Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiadomo czy termiczne barwienie jest w zasięgu producenta i jakie byłyby koszty, ale pomysł przedni :) .

Choć współczesne metody też dają zadowalające efekty

p1050033e.jpg

Zadałem ci grzecznie pytanie, może ty również wysiliłbyś się na odrobinę dobrej woli.

Jest w zasięgu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć współczesne metody też dają zadowalające efekty

Dla mnie to by było niezadowalające. Może w nurku ok, ale w tym zegarku, jakiekolwiek połączenie niebieskiej wskazówki z zielonkawym luminescencyjnym wypełnieniem... obrzydlistwo :)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w zasięgu

Przypuszczam, że tak samo jak zakręcany dekiel i uszczelniana koronka (nie zakręcana), które spokojnie zapewnią WR na poziomie nawet do 100m.

Dla mnie to by było niezadowalające. Może w nurku ok, ale w tym zegarku, jakiekolwiek połączenie niebieskiej wskazówki z zielonkawym luminescencyjnym wypełnieniem... obrzydlistwo :)

Miałem na myśli jedynie kolor obwódek a nie całe wskazówki Sokoła.

Łączenie lumy i niebieskich wskazówek w "trzysta trójce" nawet mi przez myśl nie przeszło

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że tak samo jak zakręcany dekiel i uszczelniana koronka (nie zakręcana), które spokojnie zapewnią WR na poziomie nawet do 100m.

zobaczymy jakie stanowisko zajmie @Taktik ale od siebie dodam, że takie rozwiązanie czyli WR przy braku podświetlania np w seiko alpinist017 czy seiko premier nie jest żadnym wyczynem (zegarki za 2k)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy jakie stanowisko zajmie @Taktik

Kompletnie nie rozumiem, jakie stanowisko miałbym zajmywać :)

Przecież na temat wodoszczelności jeszcze sie ani razu nie wypowiadałem. I chyba nie zamierzam sie wypowiadać, bo jak dla mnie w takim zegarku wystarczy dobre jakościowo 3AT

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajdełej, co ma wodoszczelność do"podświetlenia". I jak rozumieć to ostatnie. Burns, chcsesz Lumbibrite czy coś? :)

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... człowieka chwilę nie było i od razu 6 stron dyskusji nie wnoszącej nic w temat by ostatecznie wrócić do projektów tarczy już wyklarowanych wcześniej.

Co do "No.303" to już na 18 stronie tego wątku pojawiła się wizualizacja bez "No." więc zainteresowani jej wyglądem mogą sobie podpatrzeć.

Co do lumy... czy już nastał teraz taki okres, że zegarek bez lumy istnieć nie może? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron możesz jakoś swój pomysł zwizualizować?

To miałem na myśli:

edit. no nie zupełnie, bo w takim układzie jeszcz musiałyby świecić wskazówki...

post-45237-0-10495100-1328460658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli jedynie kolor obwódek a nie całe wskazówki Sokoła.

Łączenie lumy i niebieskich wskazówek w "trzysta trójce" nawet mi przez myśl nie przeszło

Aha rozumiem. Chodziło Ci tylko o techniczną możliwość Gerlacha?

W Sokole są zdaje się malowane farbką metaliczną. To jest jednak inny efekt od termicznego barwienia.

Ale tak czy inaczej to bez znaczenia. G.Geralch przypuszczalnie ani nie będzie tych wskazówek samodzielnie malował, ani nie będzie termicznie barwił. Po prostu bedzie gdzieś takie wskazówki zamawiał (podwykonawca). Jakby bardzo przychylnie nie postrzegać tej firmy, to nie oszukujmy się. Na razie nie pełni ona roli producenta, tylko raczej "składacza" z zamówionych części. Sorry za kolokwializm, ale przynajmniej na razie tak jest... Czy zamówienie termicznie barwionych wskazówek to duży koszt? Nie wiem? Jorg Schauer w klubowej Stowie, za termiczne barwienie zażądał dopłaty, o ile dobrze pamiętam, + 15euro.. więc chyba jaj nie urywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy jakie stanowisko zajmie @Taktik ale od siebie dodam, że takie rozwiązanie czyli WR przy braku podświetlania np w seiko alpinist017 czy seiko premier nie jest żadnym wyczynem (zegarki za 2k)

Nikt nie wie o co ci chodzi Burns:blink: .

W moim Seiko BFS nie mam zakręcanej koronki, lumy jest mnóstwo na tarczy i wskazówkach, kosztował jedyne 510zlotych a ma WR 100m.

I czego to dowodzi?

@MacAron

A czy koniecznie niezbędna jest luma w wersji z jasną tarczą, zwłaszcza, ze niebieskie wskazówki wykluczają świecenie?

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barwienie termiczne jak najbardziej zrobią. Od razu zaznaczyli, że nie ma problemu, bo sami w swoim projekcie następnym będą robić. Dekiel zakręcany miała PZL, te dwa też, także to żaden problem. Co powiemy, to zrobią. Z tym, że to też musi mieć ręce i nogi, żeby wyglądało dobrze, a nie, że wymyślimy Bóg wie co :)

Ja jestem za brakiem lumy. Jeden zegarek bez lumy może być w kolekcji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron pomysl dobry, ale jak damy świecące wskazówki to juz moze zepsuc caly projekt.

BTW czy naprawdę potrzebna jest nam luma?

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wie o co ci chodzi :) .

W moim Seiko BFS nie mam zakręcanej koronki, lumy jest mnóstwo na tarczy i wskazówkach, kosztował jedyne 510zlotych a ma WR 100m.

I czego to dowodzi?

@MacAron

A czy koniecznie niezbędna jest luma w wersji z jasną tarczą, zwłaszcza, ze niebieskie wskazówki wykluczają świecenie?

Nie jest niezbędna, ale fajnie, jakby była :( A wskazówek nie uważam jeszcze za ostateczne. Ja to generalnie widzę tak, że zegarek powinien być nowoczesny z vintagowym „sznytem”, a nie na wskroś vintage w znaczeniu takim, że powtarzamy dokładne stare wzory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w zegarku z jasną tarczą i niebieskimi wskazówkami luma jest całkowicie zbędna.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byscie powiedzieli na zaprojektowanie zestawu skladajacego sie z dwoch zegarkow?

Jeden, elegancki o jasnej tarczy bazowany na czyms co polscy lotnicy nosili na nadgarstku podczas sluzby w RAF-ie.

Oczywiscie mam na mysli wyzej wymieniona Omege - przypomne jeszcze raz zdjeciem wzorca:

omega_paf1.jpg

Drugi moglby byc zegarkiem o ciemnej tarczy z luminowa na parzystych indeksach uzywany jako zegarek pokladowy w kokpicie Spitfierow lub Hurricanes ogladany przez polskich pilotow podczas bitwy o Anglie.

Jedna z czerwonych wskazowek mogla by byc np uzyta do komplikacji GMT..

raf_cocpit_clock1.jpg

raf_cocpit_clock4.jpg

raf_cocpit_clock5.jpg

raf_cocpit_clock6.jpg

raf_cocpit_clock7.jpg

Moze projekt zawierajacy i ciemny i jasny zegarek zadowolilby najwieksza liczbe forumowiczow?

Po za tym odpadl by problem wyboru pomiedzy jasna a ciemna tarcza.. :)

Przy okazji - jeden zegarek moglby byc mniejszy, drugi nieco wiekszy co tez mogloby przypasc wiekszosci do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena, cena, cena. Miało być do ok 1200.

Chyba, że 2 projekty do 600, uszczuplone i mega budżetowe.

Albo ta edycja, projekt obecny, za rok bazujący na zegarach. Bo nie ukrywam, że byłoby to ciekawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobmy jeden porządny. Przetrzemy szlak to zrobi sie kolejny

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena, cena, cena. Miało być do ok 1200.

Chyba, że 2 projekty do 600, uszczuplone i mega budżetowe.

Albo ta edycja, projekt obecny, za rok bazujący na zegarach. Bo nie ukrywam, że byłoby to ciekawe :)

Proponowalem opcje bardziej pokładowe. ale przepadły :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ustalamy, że siądziemy nad tematem pokładowca, jak ten będzie na naszych łapach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie, skoro teraz grzebiecie w historii D303...

Jakiego koloru mieli mundury lotnicy z D303?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie, skoro teraz grzebiecie w historii D303...

Jakiego koloru mieli mundury lotnicy z D303?

Jak to lotnicy-stalowoniebieskie :)

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie szaro niebieskie, brązowa skórzana kurtka i żółta kamizelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam...

A jakby zrobić taki zegarek w barwach Dywizjonu?

Tzn. mam na myśli zrobić np. tarczę w kolorze mundurów jakie nosili lotnicy w Dywizjonie 303?

Ale trzeba mieć pewność co do koloru munduru...

Gdzieś przeczytałam również, że lotnicy dywizjonu do munduru mieli prawo nosić jedwabne szaliki koloru szkarłatnego :)

Taki projekt mógłby być jedyny w swoim rodzaju!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak się zastanawiam...

A jakby zrobić taki zegarek w barwach Dywizjonu?

Tzn. mam na myśli zrobić np. tarczę w kolorze mundurów jakie nosili lotnicy w Dywizjonie 303?

Ale trzeba mieć pewność co do koloru munduru...

Gdzieś przeczytałam również, że lotnicy dywizjonu do munduru mieli prawo nosić jedwabne szaliki koloru szkarłatnego :(

Taki projekt mógłby być jedyny w swoim rodzaju!

Znaczy się do każdego zegareczka szkarłatna apaszka? :)

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.