Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki, ale fajny to on dopiero będzie jak wyszoruję mu kopertę i zapodam pasiorek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój pierwszy Wostok w kolekcji (na razie bardzo małej) troszkę wypolerowany dostał nowy granatowy paseczek.

1-1.jpg

Patrząc na wskazówki to w środku powinien być werk z ałmaza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, tam na bank siedzi 2209 :)

A skoro już o primkach mowa, to dzisiaj odebrałem swojego :D

primwrist.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - nie "zaniepokoił" mnie na pierwszy rzut oka. Wiem, ze z ruskimi to różnie bywa, ale IMO 2209 ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomirkowa Amfibia wyrwała mnie z butów.

Mapeth świetne nabytki, a Prim po czyszczeniu będzie genialny!

Buczo85 bardzo fajny Spirtiwny, szkoda, że u mnie w szufladzie się takie nie poniewierają :rolleyes:

Pmwas bardzo ciekawy Prim! Po raz pierwszy takiego widzę! :unsure:

U mnie tym razem też nie-ruski:

ruhlaelectric4m8.jpg

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny! choć na niemcach się nie znam kompletnie, to jak mniemam zapewne to jakiś rzadki model :)

p.s. w Primie koperta już wyszorowana (jest piękna!) pasek już na miejscu, jeszcze tylko w przyszłym tygodniu zaliczymy wizytę u zegarmistrza celem wymiany szkiełka i będzie malyna

po drobnych zabiegach kosmetycznych prezenci się tak:

img7317mm.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans - świetna Ruhla. Prima widzisz pierwszy raz, bo to nówka z czeskiej manufaktury, siłą rzeczy nie ma ich zbyt wiele ;). A do tego jak już ktoś je kupuje, to z reguły jest Czechem, za granicę wyjeżdżają rzadko, bo i zainteresowanie nikłe...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzisiaj z ciekawszych zakupów:

Kopernik i exportowy komandirski "1945" (były 2 typy tarczy) dekiel specjalny - ciekawy model oczekujący w kolejce do czyszczenia i naprawy .

post-41508-0-00584500-1335687046_thumb.jpg

Edytowane przez Zdzisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny! choć na niemcach się nie znam kompletnie, to jak mniemam zapewne to jakiś rzadki model :)

p.s. w Primie koperta już wyszorowana (jest piękna!) pasek już na miejscu, jeszcze tylko w przyszłym tygodniu zaliczymy wizytę u zegarmistrza celem wymiany szkiełka i będzie malyna

po drobnych zabiegach kosmetycznych prezenci się tak:

img7317mm.jpg

:)

naprawdę fajny ten Prim, czym "wyszorowałeś" kopertę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans - ta Ruhla electric jest elektromechaniczna czy zwykły kwarc? Bo coś mi świta, że Ruhla robiła elektromechaniki bardzo zbliżone do Slav, które z kolei były kopią jakiegoś "kapitalistycznego" werku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans - ta Ruhla electric jest elektromechaniczna czy zwykły kwarc? Bo coś mi świta, że Ruhla robiła elektromechaniki bardzo zbliżone do Slav, które z kolei były kopią jakiegoś "kapitalistycznego" werku :)

Ruhla jest elektromechaniczna. Werk UMF 25 jest kopią Hamiltona 505. Więcej tu http://www.crazywatches.pl/ruhla-umf-25-electric-1965

Ten zegarek ma kilka fajnych cech oprócz mechanizmu: jest większy, niż ruskie zegarki w tym stylu (36 mm), kryty 20-mikronową warstwą złota, ma koronkę na godzinie piątej, no i można do niego założyć szerszy pasek, niż do ruska, bo rozstaw uszu to 20mm.

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruhla jest elektromechaniczna. Werk UMF 25 jest kopią Hamiltona 505. Więcej tu http://www.crazywatc...5-electric-1965

Ten zegarek ma kilka fajnych cech oprócz mechanizmu: jest większy, niż ruskie zegarki w tym stylu (36 mm), kryty 20-mikronową warstwą złota, ma koronkę na godzinie piątej, no i można do niego założyć szerszy pasek, niż do ruska, bo rozstaw uszu to 20mm.

Hans niesamowity okaz. Duże gratulacje tej perełki!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dłuższej przerwie...

takie "nowości" mi dzisiaj wpadły

img2012042800027mm.jpg

zielonki2012042800034mm.jpg

zielonki2012042800036mm.jpg

img2012042800029mm.jpg

Komandir w niemalże idealnym stanie i chyba cieszy najbardziej (mój pierwszy) :)

prim - mam ciągłą słabość do tych zegarków, a w tym, tarcza znakomita, kopertę zamierzam wykąpać i się nią trochę zaopiekować i będzie malyna

wostok - polerka szkiełka i powinien być git (strasznie fajny, duży model w ładnym stanie); pasta polerska już kupiona, pasiorek zamówiony więc niebawem będzie cycuś

no i czajka, która na żywo wygląda lepiej niż na fotach ale...

no własnie czy w tej wersji kolorystycznej tarczy koperta była także w kolorze srebrnym, czy tylko złotym??

Mam dwie czajki z taką tarcza ale w złoconych kopertach ,w chromie mam taką czajkę ale z jasną kremowo-żółtą tarczą i wskazówkami z ciemnym zielonym wypełnieniem ale kombinacji mogło być wiele.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawdę fajny ten Prim, czym "wyszorowałeś" kopertę ?

wrzuciłem na 20 minut kopertę do wody z mydłem a później, gdy się już ładnie wymoczyła, delikatnie szorowałem szczoteczką do zębów :D

może trochę prowizorka, ale efekt jest więcej niż zadowalający :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie czajki z taką tarcza ale w złoconych kopertach ,w chromie mam taką czajkę ale z jasną kremowo-żółtą tarczą i wskazówkami z ciemnym zielonym wypełnieniem ale kombinacji mogło być wiele.....

no właśnie jakoś nie jestem do końca przekonany co do tej koperty...

w sensie wszystkie czajki z tą tarczą jakie widziałem, były w złoconej kopercie

anyway, jak byś był zainteresowany pozbyciem się jednej z nich, lub samej koperty, daj znać :)

Edytowane przez mapeth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łuczyk jeden z tych bardziej unikalnych w bdb stanie

lucz1.jpg

lucz2.jpg

lucz3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To złotko dostałem w prezencie od dziadka.

Zegarek leżakował nie używany ponad 30 lat w szafie.

post-46761-0-33276200-1336299511_thumb.jpg

Zakładam go okazyjnie więc również okazyjnie jest nakręcany. Chciałbym się dowiedzieć czy korzystniejsze dla takiego mechanizmu jest gdy pracuje bez przerwy czy może nakręcać go od czasu do czasu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To złotko dostałem w prezencie od dziadka.

Zegarek leżakował nie używany ponad 30 lat w szafie.

Zakładam go okazyjnie więc również okazyjnie jest nakręcany. Chciałbym się dowiedzieć czy korzystniejsze dla takiego mechanizmu jest gdy pracuje bez przerwy czy może nakręcać go od czasu do czasu?

Najkorzystniejszy dla niego byłby przegląd i smarowanie po takim leżakowaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 30 latach przydałby mu sie przegląd, bo stare oleje juz są pewnie... powiedzmy takie sobie :). Co do nakręcania - istnieje popularny mit, że dla zegarka najlepiej, jak chodzi non stop, ale to nieprawda. To, co pracuje, to się zużywa, a jak stoi, to siłą rzeczy - nie. Generalnie zaleca się, żeby co jakiś czas nakręcić zegarek (powiedzmy raz w miesiącu), zeby sobie popracował i "rozprowadził smary". W zasadzie nie wiem, ile w tym prawdy, ale wydaje się że zegarek faktycznie może się "zastać" czego dowodem mogłyby być cyrki z dokładnością chodu mojego Prima zaraz po zakupie... choć generalnie tak prosty mechaznizm jak w tej Rakietce, dobrze naoliwiony powinien chodzić ładnie nawet po kilku latach leżenia. Tylko grunt, żeby co jakiś czas jednak te oleje zmieniać - takie 30-letnie z raczej nie mają juz fabrycznych parametrów :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady. Zastanawiałem się oczywiście nad oddaniem go do przeglądu tylko obawiam się że pierwszy lepszy zegarmistrz może narobić więcej szkody niż pożytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawy są uzasadnione :) Trzeba znaleźc przyzwoity zakład :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawiłem sobie taką Rakietę:

Robi na dobę + 15 sekund.

post-45988-0-87504200-1336306595_thumb.jpg

post-45988-0-71603300-1336306617_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawiłem sobie taką Rakietę:

Robi na dobę + 15 sekund.

Bardzo ładna, widziałem niedawno podobną na allegro, tylko chyba była trochę w gorszym stanie.

Gratuluję chodu zegareczka ;)

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Wostok w super stanie. Ktoś może wie z którego roku pochodzi ten zegarek?

Zdjcie1582.jpg

Zdjcie1587.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi