłuższa na trasy inaczej ciężko pogodzić jako taki zasięg z komfortem użytkowania na przyzwoitym poziomie. W służbowym mam za to ok100cm, ale to wysokie auto jest:) Gdzieś kiedyś doczytałem że Florida świszczy nie dlatego że twarda tylko że dość gruba jest. A może i jedno i drugie jest po części powodem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie w prywatnym aucie mam dwie anteny krótsza do miasta dłuższa na trasy inaczej ciężko pogodzić jako taki zasięg z komfortem użytkowania na przyzwoitym poziomie.

Dokładnie mam tak samo :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji polecam głośnik zewnętrzny Nokia SP-3. Mały, tani, a poprawia komfort odsłuchu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.