Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem dziś czasu za bardzo posiedzieć na forum, później patrzę 4 strony tematu, powoli pomału przebrnąłem.

DjSamerA, temat zegarka zaczął MacAron. Ale to nie on wybrał producenta. Ja wybrałem, on go zaakceptował dopiero po rozmowie na temat koperty.

Więc nie wiem kogo o co oskarżasz.

Moderatorzy: Proponuję założenie działu na forum o nazwie "Oskarżenia i oszczerstwa" i tam będą tematu takiego typu, żeby nie robić off topu, ale z drugiej strony, jak kogoś oskarżamy, róbmy to publicznie z pełną argumentacją i pełną świadomością możliwych konsekwencji prawnych i finansowych pomówień, itp.

Co do projektów. Twoje projekty, przynajmniej 1 i 2 mogą być w porządku, ale nie do zegarka będącego hołdem komuś. Natomiast do luźnego nawiązania do tematu lotnika, są idealne.

Projekt od Omegi będzie różnił się wymiarami, deklem, szkłem, itp.

Będzie dużo bardziej współczesny mimo rysu tarczy.

Z resztą nic ostatecznego jeszcze nie mamy. Ten zegarek podoba się najbardziej i tego nie zmienisz.

Dziękuję za uwagę i dobranoc. Wiecie, sesja, itp. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem dziś czasu za bardzo posiedzieć na forum, później patrzę 4 strony tematu, powoli pomału przebrnąłem.

Witam, też dziś nie miałem czasu zaglądać na forum. Ale po kolei.

1) DjSamerA - ciekawe podejście do tematu. Przede wszystkim bardzo odważne. Dobrze, że się pojawiły, bo wszystko trzeba rozważyć. Niestety podzielam opinie kolegów. Projekty ciekawe ale nie wpisują się w klimat epoki. Do współczesnego lotnika byłyby OK. Nie ma się co obrażać (a tym bardziej innych!). Z Twoich projektów zaczerpnąłbym motyw śmigieł (projekt 001) i wykorzystał np. w formie grawerki na dekielku lub koronce. To byłoby ciekawe i mam wrażenie, że wpisywałoby się w klimat tamtych czasów.

2) Dmn - całkiem ładnie to wygląda. Sądzę, że koperta koloru kremowego mogłaby być bardziej atrakcyjna. Muszę przyznać, że nawet ciekawie wygląda ta "naszywka" nad 12. Powoli zaczynam się do niej przekonywać. To taki znak szczególny.

3) Lume - projekt 1 nawet ciekawy. Wywołałeś nim właśnie temat czcionki i tu mój apel do naszych grafików o uwzględnienie w wersjach końcowych możliwości zastosowania zarówno cyfr arabskich, jak i rzymskich. Zobaczmy jak to będzie wyglądało. Jako wzór czcionki rzymskiej proponuję np. longinesową (chodzi mi wyłącznie o kształt indeksów):

L8.110.4.71.6_main.jpg

4) uwagi ogólne - chyba trzeba zastanawiać się powoli również nad kształtem koperty i koronki, tak, aby zaprezentować kilka wersji.

Tyle na dziś. Pozdrawiam. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

03.jpg

huhu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryje łebek :rolleyes: .

@smyr - rzymskie indeksy to będzie 100% Marine.

Dominik, a może spróbowałbyś zastosować w indeksach czcionkę podobną do tej ze starych Amf?

imgp0217e.jpg

imgp0454g.jpg

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn KLASA ! możesz pokazać jak wygląda z polskimi napisami ... :rolleyes:

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

03.jpg

huhu :rolleyes:

Uuu huhu... Ciekawie może wyglądać za 30 lat :)

Tak sobie pomyślałem, że może przydałby się jeszcze jakiś drobny smaczek na tarczy (?). Proponuję zweryfikować jeszcze jeden drobny pomysł: W wersji z "naszywką" na 12 dodatkowo kolorem z tła "naszywki" oznaczyć punkty (kreski) na głównych kierunkach (9, 12, 3, 6) oraz sprawdzić, jak wyglądałoby obramowanie tym kolorem cyfr na tarczy (chodzi o delikatną obwódkę wokoło). Ni mówię, że będzie ładnie wyglądać, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Można też "pokombinować" w wersji z czarną tarczą (może jasne obramowania?). W każdym razie poddaję pomysł pod dyskusję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn.. po tej wizualizacji ,jestem absolutnie na tak..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tzn że taką "brudną" tarczę robimy? To sie dopiero zacznie, gdzie więcej brudu, a gdzie mniej. I jaki kolor brudu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo "naszywki" niemal nie widać :rolleyes: .

