Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

To też byłoby za proste...

Info, że złoto jest dla mnie raczej mało istotne, interesuje mnie rozmiar.

Jeśli to pomoże, to pióro to Waterman Charleston.

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak jest proste. Rozmiar stalowki oznaczony jest na splywaku. Tak w kazdym razie jest u mnie. Zdjecie kiepskie, ale mysle, ze F jest widoczne.

post-60090-0-80428200-1512925256_thumb.jpeg

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można dokupić samą zatyczkę (nie wiem jak fachowo to się nazywa) do pióra Parker?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skuwke. Reczej nie.

A jaki model parkera? Wyrobiła się i nie zamyka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz, u Ciebie wyraźnie widać. U mnie w tym miejscu jest coś czego nie potrafię odczytać nawet przez lupę. Muszę wybrać się do zegarmistrza i może mi odczyta :). Dzięki za pomoc.

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rację miałem, że na spływaku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skuwke. Reczej nie.

A jaki model parkera? Wyrobiła się i nie zamyka?

Tak, skuwke. Sprawdzę jutro w pracy jaki model. Spadło na ziemię i pękł w środku ten plastik. Cholernie mi zależy, bo to prezent od kogoś bardzo mi bliskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% skuwki nie dostaniesz, chyba, że jakaś używana.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyłka - proszę o usunięcie.

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% skuwki nie dostaniesz, chyba, że jakaś używana.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Chyba kupiłem nową na allegro właśnie :unsure: Zobaczę co to jest jak dojdzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych, które wskazałeś najbardziej podoba mi się Kaweco Sport w surowym alu. Może uda się znaleźć w moim mieście aby się do niego przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne pióro. Dobre na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek:

Kliknąłem wczoraj takie, tylko w innym kolorze :)

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

jak to się często zdarza w działach zegarkowych: "u dziadka na strychu znalazłem i chciałbym się dowiedzieć, ile to jest warte".

A teraz na poważnie. Po dziadku na pamiątkę zostało mi kilka szpargałów - zestaw rapidografu z różnymi końcówkami, linijki, krzywiki, suwaki logarytmiczne (jeszcze w idealnych etui, wraz z instrukcjami) - szpargałów, które mi go przypominają, a także przypominają czasy, kiedy jako dzieciak oglądałem z fascynacją jego skomplikowane "narzędzia pracy", gdyż dziadek był kreślarzem w zakładach Waryńskiego i opracowywał rysunki techniczne koparek.

Wśród akcesoriów znalazłem to pióro i mam nadzieję, że Wasze doświadczenie pomoże mi znaleźć informacje nt. jaki to model/producent. Nie chodzi o dobudowywanie historii, prawdopodobnie jest to jakiś chiński noname ze złotą 12 karatową stalówką, któa mimo swoich 30 lub nawet więcej lat pisze całkiem sprawnie na ile mogę to sam ocenić jako laik.

Po wyczyszczeniu pióra, musiałem koniecznie sprawdzić jak ono pisze, więc na początek tylko maczałem stalówkę w atramencie, by wykreślić kilka znaczków. Sama stalówka kreśli o wiele grubsze linie niż Safari EF jakie posiadam, lecz pisze się nim bardzo przyjemnie, stalówka nie skrobie papieru, nie chlapie, choć oczywiście nie jest to nówka sztuka i do ideału jej daleko.

Jeśli udałoby mi się znaleźć dodatkowe informacje o tym piórze, poszukałbym podobnego w necie, żeby móc je trochę we włąsnym zakresie naprawić. Jeśli dobrze kombinuję, to na końcu zbiorniczka na atrament było coś w rodzaju gumowego kapturka, żeby móc pióro napełniać - coś w stylu kroplomierza. Niestety element gumowy, który już wcześniej był przywiązany nitką do zbiorniczka zupełnie się zdezinterował i zamienił w gumowo-atramentową masę, która utknęła w oprawce. Tymczasowo zbiorniczek zamknąłem gumowym kapturkiem od rysika do smartfonu, więc pióro udało mi się napełnić atramentem, lecz szukam rozwiązania bardziej pewnego, żeby raczej nie zaliczyć jakiejść wpadki z rozlaniem atramentu w najmniej odpowiedniej chwili i miejscu, uprościć proces jego uzupełniania. Być może udałoby się dopasować do tego pióra jakiś nowoczesny konwerter, lecz muszę się najpierw dowiedzieć do jakiego pióra szukać. Do tej pory poszukiwania w necie nie dały rezultatu, może Wam uda się podsunąć mi jakiś trop, za co z góry dziękuję.

bVhjw54.jpg

hwg39jk.jpg

A5vEl0E.jpg

yViPAPg.jpg

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noodlers dziś doszedł, własnie pierwsza próba rozpisania..... Plastik, nic szczególnego, za to wonieje ;) Pióro do roboty, na pewno nie reprezentacyjne. U mnie będzie robić za robocze. I git :) Myślę, że za stówkę drugi raz nie kupił bym tego pióra

Edytowane przez Hogg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie do mnie również dotarło pióro Noodler,s. Całkiem przyzwoicie wykonane, przyjemnie się pisze, generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, szczególnie mając na uwadze jego cenę :D

Co to za niebieski atrament?

Edytowane przez BellaUrsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za niebieski atrament?

Pelikan 4001 turkusowy - mój ulubiony ☺. Jest w użyciu w każdym moim piórze. Teraz mam nowe pióro stalówka Kaweco 1,1 italic i konwerter również Kaweco reszta bez nazwy, bo mu jeszcze jej nie nadałem :) . Muszę jeszcze zrobić klips i będzie skończone.

post-47716-0-55580700-1513279863_thumb.jpg

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podejście do klienta - pierwsza liga! 42fd778f4b4eaa45328ce1561d6ebb59.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noodlers dziś doszedł, własnie pierwsza próba rozpisania..... Plastik, nic szczególnego, za to wonieje ;) Pióro do roboty, na pewno nie reprezentacyjne. U mnie będzie robić za robocze. I git :) Myślę, że za stówkę drugi raz nie kupił bym tego pióra

A co w stalówce Ci nie pasuje? Pytam z ciekawości.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stalówce ? Wszystko ok, oceniłem całokształt: w moim odczuciu za dużo plastiku w plastiku i zapaszek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stalówce ? Wszystko ok, oceniłem całokształt: w moim odczuciu za dużo plastiku w plastiku i zapaszek ;)

Tylko, że to nie jest tak, że pióro za jakieś tam pieniądze nie może być plastikowe. Są droższe pióra które są wykonane z plastiku albo innego tworzywa. Poza tym 100zł to wcale nie jest jakaś wysoka półka na pióra. A zapaszek przechodzi po czasie. Mi to w moim egzemplarzu nie przeszkadza w ogóle (ja się nie inhaluję piórem :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ktoś przy łopacie robi to po co mu pióro,listę w robocie można podpisać długopisem za 50 gr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak, ale jak się ma odrobinę kindersztuby, to można będąc w drelichu podpisać się w sposób elegancki piórem właśnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem oglądać w necie bardzo chwalone Platinum 3776, aż mi się niechcący kliknęło "kup teraz" :D

Strasznie jestem ciekawy tego piórka.

3515-44232.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi