Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek_89

TIMEX T42351

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kilka dni temu dostałem sms od serwisu w którym zaproponowano mi wymianę zegarka na nowy bo w tym co miałem wykryto nieszczelność (przypomnę ,że była to ,,nówka") zdarza się trudno. Ale niespodzianka jest następująca kupiłem zegarek za 360pln a na stronie timex kosztuje 399zł. Polecono mi wybranie nowego zegarka do 360pln więc szybko obejrzałem stronkę i niestety nie było żadnego zegarka który podobał mi się i co najważniejsze nie był analogiem z tymi funkcjami ;( zadzwoniłem i poprosiłem o nowy model T42351. Ma być we wtorek ;) Dla mnie wygląd tego zegarka jest super a podejrzałem go u kolegi który kupił go w USA za 90dolarów!!! Brakuje mu tylko shok resist , WR200M. i paska gumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam opiszę tutaj moje przygody i pytania odnośnie mojego zegarka.

Kupiłem zegarek rok temu z 3 letnią gwarancją po 4 miesiącach zuważyłem ,że zegarek paruje dosyć mocno i są problemy z zacinąjącą się wskazówką od chronografu przy zerowaniu co wymagało wyciągania koronki głównej i korygowaniu co było uciążliwe więc odesłałem go na gwarancję odesłano mi zegarek po tygodniu z wpisem do karty ,,wymiana koperty i modułu" + test szczelności kolejne 4-5 mc spokoju i tutaj niespodzianka jeździłem do pracy rowerem i znów zauważyłem parę więc znów odesłałem na gwarancję po tygodniu zegarek wraca ten sam z wpisem ,,konserwacja uszczelek"+test szczelności tydzień używania i para znów więc już zadzwoniłem do nich z pytaniem co się dzieje z tym zegarkiem i powiedzieli żebym odesłał mija tydzień i kurier przywozi mi ,,nówkę" o dziwo :) szok :) z nowym paskiem!!! no i tutaj mam zegarek ok 5 dni pływałem raz lub dwa na basenie i myłem też może 3-4 razy pod prysznicem i dzisiaj rano jadę rowerkiem do pracy na dworze +2 stopnie i widzę małe zjawisko pary wodnej 0,5cm na 1cm i tu moje pytanie czy odesłać im znów ten zegarek czy jest możliwość taka że nowy zegarek posiadał w sobie jakieś ilości wilgoci np z powietrza i to już nie będzie się powtarzać proszę mi fachowo i dobrze doradzić bo jestem ,,na wykończeniu" nerwowym z tym zegarkiem. Dodam ,że do poprzednich napraw dołączali mi testy szczelności a do tego nowego już nie ale sam wpis w kartę ,,wymieniono na nowy" mówi samo za siebie że nowy! Pozdrawiam :D

Cześć wszystkim,

Widze, że nie tylko ja mam przykre doświadczenie z zegarkami Timexa. Ja kupiłem rok temu automata. Od tam tej pory był już dwa razy w naprawie. Najpierw się spieszył - po dwóch dniach nawet do 10 minut, nastepnie padł mu rotor i nie miałem ładowania. Wrócił po miesiącu z naprawy i przez kolejne dwa chodził bardzo dobrze, aż w pewnym momencie poprostu się zatrzymał. Wrócił po mięsiącu z wymienionym "mostkiem" i.......się okazało że nie że rotor się znów nie obraca. Masakra jakaś. Żałuję, że przed kupnem nie zasięgnąłem opinii na temat tej marki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś ktoś napisał ,że powodem złej jakości lub spadku jakości jak kto woli jest przeniesienie produkcji z USA na Filipiny ciekawe czemu tak zrobiono czyżby produkcja była tańsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, Timex robił na Filipinach od dawien dawna, mam u siebie dwa ponaddwunastoletnie Timexy Ironmany z napisem "Philippines" i działają aż miło. Mój Timex Expedition T44921 kupiony lat temu kilka też chodzi jak marzenie.

Natomiast kupiony w grudniu T49261, mimo iż też filipiński, to już się w nim zdążyło Indiglo popsuć od przypadkowego upadku na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Aha, T49261 ma napisy "shock resistant" ;)

Wydaje mi się, że ogólnie Timex po prostu ostatnio zaczął na czymś oszczędzać i zaczyna mu to nie wychodzić na dobre. Poza tym część produkcji chyba ma już w Chinach.

Timex staje się jak wino - czym starszy, tym lepszy... w tym przypadku "niestety".

CASIO: DW-6600, DW-6900, GW-M5600-1ER, DW-5600E, DW-5400, GW-5600J, DW-270, DW-9005, DW-003X-3T, MDV-106-1AV | TIMEX: Iron. T70381, Exped. T44921, Iron. T77701, T2N560 Chrono, Exped. T49261, Exped. T49101, Exped. T49451, Iron. 746-DE (klasyczny), T24471, Iron. T51292 | WOSTOK: nieznany model, 17 kam. | MEISTER ANKER Quarz, lotnik | POLJOT: automat, mech. 2616.2H, 23 kam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że w zegarkach z WR100 za 2000 zł czy więcej nikt nie robi w/w rzeczy i nie ma miarodajnej opinii jak się zachowują bardziej renomowane zegarki.

I tu się mylisz :)

A co do Timexa- ja kupiłem jednego w życiu, moje wspomnienia po nim nie były najlepsze niestety, więc drugi raz się nie skusiłem.

Miałem go jakieś 6-8 lat temu, przez jakiś czas był często noszony, ale na szczęście w nieszczęściu po kilku awariach padło mu się już tak skutecznie,

że już nie było co naprawiać, więc zostawiłem sobie na pamiątkę bransoletę(też kiepskiej jakości, ale została w całości), a reszta poszła do kosza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest, że nie wszystkie modele są udane. Na części oszczędzają i stosują stopy metali zamiast stali, i zdarzają się problemy z mechanizmami, które sami robią. Ale są też takie modele, które chodzą latami bez problemów i jakość wykonania jest wysoka w stosunku do ich ceny. Ironmany w większości są nie do zdarcia, naprawdę udane zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za aktywne udzielanie się w moim temacie ale co do tych niepewnych 100m wodoszczelności o których mówił kolega również się nie zgodzę ponieważ miałem kiedyś zegarek Q&Q czy jakoś tak miał 50m zwykły kwarc bez żadnych funkcji na dodatek plastik + śrubki w kopercie w wieczku wytrzymał nawet nurkowanie na ok 15-20m ze sprzętem do nurkowania. Zegarek ten ostatecznie padł w wyniku wyszczerbienia mocowania teleskopów od tamtej pory unikam plastiku jak ognia. Jestem niemal pewny ,że 100m dla przeciętnego użytkowanika który nawet nurkuje na niewielkie głębokości musi wytrzymać ale mowa o prawdziwych 100m. Kiedyś ktoś chyba nawet na tym forum napisał że miał problem z zalanym zegarkiem który miał 300m!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, ja mam videoa Funai 24 lata i jeszcze działa

inni mają Mercedesy, które mają ponad mln kilometrów

podobnie było z zegarkami Q&Q czy Sharp

ale jak w reklamie, "minęła smoka epoka"

teraz wszyscy nauczyli się "jechać na opinii" - całe szczęście w nieskończoność się nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o timex słyszałem same dobre opinje dlatego kupiłem go. Pierwszy raz o zegarkach timex miałem styczność podczas oglądania wiele lat temu słynnego serialu Macgyver miał pamiętam taki zielony zegarek z parcianym paskiem w jakiejś scence na cyferblacie zobaczyłem napis timex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam zegarek przybył z serwisu jako nówka + 2 testy szczelności do niego dodatkowo nowa karta gwarancyjna na kolejne 3 lata licząc od dnia wysłania. Mam nadzieję ,że to moja ostatnia reklamacja. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra teraz przedstawię wam moje doświadczenie. Otrzymany zegarek nie moczyłem przez tydzień tylko uważałem na niego aż wkońcu kilka dni temu włożyłem go do zamrażalki na minutę wyciągam a tam uwaga zaparowane szkiełko ale lekko dosłownie nie widać kropelek wody tylko mgiełkę. Nadmienię że owy zegarek miał dołączony test szczelności także jeżeli komuś paruje zegarek tak jak mi to oznacza normę ponieważ zegarek nowy z testem szczelnosci pokazał taki objaw po teście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety kondensacja pary wodnej jest nie do uniknięcia. Nie wiem do końca jak to działa przy innych zegarkach/modelach, może ten konkretny ma jakiś słaby punkt i dość szybko schładza się wewnątrz. Trzeba też pamiętać, że zegarki nie są montowane w atmosferze ochronnej, i w zwykłym powietrzu trudno uniknąć pary wodnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie w T42351 jest koronka od alarmu aby alarm był co 12h należy wyjąć kornkę raz aby był sygnał co godzinę trzeba wyjąć do pozycji 2 i w związku z tym mam pytanie czy zamoczenie zegarka z odciągniętą koronką w pozycję 1 lub 2 może spowodować dotanie wody do środka zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już pytanie do producenta jak to skonstruował

ale założyć można, że jest tak jak piszesz - Timex działa tak jak przedstawiłeś

ja jak idę na basen, pod prysznic, koronki zawsze odruchowo dociskam (lub zakręcam w zależności od modelu) czas na alarmy i inne bajery będzie później

bo tak teraz to twoje pytanie brzmi, "są upały, często otwieram szyby w samochodzie, czy w takim razie mogę tak wjeżdżać na myjnię lub czy nikt mi tego samochodu nie ukradnie, bo jak zamknę szyby to mi się strasznie w środku nagrzeje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może. Gwarancja nie obejmuje używania przycisków pod wodą.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieczorem ustawiłem sobie budzik no i koronke dałem do pozycji 1 czyli budzik co 12h. Nad ranem wstałem i poszedłem do łazienki i odruchowo umyłem ręce i jednocześnie zegarek (dosyć obficie). Wydaje mi się że dla zabezpieczenia została jeszcze pozycja 2 bo odciągając koronkę do pozycji 1 nie ,,otworzyłem" całkiem koronki bo jeszcze została pozycja 2. Dlatego pytam was jak to według was mogło być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.