gosu79 0 #1 Napisano 1 Lutego 2012 Witam Od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem tego zegarka.To byłby mój pierwszy automat. Proszę krótko plusy i minusy (czy warto). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #2 Napisano 1 Lutego 2012 Minusy:Automat jest mało dokładny (mój ok +10sek/doba) i to jest podobno bardzo dobrze Big Mako ma słabą lumę.Mała koronka. Nie do kupienia w sklepie (czy to plus?) po licznych uwagach wycofujęPlusy :Wygląd.Duży.Rezerwa chodu 42 h200m.Kultowy (w pewnych kregach) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosu79 0 #3 Napisano 1 Lutego 2012 Marcin dzięki za szybką odpowiedź.Mała koronka to nie minus. Wyjaśnij mi co to znaczy słaba luna??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16599 #4 Napisano 1 Lutego 2012 Dokładność +10 sek/doba jest świetna:)Faktycznie słaba luma i koronka trochę jakby od innego zegarka to największe minusy BM. Mi jeszcze przeszkadza zapięcie - jest trochę... No słabe. Reszta - same plusy:)I najważniejsze dementi: Bik Mako JEST DO KUPIENIA w sklepach - np. W OCDC w Złotych (ja tam kupiłem - trzeba w kryzysie wspierać rodzimą gospodarkę ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #5 Napisano 1 Lutego 2012 Wyjaśnij mi co to znaczy słaba luna??? Najlepiej to widać na zdjęciach. Poszukaj przez google i porównaj np z seiko monster.Mój po 10 minutowym naświetleniu ładnie świeci przez kilkadziesiąt minut potem blaknie Rafi ma rację .Minus: "Niedopracowane" zapięcie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosu79 0 #6 Napisano 1 Lutego 2012 Proszę o zprecyzowanie co to znaczy "SŁABE" zapięcie??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alles 5 #7 Napisano 1 Lutego 2012 Nie do kupienia w sklepie (czy to plus?) Oni twierdzą inaczej! 0 życie zaczyna się po 200...km/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #8 Napisano 1 Lutego 2012 Proszę o zprecyzowanie co to znaczy "SŁABE" zapięcie???Zapięcie jest bardzo dobre i solidne ale trzeba idealnie trafić w środek . W grubej rękawicy nie jest to proste. (pod wpływem promili też) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16599 #9 Napisano 1 Lutego 2012 Co do zapięcia, to chodziło mi właśnie o to, co napisał Marcin41. Broń Boże nie chodziło mi o to, że jest "słabe" w sensie "niesolidne" . Wręcz przeciwnie - jest bardzo solidne, a dzięki rozwiązaniu z bocznymi przyciskami zwalniającymi, praktycznie nie ma możliwości, aby się samoczynnie rozpięło.A co do dostępności w sklepach, to chyba chodziło o sklepy stacjonarne, w których, co wyżej napisałem, BM też jest dostępny. I to nie tylko w tym jednym, o którym pisałem, ale też u oficjalnego dystrybutora na Polskę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoc 1 #10 Napisano 1 Lutego 2012 Żywotny mechanizmWygląd22 mm bransoletaCenato plusy , a minusyzapięcie i maskownice mogą trochę klekotać (pasowanie)ale według niektórych to się czepiamsłaba luma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
---Jose Antonio Morales--- 2 #11 Napisano 2 Lutego 2012 Tym, którzy naprawdę potrzebują zegarka podczas ciemnej nocy polecam tą wersję CEM75005R:świeci jak latarnia :Dla reszty Użytkowników w zupełności wystarczą te standardowe.Bezpośrednim konkurentem dla tego zegara jest Seiko Monster. Wszystkie minusy wymienione przez moich przedmówców wynikają moim zdaniem nie ze słabego wykonania, tylko innego charakteru zegarka. Monster jest krzykliwy, potężny i bardzo rzuca się w oczy, mało kto przejdzie obok niego obojętnie(szczególnie wersji orange). Orient przy nim jest moim zdaniem zdecydowanie bardziej stonowany i spokojniejszy. Oba są świetne i to bardzo dobre zegarki, ale tak jak pisałem o różnym charakterze.Tematów i doskonałych galerii dotyczących ww. zegarów jest mnóstwo na forum, użyj opcji "szukaj".A ostatecznej i jednoznacznej odpowiedzi który z nich jest lepszy nikt nie poda- to Twoja indywidualna decyzja.Moim zdaniem- nie będziesz zawiedziony, naprawdę bardzo niewiele jest osób niezadowolonych z tego zegarka (o czym przekonasz się osobiście po przeczytaniu kilku tematów z nim związanych). Daj znać na co finalnie się zdecydowałeś. 0 " w poszukiwaniu straconego czasu..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosu79 0 #12 Napisano 2 Lutego 2012 Dziękuję wszystkim forumowiczom za cenne uwagi.Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać o propozycje innych zegarków o podobnym wyglądzie??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #13 Napisano 2 Lutego 2012 Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać o propozycje innych zegarków o podobnym wyglądzie???Polecam Orient "Ray" to nowość, jeszcze mało popularny ale fajnie wygląda (lepiej od BMako) . Ja na niego zachorowałem tylko czekam na rzetelną recenzję od kogoś kto ma ten zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosu79 0 #14 Napisano 2 Lutego 2012 Rzeczywiście ten Orient "Ray" nieźle wygląda.Czy na temat tego "Raya" możemy pisać w tym temacie??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #15 Napisano 2 Lutego 2012 Rzeczywiście ten Orient "Ray" nieźle wygląda.Czy na temat tego "Raya" możemy pisać w tym temacie??? Raczej poszukaj tematu Orient Ray , ten temat jest o Big Mako.Taka moja propozycja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
---Jose Antonio Morales--- 2 #16 Napisano 2 Lutego 2012 Zwróć tylko uwagę, że wszystkie te modele znacznie różnią się wielkością i każdy z nich inaczej układa się na dłoni 17cm., a inaczej na 20cm. Jeżeli możesz, to udaj się do jakiegoś sklepu w celu testu nadgarstkowego i wtedy wszystko będzie jasne. 0 " w poszukiwaniu straconego czasu..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 16599 #17 Napisano 2 Lutego 2012 Ray to "Nowe Mako", a więc i rozmiar Mako - czyli znacznie mniejszy niż BM. Jak napisał kolega powyżej, przydałby się test nadgarstkowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
transikk 0 #18 Napisano 2 Lutego 2012 trzy tygodnie temu kupilem Orienta i jestem bardzo zadowolony.zwłaszcza biorac pod uwage cene jaka zapłaciłem za niego.czytając na watchuseek o moim modelu przeczytałem cale mnostwo pozytywnych komentarzy o big mako.będziesz zadowolony, skoro inni którzy maja w swoich kolekcjach Omegi czy inne zacne marki,pisza tyle pozytywnych komentarzy i nie ściągają zegarka z reki, mowi samo za siebie 0 Zodiac Z08801.Victorinox Swiss Army 241340(orange).Tissot Chrono Pr50Navy.Orient Elite FET0H002B .Magrette Regattare 500M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
freddiemercury 0 #19 Napisano 8 Lutego 2012 a jak to jest dokładnie z tym kiepskim świeceniem Big Mako.... czy po kilkuminutowym naświetleniu dajmy na to o 23 nad ranem nie będzie widać nic, nul, nemo...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
transikk 0 #20 Napisano 9 Lutego 2012 a jak to jest dokładnie z tym kiepskim świeceniem Big Mako.... czy po kilkuminutowym naświetleniu dajmy na to o 23 nad ranem nie będzie widać nic, nul, nemo...? nie robiłem jakiś poważniejszych "testów"ale po 5 min na słońcu po powrocie do domu około 2 H później jeszcze świecił, ale słabo. nie spodziewałbym się tutaj mega lumy 0 Zodiac Z08801.Victorinox Swiss Army 241340(orange).Tissot Chrono Pr50Navy.Orient Elite FET0H002B .Magrette Regattare 500M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #21 Napisano 9 Lutego 2012 a jak to jest dokładnie z tym kiepskim świeceniem Big Mako.... czy po kilkuminutowym naświetleniu dajmy na to o 23 nad ranem nie będzie widać nic, nul, nemo...? Mój Big Mako po naświetlaniu pod lampą biurkową ok 30 min: bardzo dobrze świeci przez 10 minut, ładnie świeci przez ok 20-30 min , średnio świeci ( czyli tak mdło) przez następne 2 godziny , po 3-4 godzinach można śmiało powiedzieć że już nie świeci ale po przystawieniu zegarka blisko oczu jestem w stanie w nocy odczytać godzinę. Nie robiłem jeszcze testu przy długim naświetlaniu zegarka np przez 6 godzin pod halogenem , może dzisiaj to zrobię i jutro opiszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosu79 0 #22 Napisano 9 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie.Czy do Big Mako konieczny będzie zakup rotomatu, czy poradzę sobie bez? (zegarek nie będzie używany codziennie) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin41 0 #23 Napisano 9 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie.Czy do Big Mako konieczny będzie zakup rotomatu, czy poradzę sobie bez? (zegarek nie będzie używany codziennie) Ja nie mam i jakoś sobie radzę ale fajnie byłoby mieć rotomacik (poluję na bazarku na jakiś tani). Jak Cię stać to kup jak nie to poradzisz sobie bez. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
freddiemercury 0 #24 Napisano 9 Lutego 2012 Mój Big Mako po naświetlaniu pod lampą biurkową ok 30 min: bardzo dobrze świeci przez 10 minut, ładnie świeci przez ok 20-30 min , średnio świeci ( czyli tak mdło) przez następne 2 godziny , po 3-4 godzinach można śmiało powiedzieć że już nie świeci ale po przystawieniu zegarka blisko oczu jestem w stanie w nocy odczytać godzinę. Nie robiłem jeszcze testu przy długim naświetlaniu zegarka np przez 6 godzin pod halogenem , może dzisiaj to zrobię i jutro opiszę. nie no bez przesady, chodziło mi o to jak właśnie świeci gdybym go naświetlił w mocnym świetle przez minutę przed spaniem, czy jest realne odczytanie godziny przez całą noc (wychodzi na to że raczej nie), bo tak robiłem z Monsterem i świecił pięknie całą noc....wygląda na to że nie jest to zegarek typowo "nocny" ale rekompensuje doskonale tą wadę innymi zaletami choćby wyglądem:) a na noc można zawsze zakładać choćby g-shocka:) Marcin41 ale dziękuję za informację 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoc 1 #25 Napisano 13 Lutego 2012 Ja nie mam i jakoś sobie radzę ale fajnie byłoby mieć rotomacik (poluję na bazarku na jakiś tani). Jak Cię stać to kup jak nie to poradzisz sobie bez. w sieci można wygooglować rotomat w cenie poniżej 200 pln na stronie ze sprzętem domowo-ogrodowym itp , tylko nie wiem jak z jakością , ja na razie nie inwestuję bo na noc i wekend rezerwa w moim big mako w zupełności wystarcza do nieprzerwanej pracy.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach