Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szuwi

alternatywa dla Omegi Seamaster M300

Rekomendowane odpowiedzi

1. Teoretycznie zegarek mechaniczny należy oddawać do czyszczenia i zmiany oleju co 5 lat. Co sie stanie z zegarkiem, jeżeli ten okres się przesunie do 7-10 lat?

2. Jaki jest koszt takiego czyszczenia w wawie? Przyczytalem na forum, że 1000-1500, ale pojawiały się też zdania, że więcej.

3. Zegarki mechaniczne - w tym owa Omega - niekoniecznie są punktualne. Najczęściej ile wynosi taki "poślizg" na dobę - czytalem o zegarkach, ktore mają poslizg 2-3 sek, ale również o takich, które mają kilkanaście sekund. Czy to można jakoś poprawić?

4. Czy jeżeli chciałbym ten zegarek np. sprzedać za powiedzmy 5 lat, to więcej procentowo stracę sprzedając kwarca, czy mechaniczny? Zakładam, że na obu byłyby takie same zewnętrzne slady używania.

Koledzy,

Dziękuję za już udzielone odpowiedzi i jeszcze prosiłbym o Wasze odpowiedzi na powyższe pytania.

Od samego początku mowiłem, że chcę kupić zegarek kwarcowy, ale po przeczytaniu Waszych opinii zacząłem mieć pewne wątpliwości, które teraz staram się rozwiać.

pozdrawiam,

tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Teoretycznie zegarek mechaniczny należy oddawać do czyszczenia i zmiany oleju co 5 lat. Co sie stanie z zegarkiem, jeżeli ten okres się przesunie do 7-10 lat? 2. Jaki jest koszt takiego czyszczenia w wawie? Przyczytalem na forum, że 1000-1500, ale pojawiały się też zdania, że więcej. 3. Zegarki mechaniczne - w tym owa Omega - niekoniecznie są punktualne. Najczęściej ile wynosi taki "poślizg" na dobę - czytalem o zegarkach, ktore mają poslizg 2-3 sek, ale również o takich, które mają kilkanaście sekund. Czy to można jakoś poprawić?4. Czy jeżeli chciałbym ten zegarek np. sprzedać za powiedzmy 5 lat, to więcej procentowo stracę sprzedając kwarca, czy mechaniczny? Zakładam, że na obu byłyby takie same zewnętrzne slady używania.

Ad.1) Teoretycznie przegląd w zegarku mechanicznym robi się częściej, Omega w co-axial'u przedłużyła okresy miedzyprzeglądowe do około 5-ciu lat. Jeśli przegapisz nic się nie stanie, nie wpływa jednak to dobrze na żywotność mechanizmu (analogicznie, jeśli nie wymienisz oleju w samochodzie, to możesz nim jeździć, ale nie jest to zdrowe dla silnika)

Ad2. Koszty przeglądu zależą od mechanizmu i zaczynają się od 50zł w radzieckich do 1500zł w serwisie Swatch, jednak u niezależnego zegarmistrza możesz zrobić serwis za 250-500zł. (oficjalny cennik na stronie Swatch)

Ad.3 Dokładność mechanizmu zależy od jego rodzaju, zegarek z certyfikatem COSC zwycajowo mieści się w około 2 sek/dobę (oficjalnie -4/+6 sek/dobę)

Ad.4 Oczywiście więcej stracisz na zegarku kwarcowym.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1) Teoretycznie przegląd w zegarku mechanicznym robi się częściej, Omega w co-axial'u przedłużyła okresy miedzyprzeglądowe do około 5-ciu lat. Jeśli przegapisz nic się nie stanie, nie wpływa jednak to dobrze na żywotność mechanizmu (analogicznie, jeśli nie wymienisz oleju w samochodzie, to możesz nim jeździć, ale nie jest to zdrowe dla silnika)

Pozwolę sobie wejść w polemikę w w/w kwestii, ponieważ również interesuje mnie ten temat.

Z tego co czytałem (wielu użytkowników na forum watchuseek) właśnie w co-axial'u mówi się o okresie od 7 do nawet 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ,z tego co wiem to 8 lat spoko:)I mówienie ,że konserwacja tylko w SG też wg mnie jest bzdurą,każdy dobry zegarmistrz wyczyści i przesmaruje ten werk - to nie urządzenie z kosmosu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mierzyłem kilka 300m, bo taki uparciuch ze mnie i jakbym trafił taką bez wad to bym kupił. Ale, o zgrozo, na SZEŚĆ przymierzonych (trzy kwarce trzy automaty), wszystkie nie centrowały bezela z indeksem. Szok! Pooglądałem też dwie najnowsze 600m i to samo! Niewiem co się dzieje z tymi produktami. W kwarcach tylko jeden trafiał w indeksy i to tak na 4/5 :)

Widzę więc, że nie tylko ja trafiłem na taką "niedoróbkę". Skoro Omega próbuje podskoczyć nieco wyżej pozycji, gdzie jest dziś uplasowana, stara się wprowadzać rzekomo własne mechanizmy, to tym bardziej nie rozumiem takich sytuacji.

Tissot LE LOCLE AUTOMATIC GENT T41.1.423.33 Tissot V8 T039.417.11.057.00 Seiko 5 PRESIDENT AUTOMATIC BLACK SNK623 K1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego twierdzę,że wpasowanie się omegi w wyższą półkę tylko wyższymi cenami i werkiem 8500 to troszkę mało.Za podobne pieniążki kupisz breitlinga ,który jest b.dobrze wykonany i też posiada własny werk..Nie jestem stronniczy ponieważ posiadam zegarki obu firm,a omeg miałem kilkanaście(piszę o współczesnej produkcji),osobiście uważam,że firma ma b.dobrych projektantów,którzy robią naprawdę dobrą robotę..U breitlinga niestety odsetek zegarków ,które bym odrzucił jest sporo większy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za podobne pieniążki kupisz breitlinga ,który jest b.dobrze wykonany i też posiada własny werk..

Który jest ich własny...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który jest ich własny...?

B1 i jego pochodne są dedykowane tylko dla breitlinga..8500 omegi też nie stworzyła omcia :rolleyes:Zresztą kwarce breitlinga to mocno modyfikowana eta..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to jest świetnie wykonany mechanizm kwarcowy? że ma ogniwa atomowe, czy ma bardziej kwarcowy kwarc?

nie wiem jak na równi można traktować oba mechanizmy... kwarc ma swoje plusy, ale jeśli chodzi o precyzję i trudność, a przede wszystkim koszt wytworzenia, to co tu jest równe?

Sprawdź sobie kwarce "radio controlled", kwarce HEQ, czy wreszcie swojego rodzaju "hybrydę", czyli seikowy Spring Drive :)

Oczywiście w dwóch pierwszych przypadkach to praktycznie elektronika a nie mechanika, ale fajnie sprawdzić co potrafi np. taki Oceanus bardzo mało prestiżowego producenta o nazwie Casio w porównaniu z drogimi "alpejskimi" kwarcami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o kunszt wykonania kwarca to obejrzyj werki patka,rolexa itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namieszaliście mi sporo - w szczególności tym, że to serwisowanie co-axiala wcale nie musi być co 5 lat (choć wiem, że powinno) i nie musi kosztować 1000-1500... Ale oczywiście bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi! :-)

Sprawdzam ceny kwarca i mechanika Omegi - Breitling jakoś mniej mi się podoba "urodowo" - i między nimi ostatecznie wybiorę. Oczywiście dam znać, ktory kupiłem! Oczywiście dalej proszę o ewentualne uwagi i sugestie.

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mierzyłem kilka 300m, bo taki uparciuch ze mnie i jakbym trafił taką bez wad to bym kupił. Ale, o zgrozo, na SZEŚĆ przymierzonych (trzy kwarce trzy automaty), wszystkie nie centrowały bezela z indeksem. Szok! Pooglądałem też dwie najnowsze 600m i to samo! Niewiem co się dzieje z tymi produktami. W kwarcach tylko jeden trafiał w indeksy i to tak na 4/5 :)

Gdzie mierzyłeś te zegarki?

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Taka nieśmiała prośba - prawdopodobnie będę miał możliwość zakupu zegarka w stanach, więc mam takie pytanie - czy możecie mi podrzucić jakąś stronkę lub info, gdzie mógłbym sprawdzić, ile takie zegarki kosztuja np w NY? Coraz bardzoej skłaniam sie do zakupu zegarka mechanicznego...

I mam jeszcze takie "lamerskie" pytanie - czy jeżeli zegarek ma "rezerwę chodu" na poziomie ok 40h, to nie ma potrzeby nakręcania go w ogole, jeżeli jest codziennie noszony? Pewnie teraz sporo z Was prycha śmiechem ... :-)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

tomek

p.s. mam nadzieję, że nie naruszam jakichś mniej lub bardziej spisanych zasad forum pytając o sklep/cenę w usia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cen w USA to nie pomogę, bo nie mam pojęcia, natomiast co do rezerwy chodu w automacie-

jeśli codziennie jest noszony, to nie będzie potrzeby nakręcania.

Słyszałem, że niektórzy mają czasem problem i ze względu na rodzaj pracy

zdarza im się niewystarczająco "naładować" automata, ale dla mnie to jest niewyobrażalne.

Od jakiegoś czasu głównie siedzę przy kompie, idąc spać zegarek ściągam,

jak idę na siłownię, to w ogóle zegarka nie zakładam i nigdy mi się nie zdarzyło, aby zegarek mi stanął,

więc nie wiem jak można mieć jeszcze bardziej "nieruchawy dla zegarka" tryb aktywności :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) co do rezerwy chodu w automacie-

jeśli codziennie jest noszony, to nie będzie potrzeby nakręcania.

Bardzo dziękuję! To informacja, na jaka liczylem :-)

A czy ktos podpowie w kwestii źródła cen w usa? W przyszłym tygodniu prawdopodobnie będę miał tam "wysłannika', ktory mógłby kupić mi zegarek, na który (w końcu) się zdecyduję :-)

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mierzyłeś te zegarki?

PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Niestety zakup w USA sie rozsypał (ceny wyższe niż w Polsce), w zwiazku z czym zakupu dokonalem lokalnie - wczoraj wpłaciłem zaliczkę i zegarek ma być u mnie w środę ... :-) Ostatecznie zdecydowałem sie na kwarcowa Omegę z czarnym cyferblatem. Biorąc pod uwage fakt, iż oczywiście mój zegarek będzie inny, niż tych 500-1000 Seamasterków już wrzuconych na to forum, postaram się wrzucić fotkę :-))

Bardzo Wam dziękuję za pomoc, rady i sugestie.

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mój zegarek będzie inny, niż tych 500-1000 Seamasterków już wrzuconych na to forum, postaram się wrzucić fotkę :-))...

Możesz uchylić rąbka tajemnicy czym Twój będzie się różnił?

Oczywiście zanim wrzucisz fotki.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie zupełnie inny, bo będzie jego ;):huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Omega nie chciała zrobić dla mnie wersji limitowanej do 1 sztuki, wiec jego inność będzie polegała właśnie na tym, że będzie moj ... "my preciousssss..." :-))

Nawiasem mówiac, to jest niesamowite - kupiłem już w życiu dom, mieszkanie, kilka samochodów, ale chyba nic nigdy mnie nie kręciło jak zakup zegarka "kwarcowego do 10.000" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo się starałeś. Oj słabo. :huh:

Tak 3 inaczej czekamy na fotki.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję i czekam na fotki.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą seamaster 300m to fajnie wykonany i bardzo wdzięczny zegarek, dobry dla 30-to i 50-cio latka co jednak nie tak często się zdarza. Mnie się chyba nigdy 300m nie znudzi. I już nie chodzi o to, że Omega. Jest po prostu wg mnie fajny i dla mnie to żelazna pozycja w szufladzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni,

Po długich bojach i negocjacjach sklepowych zegareczek zakupiony, więc praktycznie dla mnie nie ma alternatywy :-))

Serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję,

Tomek

p.s. Fotek jednak nie będę wrzucał - po pierwsze nie umiem, a po drugie sporo Seamasterków "podobnych" do mojego juz tam jest :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.