Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

W ogóle minęliśmy się w niedzielę. Telefon zmieniłem i nie miałem jak do Ciebie dzwonić.

Napisz mi nr na pw. Wyślę smsa. I Będziesz miał mój nr.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczta z dzisiaj.

Miałem kiedyś szczury sfinksy, takie łyse bez sierści (jak te koty), brzydkie jak noc, chociaż sympatyczne. I też dwa. No zupełnie jak Twoje albinosy :D

Taki żarcik, gratuluję okazów ;)

PS. Czy może przy okazji udało Ci się wysłać coś dla mnie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to na pewno jest numer werku, a nie ten pod balansem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Qba nie siej fermentu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok  :ph34r: pytam bo sam nie mam pewności i się zacząłem zastanawiać ;)

Poza tym jaki ferment?

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki. Werk poniżej.

Dopeman, w obronie czci i honoru "sympatycznych szczurów", powinienem przesyłkę wycofać. :)

Gratuluję kolejnego białego. Do tego bardzo ciekawy mechanizm - ma numery w dwóch miejscach. W moim dziwaku Kirowskim z początku produkcji są za to dwie punce

e8a41499deab.jpg

Edytowane przez _Kwiatek_
Nie cytuj zdjęć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję kolejnego białego. Do tego bardzo ciekawy mechanizm - ma numery w dwóch miejscach. W moim dziwaku Kirowskim z początku produkcji są za to dwie punce

Dzięki.

To jest ten ze złotego Kirowa z czarną tarczą na awatarze, prawda? Tak, podwójne punce były na wczesnych werkach robione - na drugim albinosie mam własnie takie werk z oznaczeniem 2000043 i drugą puncą. Co najciekawsze - balans jest srebrny, nie żółty.

Wolf ma np. werk poniżej 2000, nie pamiętam numeru - z pustym mostkiem, bez punc.

A to na pewno jest numer werku, a nie ten pod balansem? :)

Nie jestem pewien - w pierwszych 2018 zwykle nie było numerów pod balansem. To nie tak, że się uparłem na niskie numery, ale wydaje mi się, że na pierwszych 2408, to tam było "liczenie".

Edytowane przez Krokodyl Tik-Tak

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam numer coś koło 900, ale leży dalej umajstra, więc nie sprawdzę. Nie miałem kiedy odebrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

To jest ten ze złotego Kirowa z czarną tarczą na awatarze, prawda? Tak, podwójne punce były na wczesnych werkach robione - na drugim albinosie mam własnie takie werk z oznaczeniem 2000043 i drugą puncą. Co najciekawsze - balans jest srebrny, nie żółty.

Wolf ma np. werk poniżej 2000, nie pamiętam numeru - z pustym mostkiem, bez punc.

Nie jestem pewien - w pierwszych 2018 zwykle nie było numerów pod balansem. To nie tak, że się uparłem na niskie numery, ale wydaje mi się, że na pierwszych 2408, to tam było "liczenie".

Tak, to ten. Widziałem jeszcze później dwa takie werki z dwoma puncami. Raz jeszcze gratuluję nabytków i czekam na Wasze Kirowskie rozety:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ten. Widziałem jeszcze później dwa takie werki z dwoma puncami. Raz jeszcze gratuluję nabytków i czekam na Wasze Kirowskie rozety:)

Nie udało mi się ustalić skąd sens by mechanizmy były znaczone dwoma puncami. Proceder dotyczył nie tylko Kirowskich - logotyp wycięty pod balansem miały prototypowe Rodiny (zdjęcie poniżej). Możliwe, że ze względu, że niektóre elementy mechanizmu były takie same, zdarzało się poskładać werk z dwoma znaczkami.

8f3f14ebbecf67e4med.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało mi się ustalić skąd sens by mechanizmy były znaczone dwoma puncami. Proceder dotyczył nie tylko Kirowskich - logotyp wycięty pod balansem miały prototypowe Rodiny (zdjęcie poniżej). Możliwe, że ze względu, że niektóre elementy mechanizmu były takie same, zdarzało się poskładać werk z dwoma znaczkami.

Zapewne tak było. Zrobili serię płyt z nabitą puncą, zapewne więcej niż planowana liczba zegarków do złożenia, a potem po zmianie sposobu opucowania robili takie składaczki, bo po co wyrzucać sprawne części w gospodarce ciągłego niedoboru. Mi trafił się też inny dziwak - stary Poljot Sputnik KL1 z mostkiem Bienna 17 Uewels. Zrobili byka w mostku na rynek szwajcarski, a że nic się nie mogło zmarnować to wsadzili do 

Poljocika na rynek własny. 

PS Fajne Rodiny - Twoje?

Edytowane przez _Kwiatek_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja głupi sprzedałem kiedyś, trzeba było teraz odkupić :)

22911b6256fb10e2dea3879042add067.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Świetne zegarki wam się trafiły. Gratulacje. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne tak było. Zrobili serię płyt z nabitą puncą, zapewne więcej niż planowana liczba zegarków do złożenia, a potem po zmianie sposobu opucowania robili takie składaczki, bo po co wyrzucać sprawne części w gospodarce ciągłego niedoboru. Mi trafił się też inny dziwak - stary Poljot Sputnik KL1 z mostkiem Bienna 17 Uewels. Zrobili byka w mostku na rynek szwajcarski, a że nic się nie mogło zmarnować to wsadzili do 

Poljocika na rynek własny. 

PS Fajne Rodiny - Twoje?

Bienna 17 jewels, to jedna z ciekawszych historii, widziałem go w kilku różnych zegarkach, głównie, ale nie tylko Poljotach z lat 60. Np . w takiej "Italii" :) - żeby nie było off topic, to niech będzie nowy nabytek, jeszcze tego dziwaka, choć zdemontowanego na okazję składania w całość, nie pokazywałem.

c7aa567a851d926amed.jpg

Rodiny ziomeczka.

Kossutiusz, serce rośnie z zachwytu - wpadła Ci szufladowa Wołna, najładniejszy PDL nos i Sława nos. Teraz Ałmaz. ;)

Świetny zakup, bo zegarek wspaniale zaprojektowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, gratuluje Italii. Jest świetna z tą mapą :) Chyba byłaby idealna dla mnie, jako dla skrzypka, miłośnika włoskiego baroku :)

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bienna 17 jewels, to jedna z ciekawszych historii, widziałem go w kilku różnych zegarkach, głównie, ale nie tylko Poljotach z lat 60. Np . w takiej "Italii" :) - żeby nie było off topic, to niech będzie nowy nabytek, jeszcze tego dziwaka, choć zdemontowanego na okazję składania w całość, nie pokazywałem.

Rodiny ziomeczka.

Kossutiusz, serce rośnie z zachwytu - wpadła Ci szufladowa Wołna, najładniejszy PDL nos i Sława nos. Teraz Ałmaz. ;)

Świetny zakup, bo zegarek wspaniale zaprojektowany.

Italia? Takiego jeszcze nie widziałem. Что это? :o

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Roman no proszę Cię.  :lol:   :lol:   :lol:  Znowu monitor opluty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie trudno to nazwać brandem - to raczej zegarek dla turystów na 2408, teraz go nie pokażę werku, bo zdjęcie zrobiłem jakiś czas temu. Na kołach była jeszcze sygnatura A1000.

Nie było jeszcze kwarców i potężnego, chińskiego przemysłu - ktoś kupił pakiet tanich, sowieckich zegarków i sprzedawał turystom. Biznes raczej nie chwycił, bo nigdzie nie ma nic o tym "Kirowskim Italia". :)

Lubię dawać trafione prezenty - szczególnie, że w tym wypadku rozmawiam z podlaskim skrzypkiem, zafascynowanym Corellim i spółką. Jednak obiecałem już dawno zegarek z tą tarczą swojemu najlepszemu przyjacielowi, który jest właśnie Włochem (choć z roku na rok się intensywnie polonizuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent będzie na pewno trafiony :) Może niedługo przyjaciel będzie zainteresowany błoniakami ( bo przecierz ,,polskie") :)

PS

Znalazłem tą dewizkę do mołni z lat 50 w stanie NOS. Leży w pudełku i czeka na ciebie

Edytowane przez Kossutiusz99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do iskry będzie jak ulał :) a co do pasówki to zawsze można jak boguś linda :)

post-93939-0-51479200-1515623915.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi