Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Omega Seamaster Aqua Terra Chronometer

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem rolki i przepaści jakościowej nie widzę.Kiedyś może była,ale teraz ,kiedy pojawiło się 8500 i jego klony omega stanowi jakąs konkurencję .Choć sam brend rolek ma lepszy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie ma mowy o żadnej przepaści. Omegi, zwłaszcza te nowe, to bardzo porządnie wykonane zegarki.

Niemniej jednak to wciąż nie ta liga co Rolex.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem rolka GMT i Submarinera ,powiem szczerze powinni te zegarki nieco powiększyć(2mm).Generalnie facet ,który ma 192cm wzrostu i waży 115kg nie wygląda w diverze,który ma 40mm średnicy(co innego elegant)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, ja też jestem wysoki i waże ponad 100 kg i jakoś nie czuje się z tym zegarkiem zle ;)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej jednak to wciąż nie ta liga co Rolex.

Rolexa jako markę stawiam ponad Omegę.

Dla porównania 8500 i werków Rolexa należałoby tak naprawdę poczekać jeszcze kilka/kilkanaście lat gdyż 8500 jest młodą konstrukcją, choć na starcie 8500 dobrze wypada. Wybierając pomiędzy AT i Explorerem postawiłem na AT. Technicznie i funkcjonalnie 8500 dla mnie ma przewagę nad 3132 (nawet z pokładanym zaufaniem w niezawodność 8500). Tak naprawdę czas zweryfikuje to w przyszłości.

Miałem rolka GMT i Submarinera ,powiem szczerze powinni te zegarki nieco powiększyć(2mm).Generalnie facet ,który ma 192cm wzrostu i waży 115kg nie wygląda w diverze,który ma 40mm średnicy(co innego elegant)..

39-40 mm to bardzo uniwersalne rozmiary, może właśnie dlatego Suba często widzę zakładanego do garnituru. To też stanowi o jego "sukcesie" - poprzez szerokie zastosowanie z uwagi na małe gabaryty. Przy rozmiarze 42-44mm do marynarki już by się nie nadawał. Myślę, że Rolex ma w tej kwestii dobrze przemyślaną strategię i nie ma tu miejsca na przypadek.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do werku to 8500 jest bardziej zaawansowany technologicznie ,bardziej przyjazny w użytkowaniu i ładniejszy(to także dla mnie ważne).Co do niezawaodności to jak do tej chwili nie spotkałem się ze złymi opiniami go dotyczącymi,myśle ,ze po 5 latach od jego ukazania jakieś niedociągnięcia by się ujawniły.Co do werku rolexa to jest to trwały i dość dokładny mechanizm,ale technologicznie mniej zaawansowany od omegowskiego.Moja HV z 8500 spieszyła się 1-2 s/24h , rolex GMT spieszył się 8-10s(wyregulowałem go),kolega nabył nowiutkiego submarinera i też go regulował.Powinniśmy sobie uzmysłowić,ze czar rolexa trwa,ale tych zegarów trzepią może nawet więcej niż omeg(myślę,że więcej),dlatego czasami coś wyskoczy..Co do rozmiaru to za cholerę nie mogłem się przyzwyczaić do jego wielkości choć na plus jest to,ze to b.wygodny w exploatacji zegar(lekki ).Mam świadomość ,że brend rolexa jest b.silny i króluje na całym świecie swięcąc tryumf w USA,Chinach gdzie jadą dosłownie kontenerowe ilości:).W europie rolka szczególnie kochają Włosi,gdzie submariner jest znakiem rozpoznawczym kazdego kto kupił pierwszy "lepszy" zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee tam, ja też jestem wysoki i waże ponad 100 kg i jakoś nie czuje się z tym zegarkiem zle :)

Masz nowy model,zwróć uwagę,że stylistyka kopert uległa zmianie właśnie po to,żeby wydawał się większy.Ja miałem zegarki z 2004 i 2006r w starej "budzie";)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem Twój text i nabyłem nową identyczną aquę:)W sobotę zagości na moim nadgarstku...Miałem starszy model i żałowałem ,że go spzedałem,czasami powroty są przyjemne:)

Ja w sumie też żałuję............

że AT gości na nadgarstku mojego wspólnika

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie też żałuję............

że AT gości na nadgarstku mojego wspólnika

:(

A miałeś model,którego tak łatwo się nie kupi ,biała ,niebieskie indexy w rozmiarze 41.5 w cal 2500 cięzko znaleźć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Golf ok,ale inge chyba bardziej kręci,a cena porównywalna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, gratuluję zakupu!!! Chodziła ta Omega za Toba od dawna. Jak to w Twoim wypadku bywa wspaniała i precyzyjna recenzja, ale z jednym się niezgodzę. Napisałeś:

ładnie wykończony własny kaliber Omegi
Będę uparcie twierdził, że Omega nie produkuje mechanizmów ;)

To taki szczególik.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł,

dzięki serdeczne. Przyjdź w końcu na spotkanie to oblukasz osobiście ;)

Omega (sama jako marka) owszem nie produkuje mechanizmów lecz 8500 jest własnym mechanizmem Omegi. To taki szczególik B)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha,ha, dobre ;)

Przyjdę, przyjdę B) po Baselworld.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega (sama jako marka) owszem nie produkuje mechanizmów lecz 8500 jest własnym mechanizmem Omegi.

To chyba już nigdy nie przestanie być przedmiotem sporu. A w gruncie rzeczy najważniejsze, że jest to naprawdę świetny mechanizm. Wprawdzie mój robi jakieś +2 do +2,5s na dobę (spodziewałem się, że będzie nieco lepiej), ale chodzi cholernie równomiernie codziennie i we wszystkich pozycjach, więc ewentualna regulacja nie będzie stanowić problemu. Tylko po co? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie mój robi jakieś +2 do +2,5s na dobę (spodziewałem się, że będzie nieco lepiej),

Dwie i pół sekundy odchyłki dobowej to jest doskonały wynik. Regulacja byłaby moim zdaniem zupełnie niepotrzebna, zwłaszcza że chodzi stabilnie.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeJot - dzięki za rzeczowa recenzje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukończył się właśnie test rezerwy chodu mojej Aqua Terry - uf jakoś przetrzymałem weekend bez Omegi na ręku :wacko:

Wynik to 63 godziny i 5 minut - producent deklaruje 60h.

Tym samym dementuję ewentualne plotki jakoby istniała potrzeba ręcznego dokręcania zegarka dla uzyskania pełnej autonomii chodu.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w piątek zdejmujesz i w poniedziałek zakładasz..:wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w piątek zdejmujesz i w poniedziałek zakładasz..:wacko:

Dokładnie!

Mogłaby mieć jeszcze te 12 godzin więcej - byłaby 3-dniowa rezerwa :blink:

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to obojętne-mam rotomat :wacko: Dlatego omcię sprzedaję zostawiłem zenka,który bardziej mi stylistycznie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam rotomat, pomimo tego dłuższa rezerwa mnie bardziej cieszy :wacko:

Widziałem, że nie zdażyłeś się nawet nacieszyć - Twój wybór, niech Zenek się dobrze nosi :blink:

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze,że miałem już niejedną aquę i porównując do poprzednich modeli ta na werku 8500 jest dużo lepiej wykonana.Sama bransoleta świetna,ogniwa skręcane na śruby nic dodac nic ująć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeJot - dzięki za rzeczowa recenzje..

Fajnie opracowany temat

Dziękuję.

Powiem szczerze,że miałem już niejedną aquę i porównując do poprzednich modeli ta na werku 8500 jest dużo lepiej wykonana.Sama bransoleta świetna,ogniwa skręcane na śruby nic dodac nic ująć..

akism,

Dla mnie Aqua Terra jest bezkonkurencyjnym zegarkiem w swoim budżecie a nawet w większym. W zasadzie nie ma naprawdę słabych punktów.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.