Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Poljocik już na pasiorze.

Zdj_cie0351.jpg

Zdj_cie0353.jpg

przy okazji mam prośbę - kojarzy ktoś taką zapalniczkę:)? za nic w świecie nie mogę odnaleźć zdjęć w google

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdj_cie0353.jpg

przy okazji mam prośbę - kojarzy ktoś taką zapalniczkę :)? za nic w świecie nie mogę odnaleźć zdjęć w google

Ja kojarzę, nawet kiedyś taką miałem... zobacz w linku, na avito.ru ktoś taką sprzedaje  :) 

https://www.google.pl/search?q=%D0%B7%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0+cccp&safe=off&client=opera&channel=suggest&hl=pl&tbm=isch&ei=v_WXVYyWNIfeU-m0k0A&start=40&sa=N

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

werki 2809 zaliczane były do precyzyjnych, zwykły to byłby 2209,2234...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/82779-anatomia-precyzji/

oj chyba nie do końca...

z tego samego wątku:

Wostok 18K zastąpił Ałmaza (mówię o Wostoku 2809B, oczywiście, nie 2209), Wostok 22k Wołnę, a precyzyjny to precyzyjny. Wostoki 22k wcale nie są rzadkie, widuje się ich sporo, zwłaszcza na ebayt,gdiz eczęsto sa opisywane jako "precyzyjne".

precyzyjne to 2809 z sygnowanym albo złoconym werkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem od wujka, który kiedyś naprawiał zegarki. Juz cykają :)

dd2257288442.jpg

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to druga Moskwa w kolekcji :)

Gratuluję. Coś jest w tych maleństwach :wub:  Jak ja złapałem bakcyla "moskiewskiego" to musiałem zdobyć wszystkie. I już prawie mam :) Brakuje mi bodajże jednej. Oprócz niestety wszystkich złotych. :( Może kiedyś i te będą.....

I drugi bakcyl "Kama"... :D

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzisiaj duże święto :)

Zakupiłem wreszcie Amfibię Coca-Colę. Zegarek, który na aukcjach na polskim Allegro spotkałem tylko raz i to ponad rok temu. Od tamtej pory taki model nie pojawił się ponownie.

Dla mnie ten zegarek jest szczególnie cenny ponieważ symbolizuje nie tylko przemiany polityczne w ZSRR i zmianę systemu (tak jak sygnowane jeszcze przez CCCP - Amfibie: Rossija i Jelcyn) ale symbolizuje głębokie i skrajne przemiany gospodarcze, wręcz kapitalistyczne. W tym wypadku sygnowane na dodatek logiem skrajnie „zachodniej”, kapitalistycznej, dynamicznej i drapieżnej Coca Coli czyli jednej z największych i najbardziej rozpoznawalnych korporacji świata a zarazem symbolu będącego dosłownie odwrotnością całych idei socjalizmu i komunizmu.

attachicon.gifa7470 - Kopia.JPG

attachicon.gifa7471 - Kopia.JPG

Model typu "przejściówka" (bez kraju produkcji) - pochodzi z roku 1992 (wg. książki Lavenberga) Werk SU - 2416Б - automat. Z kolei w książce M.Ceypa znajduje się informacja, że postać sportretowana na tarczy to norweski Dyrektor Zarządzający Coca-Coli (bez doprecyzowania jakiego kraju lub oddziału firmy dotyczy). Na WUS i CW nie sprawdzałem jeszcze informacji.

attachicon.gifa7466 - Kopia.JPG

Ponieważ ścieżki moje i tego zegarka przecinały się kilkukrotnie pomyślałem sobie, że można by tworzyć co do niektórych konkretnych, pojedynczych zegarków swoiste RODOWODY / CERTYFIKATY ich pochodzenia czy zweryfikowanej historii czy ścieżki kolekcjonerskiej. Sądzę, że po latach mogłoby to być pasjonujące móc prześledzić drogę danego zegarka poprzez czas, zbiory kolekcjonerów, geograficzne miejsca położenia kolekcji.

W tym przypadku historia wyglądała następująco:

V.2013

Tym zegarkiem byłem bardzo zainteresowany, kiedy w maju 2013r. pojawił się na aukcji Allegro u sprzedającego winkiel12 (Wielkopolska). Prowadziłem nawet korespondencję ze Sprzedającym ale nie mogłem się do końca przekonać co do prawdziwości połączenia Wostok - CocaCola i ostatecznie ktoś złożył lepszą ofertę. Praktycznie od razu jak aukcja się zakończyła poczułem żal – tym bardziej, że w międzyczasie zegarek w tej wersji potwierdził się w literaturze.

X.2013

Minęło kilka miesięcy i pod koniec października 2013 w wątku Amfibi pojawiła się ciekawa i militarnie sprofilowana kolekcja @luzcypera (Dolny Śląsk) a w niej pod numerem 278 CocaCola! Od razu nawiązałem konwersację i luzcyper potwierdził, że to on właśnie zakupił ten egzemplarz w maju na A.

VI.2014

Upłynęły prawie kolejne trzy kwartały i na forumowym bazarku, w związku z reorganizacją kolekcji, zawisła oferta części luzcyperowych Komandirów i Amfibi a wśród nich CC! Po krótkich i prowadzonych w duchu wzajemnego zrozumienia negocjacjach egzemplarz ten został sprzedany do mojej kolekcji.

Tu historia ta kończy swój bieg. Jak bowiem wiadomo - z kolekcją Gregoriana jest jak z GRU – trudno wejść, a wyjść już nie można.. B)

Historia jak w telenoweli...to moze ten Cie zainteresuje,calkiem przypadkiem na niego natrafilem...mialbys do kompletu

http://www.ebay.de/itm/vOSTOK-BETRIMMTE-KOMANDIRSKI-UHR-100-WAHSER-DICHT-KRONE-VERSCHRAUBT/201380907418?_trksid=p2047675.c100009.m1982&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140117125630%26meid%3D4f72106940e24e7f8b40863131dd6050%26pid%3D100009%26rk%3D5%26rkt%3D10%26sd%3D161749956101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem z nostalgią ....Pamiętam jak ojciec dawno temu budził mnie takim budzikiem zwłaszcza w niedzielę gdy za długo spałem ;-) Dzwonił jak pepesza i zapomnieć tego dźwięku się nie da :-) Może uda się go ożywić.

.....fotka jeszcze z aukcji

post-63389-1436103503,5073_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no :) Ta mi sie ppdoba...gdzie ją dorwałeś?

Na Alledrogo....

Gratuluję. Coś jest w tych maleństwach :wub:  Jak ja złapałem bakcyla "moskiewskiego" to musiałem zdobyć wszystkie. I już prawie mam :) Brakuje mi bodajże jednej. Oprócz niestety wszystkich złotych. :( Może kiedyś i te będą.....

I drugi bakcyl "Kama"... :D

Dzięki! Masz wszystkie zgodnie z opracowaniem Endera, czy masz coś więcej?

PS. szybko wyhaczyłeś tą Moskwę od Pawła....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Alledrogo....

Dzięki! Masz wszystkie zgodnie z opracowaniem Endera, czy masz coś więcej?

PS. szybko wyhaczyłeś tą Moskwę od Pawła....

Taką jak Pawła mam ale chyba w troszkę gorszym stanie, pójdzie na podmianę. A co do opracowania Endera to i owszem mam jedną której tam nie ma. Ale pewnie Ender kiedyś uzupełni bo już "zgłoszone" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejsze puzzle. Wyłapane spośród setek części. Teraz pytanie co do czego;-) Obie koperty stalowe ale mniejsza bez oznaczeń. Oba werki 2234. Jeden Zakaz MO.Jak to poskładać aby miało ręce i nogi :-). Wszystko było osobno. Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Takiego jeszcze nie dotykałem i stąd pytanie od razu .... czy do takiej tarczy wystarczy woda z mydłem -ludwikiem czy zastosować coś innego .... Wszyscy go omijali bo taki ... brudny i nie mogłem się oprzeć żeby nie kupić .

UumK1ER.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda z ludwikiem... hmm ja bym się raczej nie porwał na coś takiego. Jeżeli już to mydło, a lepiej na początku samą wodą spróbować. Ewentualnie ziemniakiem (więcej info na ten tema w dziale technicznym), ale cudów bym nie oczekiwał. Musisz liczyć się z tym, że może z tarczy zejść wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W renowacji malowideł nasciennych czasem używa się do czyszczenia chleba zakalca Robi się z miąższu kulkę i ta kulka jak gumka delikatnie czyści. Może i tutaj takie chlebkowanie by pomogło. Tylko gdzie dorwać zaklca

Edytowane przez Jaroslaw Jerry Esowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Fajne nabytki! :)

Ale ja się tak ostatnio zastanawiam... czy Wam też się wydaje, że ten rynek ruskich zegarków za chwilę się skończy? Róznica tego co jest z tym co było kilka lat temu jets kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W renowacji malowideł naściennych czasem używa się do czyszczenia chleba zakalca Robi się z miąższu kulkę i ta kulka jak gumka delikatnie czyści. Może i tutaj takie chlebkowanie by pomogło. Tylko gdzie dorwać zakalca

Ja słyszałem, że wystarcza zwykły razowiec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne nabytki! :)

Ale ja się tak ostatnio zastanawiam... czy Wam też się wydaje, że ten rynek ruskich zegarków za chwilę się skończy? Róznica tego co jest z tym co było kilka lat temu jets kolosalna.

Nie skonczy sie, tylko bedzie drozszy ;)

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Dla niektórych na jedno wychodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Dla niektórych na jedno wychodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi