Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanie z czeluści naszych postów dotyczace mechanizmów - miały one zostac prze Fundację lekko zmienione - miało to dotyczyć rezerwy chodu i bodaj wyeliminowania problemu jakiegoś nadmiernego fabrycznego smarowania? O głupoty pytam czy bylo cos w temacie?

Nie lekko, bo przerabiałem te werki na rasowe manuale, a to nie takie hop siup jak może się wydawać. Mechanizmy maja ok. 50h rezerwy chodu i oczywiście są na nowo przesmarowane .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

be-ja, płacimy po prototypie ;)

Zrobię mailing, jak Gerlachy pokażą cały prototyp i powiecie, że jest cacy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę postów przybyło od mojej ostatniej wizyty tutaj, ale zero powiadomień na maila, że są jakieś nowe odpowiedzi w temacie :(

witaj w klubie :) ja od zmiany serwera nie dostaję żadnych powiadomień z wyjątkiem powiadomień o PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są nowe zdjęcia. Widać na nich nowe rozwiązanie Fundacji, specjalny pierścień z jednego kawałka metalu - alternatywa w stosunku do pierścieni plastikowych i blaszek. Czekamy już tylko na wskazówki i będzie komplet :)

Koronka w tym proto ma też wklęsły celownik, gdyż wypukły wymaga droższej formy. ale docelowo będzie właściwy. Czcionka limitacji także będzie poprawiona

20130116102325.jpg

20130116101545.jpg

20130116101601.jpg

20130116101822.jpg

20130116102035.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie mogę się doczekać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga fotka miażdży!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fejsbuka ....

Zegarek Dywizjon 303 :

Chłopaki, pokazało się trochę nowych fotek. Piotrek już je chyba wam przedstawił, tak że macie obraz. Czekamy dalej na te diabelskie wskazówki :-( ale żeby nie było skuchy z czasem znów bezsensownej - to tarcze chyba można klepnąć do produkcji ? Jak myślicie ?

Ja mysle ze tarcza wyglada OK. Ta koronka mnie troche stresuje, zeby nie bylo na koniec ze cos nie ten tego. Ale tarcze mozna klepac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy, powiem Wam tak - jak jeszcze z 10 osób powie, że klepiemy do produkcji, a nie będzie donośnych sprzeciwów, zaczynam w tym tygodniu zbiórkę 3 raty i adresów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy, powiem Wam tak - jak jeszcze z 10 osób powie, że klepiemy do produkcji, a nie będzie donośnych sprzeciwów, zaczynam w tym tygodniu zbiórkę 3 raty i adresów ;)

a widział tarczę na własne oczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bylo powiedziane ... czekamy na prototyp z oplatami, ale mi sie wydaje ze tarcze mozna klepac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten super-pierścień wzbudza we mnie mieszankę zaciekawienia i zaniepokojenia.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne odczucia... czy mam rozumieć że zamiana materiału z plastiku na metal jest tak znaczącą modyfikacją ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne odczucia... czy mam rozumieć że zamiana materiału z plastiku na metal jest tak znaczącą modyfikacją ??

-= Z WUS-u =-

One new thing to share.

As you have maybe discovered already, we are doing all we can to avoid using of plastic movement holders. This plastic part is something we simply hate - a cheap piece of crap that looks like from another world, if is put into any decent watch icon_sad.gif

Still, it has a few advantages over the metal holders that are mostly in use. First, is the time you need to assemble/disassemble the watch. In a standard solution, metal made movement holder contains 3-4 screw slots, and the movement, dial and ring is attached to th case with screwed plates. So 3-4 plates to be carefully installed, and screwed/unscrewed. The plates can go down, the screw can go down, both able to destroy the working mechanism ...

The second advantage of a plastic piece of crap icon_wink.gif is it's ability to absorb shocks better then a metal ring.

As we are using a very reliable movement with extremely efficient shock absorbing mechanism - the issue is less important, but still worth to consider while you are projecting the watch.

This is how we solved this issue :

With help of our partners, we have designed a metal rings that are elastic due to it's domed parts. It is extremely easy to use, very fast to assemble, and keeps the dial/movement with same confidence as we would use a 4 plates&screws.

Dla angloniezaawansowanych

Jedna nowa rzecz do wspomniania.

