Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ridah

Wołna 2809

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem poniższego zegarka:

wona1.jpg

wona2.jpg

Sprzedawca zadowolony z szybkiej wpłaty zaproponował mi jeszcze do kompletu taki model w bardzo przystępnej cenie:

wona3.jpg

wona4.jpg

I po długim wpatrywaniu się, zauważyłem, że coś tu jest nie tak. Na tarczy jest napis 22 kamienie a już na mechanizmie ewidentny napis 18 kamieni. Przyznam szczerze, że sowieckimi zegarkami zapaliłem się dopiero miesiąc temu i nie potrafię rozróżnić czy ktoś mnie robi w konia. Ale nawet na moje oko mechanizmy tych dwóch zegarków się różnią. Co o tym sądzicie? Proszę o opinie, czy ten sikor za który już zapłaciłem jest oryginalny (na moje oko tylko wskazówki budzą wątpliwość) i radę co zrobić z tym srebrnym. Brać go czy lepiej dać sobie spokój?

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jest na samej górze specjalny wątek do zadawania tego typu pytań.

Po drugie przy zakupie Wołny trzeba bardzo uważać, bo tarcze do dwóch modeli tego zegarka są podrabiane.

Tak wyglądają podróbki:

http://aukro.ua/ciferblat-volna-chasy-i2425577259.html

http://aukro.ua/ciferblat-ot-naruchnyh-chasov-volna-i2446512428.html

Moim zdaniem w obu pokazanych przez Ciebie zegarkach są założone takie właśnie tarcze. Oryginalna tarcza od Wołny jest jasno kremowa, jednolita, podróbka jest srebrna, lekko brokatowa.

Po trzecie w Wołnie w złoconej kopercie wskazówki (minutowa i godzinowa) są chyba od Wostoka precyzyjnego, a w tej drugiej jest nieoryginalny mechanizm i sekundnik.

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko prawda, poza tym, ze podrabiane to chyba za duże słowo. Renowacja - to prędzej. Ktoś ewidentnie otworzył mały biznesik i robi tych tarcz multum, ale IMO jest to po prostu typowa renowacja, a nie podrabianie :). Trzeba tez dodać, że poza niewłaściwym kolorem (może nawet bardziej dzisiaj modnym ;) ), są zrobione dobrze. Taka mała rada dla Ciebie - (tzn ridah'a, nie Hansa B) ) - na drugim zdjęciu widać to dobitnie - masz bardzo znoszoną kopertę i idealną tarczę - w zegarku z lat 50 czy 60 (nieszczelne zegarki + technologia lakieru) nie jest to po prostu możliwe. Owszem, może być koperta znoszona a tarcza ładna, jeśli nie był zalany, ale ta tarcza i tak nigdy nie będzie błyszcząca jak z fabryki - zawsze cos tam, choćby drobne naloty na brzegach, ubytki farby od serwisowania (wyciągania i wkładania mechanizmu) się wynajdzie. Tylko nigdy nie noszony zegarek leżący 50 lat w szufladzie może mieć taką idealną tarczę, inaczej najpewniej coś jest nie tak, chyba że akurat jakiś cud się zdarzył - szansa, mże w tak znoszonych zegarkach będzie tarcza w stanie idealnym jest bliska zeru po prostu :).

Jeśli mogę coś zasugerować: zmontuj sobie (z pomocą zegarmistrza najlepiej - do tego nie musi byc nawet specjalnie dobry ;) ) jeden zegarek:

Koperta i mechanizm z pierwszego, wskazówki z drugiego, tarcza - obojetne. Resztę spzredaj na alle - jako terczę po renowacji oczywiście. Będziesz miał jeden ładny zegarek z odnowioną tarczą - nawet dobry do noszenia. Za resztę troszkę grosza Ci wpadnie, bo po co Ci składaki???

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to sa podrobki tarczy to "chapeau bas" dla wykonawcy.

Trafne uwagi Hansa, dodam ze w ten werk 18 kamieni pochodzi od Almaza. Zwroc uwage ze nie posiada micro-regulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to sa podrobki tarczy to "chapeau bas" dla wykonawcy.

Trafne uwagi Hansa, dodam ze w ten werk 18 kamieni pochodzi od Almaza. Zwroc uwage ze nie posiada micro-regulacji.

Nowe tarcze po prostu, wspolczesnej produkcji, tak samo jak nowiutkie tarcze do Striely na 3017 - sporo ich jest na ebayu. Moze to ten sam producent?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bardzo dziękuję za wasze opinie. Rzeczywiście powinienem ten wątek umieścić w innym dziale, obiecuję że się poprawię :) Zdecydowałem się dokupić również tego srebrnego składaka (cena około 50 PLN - negocjacje trwają) i za radą Pawła poskładam z obydwu sztukę zbliżoną do oryginału. To co zostanie również złożę i pogonię na alledro jako składak. Rozumiem, że nawet ta lepsza wersja nie jest okazem kolekcjonerskim więc będę ją nosił na codzień do pracy, bo mimo wszystko bardzo mi się podoba. Serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do noszenia jest świetna - tarcza nie jest "kolekcjonerska" bo nie jest oryginalna. Jeszcze żeby to był jakiś naprawde rzadki zegarek, to można by mu wybaczyć, ale tak - do noszenia, jak najbardziej :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym spróbował może z obu + jakiś "upolowany" zakup na Alle albo eBay zrobic Wołne z tarczą po renowacji i poskładac Ałmaz kupując kopertę i co jeszcze potrzebne.

Wołna do noszenia na codzień? Nie jest to dobry pomysł.

Oczywiście będzie (powinna) działać ale to nie to. Wołna to kolekcja i tyle. Do noszenia na codzień kup sobie nową np. Amfibię lub inny zegar dla odmiany (od Amfibii) z naciągiem ręcznym.

Ze starych zegarków poszukaj postów z opisem tzw modeli "na wieki" czyli z mechanizmami prostymi i sprawdzonymi.

Ale oczywiście jeśli chcesz to noś na codzień. Jest to wyjątkowy zegarek i wprawne oko wychwyci go na Twojej ręce.

Pozdrawiam.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.