Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki za przejrzysty opis.

Na jakiej zasadzie wypozycjonować przerzutnik? Czy palec przerzutnika powinien znaleźć sie w konkretnym miejscu względem wieńca balansu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za przejrzysty opis.Na jakiej zasadzie wypozycjonować przerzutnik? Czy palec przerzutnika powinien znaleźć sie w konkretnym miejscu względem wieńca balansu?

Najlepiej to zaznacz sobie miejsce gdzie był przed zciągnięciem

Albo wzoruj się na takim samym balansie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Jeszcze jedno pytanie, czym/jak ściągnąc oś balansu z wieńca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybić. Jeżeli chcesz oś uratować to bardzo małym nabijakiem od góry przyłożyć nabijak tak żeby czop w niego wszedł a nabijak zaparł się na pierwszym podtoczeniu osi. A jeżeli tylko wybić to przyłożyć nabijak pełny i uderzać aż wyleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was nanosił lumę na indexy w  Komandirskim, chodzi mi o tarczę w małej kopercie z indexami 6, 9, 12?

Będę wdzięczny za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Daj jakieś foto tarczy.

I jakich porad oczekujesz?

Ukradnij żonie / dziewczynie / siostrze / mamie lub po prostu kup, lakier do paznokci i poćwicz trochę aplikację na zwykłej kartce papieru za pomocą wykałaczki lub igły. Ostatecznie kup aplikator do zdobienia paznokci. Są różne średnice i znakomicie zdają egzamin.

Jak już dojdziesz do wprawy. Chodzi o nanoszenie mniej więcej tej samej ilości lakieru (lumy), to spokojnie poradzisz sobie z tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komandir jak na zdjęciu - wzięte z netu.

Co do aplikatora poradzę się żony, tyle że lakier nie świeci jest błyszczący. Chodzi mi o sposób przygotowania farby jaką należy namieść na indexy, myślałem o zmieszani lumy w proszku - podobno taka jest na rynku z klejem w białym kolorze.

post-76233-0-03497100-1507013371_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupic komplet nabijaków, taki którym wykonam wymianę wałka balansu opisaną powyżej przez kolegę Wempiełqr + pomniejszanie otworów.

Czy mozecie coś polecić, ewentualnie gdzie można kupić.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.jp.dei.pl/narzedzia_zegarmistrzowskie.html&ved=0ahUKEwimpqP0-tPWAhXCHJoKHVBNAigQFggkMAA&usg=AOvVaw2mCPByG3Gcw_lYQNbNMG3q

Możesz tu skontaktować się lecz pewnie dużo kosztują albo popytać zegarmistrzow czy nie mają zbędnych na sprzedaż lecz trzeba się liczyć z tym że mogą być już zużyte albo szukać na giełdach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do JP juz napisałem, mają zestawy w trzech rozmiarach, zakładam jednak, że cena mnie zabije - to jeszcze raczej nie mój poziom. Dam znać ile kosztują jak odpiszą.

Poszukam jaszcze na Aliexpres, ale tam znowu duzo szajsu.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by było obrobić końce żeby nie były ostre tylko płaskie i półokrągłe. Teraz tylko jeszcze jedna sprawa jak z twardością końcówek. W oryginalnych nabijakach muszą być bardzo twarde żeby dały radę odkształcić oś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by było obrobić końce żeby nie były ostre tylko płaskie i półokrągłe. Teraz tylko jeszcze jedna sprawa jak z twardością końcówek. W oryginalnych nabijakach muszą być bardzo twarde żeby dały radę odkształcić oś.

No własnie i tu zaczynają się schody jeśli będą bardzo twarde "stępienie" ich będzie naprawdę wyzwaniem, jeśli są miękkie nie będzie z tym problemu ale nie będą działały jak powinny :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych droższych (30USD) pisze że stal chromowo wanadowa 60HRC. To jest już dużo, ale zeszlifować też da radę.

W tańszych pewnie zwykła stal, w porywach może chociaż nierdzewna - ale to i tak powinno wystarczyć żeby np nabić balans na wałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie i tu zaczynają się schody jeśli będą bardzo twarde "stępienie" ich będzie naprawdę wyzwaniem, jeśli są miękkie nie będzie z tym problemu ale nie będą działały jak powinny :)

Ostatnio (wczoraj) obrabiałem 4 swoje i dało się obszlifować nie było to latwe ale udało się. Oczywiście są one oryginalne i bardzo twarde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta twardość to jest potrzebna przy zmniejszaniu średnicy w otworze/tulei, po to żeby zbić trochę materału i usunąć luz czegoś co wchodzi do środka otworu/tulei. Czy dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to żeby to nabijak odkształcił rozbijają oś a on sam został z pierwotną formą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak wstawić samodzielnie szkiełko do amfibii? O ile dobrze pamiętam, instruował mnie kolega z forum, wycisnąć od środka stare szkło i od zewnątrz wcisnąć nowe opierając go na miękkiej podkładce, czy coś pominąłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jakoś tłumaczył. Raczej jeszcze jest ta strona z jego postem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaże mi ktoś jak wygląda pierścień doszczelniający? Bo kupiłem szkło do komandirskiego i gdzie taki pierścień mogę zdobyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaże mi ktoś jak wygląda pierścień doszczelniający? Bo kupiłem szkło do komandirskiego i gdzie taki pierścień mogę zdobyć?

A kupiłeś bez pierścienia, tak? No to trzeba przełożyć z trupka innego komandira/amfibii albo wostoka takiego typu jak na fotce

post-88672-0-94299300-1507303609_thumb.jpg

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kupiłeś bez pierścienia, tak? No to trzeba przełożyć z trupka innego komandira/amfibii albo wostoka takiego typu jak na fotce

Tak, bo sprzedający miał tylko samo szkiełko. Ten pierścień wkłada się w szkiełko? pokaże mi ktoś jak to dokładnie powinno wyglądać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

To jeszcze raz.

Pierścień doszczelniający to taka srebrna obwódka widoczna pod szkłem, pomiędzy szkłem a tarczą.

Można zdemontować z jakiegokolwiek dawcy, np z takiego jak na foto w poście powyżej.

Tylko trzeba dobrać odpowiedni kolor bo są srebrne i złote.

b25576b9d5fbe0fb.jpg

KROK 1.

Na pustej kopercie, bez mechanizmu, szkło wstępnie wciskasz w prawidłowe ułożenie najlepiej w kierunku od godziny 12 do 6.

Całe nie wejdzie i bardzo dobrze, bo jeśli wejdzie to znaczy, że jest za małe.

Foto poglądowe nr 1.

ce789a2bcc5c1b78.jpg

KROK 2

Następnie układasz na czymś twardym ale elastycznym pod kątem, tak aby nacisk był na część szkła, która nie weszła do koperty.

Opierasz sie ciężarem własnego ciała, usłyszysz KLIK i szkło siedzi.

Foto poglądowe nr 2

e9bf5b2b6e81c13d.jpg

Sprawdzasz poprawność osadzenia. Jeśli weszło minimalnie nierówno, to znowu trzeba ułożyć częścią obwodu, która nie weszła i tam przyłożyć siłę, wg kroku nr 2.

Nie polecam pras zegarmistrzowskich, bo nie mają właściwego profilu wkładki dociskającej i na 90% szkło trzaśnie.

Jeśli szkło trzaśnie po docisku ręcznym lub prasą to.... bierzesz nowe szkło ;)

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Yako + dla ciebie za wytrwałość w edukowaniu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi