urbos 0 #1 Napisano 2 Września 2012 Witam wszystkich.Jestem w posiadaniu takiego, dziwnego (dla mnie, laika) zegara. W zasadzie nie wiem o nim praktycznie nic, więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co do jego pochodzenia/wieku/wartości itp. itd. Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam,Urbos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 2 Września 2012 Po pierwsze jak można najpierw zegar posiadać a potem go kupić? (przeczytaj tytuł działu)Po drugie zegarów na forum nie wyceniamy. (przeczytaj regulamin) A zegar wygląda na tzw. Telleruhr (zegar talerzowy) z okolic 1730 roku, najprawdopodobniej południowe Niemcy lub Austria. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urbos 0 #3 Napisano 3 Września 2012 Przepraszam, nie doczytałem w regulaminie, a odpowiedniejszego działu nie znalazłem. Dzięki za informację, proszę w takim razie wątek usunąć, żeby bałaganu nie było. Chyba, że koledzy polecą do kogo się zwrócić (jakaś firma?) z problemem wyceny. Pozdrawiam,Urbos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XLesio 14 #4 Napisano 3 Września 2012 Łap. http://panoramafirm.pl/mazowieckie,,warszawa,%C5%9Br%C3%B3dmie%C5%9Bcie,%C5%9Bwi%C4%99tojerska,16/bin_marek_pracownia_konserwacji_zegarow_antycznych-ugmik_gwm.html#tab Rzeczoznawca i specjalista od zegarów w jednym. 0 " Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #5 Napisano 4 Września 2012 Czesc, Jest to tak zwany Zappler lub lepiej Vorderzappler. Zegar pochodzi prawdopodobnie z pierwszej polowy XIX. Ja stawiam na 1800-1830.Bobrze byloby widziec wychwyt - wg mnie wychwyt hakowy niesymetryczny.Czy zegar dziala? Czy wszystkie czesci orginalne? Czy cos nie bylo dodawane po latach, malowane itd - trudno powiedziec na odleglosc - a to tez wplywa na cene. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 4 Września 2012 Zapplery to zegary stojące, ściślej kominkowe 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #7 Napisano 4 Września 2012 Zapplery to zegary stojące, ściślej kominkowe Najczesciej! Ale z takim wahadlem znajdziemy rowniez wiszace, o roznym napedzie oraz wychwycie - jak wtedy nazwiemy takie zegary? Dla mnie zdecydowala odmienna od innych cecha charaskterystyczna - wahadlo wyciagniete do przodu znajdujace sie przed tarcza. Ten zegar ma dosc duzy mechanizm i chyba nie byl nigdy stojacym - ale moze? Trzebaby obejrzec szczegoly. Choc z drugiej strony ta zawieszka stanowi komplet z maska tarczy.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 521 #8 Napisano 4 Września 2012 Zaplerki to tez i scienne ale chodzi tutaj o wahadlo z przodu tarczy (kuhschwanz ,vorderpendel).Niedawno byl na zatoce ladny bez tarczy?tak mi sie wydaje.No chyba ze mamy do czynienia z nazwa na potzreby marketingowe. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 4 Września 2012 Aaaa zaraz się zacznie .Niektórzy stawiają znak równości pomiedzy Zappler a Vorderpendel Uhr - czyli każdym zegarem z wahadłem typu krowi ogon. Ale jest też pojęcie Austrian / Wiener (Vienna) Zappler - zajęte dla miniaturowego, napędzanego sprężyną zegara stojącego - kominkowego (często z futerałem) z takim wahadełkiem. Ten ma ...3,8 cm wzrostu. A nazwa nie pochodzi od "zegarmistrza Zapplera", tylko od słowa zappeln - rzucać, kręcić, wiercić (się). I w tym kontekście rzeczywiście może być używana szeroko, właściwie dla każdego zegara z "szybkobieżnym" wahadłem . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #10 Napisano 4 Września 2012 Aaaa zaraz się zacznie .Niektórzy stawiają znak równości pomiedzy Zappler a Vorderpendel Uhr - czyli każdym zegarem z wahadłem typu krowi ogon. Ale jest też pojęcie Austrian / Wiener (Vienna) Zappler - zajęte dla miniaturowego, napędzanego sprężyną zegara stojącego - kominkowego (często z futerałem) z takim wahadełkiem. Nic sie nie zacznie! Ale co to wlasciwie znaczy slowo zappler? Caplowac ( spolszczone niemieckie?)- to o koniu, ktory szybko przebiera nogami np w miejscu - a tu krotkie wahadlo co sobie przebiera..., no bo krowi ogon jest dluzszy i macha dostojnie.Nie, powaznie pytam. EDIT; powod zapytanie o pochodzenie slowa - jak ww pisalem to Tarant juz dodal wytlumaczenie- szybko capluje slowami!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 521 #11 Napisano 4 Września 2012 No pewnie masz racje tarant , troszke znowu istnieje jak mowisz znak rownosci , raczej powinno chodzi o szybko chodzace wahadlo zgodnie z nazwa; 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #12 Napisano 4 Września 2012 Jest to tak zwany Zappler lub lepiej Vorderzappler. Ja na poparcie swojego przypuszczenia mam takie przykłady:A co Ty masz Ułan na poparcie swojego? W tych samych źródłach sa tez oczywiście i Zapplery, niestety żadnego wiszącego, przykład: 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #13 Napisano 5 Września 2012 Ja na poparcie swojego przypuszczenia mam takie przykłady: A co Ty masz Ułan na poparcie swojego? W tych samych źródłach sa tez oczywiście i Zapplery, niestety żadnego wiszącego, przykład: Przyznalem Tarantowi racje i nie spieram sie o nazewnictwo - czy to zappler czy zegar talerzowy?Ja bardziej opisuje cechy mechanizmu, Ty Piotr - wyglad zewnetrzny. Co do wieku? Ja podtrzymuje swoje zdanie, glownie na postawie ksztaltu mechanizmu oraz glebokosci i jakosci wytloczenia maski oraz ulozenia gongu.W zalaczonych przez Ciebie zdjeciach nie widac mechanizmow aby zrobic jakies porownanie.W jednym z przykladow widac ze mechanizm ma kanciaste plyty. WW ma okragle. Taka wersja wg mnie jest mlodsza. Tu porownuje zegary kominkowe z podobnego okresu czasu - takich jest wiecej do porownania i latwiej okreslic wiek na podstawie obudowy/skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #14 Napisano 5 Września 2012 Co do wieku? Ja podtrzymuje swoje zdanie, glownie na postawie ksztaltu mechanizmu oraz glebokosci i jakosci wytloczenia maski oraz ulozenia gongu.W zalaczonych przez Ciebie zdjeciach nie widac mechanizmow aby zrobic jakies porownanie.W jednym z przykladow widac ze mechanizm ma kanciaste plyty. WW ma okragle. Taka wersja wg mnie jest mlodsza. Tu porownuje zegary kominkowe z podobnego okresu czasu - takich jest wiecej do porownania i latwiej okreslic wiek na podstawie obudowy/skrzyni.Jak na razie masz swoje zdanie... bo je masz.. Ja swoje poparłem zdjęciami zegarów bardzo podobnych w wyglądzie i funkcji, Ty tylko piszesz o swoich porównaniach z jakimiś domniemanymi zegarami kominkowymi. Może masz rację, ale poprzyj to co piszesz jakimś konkretnym przykładem choć jednego podobnego zegara z okresu który podajesz. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #15 Napisano 6 Września 2012 Jak na razie masz swoje zdanie... bo je masz.. Dokladnie tak. Mam, na podstawie swojej wiedzy.......- ktora, przeciez nie musi byc wlasciwa, nigdy nie uzurpuje sobie do tego prawa. Pisze wyraznie, ze "zegar pochodzi prawdopodobnie" i ze "wg mnie".Fajnie, ze przytoczyles zdjecia z ksiazki, ale stosujesz przez to bezposrednie porownanie do wieku bez porownania mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #16 Napisano 6 Września 2012 Ale Ty nadal nie dajesz żadnych przykładów, chociaż możesz mieć rację bo mechanizm wygląda faktycznie mlodziej niż ja napisałem. Coś zbyt trudno o taki przykład... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #17 Napisano 6 Września 2012 Ale Ty nadal nie dajesz żadnych przykładów, chociaż możesz mieć rację bo mechanizm wygląda faktycznie mlodziej niż ja napisałem. Coś zbyt trudno o taki przykład...No wlasnie, mam zegar kominkowy ok 1850, z mechanizmem prostokatnym o podobnym zabezpieczeniem sprezyn przed nakrecaniem w skrzyni empire.(Nie moge wkleic zdjec bo jestem na wyjezdzie)U mnie jest to zegar ok 1-2 dniowy i ma krotkie sprezyny, o ile pamietam ma jeden zab w tych kolach zabezpieczajacych - tu jest kilka wiec chod jest prawdopodobnie dluzszy. Probuje zrozumiec ulozenie osi mechanizmu; osie nakrecania jakby obrocone i postawione na boku, os wychwytu bardzo blisko osi nakrecania?Czy wszystko jest sprawne i dobrze zamocowane czy moze calosc sie obrocila w obudownie? Mam maly ekran i nie widze gdzie wypadaja otwory na tarczy.Jaki jest tam wychwyt? Hakowy niesymetryczny? Tylko ulozenie mlotka jest ok... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #18 Napisano 6 Września 2012 Probuje zrozumiec ulozenie osi mechanizmu; osie nakrecania jakby obrocone i postawione na boku, os wychwytu bardzo blisko osi nakrecania?Czy wszystko jest sprawne i dobrze zamocowane czy moze calosc sie obrocila w obudownie? Mam maly ekran i nie widze gdzie wypadaja otwory na tarczy.Jaki jest tam wychwyt? Hakowy niesymetryczny? Tylko ulozenie mlotka jest ok...Ja tam nie widzę w ogóle otworów w tarczy, wskazówki są też jakieś nie takie... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #19 Napisano 7 Września 2012 Coś bardzo podobnego jak nie identyczny pojawiło się na all. tak sadze co o tym sądzicie?? http://allegro.pl/stary-francuski-zegar-metaloplastyka-i2614000311.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #20 Napisano 7 Września 2012 Z tymi talerzowcami jest tak, ze są egzemplarze z normalnymi otworami na kluczyk z przodu tarczy, z otworami umieszczonymi skośnie (dla komplikacji wersja wisząca została oprawiona w obudowę stojąca): Oraz takie bez otworów na tarczy. "Nasz" zalicza się do takiej grupy. Jak można go było nakręcić ? jedyne co mi przychodzi na myśl - to linki do naciągu bębnów - takie rozwiązania spotyka sie czasem we francuskich zegarach wiszących. Ale zegar trzeba by zobaczyć z bliska. PS. Definicja Zapplera. Ze strony TermWiki, anonimowego autora. W źródłach pisanych nie znalazłem żadnej. A miniaturisation of the standing Telleruhr made in Austria. They are only about 2in. High. The name is derived from the rapidly moving pendulum suggesting the German 'fidget'. http://pl.termwiki.com/EN:zappler_clock 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #21 Napisano 7 Września 2012 Zapplery w Muzeum Zegarów w Wiedniu: Przedmiotowy zegar nakręcany jest "od tyłu" kluczykiem, po otwarciu pokrywy z gongiem. Widać jedną z graniastych końcówek (wraz z krzywką), drugą przesłania młotek. Widoczne są też nacięte koła ograniczające do czterech liczbę obrotów klucza przy nakrecaniu sprężyny. W starych kieszonkach spotyka się podobne (w sensie funkcyjnym) rozwiązanie w postaci krzyża maltańskiego. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #22 Napisano 7 Września 2012 Cholercia. Znowu - patrz uważnie, zbędnych bytów nie generuj...Ockham wskazówką po głowie bije 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #23 Napisano 8 Września 2012 Czesc,Ja pisalem o tym mechanizmie:By fatma36 at 2012-09-07I jak widac zabezpieczenie przed przekreceniem sprezyn i ustabilizowanie sily po nakreceniu, jednak 2 zeby:By fatma36 at 2012-09-07I mysle, ze tam jest taki wychwyt, i w przypadku naszego talerza, jego niesymetryczne ulozenie mas oraz boczne ulozenie dodatkowo wspomaga prace wychwytu.By fatma36 at 2012-09-07 Zobaczcie jak w naszym przykladzie kolo wychwytowe jest dziwnie polozone, ciagle chcialbym zobaczyc ten mechanizm z boku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urbos 0 #24 Napisano 8 Września 2012 Nie mam tego zegara pod ręką (jest u rodziców w domu). Jak tam będę zrobię więcej i lepszej jakości zdjęcia i wrzucę, może pomoże w dyskusji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach