Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

superjinx

Atlantic Milano z bazarku

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje ile by kosztowała renowacja tarczy w zegarku będącym aktualnie na bazarku?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/80801-atlantic-2-sztuki-i-adriatica/page__p__876044__hl__milano__fromsearch__1#entry876044

Może to niezbyt trafne sformułowanie ale czy "warto" go kupić?

Kusi mnie ten Atlantic Milano albo Varldsmastarur niebieski.

Już go widzę u siebie na jasnym skórzanym pasku.

Wiem że zegarke jest stary ale nadal chciałbym żeby wizualnie wyglądał super.

Znalazłem stara aukcję allegro i tam wyglądał super.

post-53045-0-27595100-1351237204_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopytam jeszcze, zanim mam nadzieję wywiąże się tu jakaś dyskusja.

Czy zna ktoś jakieś inne modele zegarków w rozsądnych cenach, które swoją stylistyką i gabarytami nawiązują do tych dwóch modeli wspomnianych w poście tytułowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro leży od pyty worldmasterów, są też delbany, pallasy i troszkę innych, mniej rozpoznawalnych zegarków w podobnej stylistyce. jeśli chodzi o tarcze tych z bazarku, to czyszczenie powinno przywrócić im blask. ja za przywrócenie do życia, czyszczenie tarczy i zmianę pleksy w moim vardlmastarurze zapłaciłem 8 dych. tylko że mój był dużo bardziej zjechany, więc takiego efektu jak z tymi się da osiągnąć u mnie osiągnąć się nie dało, rzecz jasna.

a czy warto płacić 350 zeta za atlantica, do którego jeszcze cos na pewno dołozyć trzeba? Twoja decyzja. ja bym tyle nie dał. ktoś inny by dał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam na allegro czegoś spośród marek podanych przez Ciebie.

To, że jest dużo Worldmasterów to wiem, ale poczytałem trochę w tym temacie na forum i cześć z nich jest na szybko picowana pod sprzedaż: a to wskazówki nie takie, a to połamane, a to niestaranne malowanie.

Nie znam się i nie chce dac się łątwo zrobić w konia.

Nie wiem czy u mnie w mieście jest sensowny zegarmistrz, który poza wymianą baterii coś umie zrobić a raczej czy mu się będzie chciało;)

Podobają mi się strasznie te Atlantici z niebieskim kolorem i mam nadzieję że prędzej czy później znajde coś w super stanie i rozsądnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro rzeczywiście pełno jest ewidentnie malowanych Atlantików, składaków na bank też. Może się okazać, że nieźle zachowanego, niezłożonego z 10 innych worldmastera wcale wiele taniej nie znajdziesz. nie sugeruj się za bardzo tym, że ja bym tyle za takie zegarki nie dał. po prostu za około 4 stówy można kupić wiele moim zdaniem ciekawszych modeli niż taki Atlantic. ale to jest kwestia gustu, nastawienia, subiektywnej oceny firmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytam, poszukam i poczekam.

Jak mówiłeś a ja widziałem sporo jest tego więc i szanse na wyrwanie perełki też są.

Może uda się nabyć coś od forumowicza. Zawsze pewniej i może taniej.

Mam weekendowy domowy zakaz szukania i mówienia o nowych zegarkach.

Na szczęście to tylko 2 dni :)

Dziękuje za opinie i czekam na kolejne, a może nawet na jakies propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup oryginalny z niebieskim ringiem, nie kupuj malowanki bo to nie ma sensu. Renowacja tarczy to 100-150, wskazówki 30-60 pln

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że w takim wypadku robi się z tego ponad 500zł na dzień dobry.

Kupując zegarek do renowacji nie będę umiał sam ocenić czy efekt będzie satysfakcjonujący.

Szukam zegarka z jasnym tłem i możliwie niebieskiem akcentem. Dodatkowo nie może być płaski jak normalny garniturowiec. Chciałbym żeby był mocno wypukły żeby nie zginął na rudym łososiu od Pattiniego, który jest dość gruby.

Szukam szukam na alledrogo ale póki co bez wyniku.

Chyba będe musiał śledzić bazarek czy nie pojawi się jakaś oferta od forumowicza. To najbezpieczniejsze wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno zegarka używanego to moim zdaniem spore ryzyko: Zegarki te często są skłądane z kilku. Dodatkowo - tarcza często jest dość prymitywnie "odnawiana" - czyli malowana w jakiś dziwny sposób. O tym, co oryginale, a co dołożone z innego modelu, jaki jest stan techniczny, dowiesz się zwykle po jakimś czasie od zegarmistrza. Kiedyś też "napalałem się" na stary zegarek. Jednak trzeba naprawdę dobrze sie na tym znać, aby ocenić to, co sie kupuje. Pozostaje kwestia trwałości i wodoszczelności. To trochę jak zakup starego samochodu. Jeśli się na tym nie znasz, istnieje spore ryzyko, że może Cię to drogo kosztować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, to może zaproponujecie mi coś konkretnego z nowych czasomierzy?

Alledrogo, sklep internetowy, forumowicz?

Ma mieć: prosty wygląd, ew. datę, jasną tarczę, kopertę w kolorze srebrnym, jakiś akcent (wskazówki lub na tarczy) w kontrastowym kolorze np niebieskim i koniecznie musi być duży i wysoki/gruby żeby dobrze wyglądał na grubym pasku Pattiniego rudy łosoś.

Bardzo podoba mi się ten pasek i chce tak naprawdę dopasować coś do niego.

Zwykłe, cienkie garniturowce są za płskie w mojej ocenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma mieć: jasną tarczę, kopertę w kolorze srebrnym, jakiś akcent (wskazówki lub na tarczy) w kontrastowym kolorze np niebieskiem i koniecznie musi być duży i wysoki/gruby żeby dobrze wyglądał na grubym pasku Pattiniego rudy łosoś.

Bardzo podoba mi się ten pasek i chce tak naprawdę dopasować coś do niego.

Myślałem, że już mnie nic nie zaskoczy w motywacjach przy kupnie zegarka, a tu proszę.... :blink:

Obojętne jakie mieszkanie kupić, byle zasłonki były zielone... :unsure:

Drogi Kolego Superjinx - Twoje pieniądze, Twój zegarek, to i decyzja Twoja, ale proponuję Ci jednak przemyśleć temat na spokojnie, określić swoje oczekiwania i budżet i pod tym kątem szukać. Dobór zegarka do paska to ciut odwrócona kolejność

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejność może i odwrócona ale tak to wygląda i nie zamierzam dorabiać do tego żadnej ideologii.

Traktuje zegarek jako bardzo ważną część garderoby.

Oprócz pokazywania godziny zegarek musi mi się podobać.

Znalazłem starą aukcję Atlantica z rudym paskiem. To połączenie wygląda wg mnie rewelacyjnie.

Brakuje mi dokładnie czegoś takiego.

Gdybym szukał paska do zegarka napisałbym na forum paskowym.

Ja szukam zegarka do paska, dlatego pisze na forum zegarkowym.

Tego konkretnego połączenia pewnie już nie mogę mieć ale uważam że to jest najlepsze miejsce żeby dowiedzieć się co innego warto i można kupić. Moje oczekiwania znacie.

Apeluję więc o nieco więcej zrozumienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem starą aukcję Atlantica z rudym paskiem. To połączenie wygląda wg mnie rewelacyjnie.

Połączenie, jak połączenie. Ja raczej zwróciłbym uwagę, że ten Atlantic ma tandetnie odnowioną tarczę...

A co do zrozumienia - skoro go oczekujesz, to i Ty zrozum, że jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o zegarkach, to trudno, żeby udzielał porad opartych o kuriozalne kryteria..

Ale spoko - jesli podoba Ci się taki model Atlantica, to poszukaj w dobrym oryginalnym stanie. W razie wątpliwości śmiało pytaj

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten pasek Pattiniego i od długiego czasu nie mogę do niego nic dobrać. Jest rzeczywiście wysoki i moim zdaniem Milano będzie na nim źle wyglądał. Najpierw może zrób sobie wizję lokalną przy udziale samego zegarka zanim wydasz pieniądze i potem się okaże że się z paskiem nie polubił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten pasek Pattiniego i od długiego czasu nie mogę do niego nic dobrać. Jest rzeczywiście wysoki i moim zdaniem Milano będzie na nim źle wyglądał. Najpierw może zrób sobie wizję lokalną przy udziale samego zegarka zanim wydasz pieniądze i potem się okaże że się z paskiem nie polubił.

Dziękuje za trafną uwagę.

Czy jesteś zadowolony z tego paska? Warto go kupić.

Jak napisałem powyżej nie musi to być Atlantic, a coś prostego i wyglądającego klasycznie, bez zbędnych fajerwerków.

Niestety dobór zegarka do paska nie jest tu standardowym podejściem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wiem co z tym paskiem gdyż leży sobie w pudełku nieużywany. Ale jest na forum jakaś recenzja na jego temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam i bacznie będę obserwował bazarek.

Jak nie kupie tam, to już chyba nigdzie nie kupię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnowioną tarczę łatwo poznasz. czasem lepiej kupić coś nieodnawianego, może z lekkimi oznakami upływu czasu ale w oryginale. tarcza nieodnawiana wygląda naturalnie i ma zachowany styl vintage. odnawianie tarczy winno się przeprowadzać jedynie w skrajnych przypadkach. na Twoim miejscu nie działałbym na hurra ale spokojnie pooglądał trochę zegarków, poczekał na ciekawą ofertę na bazarku lub nawet na allegro, poprosił o zdjęcia mechanizmu, porównał sobie ze zdjęciami i schematami mechanizmów w sieci, podpytał o stan wizualny tarczy i poprosił o zdjęcia tarczy przy dobrym oświetleniu i dopiero wtedy podjął decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno zegarka używanego to moim zdaniem spore ryzyko: Zegarki te często są skłądane z kilku. Dodatkowo - tarcza często jest dość prymitywnie "odnawiana" - czyli malowana w jakiś dziwny sposób. O tym, co oryginale, a co dołożone z innego modelu, jaki jest stan techniczny, dowiesz się zwykle po jakimś czasie od zegarmistrza. Kiedyś też "napalałem się" na stary zegarek. Jednak trzeba naprawdę dobrze sie na tym znać, aby ocenić to, co sie kupuje. Pozostaje kwestia trwałości i wodoszczelności. To trochę jak zakup starego samochodu. Jeśli się na tym nie znasz, istnieje spore ryzyko, że może Cię to drogo kosztować.

Ja to widze troche innaczej.....jesli sie na czyms nie znamy to prosimy o opinie fachowca,to tyczy rowniez zegarkow..

Kupowanie czegokolwiek w ciemno zawsze laczy sie z ryzykiem,nawet rzeczy nowych :)

Reasumujac-kupujac stary zegarek,przy braku wiedzy udajemy sie do zaufanego majstra by uniknac rozczarowan...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porzucam zamysł kupna zegarka z zapytania przynajmniej na dłuższy czas.

Dziękuje za wszystkie uwagi i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widze troche innaczej.....jesli sie na czyms nie znamy to prosimy o opinie fachowca,to tyczy rowniez zegarkow..

Kupowanie czegokolwiek w ciemno zawsze laczy sie z ryzykiem,nawet rzeczy nowych :)

Reasumujac-kupujac stary zegarek,przy braku wiedzy udajemy sie do zaufanego majstra by uniknac rozczarowan...

Dzięki za uwagę. Trochę się z Tobą zgadzam, a trochę - nie. Po pierwsze- skąd wziąść fachowca? OK. Jest forum, można wrzucić fotki. Po drugie - Fachowiec niesie z sobą spory bagaż doświadczeń. Dobrych i złych. Tymi złymi jest często lekko zwichrowany. Jak nauczyć Młodego, że stary zegarek, jak stary człowiek - ma swoje. To wymaga pewnego wyczucia i zrozumienia od użytkownika. Nie jest to kwestia sprawdzenia danego egzemplarza. Po trzecie - uważam, że to, co jest wystawiane na naszym Allegro jako zegarki używane, to jedynie można chyba porównać z rynkiem samochodami. Mam wrażenie, (Nie śledzę tego jakoś szczególnie) że przewałki stanowią regułę a uczciwe egzemplarze - wyjątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez fachowca nie kupuj-bo mozesz kupic .....byle co ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.