Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Calisia1

Stowa Marine Original

Rekomendowane odpowiedzi

Sebastian, napisz jak spisuje się mechanizm? Jakie są dzienne odchyłki? Wiem, że to w takim zegarku ma w sumie niewielkie znaczenie bo on ma się głównie podobać i prezentować, ale ciekawy jestem wyników tego Unitasa

The sun is the same in a relative way but you're older,

Shorter of breath and one day closer to death.

Pink Floyd, Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nareszcie wolną chwilę w tym szalonym pędzie więc skrobne co nieco....

Dzieki jeszcze raz za wszelkie wyrazy sympatii dla mojej Mariny....:)

Prawdą jest że oko cieszy, nie mniej niż w chwili przybycia...

Flieger, po dwóch dobach obserwacji chodu jestem niestety troszke rozczarowany odchylką Unitasa. (+4 s/doba.)... acz kolwiek zdaje sobie sprawę że wynik jest bardzo przyzwoity Poza tym MO jeszcze sie nie dotarła..

W porównaniu z Vodolazem na Mołni , który pòł roku temu był na regulacji i robi +1, jest różnica.

Suma sumarum , mimo wszystko jestem bardzo zadowolony... Taki wynik ,, jakoś przełknę..;))

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 sekundy to bardzo dobry wynik. Czy pomiary robiłeś mając przez cały dzień zegarek na ręce czy w stanie spoczynku?

Hutnik Nowa Huta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar podczas pomiaru spoczywał sobie spokojnie na pleckach, nie był noszony...

Pewnie wynik sie zmieni kiedy będzie noszona, tylko pytanie- w którą stronę....

Tak czy tak, za bardzo sie tym nie przejmuje....

Kocham ją za coś innego.....hi hi hi;)))

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+4 sekundy to całkiem dobrze.

Moja Stowa MO dotarła się po kilku dniach, a konkretnie nieco zwolniła. Poczekaj kilka dni, a potem wypróbuj odkładanie na noc w pozycjach koronką do góry i koronką do dołu. Może się okazać, że będziesz mile zaskoczony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą koronką to poważnie? ma to jakieś większe znaczenie?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirosuaw, dzięki za spostrzeżenia, trzeba będzie poeksperymentowac....:)

Z koronką to prawda, przynajmniej w moim Seiko 007.

Koronka do gory +4s/noc

Koronka w dól. - 5s/noc

Jest to bardzo wygodne jeśli sie wyczai jak zegar reaguje. Nie trzeba go wtedy przestawiać wskazówkami....;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe sprawdzę to w swoim Tisociku:) jak sie potwierdzi to... faktycznie nie bede musiał go przestawiać ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegarek. Gratulacje !!!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna - mam nadzieję obejrzeć ją na kolejnym podstoliku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko Stowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie uczono, ze powinno sie pisac IV a nie IIII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie to kolejny chwyt marketingoey - by marka była rozpoznawalna;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś był cały wątek (nie mogę odnaleźć) z dyskusją dlaczego w zegarmistrzostwie stosuje się IIII. Mówiono o tradycji historycznej, o jakimś francuskim królu, który ponoć tak nakazał... Mówiono też o praktycznych aspektach takiego designu, o zasadach symetrii i równowagi (czterokreskowa czwórka lepiej równoważy ósemkę po przeciwnej stronie tarczy). Tak czy inaczej, 99% romańskich tarcz stosuje do dzisiaj "IIII"

Ponadto, wzorem Stowy Romanki są stare klasyczne wzóry chronometrów okrętowych, więc po kiego mieliby to zmieniać?

First of the first. Chronometr Johna Harrisona z XVIII wieku, "ojciec" wszystkich "marynek"

_45911005_h4.jpg

i późniejsza ewolucja:

chronometer.jpgChronometer.jpg3751838469_656bfdce0e_z.jpg117972.jpgmarine-chronometer_02_s.jpgd-mcgregor-co.jpgc89a.jpg331621d1287853445-glash%FCtte-original-exclusive-tribute-marine-chronometers-i_2558_04__kapitaen.jpg331620d1287853422-glash%FCtte-original-exclusive-tribute-marine-chronometers-i_2554_02_marinechronometer.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po takim poście to aż chce się mieć stowę z rzymskimi cyframi - ja przynajmniej tak mam;) zegarek z duszą, z historią ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cholera, ale fajny wykład.... Dzięki Taktic !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dziękuje za wyjaśnienie.

Gratuluję stowy niech się dobrze i długo nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest. Wcześniejsze prototypy H1, 2 i 3 trudno uznać za w pełni ukształtowane zegary pokładowe. Były to, że tak powiem urządzenia eksperymentalne, nad którymi Harrison pracował i spędził niemal całe życie. Były dziełem jego życia, a jednocześnie powodem do frustracji. Dopiero pod koniec życia zaprojektował i wykonał H4 (i później H5) w formie pocket-watch (zresztą z pomocą innego watchmakera), który był uznany za w pełni ukształtowany produkt.

edit/

Tutaj ciekawy artykuł ze zdjęciami wszystkich jego "wehikułów":

http://scheong.wordpress.com/2010/03/25/time-in-motion-the-story-of-the-sea-clock-or-harrisons-chronometers/

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Archimede też ma na tarczy 'IIII' zamiast 'IV', Taktic rozwiał wątpliwości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny zegar, gratulacje.

Bardzo chętnie bym zakupił, boję się tylko że mam za mały nadgarstek 16,5 cm a patrząc na zdjęcia Mariny wydaje się ogromna pomimo swoich 41mm.

==================

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być deko za duza i zbyt masywna na Twój nadgarstek, ja mam w nadg.19 cm i jest w sam raz :).

To celuj w Stowe Aneta, np Kleine Sekunde. Mnie też sie bardzo podoba....

Tak czy tak, marka godna polecenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem że będzie za duża, kórcze marzył mi się unitas i ten przeszkolony dekiel w Stowa.

==================

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.