Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

urbos

Identyfikacja i ew. wycena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem w posiadaniu takiego, dziwnego (dla mnie, laika) zegara. W zasadzie nie wiem o nim praktycznie nic, więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki co do jego pochodzenia/wieku/wartości itp. itd.

Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam,

Urbos

post-53016-0-02148300-1346608015_thumb.jpg

post-53016-0-86061700-1346608022_thumb.jpg

post-53016-0-40525100-1346608040_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jak można najpierw zegar posiadać a potem go kupić? (przeczytaj tytuł działu)

Po drugie zegarów na forum nie wyceniamy. (przeczytaj regulamin)

A zegar wygląda na tzw. Telleruhr (zegar talerzowy) z okolic 1730 roku, najprawdopodobniej południowe Niemcy lub Austria.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, nie doczytałem w regulaminie, a odpowiedniejszego działu nie znalazłem.

Dzięki za informację, proszę w takim razie wątek usunąć, żeby bałaganu nie było.

Chyba, że koledzy polecą do kogo się zwrócić (jakaś firma?) z problemem wyceny.

Pozdrawiam,

Urbos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Jest to tak zwany Zappler lub lepiej Vorderzappler.

Zegar pochodzi prawdopodobnie z pierwszej polowy XIX. Ja stawiam na 1800-1830.

Bobrze byloby widziec wychwyt - wg mnie wychwyt hakowy niesymetryczny.

Czy zegar dziala? Czy wszystkie czesci orginalne? Czy cos nie bylo dodawane po latach, malowane itd - trudno powiedziec na odleglosc - a to tez wplywa na cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapplery to zegary stojące, ściślej kominkowe :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapplery to zegary stojące, ściślej kominkowe :)

Najczesciej! Ale z takim wahadlem znajdziemy rowniez wiszace, o roznym napedzie oraz wychwycie - jak wtedy nazwiemy takie zegary?

Dla mnie zdecydowala odmienna od innych cecha charaskterystyczna - wahadlo wyciagniete do przodu znajdujace sie przed tarcza.

Ten zegar ma dosc duzy mechanizm i chyba nie byl nigdy stojacym - ale moze? Trzebaby obejrzec szczegoly. Choc z drugiej strony ta zawieszka stanowi komplet z maska tarczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaplerki to tez i scienne ale chodzi tutaj o wahadlo z przodu tarczy (kuhschwanz ,vorderpendel).Niedawno byl na zatoce ladny bez tarczy?tak mi sie wydaje.No chyba ze mamy do czynienia z nazwa na potzreby marketingowe.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa zaraz się zacznie :lol:.

Niektórzy stawiają znak równości pomiedzy Zappler a Vorderpendel Uhr - czyli każdym zegarem z wahadłem typu krowi ogon.

Ale jest też pojęcie Austrian / Wiener (Vienna) Zappler - zajęte dla miniaturowego, napędzanego sprężyną zegara stojącego - kominkowego (często z futerałem) z takim wahadełkiem.

Ten ma ...3,8 cm wzrostu.

post-6402-0-93976100-1346756734_thumb.jpg

A nazwa nie pochodzi od "zegarmistrza Zapplera", tylko od słowa zappeln - rzucać, kręcić, wiercić (się). I w tym kontekście rzeczywiście może być używana szeroko, właściwie dla każdego zegara z "szybkobieżnym" wahadłem B).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa zaraz się zacznie :lol:.

Niektórzy stawiają znak równości pomiedzy Zappler a Vorderpendel Uhr - czyli każdym zegarem z wahadłem typu krowi ogon.

Ale jest też pojęcie Austrian / Wiener (Vienna) Zappler - zajęte dla miniaturowego, napędzanego sprężyną zegara stojącego - kominkowego (często z futerałem) z takim wahadełkiem.

Nic sie nie zacznie!

Ale co to wlasciwie znaczy slowo zappler?

Caplowac ( spolszczone niemieckie?)- to o koniu, ktory szybko przebiera nogami np w miejscu - a tu krotkie wahadlo co sobie przebiera..., no bo krowi ogon jest dluzszy i macha dostojnie.

Nie, powaznie pytam.

EDIT; powod zapytanie o pochodzenie slowa - jak ww pisalem to Tarant juz dodal wytlumaczenie- szybko capluje slowami!!!:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie masz racje tarant , troszke znowu istnieje jak mowisz znak rownosci , raczej powinno chodzi o szybko chodzace wahadlo zgodnie z nazwa;

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to tak zwany Zappler lub lepiej Vorderzappler.

Ja na poparcie swojego przypuszczenia mam takie przykłady:

post-859-0-41517400-1346766142_thumb.jpg

post-859-0-82992300-1346766143_thumb.jpg

post-859-0-02605200-1346766145_thumb.jpg

A co Ty masz Ułan na poparcie swojego?

W tych samych źródłach sa tez oczywiście i Zapplery, niestety żadnego wiszącego, przykład:

post-859-0-47538100-1346766262_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na poparcie swojego przypuszczenia mam takie przykłady:

A co Ty masz Ułan na poparcie swojego?

W tych samych źródłach sa tez oczywiście i Zapplery, niestety żadnego wiszącego, przykład:

Przyznalem Tarantowi racje i nie spieram sie o nazewnictwo - czy to zappler czy zegar talerzowy?

Ja bardziej opisuje cechy mechanizmu, Ty Piotr - wyglad zewnetrzny.

Co do wieku? Ja podtrzymuje swoje zdanie, glownie na postawie ksztaltu mechanizmu oraz glebokosci i jakosci wytloczenia maski oraz ulozenia gongu.

W zalaczonych przez Ciebie zdjeciach nie widac mechanizmow aby zrobic jakies porownanie.

W jednym z przykladow widac ze mechanizm ma kanciaste plyty. WW ma okragle. Taka wersja wg mnie jest mlodsza.

Tu porownuje zegary kominkowe z podobnego okresu czasu - takich jest wiecej do porownania i latwiej okreslic wiek na podstawie obudowy/skrzyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wieku? Ja podtrzymuje swoje zdanie, glownie na postawie ksztaltu mechanizmu oraz glebokosci i jakosci wytloczenia maski oraz ulozenia gongu.

W zalaczonych przez Ciebie zdjeciach nie widac mechanizmow aby zrobic jakies porownanie.

W jednym z przykladow widac ze mechanizm ma kanciaste plyty. WW ma okragle. Taka wersja wg mnie jest mlodsza.

Tu porownuje zegary kominkowe z podobnego okresu czasu - takich jest wiecej do porownania i latwiej okreslic wiek na podstawie obudowy/skrzyni.

Jak na razie masz swoje zdanie... bo je masz.. Ja swoje poparłem zdjęciami zegarów bardzo podobnych w wyglądzie i funkcji, Ty tylko piszesz o swoich porównaniach z jakimiś domniemanymi zegarami kominkowymi. Może masz rację, ale poprzyj to co piszesz jakimś konkretnym przykładem choć jednego podobnego zegara z okresu który podajesz.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie masz swoje zdanie... bo je masz..

Dokladnie tak. Mam, na podstawie swojej wiedzy...

....- ktora, przeciez nie musi byc wlasciwa, nigdy nie uzurpuje sobie do tego prawa. Pisze wyraznie, ze "zegar pochodzi prawdopodobnie" i ze "wg mnie".

Fajnie, ze przytoczyles zdjecia z ksiazki, ale stosujesz przez to bezposrednie porownanie do wieku bez porownania mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty nadal nie dajesz żadnych przykładów, chociaż możesz mieć rację bo mechanizm wygląda faktycznie mlodziej niż ja napisałem. Coś zbyt trudno o taki przykład...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty nadal nie dajesz żadnych przykładów, chociaż możesz mieć rację bo mechanizm wygląda faktycznie mlodziej niż ja napisałem. Coś zbyt trudno o taki przykład...

No wlasnie, mam zegar kominkowy ok 1850, z mechanizmem prostokatnym o podobnym zabezpieczeniem sprezyn przed nakrecaniem w skrzyni empire.

(Nie moge wkleic zdjec bo jestem na wyjezdzie)

U mnie jest to zegar ok 1-2 dniowy i ma krotkie sprezyny, o ile pamietam ma jeden zab w tych kolach zabezpieczajacych - tu jest kilka wiec chod jest prawdopodobnie dluzszy.

Probuje zrozumiec ulozenie osi mechanizmu; osie nakrecania jakby obrocone i postawione na boku, os wychwytu bardzo blisko osi nakrecania?

Czy wszystko jest sprawne i dobrze zamocowane czy moze calosc sie obrocila w obudownie? Mam maly ekran i nie widze gdzie wypadaja otwory na tarczy.

Jaki jest tam wychwyt? Hakowy niesymetryczny? Tylko ulozenie mlotka jest ok...:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probuje zrozumiec ulozenie osi mechanizmu; osie nakrecania jakby obrocone i postawione na boku, os wychwytu bardzo blisko osi nakrecania?

Czy wszystko jest sprawne i dobrze zamocowane czy moze calosc sie obrocila w obudownie? Mam maly ekran i nie widze gdzie wypadaja otwory na tarczy.

Jaki jest tam wychwyt? Hakowy niesymetryczny? Tylko ulozenie mlotka jest ok...:huh:

Ja tam nie widzę w ogóle otworów w tarczy, wskazówki są też jakieś nie takie...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi talerzowcami jest tak, ze są egzemplarze z normalnymi otworami na kluczyk z przodu tarczy, z otworami umieszczonymi skośnie (dla komplikacji wersja wisząca została oprawiona w obudowę stojąca):

post-6402-0-94330300-1347007889_thumb.jpg

post-6402-0-37656800-1347007890_thumb.jpg

post-6402-0-03220300-1347007891_thumb.jpg

post-6402-0-66477600-1347007891_thumb.jpg

Oraz takie bez otworów na tarczy. "Nasz" zalicza się do takiej grupy. Jak można go było nakręcić ? jedyne co mi przychodzi na myśl - to linki do naciągu bębnów - takie rozwiązania spotyka sie czasem we francuskich zegarach wiszących. Ale zegar trzeba by zobaczyć z bliska.

post-6402-0-13861200-1347008101_thumb.jpg

PS. Definicja Zapplera. Ze strony TermWiki, anonimowego autora. W źródłach pisanych nie znalazłem żadnej.

A miniaturisation of the standing Telleruhr made in Austria. They are only about 2in. High. The name is derived from the rapidly moving pendulum suggesting the German 'fidget'.

http://pl.termwiki.com/EN:zappler_clock

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapplery w Muzeum Zegarów w Wiedniu:

post-22303-0-05828100-1347047512_thumb.jpg

Przedmiotowy zegar nakręcany jest "od tyłu" kluczykiem, po otwarciu pokrywy z gongiem. Widać jedną z graniastych końcówek (wraz z krzywką), drugą przesłania młotek. Widoczne są też nacięte koła ograniczające do czterech liczbę obrotów klucza przy nakrecaniu sprężyny. W starych kieszonkach spotyka się podobne (w sensie funkcyjnym) rozwiązanie w postaci krzyża maltańskiego.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholercia. Znowu - patrz uważnie, zbędnych bytów nie generuj...Ockham wskazówką po głowie bije :D

post-6402-0-94927000-1347049953_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Ja pisalem o tym mechanizmie:

dsc01188wa.jpg

By fatma36 at 2012-09-07

I jak widac zabezpieczenie przed przekreceniem sprezyn i ustabilizowanie sily po nakreceniu, jednak 2 zeby:

dsc01189d.jpg

By fatma36 at 2012-09-07

I mysle, ze tam jest taki wychwyt, i w przypadku naszego talerza, jego niesymetryczne ulozenie mas oraz boczne ulozenie dodatkowo wspomaga prace wychwytu.

dsc01197i.jpg

By fatma36 at 2012-09-07

Zobaczcie jak w naszym przykladzie kolo wychwytowe jest dziwnie polozone, ciagle chcialbym zobaczyc ten mechanizm z boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam tego zegara pod ręką (jest u rodziców w domu). Jak tam będę zrobię więcej i lepszej jakości zdjęcia i wrzucę, może pomoże w dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.