Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lawnowerman

Jaki laptop[netbook]/tablet z max długo trzymającą baterią

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje laptopa[netbooka]/tabletu z max długo trzymającą baterią.

Co można kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre opinie o akumulatorze słyszałem w Toshibie NB550D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ipad 8h u mnie,głównie net, czytanie książek

Macbook pro - tu podobnie

just can't get enough

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam toshibę R830 -6-8 godzin w zależności od akumulatora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ipad 2 praca na dokumentach itp oraz wifi ok 10h

MacBook Pro mój tez 10h pracy wyciąga poziom nie spadł od 2 lat jestem zadowolony .Mogę spokojnie polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus Transformer. Tablet na Androidzie + stacja dokująca z klawiaturą, spinana jak netbook, na trwałe, więc przenosisz go złożonego jak netbook. Tablet 8h, po przekształceniu w netbooka 16h.

http://www.youtube.com/watch?v=gem4XbeWAZ4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie musi być jak najtaniej to tylko i wyłącznie MacBook Pro.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy do czego. Jeśli wspominasz o tablecie, to rozumiem że nie potrzebujesz woła roboczego tylko prawdziwie przenośne urządzenie do internetu i szeroko rozumianej rozrywki. A tu wybór mogę polecić tylko jeden!

Zawsze uważałem laptopy za bezużyteczne, bo ani to przenośne (kilka kg + zasilacz), ani na tym popracować bo ekran za mały (do mojej pracy) a i z wydajnością kiepskawo. Nie mówiąc już o touchpadach które wzbudzają moją niesamowitą irytację. Potem pojawiły się netbooki - super sprawa! Następnie na rynek wypłynął ten bzdurny gadżet, przerośnięty ajfon dla snobów, który jednak przez przypadek kiedyś trafił na kilka dni w moje ręce.

Przełamałem się i TO BYŁO TO. Na ipadzie przeglądanie internetu, filmów, zdjęć, pdf'ów (w przeciwieństwie do mojego kindle'a), poczty i innych podstawowych rzeczy nabrało nowej, zupełnie innej jakości i stały się czystą przyjemnością. A wszystko to w malutkim, 600gramowym urządzeniu, którego bareria trzyma 10h i posiada jednocześnie na tyle duży ekran aby wszystkie te czynności sprawiały dużą satysfakcje z użytkowania.

Wcześniej posiadałem jakiś topowy netbook HP (swoją drogą waga prawie 1,4 kg), który posiadał 6komorową baterię trzymającą ponad 11h. Jednak podczas oglądania filmów czas ten potrafił się skrócić do 6h a i przy innych czynnościach okazało się że ta żywotność jest czysto teoretyczna. W ipadzie masz bite 10h, i o dziwo zauważyłem, że nie ma większego znaczenia czy oglądam film czy przeglądam internet - podczas oglądania 1,5h filmu wskaźnik naładowania baterii spadł o równo 16%. Dla mnie super i tego szukałem.

Po kilkudniowym obcowaniu z iPadem powróciłem do mojego netbooka i byłem załamany. Zwłaszcza niewygodą użytkowania i jakością matrycy jak również o wiele większą wagą i wkurzającym zasilaczem.

Oczywiście są urządzenia które posiadają lepsze parametry baterii, ale moim zdaniem stosunek przyjemności obsługi do mobilności i długości pracy na baterii jest w tablecie Apple'a wzorowy.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie polecam macbook'a. Świetna bateria oraz bezawaryjny system operacyjny. Jedyny minus to cena...

Wcześniej miałem laptop Sony. Byłem zadowolony i chyba wrócę do tej marki, bo mac już ledwo zipie - upadł mi kilka razy czego skutkiem jest pęknięta obudowa matrycy - i nie opłaca się go naprawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w domu(żony)od ponad 2 lat, netbook samsunga x420, przy 14 calach w tej chwili ok 6-7 h w internecie wi-fi lub w pracy na dokumentach, bezawaryjny ,waga trochę ponad 1 kg, naprawdę polecam, teraz może jakiś nowszy model poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni bawiłem się iPadem - i zrezygnowałem z zakupu. Chciałem kupić coś funkcjonalnego, taniego i przede wszystkim małego i stanęło na HP Mini.

