Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość stos_miedz

Seiko czy Tissot?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stos_miedz
post-0-0-82229800-1330524376.jpg[

post-0-0-90259900-1330524375.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stos_miedz

Więc lepiej wybrac model stalowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@
Więc lepiej wybrac model stalowy?

Dokładnie!

wpisz słowo "dziadzieje" w wyszukiwarkę forumową a będziesz wiedział o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stos_miedz

Poczytałem wątki o tytanie, obejrzałem zdjęcia i muszę przyznac że szkoda pieniędzy na zegarek, który ma po niezbyt długim czasie wyglądac jak znalezisko archeologiczne.

Jest jednak ALE

Sprzedawca pisze o seiko tak: made from 100% Space age Titanium used to make the F16 & MiG29 - czy to tylko chwyt marketingowy??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@
(za) trudna.

Czytaj (za)droga :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do materiału koperty to opinie już znasz , a co do Twojego wyboru to pomimo iż jestem śmiertelnym wrogiem Seiko a sporym zwolennikiem Tissota , z tych modeli kwarcowych weż lepiej Seiko to sprawdzony mechanizm naprawdę dobrej jakości i niezawodności a Ten Tissot jest fatalny i to pod każdym względem :?

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tytanowego Q&Q i muszę przyznać, że pomimo intensywnego użytkowania przez parę lat koperta wygląda bardzo ładnie - chyba nie jest aż tak źle z tym tytanem :-)

Chyba po raz pierwszy na forum fotka zegarka tej marki ;-)

qq092006017mrw6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam tytanowego Tissota (na takiej samej bransolecie) i jest to mój ostatni tytanowy zegarek. Chociaż stal też dosyć łatwo zarysować, szczególnie jak jest satynowana lub posiada szlify. Aby uchronić się przed rysami, kup Rado :lol: Z kolei jeśli chodzi o markę, to wybór pomiędzy Tissotem a Seiko jest dla mnie oczywisty, na korzyść tego pierwszego. Są na Forum zwolennicy Seiko, oczywiście szanujemy ich... :lol:

post-1617-0-94210600-1330524761.jpg

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stać Cię finansowo na wybór podobnych klasowo zegarków Tissot i Seiko (wydaje mi się, że w tym samym segmencie jednak Seiko jest tańsze) wybierz Tissota. Zawsze to "szwajcar" i europejska tradycja, a co do jakości jest porównywalna. Po tym co zniósł mój Tissot (szczypce, imadło techniczne - przy wciskaniu dekla, obcęgi i inne barbarzyństwa) jestem pełen uznania dla wytrzymałości ich produktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o kwarcówki o wybrałbym Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

I ja wybrał bym tego klasycznego z wyglądu Seiko. Ten Tissot w/g mnie za bardzo elektroniczny... Taki targowiczany/zwyczajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kwarc to tylko Seiko, chyba wszyscy tu na forum zapominaja, ze to Seiko wynalazlo zegarek kwarcowy :D

i co? niby Swiss Made ma oznaczac, ze lepsze? bylbym daleki od takiego stwierdzenia bo nikt inny na Swiecie nie produkuje takich ilosci mechanizmow masowych jak wlasnie nasi kochani Szwajcarzy ;)

a Made in Japan to cos znaczy.

a co do tytanu to sie go raczej wybiera z uwagi na lekkosc, a nie mozliwosc zadrapania koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek
Jak kwarc to tylko Seiko, chyba wszyscy tu na forum zapominaja, ze to Seiko wynalazlo zegarek kwarcowy :D

i co? niby Swiss Made ma oznaczac, ze lepsze? bylbym daleki od takiego stwierdzenia bo nikt inny na Swiecie nie produkuje takich ilosci mechanizmow masowych jak wlasnie nasi kochani Szwajcarzy :D

a Made in Japan to cos znaczy.

Szanowny Kolego Piotrze nie należy uogólniać pewnych faktów gdyż przeradzają się z czasem w pokutujące mity ! Niestety nie ma złotych reguł i niepodważalnych zasad. Seiko to moim zdaniem bardzo dobra firma i bardzo ją cenię, ale mój kwarcowy Seiko przyśpiesza około 8-9 sekund na miesiąc podczas gdy kwarcowa Certina tylko 5-6 sekund. I jak to się ma do faktu że kwarc to ich wynalazek ? Co do ilości produkowanych mechanizmów masowych jak to ładnie Kolega ujął to chyba jednak Japończycy produkują ich znacznie więcej. Parę lat temu zetknąłem się z danymi mówiącymi że Citizen to 20% światowej produkcji zegarków i mechanizmów. A jak dodamy do tego raczej nie małą ilościowo produkcję takich firm jak :Seiko , Casio czy Junghans (również nieszwajcarskich) to napewno Szwajcarzy nie są w czołówce jeśli chodzi o ilość produkowanych czasomierzy. Zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem że : Made in Japan to coś znaczy, jak i z tym że Swiss Made nie oznacza automatycznie że lepsze.

