Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie może nie potrzebne ale jaki to mechanizm ? Z tym syfem to chyba raczej nie bo dużo zegarków jest bardzo brudnych i ala "majstrowie" żeby zaoszczędzić czas oliwią czopy bez ich porządnego wyczyszczenia. Może czopy po prostu były już z lekka uszkodzone przytarte i ożywienie mechanizmu załatwiło ich sprawę.

poljot budzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może tak wymiana kamieni łożyskujących. Wydaje się że to w nich leży problem. Może ich powierzchnia ma zadry i to ona spiłowywują czopy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może tak wymiana kamieni łożyskujących. Wydaje się że to w nich leży problem. Może ich powierzchnia ma zadry i to ona spiłowywują czopy ?

jeśli już to wymiany płyty na inną wchodzi w grę. Poza tym pod lupą patrzę czy nic  nie ukruszone ani zasyfione. Wymiana kamieni to nie u mnie bo nie mam narzędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioski po ostatnim czyszczeniu Pobiedy:

-sklejenie włosa powoduje dość duże przyspieszenie. Nawet 1h/dobę

-bardzo dużo zależy od prawidłowego zamocowania klocka włosa. Jeśli jest wepchniety zbyt głęboko lub za płytko to możemy mieć nawet 100 sekund na dobę odchylenia.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt wepchnięty włos może dotykać półmostka za płytko może dotykać wieńca i stąd te przyśpieszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, właśnie rozmawiałem z zegarmistrzem i powiedział, że zegarki radzieckie są szczelne do pierwszego otwarcia. Mam amfibię, która chciałbym, żeby chociaż nie parowała.. Co poradzicie?

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wymienić uszczelki na nowe lub stare jeżeli nie są popękane przesmarować specjalnym!!! silikonem uszczelniającym albo kremem nivea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak można posmarować kremem nivea to i sylikon może chyba nie być specjalny, byle był płynny.

Tapnięte na szybie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Koledzy, właśnie rozmawiałem z zegarmistrzem i powiedział, że zegarki radzieckie są szczelne do pierwszego otwarcia. Mam amfibię, która chciałbym, żeby chociaż nie parowała.. Co poradzicie?

Niczym nie smaruj.

Najpierw pokaż tę Amfibię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja otwieram swoją co kilka miesięcy, w celu przewietrzenia mechanizmu - a głównie po to by porządnie wyszorować kopertę, wyjmuję też szkiełko i je poleruję lekko jeśli tego wymaga, a zazwyczaj tak bo Zegarek noszę na co dzień, może poza weekendami. Gdy koperta jest czysta zakładam szkiełko ( również czyste), uszczelkę dekla i koronki smaruję smarem grafitowym. Koronkę raz na tydzień odkręcam by cofnąć wskazówki o trzy minuty. Zegarek jest całkowicie szczelny, ostatnio spędziłem z dziećmi kilka godzin kąpiąc się w jeziorze i cały czas miałem go na ręku. Często myję go pod kranem gdy się zakurzy.

Piszę to wszystko nie po to by się czymś pochwalić, lecz by zakomunikować, że każda amfibia może być szczelna, jeśli się o to zadba. To nie tani silikon, wodoszczelny i jednorazowy.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Przemek, owszem. Pod warunkiem, że jest kompletna,a nie kombinowana.

I tu nie ma znaczenia radziecka czy noworus.

Dlatego proszę o fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletna i owszem, kombinowana....?

post-68064-0-08006000-1502484547_thumb.jpg

Szkiełko, z jednej, koperta z drugiej, dekiel wybrałem z kilku, bo jest z wprasowaną wkładką amtymagnetyczną. Mechanizm automatic złożony z trzech niekompletnych - koronka była przy jednym z nich, tarcza nabyta na forum. Zegarek całkowicie niezgodny z jakimkolwiek katalogiem. Zrobiony pod siebie do codziennej orki.

post-68064-0-69845900-1502485159_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nie Twoja fotkę, tylko kol. witkacy7 ;)

Jak ktoś wie o co kaman, to sobie prawie z niczego złoży divera. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Podobno została zakwalifikowana do Amfibii bez względu na tarczę.

Raczej ze względu na kopertę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze to nie ma większego znaczenia dla potencjalnych użytkowników. 

Powinien spełniać  warunek dla którego został stworzony  a werki i tak są posklejane z kilku jak nie z kilkunastu .

no i powinien  być dopasowany do gustu użytkownika   .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze to nie ma większego znaczenia dla potencjalnych użytkowników. 

Powinien spełniać  warunek dla którego został stworzony  a werki i tak są posklejane z kilku jak nie z kilkunastu .

no i powinien  być dopasowany do gustu użytkownika   .

Zdecydowanie ma znaczenie czy koperta jest stalowa czy tylko chromowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja widziałem dosyć gustowną   i z drewna wykonana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi