Gość #676 Napisano 15 Września 2015 Ja jestem tym bardziej zawiedziony, że zegarek jest praktycznie nowy. Prawdopodobnie przyszedł z orientu z niedokładnym chodem. Zakładałem go "od święta" na kilka godzin (choć regularnie co jakiś czas mieszałem wahnikiem) i zorientowałem się, że robi do przodu, jak założyłem go na łapę w podróż, na drugiej łapie mając range'a. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #677 Napisano 15 Września 2015 Nosząc zegarki z TS i WC coraz trudniej znaleść plusy w mechanikach.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23158 #678 Napisano 15 Września 2015 Nosząc zegarki z TS i WC coraz trudniej znaleść plusy w mechanikach..Uważaj co piszesz Ja jestem tym bardziej zawiedziony, że zegarek jest praktycznie nowy. Prawdopodobnie przyszedł z orientu z niedokładnym chodem. Zakładałem go "od święta" na kilka godzin (choć regularnie co jakiś czas mieszałem wahnikiem) i zorientowałem się, że robi do przodu, jak założyłem go na łapę w podróż, na drugiej łapie mając range'a.No cóż, zdarza się. Elektroniki też nawalają . Ustaw się w kolejce do tego fachowca i już, odklei włos i następne 20 lat będzie służył .Ja uwielbiam ustawiać takiego mechanika, wprawiać w ruch .Płynąca sekunda jest super i nie mówię o płynącym kwarcu jak u mojej córki w pokoju na ścianie w zegarku Hannah Montana ... tylko o samą pracę balansu, wahnięć .No ale cóż ... to trzeba lubić . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Dingo #679 Napisano 15 Września 2015 (edytowane) No niestety, ale muszę się z tym zgodzić Mój monster robi minus 3,5 sekundy na dobę, ale i precyzja chodu rozchwiana w zależności od temperatury i naciągu sprężyny. Miałem kupić coś z wyższej półki, mechanicznego, ale... Edytowane 15 Września 2015 przez dingo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #680 Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Może doprecyzuję,.. tak, jak napisałem, tracę serce dla współczesnych mechaników, ale na rzecz vintage. Sprawia mi przyjemność dawania drugiego życia starym cykadełkom. Moje uczucia do zegarków kwarcowych, to uczucie,.. rzekłbym,... równolegle. Edytowane 15 Września 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert!!! 2 #681 Napisano 24 Września 2015 No niestety, ale muszę się z tym zgodzić Mój monster robi minus 3,5 sekundy na dobę, ale i precyzja chodu rozchwiana w zależności od temperatury i naciągu sprężyny. Miałem kupić coś z wyższej półki, mechanicznego, ale...Kolego Monster ma wygladac a nie mierzyc czas z dokladnoscia co do setnej sekundy na dobe. Ja mam pomarancze i nawet sie nie zastanawiam z jaka dokladoscia on chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41690 #682 Napisano 24 Września 2015 (edytowane) No niestety, ale muszę się z tym zgodzić Mój monster robi minus 3,5 sekundy na dobę, ale i precyzja chodu rozchwiana w zależności od temperatury i naciągu sprężyny. Miałem kupić coś z wyższej półki, mechanicznego, ale...- 3,5 sekundy na dobę to jest C.O.S.C. Aby czasomierz mógł szczycić się mianem chronometru, wyniki pomiaru czasu w trakcie badania muszę mieścić się w podanych poniżej przedziałach: Sprawdzane kryterium Tolerancja Mechanizm > 20mm Mechanizm < 20mm Średni chód dzienny -4 do +6 s/dzień -5 do +8 s/dzień Średnia zmiana chodu dziennego max. 2 s/dzień max. 3,4 s/dzień Największa zmiana chodu -6 do +8 s/dzień -8 do +10 s/dzień Różnica między położeniem poziomym i pionowym max. 5 s/dzień max. 7 s/dzień Największa różnica między średnim chodem dziennym i którymś z chodów max. 10 s/dzień max. 15 s/dzień Podstawowy błąd kompensacji (zmiana chodu na °C) max. 0,6 s/°C max. 0,7 s/°C Powtarzalność chodu (porównanie 1. i 2. dnia z 15. dniem) max. 5 s/dzień max. 6 s/dzień Edytowane 24 Września 2015 przez Dorian06 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23158 #683 Napisano 24 Września 2015 No niestety, ale muszę się z tym zgodzić Mój monster robi minus 3,5 sekundy na dobę, ale i precyzja chodu rozchwiana w zależności od temperatury i naciągu sprężyny. Miałem kupić coś z wyższej półki, mechanicznego, ale...3,5 sek/doba to świetny wynik dla mechanika I nie wiem o co ten żal? A z wyższej półki może robić nawet więcej, to nie kwarc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #684 Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Za dużo obcowania z Casio tough solar I radyjkiem widzę. :-D Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Września 2015 przez Admof 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41690 #685 Napisano 24 Września 2015 ...A z wyższej półki może robić nawet więcej...Ktoś pisał tu na Forum, że AP RO robi 15 sekund na dobę. A kosztuje 50k. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #686 Napisano 24 Września 2015 dingo - dopóki nie robi 3,5 minuty na dobę, możesz go kochać a ja się niedawno przesiadłem na nowszą wersję 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #687 Napisano 24 Września 2015 Sol, mojego sprzedałeś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #688 Napisano 24 Września 2015 Tak, ale poszedł w bardzo dobre ręce Dałem się namówić kobiecie i... szybko się okazało, że życie bez Monstera było nie do zniesienia Zdecydowanie mieści się On w mojej trójce the best of the best. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #689 Napisano 24 Września 2015 Nie wierz nigdy kobiecie 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szer 0 #690 Napisano 30 Września 2015 cena za używanego seiko monster - pomarancz lub czarny, w jaki granicach powinna oscylować ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24365 #691 Napisano 30 Września 2015 500zł 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #692 Napisano 30 Września 2015 ...ale oscyluje w granicach 650-750 zł 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41690 #693 Napisano 30 Września 2015 A stare wersje będą pewnie drożeć. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #694 Napisano 30 Września 2015 500złFilip, nie przesadzaj....daj czysta Wszystko kosztuje tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić.Michał, a po czym wnioskujesz, że stare będą drożeć ?No tak...przestarzały mechanizm 7s26, generalnie raczej nie oszczędzane...Jeśli opierasz się na przykładzie/legendzie samuraia to możesz się rozczarować Mody mijają.... wymęczone z fona.... 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41690 #695 Napisano 30 Września 2015 Bo jest ładniejszy i "za chwilę" przestaną go produkować.Samuraj jest to jeden z najbrzydszych zegarków jakie widziałem. I nie pojmuję jego cen. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #696 Napisano 30 Września 2015 Stary ładniejszy ?Podobno nie ładne to co ładne, tylko co się komu podoba wymęczone z fona.... 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #697 Napisano 30 Września 2015 Według mnie nowy jest ładniejszy Nie żałuję, że się przesiadłem. Widać, że tarcza, głównie indeksy, jest bardziej dopracowana. Stare indeksy były takie trochę na siłę wstawione, bez pomysłu, byle była luma i tyle. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robert!!! 2 #698 Napisano 30 Września 2015 Indexy sa bardziej dopracowane i kolor tarczy w nowym jest bardziej intensywny, pomaranczowy jest bardziej pomaranczowy, w starym jest lekko bledszy. Porownania robilem kilka razy, przy roznym swietle, oczywiscie zawsze tym samym dla obu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Dingo #699 Napisano 30 Września 2015 Dobrze wiem, że 3,5 sekundy to świetny wynik, ale widocznie dla mnie to za dużo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cezar. 174 #700 Napisano 30 Września 2015 To musi coś z radyjkiem jedynie Cię zadowoli - bo na pewno nie mechanik i nie w tej kwocie wymęczone z fona.... 0 ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach