Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

korba

Bulova. Swiss czy U.S.A.

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w ręce starodawny zegarek marki Bulova. Jakieś 40 latek plus minus. Scharatany i zniszczony. Niedziałający. Mały, prostokątny i zloty z wierzchu. Fotki zapodam niebawem. Może go odratujemy wspólnymi siłami. Ale ciekawe ma napisy. Na werku: Bulova, 17 jewels, U.S.A. i numer, który podam jutro. Na deklu od zewnątrz: Bulowa i jakiś numer. Od środka na deklu: Bulova, 10k rolled plated gold bezel, New York. Czy Bulova to marka szwajcarska, czy amerykańska w końcu? Ten zegarek przywiozła moja babcia z U.S.A. w latach 50/60. Jak jej sie tam udało wyjechać w latach 50tych stalinowskich- nie mam pojęcia. Ale to już inna historia. Zegarek jest ciekawy, ale dzis tylko sygnalizuję. Szczegóły niebawem.

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova to marka amerykańska, tak jak Panerai włoska, a Chronoswiss niemiecka, choć wszystkie są swiss made.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

hehe... lepiej tego ująć sie nie dało... kwintesencja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Krótko, na temat i wszystko jasne. Dzięki!!!

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto fotka werku tego zegarka:

post-2988-0-88108300-1330529303.jpg

Nie za dobra, ale nie mam czym chwilowo lepszej strzelić. Napisane tam jest:

''Bulova Watch Co. U.S.A 17 jewels'', w ramce ''10 BM'' i całkiem z boku: ''A9''. Werk dał się nakręcić, ale nie wystartował. Zegarek ma boczny sekundnik, na dole, w stronę godz. 6, ale nie ma wskazówki sekundnika. Tarcza jest obdarta i zniszczona, koperta również. Jest on cuś wart, (jego mechanizm- w sensie np. wsadzenia go do czegoś innego) czy to złom??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bulova to marka amerykańska, tak jak Panerai włoska, a Chronoswiss niemiecka, choć wszystkie są swiss made.

No, nie byłbym pewien;-), Bulova jednak swoje oryginalne, wykoncypowane i wyprodukowane w Stanach mechanizmy miała, że juz nie wspomne o Accutronie.

Więc proszę nie przyrównywac przyzwoitej, naprawdę produkującej zegarki firmy do jakieś tam Panerai-:)

Pozdr

PG

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwoli ścisłości, Panerai ma od blisko roku własny kaliber OP.2002 (horrendalnie jednak drogi)... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, nie byłbym pewien;-), Bulova jednak swoje oryginalne, wykoncypowane i wyprodukowane w Stanach mechanizmy miała, że juz nie wspomne o Accutronie.

Więc proszę nie przyrównywac przyzwoitej, naprawdę produkującej zegarki firmy do jakieś tam Panerai-:)

Pozdr

PG

Czytaj ze zrozumieniem.

Nie pisałem, że nie miała swoich mechanizmów wyprodukowanych w US.

Nie przyrównywałem również bulovy do panerai, mowa była o markach.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc proszę nie przyrównywac przyzwoitej, naprawdę produkującej zegarki firmy do jakieś tam Panerai-:D

Pozdr

PG

Czytaj ze zrozumieniem.

Jawohl, Herr Obersturmbahnfuerer:!: :)

Nie pisałem, że nie miała swoich mechanizmów wyprodukowanych w US.

Nie przyrównywałem również bulovy do panerai, mowa była o markach.

Domyslam się zatem, ze ten fragment o tym, że , cyt:"choć wszystkie są swiss made" to napisał po kryjomu Twój młodszy braciszek :)

Pozdr

P

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

może trochę OT, ale tak generalnie to tak naprawdę prawie nie ma firm / wytwórców, którzy produkowaliby jakikolwiek model zegarka "od A do Z". Jak nie ETA (a ETA produkowana jest m.in. w Malezji i Tajlandii oraz w RFN), to Dubois-Depraz, albo choćby antywstrząsy incabloc czy kif, albo włos czy balans od nivaroxa, albo szkiełko, kamienie lub koperta itd. pochodzą od zewnętrznego dostawcy (a już z pewnością CNC na których powstają :) ).

Kiedyś, dawno temu, było trochę inaczej (tj. bardziej rękodzielniczo, mniej sztampowo itd.), ale globalizacja itp. - co ma oczywiście zarówno dobre, jak i złe strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość doris_pt

To co ostatecznie myślicie o Buloivie. jest to godna polecenia marka, czy lepiej skupić się, an czymś innym (w moim przypadku Fr,Constatn)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie,

może trochę OT, ale tak generalnie to tak naprawdę prawie nie ma firm / wytwórców, którzy produkowaliby jakikolwiek model zegarka "od A do Z". Jak nie ETA (a ETA produkowana jest m.in. w Malezji i Tajlandii oraz w RFN), to Dubois-Depraz, albo choćby antywstrząsy incabloc czy kif, albo włos czy balans od nivaroxa, albo szkiełko, kamienie lub koperta itd. pochodzą od zewnętrznego dostawcy (a już z pewnością CNC na których powstają :D ).

Kiedyś, dawno temu, było trochę inaczej (tj. bardziej rękodzielniczo, mniej sztampowo itd.), ale globalizacja itp. - co ma oczywiście zarówno dobre, jak i złe strony.

Jest napewno przynajmniej jedna firma, która produkuje WSZYSTKO w zasadzie od A do Z! Wiecej, OIW obcych elementów nigdzie u niej nie znajdziesz!

Kto wie, czy to nie jest Ostatni Mohikanin?

Co to za firma? :wink: (podpowiedx,- łatwe pytanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To co ostatecznie myślicie o Buloivie. jest to godna polecenia marka, czy lepiej skupić się, an czymś innym (w moim przypadku Fr,Constatn)

Moim zdaniem jest to całkiem solidna firma, z bogatą i urozmaiconą przeszłością.

Teraz podupadła w sensie tego, ze originalna już nie jest.

Fr. Constantin jest pewno firmą lepszą i droższą, ale czy jej wyroby sa równie urozmaicone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan
Jest napewno przynajmniej jedna firma, która produkuje WSZYSTKO w zasadzie od A do Z! Wiecej, OIW obcych elementów nigdzie u niej nie znajdziesz!

Kończ Waść. Wstydu oszczędź! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończ Waść. Wstydu oszczędź! :D

:?: :?: :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

No zadałeś pytanie i czekam aż wszystkim powiesz jaka to marka? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość doris_pt
Moim zdaniem jest to całkiem solidna firma, z bogatą i urozmaiconą przeszłością.

Teraz podupadła w sensie tego, ze originalna już nie jest.

Fr. Constantin jest pewno firmą lepszą i droższą, ale czy jej wyroby sa równie urozmaicone?

To fakt - przeszłośc (tą dalszą i bliższą) bulova ma urozmaiconą. Z ta "droższą " firmą (Fr. C) to może nie zawsze tak jest, bo akurat ta Bulowa kosztuje ok. 7 stówek więcej... Gość z salonu też mnie namawia na Bulove, ż eniby lepsza i "bardziej prestiżowa" od Frederiqua - zaznaczam, ze obydwa zegarki są w tym samym salnonie!!!Po prostu kupując zegarek za "ok. 1000 zielonych" (czyli płacą podatek od snobizmu :D ) nie chcę kupić czegoś co jest warte zdecydwanei mniej...Dzięki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim, podkreślam,- wyłacznie indywidualnym odczuciu FC jest firmą bardziej prestiżową od Bulovy, choćby z tego powodu, ze zdecydowanie nie masową, a Bulowa w swojej kategorii taką jednak była, tj. był to producent przyzwoitych, solidnych zegarków dla kasy średniej w USA. I jako taki dośc sporą ilościowo miał tę produkcje. W każdym razie nie był to zdecydowanie w czasie swojego rozkwitu producent niszowy, ot, takie bread and butter (nawet dość grubo posmarowany) dla białych kołnierzyków.

FC jest i chyba zawsze był firma bardziej niszową, z aspiracjamii do wyższej ligii.

To, że proponowana Ci Bulowa jest aż o 700 zł droższa od FC jest nieco dla mnie zaskakujące, jeśli sa to zegarki podobnej klasy. W tym "jesli" leży chyba wytlumaczernie tej różnicy.

PS. czytając Twoje pytanie o wartość tych zegarków (i w pełni rozumiejąc jego zasadność) nie mogłem nie uśmiechnąć się kolejny raz na wspomnienie moich niektórych oponentów przekonujących mnie płomiennie (w innym wątku), że rozważanie "wartości" zegarka nie ma sensu,a w szczególności w wypadku PAM :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No zadałeś pytanie i czekam aż wszystkim powiesz jaka to marka? :D

Naprawdę nie wiesz :?: :roll: :D :!: , - podpowiadałem przecież, ze to łatwe pytanie :!: - Szukac więc nalezało nie wśród jakiś firm niszowych, ale wśród gigantów, których wyroby powszechnie spotykany.

taką firma jest oczywiście Seiko :!: :D , ktore nawet rachunki za sprzedawane zegarki drukuje na własnych drukarkach, o podzespołach i montazu zegarków juz nie wspominając :!: :D

To chyba jedyna w pełni samowystarczalna firma zegarmistrzowska ( piszę"może" bo o Citizenie wiem zbyt mało, by ostatecznie przesądzićto, czy czegoś poddostawcom nie zlecają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

Wiedziałem to ale mi z głowy wyleciało totalnie... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość doris_pt
....FC jest i chyba zawsze był firma bardziej niszową, z aspiracjamii do wyższej ligii.

To, że proponowana Ci Bulowa jest aż o 700 zł droższa od FC jest nieco dla mnie zaskakujące, jeśli sa to zegarki podobnej klasy. W tym "jesli" leży chyba wytlumaczernie tej różnicy....

:wink:

Witam! Muszę Ci powiedzieć, że też odnosze takei wrażenie (chodzi mi o aspiracje FC). Napaliłem się na ten zegarek (FC Classics Carree) okrutnie... :shock: I praktycznie byłem na niego zdecydowany. Ale postanowiłem jeszcze zerkną na inne i napatoczyła mi się Bulova (Mechanical 63F74) Jakiaś limitowana seria z certyfikatem COSC! Do tego bransoleta. Stąd pewnie ta różnica w cenie. I mam dylemat. Bo serce podpowiada FC a rozum raczej Bulove - ze względu, że jej charakter jest bardziej uniwersalny...FC - biały prostokąt na czarnym pasku, rzymskie cyfry - piekny zegarek do garnituru. Ale, że w gangu na codzień nie chodzę, dlatego ta Bulova.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość doris_pt

Witam wszytskich...

Po dłuższych przemysleniach i po kolejnych godzinach spędzonych przed komputerem wśród katalogów firmn, zacząłem sie zastanawiać, czy aby na pewno dobrze robię wybierając zegarek kwadratowy... (dla przypomnienia zastanawiałem sie nad Bulova albo F. Constantem)

W kwocie ok. 3 tyś jest mnóstwo zegarków - fakt okragłych, ale wtych piebiąddzach kupiłbym nawet jakiegoś mechanicznego M.Lecroixa... A może nawet jeszcze coś ciekawszego ...Co o tym sądzieice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eremas

Mam Bulova Mariner z japonskim mechanizmem kwarcowym.

Byla dokladna ale wkoncu cos sie stalo z koronka i nie ciagnie wskazowek.

Bulova to nazwisko tego goscia.

Mysle ze mylicie marke Bulova z marka Buler (jesli dobrze pamietam nazwe, bo ta druga jest ze Szwajcari)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary temat ale dodam dwa slowa.

skromny jestem ale zegarki Bulova i troche wiedzy na jej temat rozpowszechnilem na Allegro i bylem swego czasu (2001?) pierwszym i jedynym sprzedawca zegarkow marki, o ktorej nikt praktycznie wczesniej nie slyszal. dobrze wiedziec, ze wiedza w narodzie sie polepszyla.

Bulova to (byla) firma amerykanska z wlasnymi mechanizmami Made in USA oraz wlasna fabryka mechanizmow w Szwajcarii od ok. 1927 roku. Do lat ok. 50tych byly w uzyciu amerykanskie i szwajcarskie, po czym postawili wylacznie na szwajcarskie.

Lata 60-te i 70-te to zmiany wlasnosciowe i dzisiaj sam nie wiem do kogo ta marka nalezy. Chyba nawet w 2004 kupili marke Wittnauer.

sugeruje kupowac zegarki Bulova do lat 70-tych, a najlepiej 60-tych bo wtedy to naprawde byly ich wlasne zegarki - Accutrony, Compressory i wiele innych kolekcjonerskich pozycji w limitowanych edycjach.

majac dzis 3000zl nigdy nie kupilbym nowego zegarka bo za tyle pieniedzy to bez problemu mozna kupic stary ale nowy w pelni "oryginalny" markowy zegarek doskonalej firmy i to w dodatku model kolekcjonerski, ktorych na Swiecie niewiele. ja tam wole nieco wyrozniac sie w tlumie i wiem, ze na przestrzeni kilku tysiecy kilometrow nie spotkam kogos z takim samym zegarkiem jak moj. o rosnacej wartosci modelu kolekcjonerskiego nie wspomne.

zegarki dzisiejsze to 90% marketingu i 10% technologii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Na allegro przegrałem kiedys licytacje bulovy na oryginalnym amerykanskim trzydziesto kamieniowym automacie.Pamietam ze wkuty łaziłem ze trzy dni.To był bardzo fajny zegarolek z lat szescdziesiatych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.