Ale to wszystko jest kwestią funkcji - ja poza dostępem do sieci,oraz poczty i długiej pracy na baterii (min 6h) potrzebowałem "maszyny do pisania", możliwość pracy na dokumentach Office oraz swobodnego przenoszenia plików w szczególności kopiowania zdjęć i filmów z aparatów/ kamer (USB, spory dysk). O ile w poprzednich modelach klawiatura była dla mnie nieergonomiczna to teraz przyciski mają spore przerwy i pisanie jest komfortowe. Dodatkowo chciałem mieć Flash i Silverlight.

Jeżeli ktoś potrzebuje do surfowania po necie, przeglądania dokumentów, poczty (ale bez "elaboratów"), rozrywki - to zdecydowanie tablet. Pewnym złotym środkiem jest Asus Transformer - ale pod warunkiem, że klawiatury nie musimy targać wszędzie ze sobą.

Na koniec jeśli ktoś bardziej niż "normalny" USB potrzebuje dostępu do dobrych aplikacji to z tabletów tylko i wyłącznie iPad. Czy to będzie interaktywna mapa terenów narciarskich, analizattor finansowy, gazeta na tablet - to zazwyczaj będzie tylko na iPad'a a jak na Androida to jakaś kulawa wersja. Ostatnio po dwóch latach korzystania z iPhone przeszedłem na Androida i o ile możliwości konfiguracji, "sieciowość" Androida jest super - to aplikacje są brzydkie, nieciekawe i przede wszystkim nie mogę znaleźć połowy tego co bez problemu znajdowałem w App Store.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo iż nie przepadam za produktami z ogryzionym jabłuszkiem , to jeśli chodzi czas pracy tableta na baterii , ipad nie ma sobie równych.Mam Galaxy Taba oraz jakiś chiński wynalazek i żaden z nich nie wytrzyma tylu godzin pracy bez względu na to czy akurat gramy czy przeglądamy internet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat, bo od dłuższego czasu zastanawiam się nad tabletem. Czytałem wiele pozytywnych opinii o sprzęcie Apple, czyli tzw. Ipad i już byłem zdecydowany, ale... no właśnie ale :( Oprócz przeglądania netu tablet dla mnie musi mieć możliwość zgrywania bezpośrednio na niego zdjęć i filmów z aparatu i kamery, ponieważ nie chcę ze sobą targać laptopa na wszystkie rodzinne wyjazdy. Chcę żeby tablet w jak największym stopniu pozwolił mi na zrezygnowanie z laptopa i w jak największym stopniu go zastąpił.

Czy jest jakaś przejściówka pozwalająca podłączyć pod niego kamerę i aparat poprzez usb i użycie go w niektórych sytuacjach jako nośnik danych?

Druga sprawa, jak to wygląda software'owo. Czy Ipad bez problemu wykrywa tego typu sprzęt?

Ostatnie pytanie na chwilę obecną. Czy klawiatury do Ipad zdają egzamin? ponieważ od czasu do czasu chciałbym też w ten sposób z niego korzystać (tak jak pisałem wyżej ma w jak największym stopniu zastąpić laptopa.

Wiem, że to pytania laika, ale do tej pory nie miałem nic z Apple, a to co wyczytałem o (jak dla mnie) podstawowych funkcjach, które w Apple kuleją szczerze mówiąc zniechęca do tego sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taka przejsciówka proszę : http://store.apple.com/pl/product/MC531ZM/A?fnode=MTc0MjU4NjE

Zawsze możesz zadzwonić z pytaniami do obsługi polskiego Apple i odpowiedzą na pytania (800 702 322)

