Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak wcześniej zaznaczałem, nie jestem artystą, ciężko mi się wypowiedzieć, nie widząc. Zrób, pokaż, wypowiem się, jak zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak wcześniej zaznaczałem, nie jestem artystą, ciężko mi się wypowiedzieć, nie widząc. Zrób, pokaż, wypowiem się, jak zobaczę.

Muszę wiedzieć, czy MacAron zechce wykonać taki poglądowy projekt :D

Chyba, że sama spróbuje :)

Znaczy się do każdego zegareczka szkarłatna apaszka? :(

Heh B) Pomysł nieziemski!

Chodzi mi o barwy jakie możemy wykorzystać przy takim projekcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do apaszki itp to mam mieszane uczucia. Sam byłem za wprowadzaniem tego rodzaju smaczków, ale jak widać z wypowiedzi na forum, raczej jest dążenie, żeby zegarek był bardzo klasyczny. Nawet luma nie znalazła zbyt wielu zwolenników. Samolocik na sekundzie też odpadł. Myślę, że stalowoniebieski kolor do tarczy to jest opcja, którą jaknajbardziej mogę przedstawić :)

A szkarłat możemy dać do wnętrzea opakowania lub na poduszeczkę, choć nie wiem, czy Gerlach daje z poduszkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do apaszki itp to mam mieszane uczucia. Sam byłem za wprowadzaniem tego rodzaju smaczków, ale jak widać z wypowiedzi na forum, raczej jest dążenie, żeby zegarek był bardzo klasyczny. Nawet luma nie znalazła zbyt wielu zwolenników. Samolocik na sekundzie też odpadł. Myślę, że stalowoniebieski kolor do tarczy to jest opcja, którą jaknajbardziej mogę przedstawić :)

A szkarłat możemy dać do wnętrzea opakowania lub na poduszeczkę, choć nie wiem, czy Gerlach daje z poduszkami

Hmm..., ale wtedy trzeba zmienić kolor wskazówek? Może się to zlewać, skoro tarcza miałaby być niebiesko-stalowa... Hmm, co Wy o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm..., ale wtedy trzeba zmienić kolor wskazówek? Może się to zlewać, skoro tarcza miałaby być niebiesko-stalowa... Hmm, co Wy o tym sądzicie?

oczywiście - wtedy by trzeba zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Indeksy też musiały by być inne...

Może na początek spróbujmy zrobić tak:

Wszystko co jest na ostatnim projekcie w kolorze czarnym np. zrobić w kolorze białym, a tarczę w kolorze niebiesko-stalowym.

A wskazówki może w kolorze szkarłatnym?

To tylko moje propozycje, sama chciałabym to widzieć, żeby sprawdzić jakby to wyglądało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się bawię ;p , nie będzie to dobrze wyglądać :)

czerwony wskazówki będą za ciemne do tarczy, odblaski i wszystkie "blinki" w komputerze będą wyglądały fajnie, ale na żywo może być ciężko z odczytem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piloci 303 nosili stalowo-niebieskie mundury z naszywkami Poland. Loty odbywali w skórzanych kurtkach lub zielonych (khaki) kombinezonach albo pewnie w czym popadło. Szkarłatny szalik był tradycją RAF, gdzie każda jednostka miała swoje barwy.

Aby wyczerpać tematykę heraldyczny - kolorystyczną Polacy i Czech (Frantiszek) z 303 latali na Hawkerach Hurricane pomalowanych w kolory: góra: Dark Green i Dark Earth (możliwe dwa schematy, Pattern A i PatternB), dół - Sky (część samolotów miała jedno od spodu skrzydło czarne, wtedy kokarda miała żółtą obwódkę).

Brytyjskie kokardy malowane były następująco - kadłub (od środka) - czerwony-bialy-niebnieski-żółty; dolna powierzchnia plata - czerwona-biała-niebieska, górna - czerwona-niebieska. Na usterzeniu namalowane byly trzy pasy: czerwono-biało-niebieski, przed usterzeniem znajdował się czasem pas w kolorze Sky. Dodatkowo samolot RF-A P-3120 posiadał skośnie namalowany pas koloru czerwonego, zamiast pasa w barwie Sky.

Dodatkowo, polskie Huragany z 303 w lecie 1940 nie miały namalowanych szachownic, wyłącznie godło jednostki

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co jest na ostatnim projekcie w kolorze czarnym np. zrobić w kolorze białym, a tarczę w kolorze niebiesko-stalowym.

To tylko moje propozycje, sama chciałabym to widzieć, żeby sprawdzić jakby to wyglądało :)

Czyli zaprojektuj kompletnie inny zegarek i go pokaż. Zdolna przecież jesteś.

PS Jako, że zablokowałaś mi możliwość odpowiedzenia poprzez PW na twe wysoce obraźliwe i chamskie wiadomości prywatne, jestem zmuszony przekazać je do oceny Administracji Forum.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak niech zostanie :) choć dalej imo nie podoba sie No.

Proponowałbym rozważenie opcji bez "No."

zamieszczam zdjęcie stempla dywizjonu (bez No)

303bc.jpg

znalazłem to w tym miejscu

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bert69 - kolejne potwierdzenie ze pisano bez NO. i to dodatkowo w j. polskim..lepiej być nie mogło !

Wywalmy to No. :):( wrzucamy napis po polsku.

Róbmy klasykę bo wyjdzie pstrokacizna- apaszki, czerwienie, błękity..taka kupa jagodowa.

Mozna do zegarka dorzucić jakies krótkie opracowanie o 303 w ktorym zawarte były by smaczki, historia etc.

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko moje propozycje, sama chciałabym to widzieć, żeby sprawdzić jakby to wyglądało :D

Świetny pomysł :):(

Ty tak na poważnie czy ogólnie cały projekt przeszkadza?

'' Cena 2000 PLN na zegarek klubowy niemeicki lub szwajcarski to za mało '' T.T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś oczekiwał ode mnie czytania wszystkich postów ze zrozumieniem - ja tego samego oczekuję od innych

Masz zamiar co dwie strony pisać to samo i powtarzać się? To nie ma być zegarek do nurkowania, ni kapania sie w głebszej wannie.

Większość osób zgadza się z wcześniejszymi ustaleniami wiec jak ci nie pasuje to ...mówi sie trudno

Zadałem ci grzecznie pytanie, może ty również wysiliłbyś się na odrobinę dobrej woli.

więc @chomior to była ironia nie skierowana do Ciebie,

ale to wszystko jest już nieważne

ważne jest to, że temat znowu się rozmył

ważne również jest to, że chłopaki z dywizjonu 303 nie zakładali tych zegarków do kościoła

to będzie zegarek tylko lub aż za 1000zł - ja oczekuję od niego żeby był w pełni funkcjonalny - nie zamierzam go trzymać w szawce

wyjaśnia to inny użytkownik

No .. z tą szczelnością to nie chodzi o taplanie się w wodzie !

Gorszy od wody jest chyba kurz, który przez koronkę jest w stanie się dostać do mechanizmu :)

Szczelna koronka uchroni przed zasyfieniem delikatnego mechanizmu.

Więc i to warto wziąć pod uwagę.

Dekiel to się okaże w wycenie od Gerlacha co się zmieści w 1000-1500 zł. Oby jak najwięcej dawali !

Koronkę widzę w kształcie diamentu. Ładnie będzie komponować się z całością.

@chomior - proszę Cię - spuść o połowę z tonu, bo mnie zirytujesz a tobie pikawa wysiądzie

nie jesteś jedyną decyzyjną osobą tuatj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczelna koronka nie musi oznaczać koronki zakręcanej, to rozwiązanie jest zarezerwowane głównie dla zegarków nurkowych.

O coś ci chodzi konkretnie z moim tonem czy tylko szukasz okazji do kolejnej zadymy?

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zaprojektuj kompletnie inny zegarek i go pokaż. Zdolna przecież jesteś.

PS Jako, że zablokowałaś mi możliwość odpowiedzenia poprzez PW na twe wysoce obraźliwe i chamskie wiadomości prywatne, jestem zmuszony przekazać je do oceny Administracji Forum.

Koledze się coś pomieszało :)

Kto kogo zablokował? Przestań proszę bo to nie jest miejsce na tego typu wypowiedzi z Twojej strony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do MacArona

Możesz wrzucić projekt z polskim napisem 303 dywizjon myśliwski ?

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do MacArona

Możesz wrzucić projekt z polskim napisem 303 dywizjon myśliwski ?

Mogę i zrobię to, ale nie teraz:) Wybacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę i zrobię to, ale nie teraz:) Wybacz

Nie ma pospiechu :) .

Mając taki argument znaleziony przez berta69 grzechem by było, tego nie wykorzystać w projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma pospiechu :) .

Mając taki argument znaleziony przez berta69 grzechem by było, tego nie wykorzystać w projekcie.

+1 :]

vintage-303.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wcześniej pisałem, istnieje wiele zapisów nazwy 303.

Tutaj strona z Operations Record Book tycząca końca sierpnie 1940r.

Tutaj z dokument późniejszy o kilka dni, z pełną nazwą.

Jeszcze inaczej.

Dokument po polsku, za polską nazwą.

Generalnie jest w czym wybierać. Może być po polsku, może być po angielsku (j. urzędowy, cała dokumentacja w 1940 była prowadzona w tym języku)).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn, świetny :(

Tylko jak po polsku to może wszystko?

Made in Poland teraz tam średnio pasuje :)

'' Cena 2000 PLN na zegarek klubowy niemeicki lub szwajcarski to za mało '' T.T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - albo po polsku albo in English.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1 :]

vintage-303.jpg

I tak trzymać. Fajnie gdyby była mozliwosc wykorzystania tej strzałki. Jest zastrzeżona ?

Made in Poland to chyba jest międzynarodowe nazewnictwo ? IMO powinno zostać, lub zmienic na samo POLSKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś pytał o kolory mundurów RAF?

Wiele to nie da,ale proszę:

Prawy dolny róg: lata 40-te.

Edit: zupełnie obok tematu.

Jako,że jestem już wiekowy :) i odbyłem 2letnią służbę zasadniczą, to Dywizjon 303 kojarzyć mi się będzie zawsze z akcją demolowania łóżek młodym żołnierzom przez starych,pod pretekstem nie dość kanciastego kanta na kocyku :(

Kto był,ten wie...

post-34219-0-84888100-1328469058_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.