Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sąsiad

Xicorr

Recommended Posts

Dobre rzeczy muszą kosztować,  a Syrenie niczego zarzucić nie można.  Jest i świetny wygląd i Seikowski automat ... jeszcze tylko empatia zainteresowanych i będzie komplet . 
Seiko nie promowało tego mechanizmu. Trudno było przekonać ludzi jak samo Seiko używało go w 1 modelu, który nie był nigdy szeroko oferowany.

2 minuty temu, arek314 napisał:
19 minut temu, ArtiP napisał:
Dobre rzeczy muszą kosztować,  a Syrenie niczego zarzucić nie można.  Jest i świetny wygląd i Seikowski automat ... jeszcze tylko empatia zainteresowanych i będzie komplet . 

Pokaż więcej  

Seiko nie promowało tego mechanizmu. Trudno było przekonać ludzi jak samo Seiko używało go w 1 modelu, który nie był nigdy szeroko oferowany.

Dokładnie , jednak można to obejść i kto wie , może chrono powstanie :)

16 godzin temu, atomtomski napisał:

My je zawsze puszczamy +/- 10 sekund (w takich widełkach muszą się zmieścić po dobie na rotomacie - procedura taka :-)) Pewnie się jeszcze rozchodzi.

Mój Mistral po tygodniu bujania się na rotomacie nadal gubi ponad 15 s na dobę :(.

17 minut temu, Callahan napisał:

Mój Mistral po tygodniu bujania się na rotomacie nadal gubi ponad 15 s na dobę :(.

Bo to jest kara za to , ze nie nosisz go na nadgarstku 😜 A tak na poważnie,  to aż sprawdzę swojego , bo póki co zachwycam się samym wyglądem .

13 minut temu, atomtomski napisał:

Cipła fota.

Pattini jak zawsze rulez 😊

Uuu....jest moc !!!

No panowie .... jak ktoś ma żonę  / kochankę / partnerkę , to podeślijcie tę fotkę,  żeby wiedziały co chcecie pod choinkę  😁

Witam
Temat możliwe że był poruszanay ale nie znalazłem:( Adamie czy braliście na poważnie zastosowanie przeszklonych deklli? Czy ich brak to kwestia ceny czy gustu, a może obydwie odpowiedzi są poprawne?
Pytanie czysto z ciekawości, ja jestem zwolennikiem przeszklonych i ma to dla mnie istotne znaczenie przy zakupie.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

5 minut temu, labondz napisał:

Witam
Temat możliwe że był poruszanay ale nie znalazłem:( Adamie czy braliście na poważnie zastosowanie przeszklonych deklli? Czy ich brak to kwestia ceny czy gustu, a może obydwie odpowiedzi są poprawne?
Pytanie czysto z ciekawości, ja jestem zwolennikiem przeszklonych i ma to dla mnie istotne znaczenie przy zakupie.
Pozdrawiam

Dobre pytanie , a szczerze pisząc mechanizmy w Xicorrach  naprawdę ładnie się prezentują i byłoby na co popatrzeć  .

8 minut temu, atomtomski napisał:

Lepsza fotka

Adamie,  gratuluję nawiązania współpracy z Marcinem,  świetna "kompozycja" ;)

2 godziny temu, Callahan napisał:

Zegarek ustawia się na w pełni nakręconą sprężynę, a rotomat zwykle podtrzymuje chód mechanizmu, by nie eksploatować go niepotrzebnie.

Najlepiej noś przez dwa tygodnie i wtedy ocenisz.

24 minuty temu, labondz napisał:

Witam

Odpowiem za Adama: przeszklone dekle są droższe, zwykle pogrubiają zegarek i do tego paskudnie brzydkie.

Chyba, że włożysz jakiś pięknie zdobiony mechanizm :)

Najlepiej ręcznie zdobiony i kosztujący niewiele.

Na to się zgodzę.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

13 minut temu, arek314 napisał:

ST19 są całkiem ladne i tu dekiel pasuje, ale NH35 już mniej :)

Prosty patent . Zrobić własny wahnik w kształcie litery X i juz jest moc :)

Edited by ArtiP

Najlepiej taki, który w całości przykryje NH35 :P

Te mechanizmy wcale nie są takie brzydkie,  ważne,  że  bardzo trwałe i praktycznie  niezawodne . Wstydu na pewno nie byłoby,  gdyby dekiel był przeszklony . Ja tam chętnie patrzyłbym na pracujący NH35 ;)

Dekle przezroczyste na tak. Jak bym dobrze zagrzebał w szufladzie pomysłów to i bym Circla ze szklanym tyłem wygrzebał. 

Żeby mieć mieć przeszklony dekiel to trzeba mieć co pokazać. Tzn coś co się tam samemu zrobiło. I to nie grawer na rotorze bo to i tak już robimy ale COŚ. 

BTW

Seagulle są piękne same w sobie w odróżnieniu od Seiko. 

Dobra. W tej kwestii nie znajdziemy porozumienia :)

37 minut temu, ArtiP napisał:

Te mechanizmy wcale nie są takie brzydkie,  ważne,  że  bardzo trwałe i praktycznie  niezawodne . Wstydu na pewno nie byłoby,  gdyby dekiel był przeszklony . Ja tam chętnie patrzyłbym na pracujący NH35 ;)

12 minut temu, Sol napisał:

Wiadomo,  każdy ma swój gust i dobrze , chociaż mamy o czym dyskutować  ;)

No to już coś wiemy:) fajnie że jest to temat otwarty i że Adam bierzesz to pod uwagę.
Oczywiście może być to dla kogoś rzecz niepożądana, a nie chodziło mi o to aby kogoś przekonywać co jest ładniejsze:) bo to sprowadza sie do rozmów typu: datownik lub jego brak ....bo jak nas jest wielu tak może być wiele zdań.
Niemniej produkując zegarki Twój gust musi się w wiekszej części pokrywać z gustem klientów ....bo inaczej było by to przedsięwzięcie charytatywne:)
Tak na koniec powiem tylko....że chyba jest też sporo klientów, dla których taki przeszklony dekiel ma znaczenie... i może warto to wykorzystać?
Pozdrawiam

2 godziny temu, Sol napisał:

Zegarek ustawia się na w pełni nakręconą sprężynę, a rotomat zwykle podtrzymuje chód mechanizmu, by nie eksploatować go niepotrzebnie.

Najlepiej noś przez dwa tygodnie i wtedy ocenisz.

Kurka wodna, już mi dni w miesiącu brakuje, żeby każdy zegareczek przynajmniej raz w miesiącu był na łapie :huh:, ale... może pozostałe się nie obrażą i ponoszę Mistrala przez tydzień może nawet dwa i ocenię B).

7 minut temu, labondz napisał:

No to już coś wiemy:) fajnie że jest to temat otwarty i że Adam bierzesz to pod uwagę.
Oczywiście może być to dla kogoś rzecz niepożądana, a nie chodziło mi o to aby kogoś przekonywać co jest ładniejsze:) bo to sprowadza sie do rozmów typu: datownik lub jego brak ....bo jak nas jest wielu tak może być wiele zdań.
Niemniej produkując zegarki Twój gust musi się w wiekszej części pokrywać z gustem klientów ....bo inaczej było by to przedsięwzięcie charytatywne:)
Tak na koniec powiem tylko....że chyba jest też sporo klientów, dla których taki przeszklony dekiel ma znaczenie... i może warto to wykorzystać?
Pozdrawiam

Hmm... nie wiem czy przeszklony dekielek jest sprawą tak istotną, choć sam osobiście też lubię takowe, to jednak dekielki w Xicorrach mają swój charakter i są dopełnieniem całości danego modelu.

IMG_20191031_104340.jpg

IMG_20191031_104035.jpg

IMG_20201006_073457.jpg

9 minut temu, Callahan napisał:

Kurka wodna, już mi dni w miesiącu brakuje, żeby każdy zegareczek przynajmniej raz w miesiącu był na łapie :huh:, ale... może pozostałe się nie obrażą i ponoszę Mistrala przez tydzień może nawet dwa i ocenię B).

Hmm... nie wiem czy przeszklony dekielek jest sprawą tak istotną, choć sam osobiście też lubię takowe, to jednak dekielki w Xicorrach mają swój charakter i są dopełnieniem całości danego modelu.

Jestem pod wrażeniem kolekcji Xicorrów 👍  Faktem jest , że dekle w Xicorrach, szczególnie z tymi grawerunkami są bardzo ciekawe , i piszę to jako  zwolennik przeszklonych.  Ja swojego z Mistrala za żadne pieniądze bym nie zamienil na inny  :)

5 minut temu, ArtiP napisał:

Jestem pod wrażeniem kolekcji Xicorrów 👍  Faktem jest , że dekle w Xicorrach, szczególnie z tymi grawerunkami są bardzo ciekawe , i piszę to jako  zwolennik przeszklonych.  Ja swojego z Mistrala za żadne pieniądze bym nie zamienil na inny  :)

Wziąwszy pod uwagę, iż baaaardzo lubię połączenie zegarków z motoryzacją fajnym rozwiązaniem jest coś takiego  

IMG_20191127_194709.jpg

gdzie dekielek jest w kształcie felgi a wahnik jak tarcza hamulcowa. 

Edited by Callahan

6 minut temu, Callahan napisał:

Wziąwszy pod uwagę, iż baaaardzo lubię połączenie zegarków z motoryzacją fajnym rozwiązaniem jest coś takiego  

Na pewno jest to nietuzinkowe rozwiązanie.  Przyznam szczerze , że byłbym za tym , żeby w Sparku  był przeszklony dekielek i wahnik w kształcie X -a , wiadomo,  od logo marki , bo logo jest fajne i ja na przyklad chętnie bym się z nim obnosił.  Obecnie woreczek na plecy i czapeczkę przejęła moja lepsza połówka,  więc ona z dumą prezentuje  logo marki  :)

Edited by ArtiP