Jak pewnie juz odkryliscie , robimy wszystko, co możemy, aby uniknąć używania plastikowych pierscieni werkow Ta plastikowa część jest coś, czego po prostu nienawidzę - tani kawałkiem dziadostwa, że wygląda jak z innego świata, jeśli wkłada się każdy przyzwoity zegarek

Mimo to, że ma kilka zalet w porównaniu do metalowych pierscienizawierają głównie w użyciu. Po pierwsze, jest to czas montażu / demontażu zegarka. W standardowym rozwiązaniu, metalowy pierścień werku zawiera 4/3 gniazda śrubowe i werk, tarcza i pierścień jest dołączone do koperty z przykręcac płytkami. Więc 04/03 płyty należy starannie zainstalowac i przykręcac / odkręcac. Płyty mogą zejść, śruba może iść w dół, oba w stanie zniszczyć mechanizm ...

Druga zaleta z plastykowym kawałkiem dziadostwa jest jego zdolność do absorbowania wstrząsów lepiej niż metalowy pierścień.

Ponieważ używamy bardzo niezawodnego mechanizmu strasznie efektywnego mechanizmu pochłaniającego wstrząsy - problem jest mniej ważny, ale nadal warto wziąć pod uwagę podczas projektowania zegarka.

Oto jak rozwiązaliśmy ten problem:

Z pomocą naszych partnerów, opracowaliśmy pierścienie metalowe, które są elastyczne ze względu na jego uwypuklenie części. Jest to strasznie łatwy w użyciu, bardzo szybki w montażu, i utrzymuje tarcze / mechanizm tak samo jak byśmy użyli 4 płyty i śruby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-= Z WUS-u =-

Dla angloniezaawansowanych

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Mam rozumieć że te wszystkie inne marki montujące w swoich zegarkach dziadowskie, plastikowe pierścienie to są do du...y ??!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej , że jest metal zamiast plastiku, nawet jeśli to nic nie zmienia dla samej świadomości, że to nie plastik tam siedzi ?

Cieszcie się zamiast narzekać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Mam rozumieć że te wszystkie inne marki montujące w swoich zegarkach dziadowskie, plastikowe pierścienie to są do du...y ??!

Nie koniecznie do d*py, poprostu inne podejscie. Ja sie zgadzam ze kawal stali i szafiru jakos nie miesza sie z plastikiem. Szczerze ja tez wole metalowy pirscien, i chociaz nie wiedzialem ze taki zastosuja, to jestem z tego powodu zadowlony.

Szkoda tylko ze to wytlumaczone zostalo na WUSie a nie tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ja Was proszę... Połowa Fundacji nie dostrzega, że czcionka limitacji się rożni od tej właściwej, więc proszę, nie wierzcie w żadne słowne zapewnienia, że „jest OK”. Na zdjęciu też nie można ocenic tarczy, o czym sami przedstawiciele Fndacji wielokroć pisali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszcie się zamiast narzekać :)

/google translator mode On

Nie być narzekać, tylko mówić zainteresować być. Ciekawość ho ho w góra, jedyna na świecie. Stal w jeden kawałek sprężystość zaniepokojona.

/google translator mode Off

Czyli mamy tu pierścień w jednym kawałku z masywnej stali, ale śrub mocujących nie ma. Więc konstrukcja bezśrubowa. Ok, rozwiązanie dociskowo-sprężynujące. Wrzucamy werk do koperty, siup.. potem pierścień dociskowy, siup... jeszcze uszczelka o-ring, plum... Teraz zaczynamy przykręcać dekiel, powoli bez pośpiechu. W pewnym momencie dekiel z niezwykłą precyzją zaczyna dociskać do koperty jednocześnie uszczelkę i werk z tarczą. Wszystko jest idealnie spasowane do mikrona. Musi być. Zegarek jest o podwyższonej szczelności, więc uszczelka musi być dociśnięta z odpowiednią siłą, nie na odpierdziel. Równocześnie werk z tarczą też musi być dociśnięty z odpowiednią siłą, ani za słabo, ani za mocno, wiadomo. Co budzi niepokój? Elastyczność, czy też sprężystość tego pierścienia na dłuższą metę. Czy się nomen omen nie "sklepie", i werk z tarczą nie zacznie latać po kopercie jak blondyna po castoramie. Ale spoko, jeśli już, to wyjdzie dopiero po latach ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widział tarczę na własne oczy?

+1

Decyzję proponowałbym podjąć dopiero po tym jak co najmniej kilka osób z zainteresowanego grona zobaczy tarczę na żywo a nie na fotce na monitorze.

Makaron pomaca, popatrzy, napisze co i jak. Wolę dmuchać na zimne.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.