Ja na co dzień używam klawiatury dotykowej , jak mam więcej pisania podłączam klawiaturę bezprzewodową . Ale obecnie są klawiatury robiące za stacje dokującą czyli wpinasz ipada w klawiaturę ładuje się i piszesz np coś takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym Ipada bez dłuższego zastanowienia, mała szansa ze nie zostanie z Tobą na dłużej. Praktycznie rzecz biorąc urządzenie jest ze mną od rana do wieczora, dzień zaczynam od jakiejś małej prasowki, forum, później kiedy nie mam dostępu do stacjonarki net po 3G (tylko tą wersję urządzenia bierz pod uwagę!), dostęp do niezliczonej ilości aplikacji (za naprawdę groszowe kwoty, a wiele za friko), filmy, muzyka, rozrywka, a wszystko po odblokowaniu ekranu, a nie 2 minutach czekania aż sie laptop odpali. Wlasiwie od kiedy uzytkuje Ipada, laptopa w mieszkaniu odpalam tylko do zrobienia czegoś większego- prezentacji, napisania dłuższego tekstu, zrobienia jakiejś grafiki. Do reszty tylko IPad. 10calowy ekran jest optymalny, tablety z mniejszymi ekranami to tylko większe telefony imo i są średnio wygodne w obsłudze. Jak już wcześniej pisali koledzy bateria jest fenomenalna- zwykle w godzinę schodzi 10% energii nieważne co sie akurat robi. A więc brać. I korzystać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyło się na Samsungu NC10

Ipad byłby czadem za 900 zł a nie za 1900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Koledzy za podpowiedzi

Brałbym Ipada bez dłuższego zastanowienia, mała szansa ze nie zostanie z Tobą na dłużej. Praktycznie rzecz biorąc urządzenie jest ze mną od rana do wieczora, dzień zaczynam od jakiejś małej prasowki, forum, później kiedy nie mam dostępu do stacjonarki net po 3G (tylko tą wersję urządzenia bierz pod uwagę!), dostęp do niezliczonej ilości aplikacji (za naprawdę groszowe kwoty, a wiele za friko), filmy, muzyka, rozrywka, a wszystko po odblokowaniu ekranu, a nie 2 minutach czekania aż sie laptop odpali. Wlasiwie od kiedy uzytkuje Ipada, laptopa w mieszkaniu odpalam tylko do zrobienia czegoś większego- prezentacji, napisania dłuższego tekstu, zrobienia jakiejś grafiki. Do reszty tylko IPad. 10calowy ekran jest optymalny, tablety z mniejszymi ekranami to tylko większe telefony imo i są średnio wygodne w obsłudze. Jak już wcześniej pisali koledzy bateria jest fenomenalna- zwykle w godzinę schodzi 10% energii nieważne co sie akurat robi. A więc brać. I korzystać :)

Nie brałem w ogóle pod uwagę nic z mniejszym ekranem niż 10"

Kiedyś nie kupowałem Ipada, bo komunikatorem, z którego korzystam jest GG, a tego do niedawna Apple nie posiadało. Teraz GG jest na Ipada więc to już nie jest przeszkodą. Przeszkoda pojawiła się jak wyczytałem o problemach ze zgrywaniem multimediów z aparatów i kamer, ale skoro jest przejściówka to następny problem rozwiązany.

Jeżeli będę kupował to już chyba 3 (chyba, że 2 trafi się w dobrej cenie), a nowy Ipad ma już 4g.

Zadam jeszcze kolejne (pewnie śmieszne) pytanie, czy na Ipadzie dostępne są skróty klawiaturowe z windy (chociaż te podstawowe jak ctrl+c, ctrl+v), czy muszę się uczyć wszystkiego od nowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica cenowa między 2 a 3 jest niewielka więc brałbym na Twoim miejscu najnowszy model, choć jakościowo jakiejś wielkiej przepaści nie ma patrząc na testy. Sprzęt jest tak skonfigurowany, że różnice w szybkości działania aplikacji pomiędzy generacjami 1 - 2, 2 - 3 są naprawdę niewielkie (choć graficznie 3ka jest już dużo wydajniejsza od poprzedników).

Teraz piszę akurat z kompa i nie mam jak na szybko sprawdzić skrótów, ale zdaje się że nie funkcjonują - po zaznaczeniu fragmentu tekstu pojawiają się po prostu opcje wycięcia/kopiowania/wklejania, wybierasz którąś paluchem i już ;) W ogóle przechodzenie między oknami za pomocą gestów i inne rozwiązania są świetne - przekonasz się że sprzęt naprawdę Ci się spodoba. Na początku pobawisz się trochę w konfigurację kont użytkownika, mailowych, wiązanie karty kredytowej z kontem AppStore (choć polecam korzystanie z jakiejś eKarty, żeby nie podawać danych kk), poświęcisz trochę czasu na oswojenie się z obsługą, ale później nie będziesz bez tego taba z domu wychodził ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem sobie od rana test i znalazłem takie minusy Ipad 3:

- szybko się nagrzewa (czy w 2 też był ten problem?)

- bateria dość długo (moim zdaniem) się ładuje - od 0 ładuje się przez 6h 25min

- cena

Natomiast na ogromny plus:

"...dyktafon zyskał nową funkcjonalność. Długich tekstów, na przykład e-maili, nie trzeba wpisywać na klawiaturze, można je tabletowi po prostu podyktować. Dyktowanie testowego maila przebiegło w naszym teście bardzo sprawnie i szybko."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem tutaj poszukując informacji o laptopach z długo trzymającą baterią - potrzebuję czegoś naprawdę solidnego w tej kwestii, im dłużej tym lepiej. Natknąłem się na test w amerykańskim serwisie w którym najlepszy laptop osiąga wynik ponad 20 godzin przy przeglądaniu internetu (ThinkPad X240), kolejny ma prawie 15 godzin (ThinkPad T440s), a kolejne ok. 10 (głównie różne modele Apple Mac). Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć, żę te Lenovo mają takie osiągi? Czy ktoś ma doświadczenia z tą marką? Zakładając, że nie mam istotnych ograniczeń budżetowych, bo jest to laptop służbowy do pracy jako handlowiec (i premia za wyniki w poprzednim kwartale), jak oceniacie sensowność kupowania jednej z tych konfiguracji w okolicach 5-6 tysięcy. Czy takiego laptopa da się gdzieś w Polsce oficjalnie kupić trochę taniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria X tak. Ale  na SSD. Na zwykłym tak nie pociągnie - i pewnie z powiększona baterią.

Asus Zenbook Prime tez nieźle trzyma. No i MacBooki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na codzień korzystam z samsunga galaxy note 10.1 bateria trzyma 8-9 h w moim egzemplarzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ma eepc z ssd to jakies 6 h a tablet to asus fonepad dochodzi do 5 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę ile producent daje gwarancj na baterię- np. Samsung tylko pół roku.

Poczytaj opinię o bateriach danego producenta.

W necie znalazłem opinię że Samaung montuje "baterie startowe".

Osobiście przekonałem się o tym gdy w moim samsungu po 4 miesiącach nieczęstego użytkowania bateria po ponownym uruchomieniu spadała o 60% w stosunku do tego co było przed.

Serwis wymienił, ale co byłoby gdyby stało się to w 7 miesiącu.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje laptopa[netbooka]/tabletu z max długo trzymającą baterią.

Co można kupić?

Ja podobny dylemat rozwiązałem kupując "przenośną ładowarkę". Trochę OT z mojej strony, ale gorąco polecam i w tej chwili życia sobie nie wyobrażam bez tego sprzętu ;)

Po przejrzeniu dziesiątków produktów wybór padł na ANKER Astro 6000mAh. Sprzęcik dźwiga Galaxy S4 z kilku procent do 100% dokładnie dwa razy, S2 żony 3,5raza (podobnie ponoć Iphony), nie mam więcej problemów z bateriami w kamerach GoPro i innym sprzęcie. Banalnie proste i skuteczne w użyciu, a do tego solidne i ładnie wykonane. Anker oferuje też ładowarki o mniejszych i większych pjemnościach.

kud8.jpg

wgsh.jpg

Po potrząśnięciu wyświetla okrągłą skalę naładowania, której segmenty znikają podczas ładowania innego urządzenia pokazując jaka część nam pozostała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.