Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

parigot

Jaka dobra whisky/whiskey na piatek wieczor mozesz polecic?

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie próbowałem 16YO, ale 12YO i owszem. Nie wiem jak bardzo (i czy w ogóle) różnią się między sobą te dwie edycje, ale ta młodsza niestety nie ma nic wspólnego z Islay. Lekka, owocowa bez torfu (przynajmniej ja go nie wyczułem), że o dymie nie wspomnę. Jak dla mnie bez szału.

Scapa 12yo to szczerze mówiąc nie widziałem, z tego co wiem to najniższa jest (i w zasadzie na razie jedyna poza limitkami)16yo. Ale być może próbowałeś coś z poprzedniej epoki działalności tej dystylarni, bo chyba od 8 lat nie produkują już 12tek.

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może w chwili obecnej najpopularniejsza jest 16YO, ale nadal można dostać tą 4 lata młodszą. A i jeszcze jedna sprawa, Scapa nie jest "produkowana" w Highlands, pochodzi z Orkadów

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może w chwili obecnej najpopularniejsza jest 16YO, ale nadal można dostać tą 4 lata młodszą. A i jeszcze jedna sprawa, Scapa nie jest "produkowana" w Highlands, pochodzi z Orkadów

Tak, wiem do niedawna była to nawet najbardziej na północ wysunięta wytwórnia szkockiej - sami się tytułują Orknay Whisky(chyba tak)co nie zmienia faktu ze niektórzy zaliczają whisky z Orkad do Highlands. Mniejsza o to, nie jestem jakimś tam whisk...ologiem, ot lubię dobra whisky i tyle wiec nie bede sie wymądrzał i kłócił. Tu gdzie mieszkam nie ma nic mniejszego od 16 w sklepach, może w GB maja jeszcze zapasy z poprzedniej produkcji?

Pozdrawiam,

Marcin ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Domu Whisky w Jastrzębiej Górze można dostać Scapę 12YO, pytanie tylko czy warto wydać na nią taką kasę. Moim zdaniem nie, za te pieniądze wolałbym kupić któregoś Ardbega (np Aligatora, Uigeadail)czy też rocznikowy Lagavulin Distillers Edition

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Domu Whisky w Jastrzębiej Górze można dostać Scapę 12YO, pytanie tylko czy warto wydać na nią taką kasę. Moim zdaniem nie, za te pieniądze wolałbym kupić któregoś Ardbega (np Aligatora, Uigeadail)czy też rocznikowy Lagavulin Distillers Edition

Bez dwóch zdań zwłaszcza Lagavulin D E, tym bardziej ze tej 12 niej Scapy od dawna nie produkują.

No ja dzisiaj poszedłem za rada naszego kolegi Carlita i sprawiłem sobie Redbreasta 12 letniego, tak jak mówiłem łatwo nie było musiałem się rozejrzeć po specjalistycznych sklepach.

I akurat dziś w zasadzie przypadkowo w sąsiedniej miejscowości "wypaczyłem" go na polce. Był tam tez jego starszy 15 letni braciszek ale pomyślałem skoro się nie znamy to zaczniemy od młodszego, zwlaszcza ze różnica miedzy nimi to jednak 30€ jakby nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redbreast 12yo to bardzo fajny słodki irlandzczyk (chyba wszystkie irlandczyki jakie do tej próbowałem były "fajne"). Słodki, głęboki smak i lekki zapach jałowca dają przyjemne odczucia.

post-44118-0-85726200-1334945605_thumb.jpg

Jak widać na załączonym obrazku zawartość szybko się ulatnia - biedni irlandczycy jeszcze niedawno byli uważani za największych opojów na świecie, cóż się im dziwić skoro takie pyszne whiskeye waza a za oknem ciągle pada...jak u mnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj mecze tego oto "Bruichladdich" - 10 lat trzymany w dziewiczych, dębowych beczkach z USA (ident. ktore wykorzystują do JD).

post-44118-0-98584400-1335562219_thumb.jpg

-Zapach mocny, bardzo szkocki - czuć mocno dębinę

- smak głęboki, niegryzący, długo pozostawiający w ustach słodki posmak, trochę słono - gorzko - owocowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w Carrefourze trafiłem Glenlivet 12yo i powiem szczerze ze mi smakowala. Słodko-owocowo-kwiatowa gorzalka - warta swej ceny. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu podniebieniu wyjątkowo przypadł Springbank 15 YO.

6108541570052.jpg

Whisky o wyczuwalnych nutach dębu, cytrusów, karmelu, ciemnego cukru, mimo ogólnego odczucia ostrości trunku (46%) pozostawia słodkawy (powiedziałbym waniliowy), bardzo przyjemny posmak.

Dla mnie 10/10 jeśli chodzi o single malt, prywatnie gustuję w innych odmianach :)

"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem

Może coś przeoczyłem a może nie znam sam siebie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze ile padlo nazw szkockich, ze szok;) Polowy nie znam;) A na inne nie wydam, az tyle kasy;) bo co to w koncu jest wypic jedna butelke;) pikus. Ja osobiscie bardzo lubie JW i JD;) i oczywiscie bimberek (ale nie taki co az wykreca). Czlowiek wypije i kaca nie ma;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szkockich SM nie pija się raczej na butelki.

Chociaż z drugiej strony, każdemu według jego potrzeb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe prawda, ale to,jest takie dobre, ze czlowiek nie moze sie opanowac;) Kiedys nie.lubilem zadnych wiskaczy;) ale siostra.mnie nimi teroryzowala i teraz tylko wlasnie one sa grane;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe prawda, ale to,jest takie dobre, ze czlowiek nie moze sie opanowac;) Kiedys nie.lubilem zadnych wiskaczy;) ale siostra.mnie nimi teroryzowala i teraz tylko wlasnie one sa grane;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik fajny, wiec do whisky prędzej koniakówka jak szklanka - tak jak w koniaku by lekko podgrzewać dłonią spod kieliszka co uwalnia dodatkowo aromaty.. Hmm spróbujemy..

Ja na ten lykend mam taka kompanie:

post-44118-0-57508700-1341581867_thumb.jpg

Opisze wrażenia po degustacji w stosownym poście.. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja rowniez lubie ten zacny trunek i jesli moge polecic cos z Irlandii to moze Locke's Single Malt z destylarni Kilbeggan w ktorej zreszta bylem pewnego pieknego dnia na zwiedzaniu:) bardzo dobry delikatny trunek, glaszcze milo podniebienie tak jak lubie;)

Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj piłem pierwszy raz i muszę powiedzieć, że dawno nie piłem czegoś tak pysznego.

POLECAM.

04_06_11_jackdaniels_honey_3.jpg

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie oto najdroższa whisky świata, butelka poszła za 100 000 £:

Dalmore_trinitas.jpg

Strach to trzymać w barku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu mam w barku Ardberga "10" - jasny jest jak bardzo slaby pils - za to zapach ma politury do drzewa - smak za to jest mocny, slodki i lekko gryzacy. Ta whisky nie oszukuje - wiesz jakiego przeciwnika masz przed soba. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkim smakoszem nie jestem piję jednk tak jak mawiają,że powinno się pić czyli z samym lodem.Do gustu przypadł mi Jack Daniels

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Jack'a Daniels'a jak najbardziej można pić z lodem, jak to mówią "only Jack on the rocks"

Natomiast Singli z lodem zdecydowanie nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos singli na dzis lyk taliskera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie...mam problem.

Potrzebuję dobre Whiskey dla dobrego kumpla na 30-te urodziny.

Nieświadom cen myślałem o 30-letniej...ale już nie myślę :)

Coś godnego uwagi w granicach 300-400 zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Macallan od czasu pojawienia się edycji Fine Oak to już nie to samo co dawniej, przynajmniej jeżeli chodzi o podstawki.

W tych pieniądzach można kupić już wiele dobrych whisky. Pytanie tylko czy kolega pija whisky Single Malt czy też nie. Jeżeli pija to z pewnością ma jakieś preferencje. Kupowanie w ciemno to duże ryzyko zważywszy na rozpiętość asortymentu.

Wiem to po sobie, na początku przygody z SM wolałem produkty delikatniejsze coś ze Speyside lub Lowlands. Dzisiaj zdecydowanie bardziej odpowiada mi oferta Islay.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.