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było, wersja normalna też się wyrenderuje i nawet z czarną tarczą, stay tuned :]

ale wiecie biała minimalna to przekozak :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biała z resztą chyba podbiła serca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbowałbyś wydłubać wariant z ".I." na "12" ?

coś jak w Speedym,lub Preciście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A spróbowałbyś wydłubać wariant z ".I." na "12" ?

coś jak w Speedym,lub Preciście

Tylko ja nie wiem, czy to jest słuszna droga? Wg wypowiedzi na tym forum, tego typu rzeczy brytyjczycy wprowadzili po wojnie, więc jeśli to prawdziwa prawda, to odpada.

Można by wiele rzeczy wprowadzać.. .I., trójkąt, kombinować z indeksami... ale trzymamy się takiej formy nie bez przyczyny. Możemy zmieniac to czy tamto, ale nie wprowadzajmy elementów, które w oczywisty sposób lokowałyby odniesienia historyczne tego zegarka w innym okresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzymskie indeksy miały kojarzyć się z W. Brytanią, dawać angielskość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja tu widzę, vintage się zrobił - to jakaś ucieczka do przyszłości ;-) Wyglada to świetnie. Biała tarcza miażdży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ja nie wiem, czy to jest słuszna droga? Wg wypowiedzi na tym forum, tego typu rzeczy brytyjczycy wprowadzili po wojnie, więc jeśli to prawdziwa prawda, to odpada.

Można by wiele rzeczy wprowadzać.. .I., trójkąt, kombinować z indeksami... ale trzymamy się takiej formy nie bez przyczyny. Możemy zmieniac to czy tamto, ale nie wprowadzajmy elementów, które w oczywisty sposób lokowałyby odniesienia historyczne tego zegarka w innym okresie.

Nie wydaje mi się ,żeby odwrócone ".I." (nazwijmy roboczo fiutkiem ;) ) pojawiło się dopiero po wojnie ,

ten wyróżnik 12 widnieje IMO w zegarkach WWII ,z tymże jest ponad 12-stką a nie zamiast.

oczywiście mogę się mylić..będę szukał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się ,żeby odwrócone ".I." (nazwijmy roboczo fiutkiem ;) ) pojawiło się dopiero po wojnie ,

ten wyróżnik 12 widnieje IMO w zegarkach WWII ,z tymże jest ponad 12-stką a nie zamiast.

Jak znajdziesz, że takie coś bylo na zegarkach brytyjskich lotników, w szczególności PAF, podczas IIWW - nie ma sprawy;) Graficznie to jest fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biała tarcza jak dla mnie świetna,jeszcze gdyby zegarek był około 40mm ;) a nie większy byłby pełen vintage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten odwrócony fiutek pojawił się m.in w Omedze, ale też już po wojnie.

Oczywiście ja też mogę się mylić :P

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajdziesz, że takie coś bylo na zegarkach brytyjskich lotników, w szczególności PAF, podczas IIWW - nie ma sprawy;)

Służbowe zegarki RAF (PAF) były w specyfikacji 6B/159

Przeglądając największe kolekcje 6B/159 (na brytyjskich forach siłą rzeczy), takich rzeczy nie widać. Są róznice w kształtach wskazówek, rodzajach czcionki... ale ogólny układ jest zawsze ten sam..

DSC00045.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem czarną Omegę z "fiutkiem" datowaną na 1940 ale "fiutek" jest domalowywany - nie wiadomo kiedy, nie wiadomo kto. Na zlinkowanej stronie widnieje jeszcze podobny IWC datowany na luty 1945, tez jest ręcznie malowany. Znaki te mogły powstać po wojnie.

