Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda i tak nie zobaczę na żywo tarczy zanim zegar do mnie nie dotrze (raczej małe szanse na to) ale wydaje mi się, że jeśli nie da rady zrobić tarczy w 'ecru' to chyba lepsza byłaby ciemniejsza 'ta szarawa'. Może da radę coś wymyślić. Ja bym w takim razie poczekał na to co zaoferuje Gerlach. W końcu czy dostaniem zegar miesiąc wcześniej czy później... to nic nie zmienia jak potem możemy czuć to lekkie 'nie-halo'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem info, że wspomnianej próbki koloru niestety nie będzie.. Wobec tego, czy osoby, które by chciały ciemniejszą tarczę, będą bardzie niezadowolone, jeśli pozostanie taka?

Bo opinie w drugą stronę już znam po spotkaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem info, że wspomnianej próbki koloru niestety nie będzie.. Wobec tego, czy osoby, które by chciały ciemniejszą tarczę, będą bardzie niezadowolone, jeśli pozostanie taka?

Jeśli można się wypowiedzieć (jako rezerwowy) to nie zgłaszam niezadowolenia z aktualnego koloru tarczy B)

-To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia

*Jonathan Carroll*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam o jeden szczegół, czy farba pokrywająca tarczę jest błyszcząca, czy matowa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej te wzorniki wyglądają na monitorze, inaczej na żywo - są po prostu szare i nie wyglądają zachęcająco :/ Oglądając je na monitorze nawet mi się podobały i pisałem do Piotra że są ok, ale jak zobaczyłem je wczoraj to zupełnie inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam o jeden szczegół, czy farba pokrywająca tarczę jest błyszcząca, czy matowa ??

błyszcząca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni usatysfakcjonowany bym był gdyby zegarek miał tarczę w kolorze takim jak planowaliśmy i angielskie napisy. Wraz z każdym kolejnym przegranym głosowaniem albo decyzją wymuszoną organizacyjnie (?), technologicznie (?) (znaki zapytania dlatego, iż nie wiem dlaczego tarcza ma taki kolor jaki ma) stopień usatysfakcjonowania spada ;).

Jest inne wyjście niż akceptacja koloru aktualnego, jeżeli nie będzie nawet sampla Warm Grey 1c? Z tego co widzę nie ma. Niech wiec zostanie, najwyżej zegarek swój sprzedam jeżeli na żywo nie będzie mi się podobał. Szkoda.

Napiszę inaczej. Gdybym zobaczył taki jak teraz zegarek oferowany jako gotowy produkt w necie, w sklepie itd. z miejsca przyciągnąłby moja uwagę, zebrał sporo komplementów i pewnie bym go nabył. Ale ja jednak wiem jak ten zegarek miał wyglądać, bo śledziłem ten wątek od samego początku i jako "domorosły designer" starałem się jakoś wpływać na jego rozwój. Nie tak go sobie wyobrażałem, czy "nie o take Polskę walczyłem" ;). Mam nadzieję, że czujecie o co mi chodzi i rozumiecie różnicę, która dla mnie jest dostrzegalna.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor szary, nie znaczy nieładny ;) Tym bardziej że farba jest błyszcząca :P

Dla porównania załączam marnej jakości fotkę z zegarkami które posiadają szare tarcze :) dla kontrastu w środku Lucerne z białą tarczką :)post-40059-0-13874100-1343643877_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę sprawę trochę podobnie jak mw75. moim zdaniem warto jednak zaryzykować z ciemniejszą tarczą. argument, że może być gorsza (a tak naprawdę przyjęta gorzej) niż aktualna uważam za chybiony o tyle, że:

1. tę, która jest teraz, widziało na żywo tylko kilka osób - reszta musi sobie radzić oglądając zdjęcia i polegając na ich (wcale nie zgodnych) wrażeniach i obawach,

