Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Hendrix89

G. Gerlach Dywizjon 303 - II ETAP

Rekomendowane odpowiedzi

MacAron - aka miszcz flejmu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , spokojnie :)

Nie da się w nieskończoność poprawiać coś w sumie dobrego . Ba, nawet więcej niż dobrego. Rozumiem absolutny perfekcjonizm u niektórych ale te "wady" o jakich piszecie są w 90-99% zegarków. Do każdego można się w czymś tam doczepić. Kolor tarczy, czcionka ......

Każda poprawka kosztuje krocie , nie ma nic za darmo . Płacimy, owszem. Ale miejmy świadomość kosztów własnych .

Lub dołóżmy po kilka stówek i wtedy chciejmy ideał ideałów .

Nerwy są napięte po obydwu stronach .

Jak na razie to mam 3 modele Gerlachów i wszystkie są super , nie wierzę w niedoróbki . Powiem więcej - wierzę w uczciwość chłopaków .Mam tego osobisty przykład ; spadł mi Sokół na ziemię z wysokości więcej niż pół metrowej , przestał się wahnik kręcić , wiadomo , dostał mocne uderzenie . Wykonałem maila do kolegów z Gerlacha dostałem odpowiedź: przysyłaj , popatrzymy . Wysłałem i na drugi dzień dostałem odpowiedź: nic poważnego ,naprawiliśmy. Na moje pytanie ile to będzie kosztowało (wszak to moja wina...) dostałem odpowiedź typu żartujesz chyba , to było 5 minut roboty .

Zegarki są dopracowane i w naturze wyglądają o niebo lepiej niż na zdjęciach , mają (po około miesiącu chodzenia) różnice w dokładności czasu +2 - +6 sekund na dobę . Stałe , więc można by było jeszcze coś podregulować . Ale po co .

Wszystko dobrze spasowane itd.

Musimy zrozumieć producenta - każda następna zmiana , każda następna poprawka niestety ale zwiększa mocno koszty .

Widzę że dążymy wręcz do ideału. I dobrze . Ale ideału nie ma , nawet w najdroższych zegarkach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także czekam na zdjęcia.

Pierwszy prototyp, który miałem szczęście przymierzyć był całkiem OK, mam nadzieje ze Drugi będzie lepszy

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic czekamy na foty, musi być dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda poprawka kosztuje krocie , nie ma nic za darmo .

Staszek, nie rozumiesz... Drugi prototyp jest po to, żeby były w nim uwzględnione poprawki do pierwszego. A nie są, nie wszystkie. A propos „spokoju” Ja to chciałem na spokojnie zalatwić, lista uwag, którą zamieściłem kilka postów wyżej poszla do Sylwestra w celu omówienia ich. Mialem czekać do jutra i po ustaleniu, co można, czego nie można, co wynika z nieporozumienia itd - napisać recenzję. Ale stało się inaczej, zostalem zje...ny, próbkę ich możliwości w tym zakresie też przytoczylem. Tak więc widzisz, kto nakręca.

Za kilka minut wrzucę zdjęcia. Przepraszam Was, ale to będzie max, co mogę wycisnąć z mojego makro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widok ogólny. Po lewej I prototyp, po prawej II prototyp. Przy okazji możecie zobaczyć pasek, czy Wam się podoba. Nie patrzcie na jego długość, bedzie dłuższy. Chodzi teraz tylko o jego rodzaj skóry i przeszycie. Kolor możemy zmienić na ciemniejszy brąz, czarny, i chyba niebieski.

ogolnyc.jpg

Porównanie tarcz. I znowu po lewej I prototyp, po prawej II prototyp. Nie bedę tym razem niczego Wam sugerować, sami ocencie.

tarczeporownanie.jpg

Detal tarczy. na tych dwóch zdjęciach możecie porównać jakość nadruku. Niestety nie dałem rady sfotografować tego, co pisałem wcześniej o lakierze. Przyjmijmy, że to nieistotne, skoro nawet te zdjęcia tego nie są w stanie pokazać. Po prostu szukałem przyczyny, dlaczego teraz nadruk wygląda tak a nie inaczej i takie są moje podejrzenia po obejrzeniu lupką poligraficzną.

detalii.jpg

detaliip.jpg

Tu jest przesunięcie tarczy, o którym pisałem. ten sam, II proto, ustawiony w tej samej pozycji, tylko obrócony 6-12 w osi zegarka.

przesuniecie.jpg

Dekiel. Jak się okazuje, Gerlach poprosił już fabrykę o poprawkę, tylko wobec tego nie wiem, jak mam zaakceptować coś czego nie widzę. Widać też to, co zauważylem wczoraj, że nie tylko cyfry limitacji są złe. Cały grawer był przerabiany/robiony na nowo. Nie rozumiem dlaczego, bo dostarczyłem go w pliku z rysunkiem wektorowym. Nie byłoby sprawy, tylko, że czcionka byla dobrana specjalna nie „jakaś” tylko oryginalna RAF.

dekielg.jpg

Celownik na koronce

celownik.jpg

Ocencie, piszcie. Jak ktoś chętny, to ponawiam prośbę o przejęcie sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron, przesłałeś czcionkę do Gerlacha? Z tych rysunków to nie jest wiadomo jak ma wyglądać cyfra 3,4,7,8. ;)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie:

- pasek nieistotny i tak do zmiany

- tarcza jest bardziej niebieskawa, taka porcelanka, a chcieliśmy coś cieplejszego. Ale dla mnie może być.

- wskazówki super

- czcionka wygląda na rozlaną, dali za dużo farby. Wręcz straciła swoją bezszeryfowość, pojawiły się jakieś rozlania/brzuszki. Ale nie czepiajmy się, mi to przeszkadza, bo od 15 lat robię w branży poligraficznej. Dla przeciętnego usera będzie OK. Ważniejsze jest to, że nie pogrubiono indeksów minutowych na obrzeżu tarczy.

- wyśrodkowanie tarczy i druku na tarczy MUSI być idealne. Ale podejrzewam, że to wina jednostkowości prototypu. Trzeba by wymóc na Gerlachach zapewnienie, że docelowo będzie wyśrodkowana.

- dekiel będzie inny, więc się nie wypowiadam.

- koronka OK.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na spokojnie panowie, naprawdę krzyki nie posłużą nikomu tutaj.

Co do tarczy, napiszę rozbrajająco - na moim monitorze nie widać żadnej różnicy w kolorze między 1wszym a 2gim prototypem (może prototyp 2 jest lekko zimniejszy ale nie mam pewności...)

Za to nadruk widzę wyraźnie a raczej mniej wyraźnie. Jest po prostu "bardziej rozlany" mniej ostry.

Przesunięcie... a może jakiś mały problem ze składaniem ? Może po prostu ktoś czegoś nie zauważył ? (wiem, że tak nie powinno oczywiście być ale przecież wszyscy jesteśmy ludźmi)

Pasek - mi się nie podoba ale sobie wymienię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z kolegą MacAronem.

Kolor tarczy gorszy od poprzedniego. Nie wiem, czy to dobre określenie, ale samo mi się nasuwa. Jest mianowicie "zmniejszy", wskutek czego zegarek traci vintage'owy charakter. Pytanie, czy na żywo kolor ten przypomina kartkę papieru do drukarki. Jeśli tak, to zegarek będzie z taką tarczą wyglądał tandetnie, tanio.

Przesunięcie tarczy jest nie do przyjęcia. Poprosiłem narzeczoną, żeby rzuciła okiem na pierwsze ze zdjęć obu prototypów i powiedziała, czy widzi jakieś wady, a ona od razu na to zwróciła uwagę. Innymi słowy, jest to niedoróbka "bijąca po oczach".

Jakość nadruku znacznie gorsza, niż ostatnio.

To dobrze, że Fundacja deklaruje poprawę czcionki na deblu, ale słusznie kolega pisze, że dobrze byłoby zobaczyć wersję poprawioną. Niestety, Fundacja nie zapracowała sobie na jakikolwiek kredyt zaufania z naszej strony.

Natomiast, uważam, że koronka jest ok.

Ponadto, zupełnie odpuściłbym temat paska. Ostatnio o tym pisaliśmy. Wielu z nas, a myślę, że prawie wszyscy, mają swój pomysł na pasek i zmienią seryjny zaraz po otrzymaniu zegarka. Dlatego też, szkoda czasu i energii na tę kwestię.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tarczy, napiszę rozbrajająco - na moim monitorze nie widać żadnej różnicy w kolorze między 1wszym a 2gim prototypem (może prototyp 2 jest lekko zimniejszy ale nie mam pewności...)

Ja oglądam te zdjęcia na Nowym Ipadzie z Retiną i różnica jest znaczna.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie specjalnie poszedłem do kolegi grafika i tam różnica jest bardzo mocno widoczna. U mnie na zwykłej matrycy jest prawie niezauważalna.

W każdym razie kolor jest znacznie bardziej niebieskawy, wręcz jak zobaczyłem to z bliska na 32calowym monitorze to poczułem, że jednak mamy zimę na zewnątrz :)

Mam pytanie innego pokroju. Jak jest możliwe uzyskanie zupełnie innego odcienia (idącego znacznie mocniej w niebieski) niż podany został na palecie? (idący bardziej w "cielisty") Nie jestem specjalistą i nie pytam się ze złośliwości - z tego co wiem kolory są mieszane w odpowiednich proporcjach tak? To jak to jest możliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron, przesłałeś czcionkę do Gerlacha? Z tych rysunków to nie jest wiadomo jak ma wyglądać cyfra 3,4,7,8. ;)

Deklarowałem:

- przeslanie czcionki

- wykonanie i przeslanie wszystkich numerów limitacji od 01 do 99.

Ale nie o to teraz chodzi, tylko o cyfry i litery pozostalych tekstów. Mimo że dostali ode mnie w takiej formie (plik wektorowy), że tylko wystarczylo przenieść je do rys. technicznego, dokumentacji, plików dla chińczyków. Nie wiem, kto zawinił, Gerlach, czy Chiny, ale ktoś je po prostu podmienił na inne. Widac to doskonale, bo obok jest rysunek ode mnie.

Kolor tarczy. Chcialbym od razu uprzedzić pewną akcję. Po pierwszym prototypie fundacja z uporem powtarzała i w wczorajszym mailu do mnie po raz kolejny powtorzyla absurdalny dla mnie argument, że „taki kolor chcialem”. Więc uprzedzając, bo prawdopodobnie znowu wysuną takie coś, przypomnę, że przepychanka po pierwszym prototypie zakończyła się propozycją z mojej strony, żeby po prostu pochylili sie nad tym kolorem i spojrzeli „pańskim okiem” czy można ją poprawic w kierunku cieplejszym, a nawet nieco ciemniejszym. Zakonczylem stwierdzeniem, że jak nie da rady,m to OK, ta jest do przyjęcia, bo większości się podoba.

Jak widać praca poszla w przeciwnym kierunku. Tyle na temat koloru.

Koronka - jak uważacie. Miała być jednak z wzorem wypukłym, to od początku bylo wiadomo i Gerlach także się przychyla do tego i potwierdza, że „ma być”

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie innego pokroju. Jak jest możliwe uzyskanie zupełnie innego odcienia (idącego znacznie mocniej w niebieski) niż podany został na palecie? (idący bardziej w "cielisty") Nie jestem specjalistą i nie pytam się ze złośliwości - z tego co wiem kolory są mieszane w odpowiednich proporcjach tak? To jak to jest możliwe :)

vidi, sam sie pytam, jak to możliwe. Też jestem grafikiem. I wiem co mówię, kiedy mówię o rożnych odcieniach bieli.

Weźcie oczywiście pod uwage, że zdjęcie nie jest idealne a Wy nie oglądacie na idealnych monitorach. Jednak moim zdaniem te zdjęcia wystarczająco ilustrują rożnicę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka lat zajmowałem się lakiernictwem a potem branża chemii budowlanej. Z mojego doświadczenia jest tak: co innego wzorniki kolorów a co innego lakier, farba w naturze.

Dotyczy i i NCS i RAL . Niestety ale w zależności od kąta padania światła , koloru światła są duże odczucia w odbiorze koloru . A jeszcze różne monitory pokazują ten sam kolor jako całkiem inny .

Tylko metodą prób i błędów można dobrać coś idealnego . Z tym że każdy men ma inne odczucia barw. Tak panowie mamy i już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że Mac powinien doprowadzic projekt do końca. A my stanąć murem za nim w swoich wypowiedziach. Nikt nie zna szczegółów tak jak on. Nowego zrobią w bambo w mig. ]

Dla mnie zegarek jest ok poza niezaprzeczalnym faktem iż z reguły tarcza powinna być wyśrodkowana ale to chyba nawet dla Gerlacha nie powinno byc novum :)

Pasek olać i tak zamienimy, Kolor tarczy wybaczcie ale każdy z nas go widzi inaczej i dajmy siana bo chyba jest do przyjęcia. bardziej zimny,mniej zimny....Niech taki jaki jest jest kompromisem i tyle.

Mac trzym się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Wskazówki - OK
  • Koperta - OK
  • Tarcza - Kolor - OK - (mówione było żeby zostawić stara w spokoju, teraz zjedzmy, co żeśmy zgotowali )
  • Tarcza - Czcionka - Trochę Rozmyta faktycznie, lub porostu za dużo farby. Na następne prototypy czekać nikt nie będzie, ani płacić za nie. Powiedzmy im (fundacji) żeby to było poprawione w finalce ... a ogólnie nie jest najgorzej - gołym okiem - z góry - na 23" monitorze - w ciemnym pokoju .
  • Tarcza - Ustawienie - Musi być poprawiona, i to na pewno oni (fundacja) maja na uwadze. Jak mój tak przyjdzie, będę reklamował aż będzie dobrze . Gwarancje mamy tak?
  • Pasek - Nawet mi się podoba, tylko te przeszycie niech wyeliminują. Ogólnie nie istotne.
  • Koronka - mamy tyle oficjalnych odpowiedzi ze będzie poprawiona na wypukła, ze nie sądzę żeby nam przysłali tą. Jak przyślą, będę reklamował Nie ma co opóźniać z braku zaufania kilku osób.
  • Dekiel - ehh ... moim zdaniem powinna być poprawiona czcionka na taką jaka miała być. Grawer jest jako/tako (bo przez monitor) OK IMHO.

To wszystko moje prywatne spostrzeżenia ze zdjęć. Zresztą wyśle je do nich prywatnie tak dla hecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola hola Panowie

Wynika z tego że Gerlachy są be a jeden to cacy i och w ogóle.

Nikt nikogo nie chce chyba sadzić w bambuko.

U Maca nie podoba mi się jego styl prowadzenia "interesów" . Ciekawe że jakoś nie wkleja całych SWOICH wypowiedzi do producenta ale wywala niby to z czym producent się nie zgadza .

Patrzę na całość prowadzenia projektu i widzę tylko tyle że mało producent pisze a reszta huzia na Józia .

Myślę że jest problem na linii Mac -producent . I że nie jest to wina li tylko producenta.............

Popieram przedmówcę w tym co napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek, wkleiłem cały swoj mail do Sylwestra z Gerlacha, pomijając jedynie wstęp i modyfikując tekst stosownie do tego, że tam pisałem do niego a tu do Was. Nie ukrywam żadnych ciemnych sprawek.

Co do sadzenia w bambuko. Od początku była sprawa jasno postawiona - 3 rata bedzie, jak bedzie zatwierdzony prototyp. Tymczasem wymaga się, żebyśmy uwierzyli na słowo, że w produkcji seryjnej będzie OK. Macie dla nich taki kredyt zaufania, lub godzicie się z ewentualnością, że z chin przyjdą zrobione bez poprawek - OK. Ja sie czuję tutaj tylko pośrednikiem Waszej woli ale też zobowiązany do egzekwowania tego, co ustalamy. Jeśli chóralnie powiecie, że puszczamy do produkcji jak jest, to OK.

Wierz mi Staszek, że nie mam dzikiej satysfakcji z tego i szargam swoje nerwy tylko dlatego, że będzie mi głupio przed Wami, jeśli dostaniecie do rąk niedoróbkę. Może Ty sie tym zajmiesz Staszek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem, patrzącego z boku, jedyne co się można przyczepić to przesunięcie tarczy w kopercie.

Rozlana (grubsza) farba występowała też w próbkach tarcz do Batorego bodaj. To się chyba ustawia na maszynie? No i weźcie jakiś dowolny zegar i zobaczcie na żywo wielkość tego napisu. Imo ocenianie ze zdjęć, które są pod kątem, w różnym światłem jest bez sensu.

Koloru tarczy nie komentuje, ja znam jeden biały kolor, upośledzony jestem pod tym względem.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nick555 te przesunięcie nie jest widoczne od razu, ale jak się zajrzy pod kątem tak, żeby pod szklem zobaczyć krawędź tarczy, to wtedy widać, że przy 6 jest praktycznie na zero, a przy 12 jest margines. Mogę się zalożyć, że nikt bez przyglądania się tego nie zauważy. Powinno jednak byc poprawione, bo tu nie ma „podoba się - nie podoba”. To ewidentny błąd. Nie dopuszczam tłumaczenia typu „czego chcecie w zegarku poniżej 1000 zł”.

Poza tym, już rozróżniając to, czego oczekiwalem od tego prototypu od tego, na co wg mnie można ewentualnie przymknąc oko, to kolor tarczy. Już po poprzednim proto na koniec mówilem „zostawmy, skoro nie można lepiej”.

Czarna farba powinna był ładniej polożona i dekiel poprawiony. Ten dekiel to w ogóle jakaś hucpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wiem, że jesteście zmęczeni oczekiwaniem na zegarek, ale byłoby fatalnie, gdyby się okazało, że odpuszczacie wady, bo chcielibyście już mieć zegarek u siebie. Jeśli tak zrobicie, to dostaniecie zegarek szybciej, a potem jeszcze szybciej będziecie go reklamować albo sprzedanie. Chyba nie o to chodzi. Trudno po takim czasie od rozpoczęcia projektu o tym pisać, ale żeby nie zaliczyć wtopy trzeba jeszcze trochę cierpliwości.

Pytanie, można wrócić do starego koloru tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie, można wrócić do starego koloru tarczy?

Nie wiem.. problem chyba w tym, że zmienili wykonawcę i przypuszczam, że ta rożnica w kolorze jest nie zamierzona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym jak pokazano nowe wskazówki byłem zachwycony. I wskazówkami dalej jestem.

Ale by the numbers:

Kolor tarczy - nie podejmę się oceny ze względu na ograniczenie sprzętowe, to co widzę na swoim gracie jest gorsze niż było, poczekam jednak do czasu aż zobaczę zegarek na żywo. Mogę zaufać osobom, które widziały zegarek na żywo lub dysponują profesjonalnym, skalibrowanym sprzętem.

Nadruk tarczy i jego przesunięcie - zdecydowanie do poprawy. Zauważyłem to na drugim ze zdjęć zamieszczonych przez MacArona bez czytania tekstu wiadomości.

Dekiel do poprawy, jako niezgody z zamówieniem.

Koronka - cóż, jak mam oceniać coś co nie będzie zamontowane w nabywanym przeze mnie zegarku? Wykonczenie powierzchni bocznej, rozmiar OK, celownika nie mam jak ocenić.

Podobnie jak Kamil też nie jestem zbyt przekonany do kupowania kota w worku, tylko po to aby go odsyłać do reklamacji*.. I czekać nie wiadomo ile.

PS

I mam prośbę o to aby nie podgrzewać atmosfery, pozamerytoryczne wypowiedzi nikomu w tym momencie nie posłużą.

A za styl swoich wypowiedzi niech będą odpowiedzialni ich autorzy. Bo sami sobie wystawiają świadectwo.

*I pytanie czy reklamacja wtedy będzie zasadna? Przecież zegarek z innym niż chcieliśmy deklem będzie sprawny technicznie i bez wad materiałowych...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ... ale. Mial być 1 prototyp, a mamy dwa przez machlojki z kolorem tarczy - ktorych okazuje sie nie powinniśmy robić w ogóle.

Fundacja deklarowała ze dekiel został wysłany do poprawy w styczniu, a ten jest stary. Jak finalny będzie zły, to będzie reklamacja.

Tarcza jest przesunięta przez użycie nowego pierścienia w starej kopercie. Jeśli ktokolwiek uważna ze dostanie zegarek z niewycentrowana tarcza, to naprawdę jakaś paranoja. Cześć tych zegarków, które wylądują z WUSowiakami przynajmniej, odleciała by z powrotem drugiego dnia do poprawki.

Oficjalnie G. Gerlach powiedział ze koronka będzie taka jaka miała być w projekcje, czyli wypukła. Wiemy ze oni są pijaki i złodzieje, ale przestańmy z ta postkomunistyczną podejrzliwością. Miala być wypukła, będzie wypukła ... czy któryś z was pomyślał ze nie każda fabryka zgodzi się na zrobienie dwóch prototypów? jak nie będzie wypukla, to oni sobie lipę zrobią i będzie do poprawy ... w co wątpię.

Chcecie czekać na poprawiony dekiel, mierzyć grawer pico-metrem i później czekać na kolejny bo niektórzy maja OCD? OK ... ja mam czas, ale jeśli ktoś ma biznes i mówi i pisze ze będzie poprawiony, to przecież w ostateczny, zapłaconym już modelu, nie włoży za przeproszeniem jakiegoś niedopracowanego gówna.

Z reszta z Otago/Foka niedopracowanie wyszło im trochę bokiem i chyba nauczyli się na błędzie - tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.