Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wykrzywiony teleskop -Podczas pływania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj pływałem w swoim Kaziu ef 527D. I zauważyłem, że bransoleta jest luźniejsza i maskowanie bransolety się rusza. Okazało się, że bolec mocowania bransolety wygiął się. Pływanie na materacu i trzepanie się w wodzie po szyje okazało się zbyt extremalne. Ale to nie problem, zmienie bolec i heja. Moje pytanie dotyczy jak wypadaja przy tym Divery. Pytam ponieważ w zimę albo tuż po chciałbym zakupić jakiegoś a nie chciałbym stracić go w mule. Mam na mysli np SKX007, Certina DS Action Diver itp minimum "diver 200" w podobnej cenie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edit:

Czy divery mają solidniejsze, grubsze bolce?

Czy to normalne że tak się wygięły bolce?

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówiąc bolec masz na myśli teleskopy?

do wiekszych i cięższych zegarków zawsze dawałem mocniejsze teleskopy-grubsze - ale weż poprawkę na to że to jes tylko kawałek cieniutkiej rurki dwa małe bolce i kawałek spężynki. Jednak są zegarki które zamiast klasycznego teleskopa maja wciskany metalowy pręt jak na przykład Adriatica ze zdjęcia poniżej.I coś takiego trudno już zerwać. Natomiast zwykły teleskop zawsze będzie narażony na ,,uraz''

post-32776-0-34295100-1341825961_thumb.jpg

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi mi o teleskopy a że mało fachowy jestem nazwałem bolcem. Widziałem że Seiko monstery mają takie dziurki w uszachdo mocowania paska/bransolety jak w bransoletach na pręty. Zmartwiłem się poniewąż to Casio moze nie drogie to szkoda a znów chcę kupić porządnego Divera i się zacząłem martwić.

Czyli w tej certinie są zwykłe teleskopy? http://forums.watchuseek.com/attachments/f74/571866d1323123418-certina-ds-action-diver-pics-watch11.jpg

Podobnie tutaj to wygląda:

http://forums.watchuseek.com/attachments/f21/384139d1296949723-us-seiko-ads-skx007-we-dont-see-catalog-must-discontinued-skx007.jpg

trochę lipa ztym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w tej Certinie, ale akurat nurki Seiko mają jedne z lepszych i bardziej wytrzymałych teleskopów-

zresztą ponieważ mają jedne z najgrubszych dostępnych teleskopów, to ciężko żeby nie były wytrzymałe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko często widać na nato, a tam jakoś teleskop nie jest osłonięty. Mam obawy przed zakupem divera.

zastanawia mnie też seiko SKZ325

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko często widać na nato, a tam jakoś teleskop nie jest osłonięty. Mam obawy przed zakupem divera.

Akurat przed zakupem divera powinieneś mieć najmniejsze obawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej spotykana rozmiarówka teleskopów to:

- tzw. "chińskie" - 1,5mm średnicy,

- tzw. "szwajcarskie" - 1,8mm średnicy,

- do diverów Seiko - 2,5mm średnicy,

SKX'a chyba trudno będzie zgubić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teleskopy Seiko nie chcą wejść do wszystkich pasków :( takie są grube :D Więc raczej nie zgubisz. A z drugiej strony wszystko da się zniszczyć urwać :P

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zamiar zrobić sobie prezent i kupić Longinesa Hydroconquest, lub moralnie odpowiedniejszego Certine DS Action Diver Auto. Ale jakoś mam poważne obawy o własnie teleskopy. Orientujecie się czy one jako szwajcary mając te 1,8mm nie stwarzają problemów? W sumie mała różnica 1,5mm a 1,8mm. Jeśli chodzi o Seiko to interesują mnie tylko dwa modele: skx007 Oyster i SKZ325. Uspokoiliście mnie. Seiko to taka konkretna nie droga propozycja dobrze i trwale wykonanego zegarka.

Trochę mnie przeraziła historia teleskopu zwłaszcza, że marzy mi się diver 200~ przy mojej aktywności na materacu zamykającej się do obracania go jedną ręką ku słońcu. Reką z zegarkiem. Nie ma opcji zmiany ręki :)

Czyli Casio daje chińskie teleskopy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Seiko bedziesz musiał koniami ciągnąć bolca żeby go wygiąć :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem zamiar zrobić sobie prezent i kupić Longinesa Hydroconquest, lub moralnie odpowiedniejszego Certine DS Action Diver Auto. ... Jeśli chodzi o Seiko to interesują mnie tylko dwa modele: skx007 Oyster i SKZ325...

Jeśli bierzesz pod uwagę Longinesa i Certine a z drugiej strony 007 to może zobacz Sumo. A na pewno się nie zawiedziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko sumo zbyt drogie moim zdaniem za zegarek z napisem SEIKO. Mały prestiż, a jak dla mnie furmanka pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko sumo zbyt drogie moim zdaniem za zegarek z napisem SEIKO. Mały prestiż, a jak dla mnie furmanka pieniędzy.

płacisz za zegarek czy za napis ?!

bo twoje argumenty wskazują tylko na Napis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za napis i diver minimum 200. Pod napisem chyba coś się kryje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat pasek nato w takim wypadku jest jednym z najlepszych rozwiązań - chyba nie ma możliwości, żeby wyrwać dwa teleskopy naraz (zawsze puści jeden słabszy). Wtedy zegarek trzyma się na drugim i nie ma możliwości go zgubić jak miało by to miejsce w przypadku paska. A jak będziesz miał teleskopy Seiko to tak samo mogą puścić na nato jak na pasku czy bransolecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisu nie skomentuje, ale kolega niedługo na forum to pewnie jeszcze się nie orientuje co i jak, ale gdzie będziesz nurkował na te 200m?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał wybrać Sumo, a tego Longinesa lub Certinę, to ani sekundy bym się nie zastanawiał- tylko Seiko.

Ciężko nawet to skomentować, szczególnie w przypadku "prestiżu" Certiny :lol:

W dodatku jakimi idiotami muszą być ludzie którzy potrafią wydać kilka/kilkanaście tysięcy dolarów lub więcej za zegarki z napisem Seiko :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje może coś z serii Casio GS, sam nie mam JESZCZE, ale z tego co tu czytam, to na materac jak najbardziej sie nada! :D

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce mi opadły.

Brak mi słów.

Całe szczęście że to wolny kraj i każdy może robić prawie co chce. Nawet błądzić. Ale z drugiej strony po to jest to forum aby z błędów wyprowadzać. Jednak widać, że nie każdego można wyprowadzić. Szkoda. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko rządzi jeśli rozmawiamy o jakiejkolwiek wytrzymałości. Kiedyś mój młodszy brat zahaczył swoim black monsterem o gałąź drzewa i zawisł na bransolecie, nic nie urwał. Tylko wygial teleskop, a wazyl wtedy 50 kg. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines ma prestiż. Wkońcu to forum zrobiło piramidę. W tej chwili wygrywa dla mnie Seiko 325. Sumo w tej chwili odpada ponieważ:

-jest brzydsze a napewno niepotrzebnie napompowane

-nie ma dnia tygodnia

-jest za drogie oferując w sumie nie wiem co więcej niż 325

Ale nie mówię stanowczo nie.

Dmn: w Tanganice i na forum jestem tyle co ty, więcej czytam niż piszę.

Ricardo216: Nie wiem czy idioci, kto bogatemu zabroni.

Alles: Mam już Casio G-shock

Dorian06: Pozwól, że sam będę decydował o własnych pieniądzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daty pod nickiem mówią co innego, ale nie o to tu chodzi. Jak jesteś z nami już kilka lat to powinieneś wiedzieć że ta piramida prestiżu to pic na wodę, a prestiż Lonżina wiąże się z jego historią i starymi modelami, dziś to właściwie tylko nazwa i nie przedstawia nic co by wynosiło ich produkty powyżej przeciętności. Inną sprawą jest to że w tej kwocie słowo prestiż brzmi mega śmiesznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stopce mam napisane od kiedy jestem.

Po za tym prestiż to prestiż a moralnośc to moralność. Nie kupiłbym zegarka za kilkanaście tyś zł, ponieważ za tyle to mozna kupić auto. I mimo, że nie jestem jakiś nawiedzony to nie będę udawał bogatszego od siebie pamietając gdzie byłem jeszcze nie dawno temu. Nie zalezy mi na szpanie. Chciałbym kiedyś dziecku, wnukowi przekazać zegar i żeby mi nie powiedział: "Ku*wa takie cuś mi dajesz". Po za tym Mercedesy też nie te auta co kiedyś a jednak klasa wyższa niż VW'ny, ktore są trochę dla ślepych krów. ma 500tyś przejechane i 12 lat ale pojeździ jeszcze 10 i pójdzie dalej z przebiegiem 250tyś i rozwalonym zawieszeniem i kopcącym na niebiesko silnikiem i szybami z różnymi datami bo to VW. A można longinesa z lat 70tych kupić za 4tyś zł a jednak prestiż jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam skx007 co prawda od niedawna, teraz aktualnie siedzi w serwisie na czyszczeniu, ale przed tym byłem z nim nad wodą na spontanicznym nurkowaniu ze znajomymi.

SKX u mnie siedzi właśnie na nato. Jak nurkowałem to zahaczyłem o jakieś krzaki pod wodą jak się wynurzałem ale po prostu pociągnąłem mocno i już :)

Teleskopy całe i zdrowe, poza tym tak jak pisał jeden z kolegów jeśli boisz się o zgubienie zegarka to nato jest najlepszym rozwiązaniem, bo wygięcie dwóch teleskopów na raz jest praktycznie niewykonalne :)

Co do sumo, to po wakacjach jak trochę odłożę $ to na pewno kupuję bo na prawdę warto :)

Pozdrawiam, Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.