2. nie wiadomo, jak obecna tarcza zostałaby odebrana przez pozostałych, gdyby obejrzeli ją sobie bezpośrednio (ryzyko przejęcia odpowiedzialności za wybuch niezadowolenia działa zatem w obie strony); trudno wobec tego mówić, że jest ona dla nich wystarczająco dobra (na tyle, żeby powstrzymać się przed wyborem innego rozwiązania),

3. większość osób i tak nie porówna obu wersji na żywo, a tym samym - niezależnie od tego, która opcja wygra - będzie w równym stopniu zaskoczona ostateczną barwą tarczy (w porównaniu z tym co sobie wyobrażała i widziała na zdjęciach), kiedy już dostanie zegarek w ręce (brak odniesienia w oczywisty sposób usunie [przynajmniej u tych, co jeszcze nie widzieli D303] problem narzekania, że drugi kolor był lepszy [bo i skąd mieliby to wiedzieć?]).

jasna rzecz, że obiektywnie - w wyniku zmiany tarczy - końcowy efekt może być gorszy. tylko, czy usprawiedliwia to poprzestanie na tym, co już jest niesatysfakcjonujące?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam zdanie mojego Przedmówcy :) Nie bójmy się zmiany koloru na ciemniejszy od obecnego, nie widziałem zegarka "na żywo" ale skoro MacAron twierdzi że nie jest taki jaki był w założeniach, to ja Jemu wierzę na słowo i podzielam Jego zdanie. Posiadam zegarki z szarymi tarczami i naprawdę świetnie się prezentują, choćby przedstawiony na zdjęciu Start czy Cyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem info, że wspomnianej próbki koloru niestety nie będzie..

Muszę przyznać, że się tego nie spodziewałem. Zaczyna to wyglądać tak, że Fundacja G.Gerlach stawia nas pod murem: bierzcie to, co zrobiliśmy i się odczepcie. A to, że my chcieliśmy coś innego już nikogo nie obchodzi. Bezgraniczna ignorancja i tyle. :angry:

Wobec tego, czy osoby, które by chciały ciemniejszą tarczę, będą bardzie niezadowolone, jeśli pozostanie taka?

Powiem krótko. Ja już jestem niezadowolony, bo nie lubię kupować kota w worku (a do tego się to sprowadza, bo od początku jestem za ciemniejszą tarczą)!

Miała być próbka tarczy? Miała. I czemu plan się zmienił? Nie wiem. Zaraz się okaże, że wskazówek też "nie udało" się rozjaśnić, a koronka według naszego konceptu jest "niewykonalna" i dlatego zegarek "musi" zostać taki jak prototyp :lol: Niestety ale do tego zmierzamy.

W tej sytuacji MacAron zdaje się na Twoje wyczucie. Widziałeś tarczę, cały zegarek na żywo. Wiesz najlepiej co zdecydować. Najwyżej, jak się nie spodoba, to bazarek zapełni się 303-ami B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby!! Z miła chęcią odkupię za pół ceny. :D

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden proof już jest, kolejny pewnie wiązałby się z dodatkowymi kosztami i dłuższym czasem oczekiwania, dwa lata na ten zegarek nie chcę czekać.

Warm Grey 1c jest zupełnie od czapy, bliżej obecnej tarczy do tego co było wizualizowane niż tej szarości która miałby powstać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron, ja na Twoim miejscu zmienił bym ten kolor na ciemniejszy. Myślę że większość Kolegów zainteresowanych tematem zgodzi się ze mną. Pozostałe osoby swoją biernością dają Ci wolny wybór :P

Co do deklaracji i obietnic składanych przez Fundację - powstrzymam swój niewyparzony jęzor za zębami :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaki ciemniejszy? Znajdzie ktoś odpowiedniego Pantalona? Czterech z nas nie znalazło nic co by można z pełną świadomością polecić żeby wyglądało to dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wrócę zatem do meritum bo tak naprawdę to ten ciemniejszy kolor (warm grey) jest i tak substytutem. Nie ma żadnej możliwości wyboru koloru typu 'ecru' tak jak planowaliśmy? Aż nie chce mi się wierzyć, że firma produkująca zegarki nie ma możliwości wykonać w sumie dość powszechnego koloru tarczy (powiedzmy). Może warto wybrać innego podwykonawcę nawet lekko zwiększając koszty (nie oszukujmy się tarcze nie kosztują 'niewiadomoile') i uzyskać dokładnie to co było planowane. W końcu chcemy żeby zegarek był 'taki jak chcemy' a nie takim jak ktoś za nas chce zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co psioczyć na Fundację. Wykonawca koloru za nas nie wybierze - po prostu trzeba podać konkretny z palety i taki właśnie uzyska tarcza (a przynajmniej takie zamówienie zostanie złożone podwykonawcy). Ja niestety potrafię nazwać najwyżej 12 kolorów i nie pomogę w poszukiwaniu właściwej barwy. Pewne jest to, że nie chcę, żeby tarcza była biała (chociaż nie jest to dla mnie sprawa "życia i śmierci" ;)). Namawiam do podjęcia ryzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech i dylemat :unsure:

DSC00045.jpg

Szkoda że prototypu nie można wrzucić w środek takiej gromadki jak powyżej i cyknąć zdjęcie. Byłaby wtedy jakaś skala porównawcza... neutralny biały ma jedną zaletę, że niebieskie wskazówki najlepiej na nim kontrastują. Niebieski na kości słoniowej już wygląda słabiej.

Ja też zdaję się na Wasze poczucie estetyki. Jaki wyjdzie, tak naprawdę przekonam się i tak dopiero po zakupie. Podobnie u mnie było przy pewnej Stowie limitowanej (-> takiej) Na wszystkich zdjęciach uparcie wychodzi biała jak kreda, ale kiedy przyszła i zobaczyłem na żywo, okazało się że jest vintagowy beżyk, taki subtelny, delikatny.. który za chiny nie chce wyjść na zdjęciach B)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To foto jest bardzo dobre, na moje oko:

Projekt wyszedł jak Omega 1

Idealny biały to Cyma 2

Szukamy czegoś jak Omega 3

a jak damy Warm Greya to wyjdzie coś jak Cyma 4 albo i ciemniej :/

Untitled-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyma 4? Gra jest warta świeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie bardziej 3 podchodzi, zresztą zegarek jest bardzo ładny i ton w lewo czy w prawo na pewno go w moim odczuciu nie zepsuje. ;)

Tak więc koledzy zapomnieć o zakupach po 50% ceny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę swoje 3 grosze i powiem, że jak dla mnie lepiej by została taki kolor jaki jest niż ciemny szary. Zgadzam się z Taktic'iem, że niebieskie wskazówki zdecydowanie lepiej wyglądać będą na białej tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje postrzeganie barw na moim laptopie, to zdecydowanie nr 3 z fotki Tactic/Dmn.

Ale mogłoby sie okazać, że na innym wyświetlaczu mogłoby to wyglądać (a nawet na 100%) zupełnie inaczej.

Nr 4 - jak dla dla jednak nie (za "zimny").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warm Gray nie jest ladny i moim zdaniem przytlacza ten zegarek toche, szczegolnie gdyz nasza sekunda jest tego samego koloru co min i godz. Tez bym chcial ecru, ale jak sie nie da to wole bialy.

Czy ktos moglby mi przyslac link do tematu na CW przez PW? Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo Omega 3 ze zdjecia to ten kolor, jaki widziałem od początku projektu ( pomimo faktu, że ponoć nie znamy się kolorach :-P ) Cyma 4 zdecydowanie odpada :-( . Szkoda, że nie można wysłać do producenta tego zdjęcia i paluchem pokazać "Taki ma być ( a przynajmniej podobny ). A może.... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.