Mi osobiście "fiutek" kojarzy się z zegarkami powojennymi, JLC, IWC itp, z powojennych zamówień. Ale moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona.

PS

Wizualizacja po "weatheringu" miażdży. Jestem pod wrażeniem.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem czarną Omegę z "fiutkiem" datowaną na 1940 ale "fiutek" jest domalowywany - nie wiadomo kiedy, nie wiadomo kto. Na zlinkowanej stronie widnieje jeszcze podobny IWC datowany na luty 1945, tez jest ręcznie malowany. Znaki te mogły powstać po wojnie.

Mi osobiście "fiutek" kojarzy się z zegarkami powojennymi, JLC, IWC itp, z powojennych zamówień. Ale moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona.

PS

Wizualizacja po "weatheringu" miażdży. Jestem pod wrażeniem.

pewnie piszesz o tej Omedze: http://www.heirloom2.com/images3/20060730/omgMilit_01.jpg

faktycznie jest tam fiut, datowana 1940-1944 jednak na forach piszą że to niezwykle rzadki zegarek, zapewne nie występował często na rękach pilotów RAF, takze myślę że nie ma co brać tego przypadku pod uwagę w kontekście projektu.

http://www.hodinkee.com/blog/2008/8/18/extremely-rare-wwii-omega-military-watch.html

http://www.mwrforum.net/forums/showthread.php?t=36803

http://www.worldoftime.de/en/omega-4886.html

btw chociaż dowiedziałem się czegoś nowego, jak robiłem rozeznanie w temacie nie wpadło mi to w oko ;)

Ładny zegarek. Takie wskazówki do projektu by mi odpowiadały.

4755054902_17a0c2ee3a.jpg

Omega 30T2 WWW by sirob10, on Flickr

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie se spokój z kutasami.

Faktycznie Chomior ma dobry wzrok- naszywka jest

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie piszesz o tej Omedze: http://www.heirloom2.com/images3/20060730/omgMilit_01.jpg

faktycznie jest tam fiut, datowana 1940-1944 jednak na forach piszą że to niezwykle rzadki zegarek, zapewne nie występował często na rękach pilotów RAF

Nie mógł być w rękach pilotów RAF (chyba że prywatnie, nie na służbie). Służbowy zegarek musiał być w specyfikacji 6B/159, a ta zakłada centralną sekundę z hakiem (synchronizacja przed lotem), koniec, kropka.

Ponadto zegarki były ściśle kontrolowane pod względem dokładności

Był to dopuszczalny error od momentu synchronizacji

3 hours - 4 sec

6 hours - 5sec

12 hours - 8sec

24 hours - 15sec

Jeżeli po którymś przeglądzie zegarek nie spełniał norm, to był "degradowany" do specyfikacji 6B/234, i trafiał do innych (mniej istotnych służ;). Pilot nie miał już prawa używać takiego zegarka

CIMG2560.jpg

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Służbowe zegarki RAF (PAF) były w specyfikacji 6B/159

Przeglądając największe kolekcje 6B/159 (na brytyjskich forach siłą rzeczy), takich rzeczy nie widać. Są róznice w kształtach wskazówek, rodzajach czcionki... ale ogólny układ jest zawsze ten sam..

DSC00045.jpg

Po tym zdjeciu i Waszych sugestiach wycofuję moją propozycję, co do rzymskich cyfr. Chyba lepiej będzie pozostać przy realiach tamtych czasów. Ewentualnie można rozważyć różne kroje czcionek. Może małe zapożyczenie z Longinesa (o ile nie maja opatentowanego swojego wzoru tych czcionek):

LONGbW2BOX.jpg

LONGINES WITTNAUER ca. 1937

STERLING SILVER 47mm AVIATOR'S WATCH

PS. Od razu zastrzegam, że nie wiem czy będzie to dobrze wyglądało. Tak się zastanawiam. Może warto zwizualizować.(?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.