P.S. Fakt że ktoś coś wynalazł czy wymyślił nie oznacza że jest w tym najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez nigdzie nie powiedzialem, ze Seiko to najlepsze ale tez na pewno nie gorsze niz szwajcarskie :D

Citizen czyli Miyota to jak najbardziej masowka, ale Szwajcarzy tez nie sa lepsi w masowej produkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Alez nigdzie nie powiedzialem, ze Seiko to najlepsze ale tez na pewno nie gorsze niz szwajcarskie :D

Citizen czyli Miyota to jak najbardziej masowka, ale Szwajcarzy tez nie sa lepsi w masowej produkcji

Jeśli chodzi o "masową produkcję " to wydaje mi się że zarówno kwarcowe werki Ety, jak i mechaniczne są znacznie lepiej wykonane i działające niż produkty dalekowschodnie - mówimy tu o produkcji masowej. Dodatkowo wydaje mi się iż podstawowe parametry dzisiejszych mechanizmów ety biją na głowę parametry werków dalekowschodnich- tak je nazywam gdyż nie wiem gdzie są dokładnie składane, co zresztą jest wspólną cechą obu rozpatrywanych. Jednak jest to moje zdanie i zapewne wielu się z nim nie zgadza. Podkreślam że rozpatrujemy dzisiejsze wyroby .

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydzielmy jednak japonskie z grupy dalekowschodnich :D

Nie ma co ich mieszac z cala reszta chinskiego badziewia.

Co do szwajcarskich to w latach 60-70tych przodowali w produkcji beznadziejnych mechanizmow bezkamieniowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydzielmy jednak japonskie z grupy dalekowschodnich :D

Nie ma co ich mieszac z cala reszta chinskiego badziewia.

Co do szwajcarskich to w latach 60-70tych przodowali w produkcji beznadziejnych mechanizmow bezkamieniowych.

A dzisiaj nawet pospolite mechanizmy szwajcarskie mają łożyskowanie na kamieniach nawet kwarce czego nie da się powiedzieć o mechanizmach hmm japońskich- jeśli wiesz na 100% że są produkowane w J. a nie np. Malezji a dodatkowo można dodać że nawet dosyć popularne i nie najwyższych lotów werki szwajcarskie mają dużo mniejszą tolerancję na dobowe odchyłki niż hmm. japońskie :!: :!: :!: jeszcze jedno na końcu napisałem że chyba rozpatrujemy dzisiejszą sytuację a nie co było 30-40 lat temu :!:

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zarówno mechanicznego jak i kwarcowego Tissota oraz kwarcowego Seiko. W tym mechanicznym Tissocie z lat 40-tych złoto z którego wykonano kopertę zmieniło już strukturę - widać używano czasami niskiej jakości kruszcu. Obecne produkty Tissota są na bardzo wysokom poziomie wykonania z kwarca jestem bardzo zadowolony dużo zniósł i nadal dzielnie służy. Używam również kwarcowego Seiko z 1977 roku model A 159 pierwszy kwarcowy chronograph z wbudowanym alarmem. Mimo, że kwarcowy i ma prawie 30 lat pracuje perfekt. Myślę, że produkty o tej samej jakości, Seiko oferuje po znacznie niższej cenie niż firmy szwajcarskie, które się bardziej cenią.

Mój Seiko sprzed prawie 30 lat w całości jest wykonany ze stali a ile firm szwajcarskich sprzedawało wtedy zegarki wykonane z czystej stali, a nie galwanizowane - po przystępnej cenie? Stosunkiem cena/jakość na pewno wygrywa niegdyś jak i teraz Seiko. Z drugiej strony posiadania zegarka szwajcarskiego jest na pewno bardziej nobliwe i kupując zegarek wybrałbym szwajcarski ale nie ze względu na kwestię jakości tylko dlatego, że zwyczajnie lepiej się w takim czuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Żadnych tytanowych tylko stalowe ale czarne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.